Ja sam završio pre par dana, prekjuče NG+, juče NG++. Kad znaš šta radiš, može to jako brzo da se smandrlja

A onda sam kompletirao i S rankove
Što se mene tiče, otkad je Miyazaki na čelu kompanije, From ne maši. Meni se svideo i prvi Armored Core, ali realno, uveli su u mainstream franšizu koja je bila niša u niši. Napravili su kvalitetnu igru, ispoštovali su old school fanove, ispoštovali su souls fanove, ispoštovali su nove igrače, i na kraju, vrlo verovatno su razbili sa prodajom.
Gameplay je savršen. Yamamura je prvo dizajnirao tako jednostavan, a tako savršen sistem mačevanja u Sekiru, a onda je ovde stvorio remek delo trodimenzionalnog kretanja. AC For Answer je to već radio jako dobro iz ono malo što sam video, ali ovde je to maksimum upeglano. Ja u svim igrama u kojima imam izbor uvek preferiram neki light build orijentisan na brzinu i pobeđivanje protivnika superiornim kretanjem i velikim dmg-om uz rizik da mogu brzo da me razbiju ako me uhvate, i ovde su mi dali opciju da ulećem u gomile protivnika i projektila vrtoglavom brzinom i uz ogromnu količinu boosta proletim kroz sve, izbegnem sve, ispucam [ta imam i pobegnem, sve u par sekundi. 10/10 iskustvo.
Ono što mi se uslovno ne sviđa je to da su mi krediti tu nekako kao formalnost. Već pri kraju prvog chaptera prestaju da igraju neku bitnu ulogu, praktično više nisu ni morali da budu tu. Misije nagrađuju dosta, a troškovi za municiju i popravku nisu nešto mnogo relevantni, imaš za skoro sve što hoćeš, možeš da preprodaješ stvari po istoj ceni... I nije da je to zbog toga što sam ja sad neki ultra dobar igrač, jer misije uglavnom nisu tako teške. Ima par problematičnih, i naravno bossovi umeju da budu opasni, ali to kreće tek tamo od trećeg chaptera. Naravno, sve ovo omogućava da nemaš nikakvu prepreku da customizuješ i radiš šta hoćeš, ali malo ubija taj aspekt igre gde brineš o ekonomiji.
Drugi problem mi je što se nekoliko oružja, zbog toga što igra dosta forsira da staggeruješ protivnike, izdvojilo kao prilično OP, jer su ta oružja za to najbolja. Ja sam ih provalio, a vidim i ostatak interneta. Sa njima može da se pređe skoro cela igra, a da se ne razmišlja mnogo o customizaciji. E sad, ja se nadam da ih neće mnogo nerfovati jer je to vrlo zabavan playstyle, već da će da buffuju ostala jer mi nije logično da na medium distanci shotgun bude toliko drastično bolji od neke puške, pištolja, itd.
Kada kažem da su ispoštovali souls fanove, ne kažem da ova igra ima mnogo toga zajedničkog sa tim igrama, totalno je druga stvar, ali tu i tamo se potkrade neki soulsy trope ili momenat. Poneki troll momenti da te zaskoči neprijatelj sa leđa dok ti nešto drugo privuče pažnju ili npr.
wheel skeletons grinders. Tu je naravno i nekoliko spektakularnih bossova koji baš moraju da se provale i tu se najviše oseti težina. Posebno se izdvajaju poslednji boss u 4. chapteru i final boss u mom prvom prelasku, ono što većina zove bad ending. Usudio bih se da kažem da su sa jednim bossom skoro nadmašili Maleniu po težini (uslovno, jer i build dosta odlučuje), a sa drugim Radahna po spektaklu. Izveli su neke jako cinematic momente kroz gameplay, neko drugi bi možda turio cutscenu na tom mestu. Naravno, dosta toga može to da se uradi i na silu, natovariš se sa bacačima raketa i dual wielduješ mini-gun, ali je meni bilo zabavnije da se jurimo po areni i plešemo uz svetla laserskih zraka
Priča je solidna, čak i bolja nego što sam očekivao. Ima dosta likova i memorable citata, i tu mi se Michigan, Snail i naravno bratina Rusty najviše izdvajaju
"I won't miss". Kao i iznenadna pojava
pravog Ravena. Nekako mi se najviše svideo taj bad ending, možda zbog toga što sam ga prvog izabrao. Good ending je isto dobar, a za NG++ ne znam šta da kažem, definitivno je najčudniji i najblesaviji.
Na kraju, moram da ih pohvalim i za PC verziju. Radilo mi je savršeno u 60fps, nema stuttera, podržava 16:10 rezoluciju, konačno im je uspelo da potrefe sve kako treba
@Xelios26, stvarno ne znam kako ti je taj R3 lock-on pravio problem, samo je poenta da ne diraš stick jednom kada se zatvori oko protivnika, posle ga prati praktično savršeno. Uglavnom ga nisam koristio jer sam na mišu, ali mi je pomogao kod par specifičnih napada gde se boss prebrzo kreće.
Za kraj, moja omiljena dva bossa:
Nakon ovoga, From može da proba da napravi i farming simulator ili neku fudbalsku simulaciju, i dobre su šanse da bi mi se svidelo
edit: zaboravih da pohvalim i muziku, jedan od jačih From OST-ova.