• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Свемирска истраживања

Ovom svečanom prilikom, Secret Level proglašava @DieH@rd za pobednika u Svemirska Istraživanja debati!

Pobedu je ostvario ne toliko snagom argumenata, koliko činjenicom da protivnik više nije u prilici da na iste odgovori.

Slava DieH@rdu, svemirskom programu zapadnog sveta i instinskom novinarstvu!

Rusi nisu dobro proverili softver od Lune 25, pa letelica nije upalila sve senzore tokom leta.

Ajd jos da sacekamo US Fish and Wildlife service, da oni aminuju sledeci test...

F-CJou8a8AA4io4

LrkqQCb.png

Dobicemo big boom sta god da se desi kada test2 poleti.

Evo i ludih prica kakve sve gluposti traze nadlezni organi pre dobijanja licence za poletanje :D

Super je bio danasnji test 2 let za Starship sa poletanjem u zoru. Superheavy booster odradio odlican posao bez ikakvih problema sa motorima, hot staging faza prosla dobro.

Booster je onda brzo detoniran posle gubika kontrole, a starship je nastavio 6 minuta sa punim radom motora kada se izgleda pojavio neki leak. Blizu kraja boost-a je i Starship izgubljen.

F_O1B-mXsAATKtZ

F_OzZPkXEAAvCq_

A launch kompleks ostao netaknut. :)

Sve u svemu, dosta bolji test od prvog. Sledece poletanje verovatno odmah posle nove godine.

Smarter Every Day - jedan od najzanimljivih kanala ako volite nauku, ovoga puta okačio ceo svog govor koji je održao na poziv American Astronautical Society-a. Krenuo da gledam ne očekujući da pogledam sve do kraja, ali na kraju pogledah sve u jednom dahu - u suštini veoma zanimljivo predavanje. Sada me zanima ovaj dokument NASA SP287 da pročitam :)

Da dobar video, sinoc sam ga bas pogledao. Fino ih kritikovao sto zure i sto su odabrali veoma komplikovan plan za povratak na mesec.

Posle prvog dizanja astronauta u SpaceX letelici 2020. godine i rekordnih 18 letova posle toga [280 satelita i 260 tona podignutih u orbitu], Falcon9 booster B1058 je pre par dana tokom povratka sa morske barze pao zbog jakog vetra i talasa. Samo donja trecina je ostala na barzi, ostatak je otiso u more.
20240102f9booster-800x467.jpg

2f0.jpg

Ne znam šta je tu sve bilo i da li je zasluženo ili ne, ali Nezaborav je unosio neku drugu perspektivu (i u ostalim temama a pogotovo ovde). Meni lično nedostaje taj član, naučio sam svašta nešto novo čitajući njegove postove.

Back
Top Bottom