• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie TV Asian Cinema

Wailing mi drži tenziju sve vreme, opasna atmosfera.

New World bih preporučio kao malo manje poznat film a odličan.

A Hard Day se isto retko pominje a vrhunska crna komedija.

Silenced (2011)

Ne znam ni sam zašto sam imao velika očekivanja od ovog filma, da li zbog imdb ocene ili zbog pregršt preporuka po redditu, ali mislim da sam mogao da svoje vreme potrošim na neko kvalitenije ostvarenje. U suštini najveći problem u filmu je pacing, iliti njegov monoton i nadasve linearan tok radnje. Moglo je prikazati dosta stvari mnogo potresnije i iz mnogo drugačijih uglova, sa mnogo boljom dinamikom samog narativa. Karakterizacija likova (i dece ali naročito odraslih) je urađena površno, gotovo kao da su karikature dobrih i loših ljudi i zbog svega toga film ima izrazito didaktičku notu koju pretpostavljam su svi normalni ljudi već odavno čuli. Nema ničeg bravuroznog u režiji i glumi, nema originalnih ideja u scenariju, sve ovo se moglo pročitati u nekom novinarskom članku i spasiti sebe gubitka vremena.
Vredi pogledati možda zbog neke opšte kulture pretpostavljam, zbog svega šta je film izazvao nakon izlaska.
Ali porediti ovaj film sa kultnim ostvarenjima Južne Koreje ne treba činiti ni u ludilu.

Ocena 6/10

Note: Na mojoj skali filmovi koji su meh imaju ocenu 6, filmovi 5 i niže su epic fail koje ne bih nikad i nikome preporučio.

Evo jednog azijskog sci-fi filma. Traje malo duže od 2 sata, i mnogo mi se više sviđa od onog nesrećnog "2012", koju su hajpovali do neba.
Kinez je na IMDB je ocijenjen 6/10, ako je to još uvijek nekome mjerodavno.

The Wandering Earth

Biće oftopik ali ja sam išao 2012 dva dana za redom u bioskop. Ne znam na kojoj projekciji sam se više smejao, genijalan, zapravo top zatvaranje te priče blokbasteri katastrofe plus Zlatko Burić najjači. Inače film jeste imao status američke budalaštine ofc najveći hajp je bio zbog same godine i iščekivanja smaka sveta ili šta se već čekalo

Ja sam ovih dana gledao Alice in Borderland, vidim da je ovaj Squid Game slična tematika, overiće se i to.

Ako nemate problem sa filmovima koji su malo cudni, koji ce vas ostaviti bez konkretnih odgovora, Cure je ogromna preporuka.
Ovo je prvi film od Kiyoshi Kurosawe koji sam pogledao, najvise zahvaljujuci tvitu nekoliko postova iznad, gde Scorsese spominje Kurosawu i Cure. Pravi primer sjajno reziranog filma. Atmosfera koja je tako dobro odradjena, taj osecaj nelagode i jeze, ce vas drzati prikovane za ekran.
Verovatno ce vas ostaviti da se malo cesete po glavi i trazite kasnije po netu objasnjenja, ali vredi toga. Imacete utisak da ste odgledali nesto sto ce vam se urezati u mozak i o cemu cete razmisljati dugo nakon gledanja.
Od mene jos jednom topla, ali oprezna preporuka, jer definitivno nije film koji ce leci svakom.

10/10

Nakon gledanja filma, moze se procitati ovo:

Last edited:
Bkv sam pustio ovo kad i ti jer sam video negde da se pominje ali ugasio videh nisam raspoložen pa da ne ide film sam za sebe....imaću u vidu def. kad udjem u zonu

EDIT : Preozbiljan lik je pisao ovaj tekst, zna materiju nema zajebavanja....

Last edited:
Prvrteo sam šta referiše, bez brige mada vidim ovo da film u drugoj polovini postaje nešto drugo, to sam i očekivao nije strašno.

The Yellow Sea - Hwanghae (2010)

Sinopsis: Taksista kockar koji je mešavina Rusa-Kineza-Koreanca jedva sastavlja kraj sa krajem zbog dugova i žene koja ga je iznenadno napustila. Lokalni mafijaški gazda mu nudi izlaz, ubij čoveka i donesi mi njegov prst i dobićeš novac da isplatiš dug i da budeš slobodan.

Pošto već dobro znamo da je ovo režiser The Wailing i The Chaser, imao sam očekivanja da vidim kako će mu izgledati središnji film, i po običaju nije razočarao. Odmah da naglasim, ovo je baš tvrdo sranje. Bez ikakve empatije, i udara doslovno sekirom u glavu. Glavni protagonista je gubitnik i kockar, i dobija drugu priliku da kroz zločin izađe iz svojeg ličnoga pakla. Naravno kao u što u mnogim trilerima dešava, ovde to nije izanđala formula, jer Koreanci i dalje imaju taj začin u rukavu da vas dobro iznenade.

Prvih sat vremena je emotivno i uvuče vas u muke taksiste (Travis Bickle referenca anyone?) koji pokazuje da nije samo jedna izgubljena duša koja će biti lako iskorišćenja. U sve to se meša i lična drama lika, koji je izgubio ženu, ništa se ne servia kod njih sa objašnjenjem ali kao u najboljim noir ostvarenjima potraga je intrigantna i intenzivna.

Kada dođe do eskalacije u zapletu i šta je tu ko od dotičnih upletenih likova, ovo postaje jedan od najboljih akcijaša koje sam video u prethodnoj deceniji. Može da izađe na teren svakom Holivudskom čeljadetu i da ih posrami. Konstantni izlivi adrenalina i jurnajve, eksplicitne scene nasilja i akcije koje skoro da posetuju dokumentaristički prikaz u život ljudi iz tog miljea i specifične regije odakle dolaze.

Scene sa kolima i kršenja istih su jedne od boljih u poslednjim godinama, skupa je to rabota postala, a i što bi trošio novac na prava vozila kada sve može da se unutar nekog programa i animacije odradi i da bude skoro pa uverljivo, ali jednostavno neke stvari ne može da se zamene, praktični efekti su to što jesu.

Ako bih imao nekakvu zamerku to je što kao kod svih Koreanskih filmova, ume da se dešava dosta stvari istovremeno i da postanu stvari zbunjujuće, ako se ne isprate budno detalji. Razrešenje čitave ujdurme mi je bilo pomalo, trapavo izvedeno, ali ono što me je još više začudilo posle katarzičnog kraja da ipak postoji end credits i da daje neku vrstu nade.

Jaka 7, naginje ka 8.

Obožavam gledao preko 5 puta sigurno, meni sam vrh Koreje 10/10

Inače na reprize sama konkluzija i da kažem poslednji čin mnogo bolje šljakaju. Prvi put je prosto previše zgusnuto sve i ja sam isto bio zbunjen malo

Odgledao sam četiri epizode My Name-a, solidan triler za sad. Ovo je tipična korejska stvar, sa svim pozitivnim i negativnim stranama koje možete da očekujete od toga. Scene akcije su dobre, dobra koreografija, ima krvi i brutalnosti, i ne seku kadrove previše. Ok gluma, ali tu i tamo neke čudne interakcije, a čini mi se i da ovaj netflixov prevod nije baš dobar, kako gramatički tako verovatno i jezički, ali izbora svakako nemamo. Uplašio sam se u jednom trenutku da ne uđe u teritoriju k-drame, ali su to za sada izbegli, sem povremene glupe pop muzike. Jedan od negativaca je prilično cringe.

Promovišu ga kao revenge triler, ali ima dosta sličnosti i sa Departed, tj. Infernal Affairs filmovima, pa ako vam to odgovara, gledajte.

Last edited:
Back
Top Bottom