• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Маск купио Твитер

Сајт је древан, 98-е је кренуо, чини ми се. Тај хебени СК је са свим технолошким скоковима фатално закаснио. Могли су бити Бенчмарк умјесто Бенчмарка, овако су пропустили тај први воз форумашења. Још такав реноме. Чак и сада их заболи за форум.

Da, skandalozno su matori, ne kapiram kako ljudi i dan danas mogu da ga koriste... trebali su da to osveze, pa ne mora da ih bude ko na benchu, ali bilo bi publike.

Мислим да Кузму заболи за форум, штавише типујем да дубоко у себи жели да га уништи. Регистрације нових корисника не раде већ скоро годину дана, софтвер није надограђиван никако, база није пребацивана.

Питање је заправо колико ће Свет Компјутера још опстати као часопис, то су се људи слабо питали у скорије вријеме.

Odavno. A SK forum je kao i njegova baza korisnika, dinosaurusi sa dinosauruskim mentalitetom :LOL:

Mada su mi sada kada su krenuli da jače teraju YT priču ponovo postali zanimljivi, al jbg, prekasno, pitanje je koliko će to trajati.

Last edited:
Kolko sae sjećam Qzma prezire forume. U nekoj od svojih kolumni ih je baš dobro popljuvao. Onda sjećam se da je neko na SK forumu pitao kad će Qzma da dođe na forum i da je dobio odgovor da nikad neće doći. E sad i meni je novo da je Qzma gazda SK foruma al ako jeste onda ni ne čudi što propada.

Domaći forumi... Evo u CG imate CDM forum pa je onda bio i neki madeinmontenegro (nešto na sličnu foru, moguće da su pokušali da se otcijepe). Non tech forumi. Burek je ogroman forum i pitaj boga šta je sve tamo bilo. Ja se sjećam kad je onaj vlasnik pisao kako su imali problem sa čovjekom koji im je prijetio i na kraju se ispostavilo da ima paranoidnu šizofreniju. E da, tu je i ana rs. Tamo je svojevremeno postovao i naš čovjek sa reddita :)

Anime forumi: bg-anime, anime-overdose, anime dimenzija, anime Srbija (ili tako nešto), east....

Drenik je imao svoj forum netgames mislim. Mislim da je vlasnik Nedelja pomenuo da je klanrur nastao tako što su se otcijepili od nekog. Pa su opet neki ljudi otisli sa netgames i napravili multiplay.

Bio je i devprotalk gdje su bili neki ljudi sa elitesecurity... Onaj Conq je imao svoj forum... Mislim da imaju i neki forumi o automobilima ili šta već. Tamo ne zalazim. E da ima i neki gay Srbija forum ili tako nešto. Naravno Stormfront ima podforum na srpskom jeziku, lol.

Bio je b92 forum i od njega se otcijepila parasihopatologija pa onda Vasin svet... Sada je b92 forum vox92 ili tako nešto.

Vezano za patološke slučajeve... Pa ima ih dosta na ovim prostorima (više nego što su mnogi mislili) a neki su svoje utočište našli na forumima. Sada mislim da im daleko veće mogućnosti nude društvene mreže, dejting sajtovi/aplikacije... I naravno ne želim da stigmatizujem ljude sa F dijagnozama (i one koji ih imaju ali nemaju zvaničnu dijagnozu) ali problem su oni koji su destruktivni... Ako već imaš problem i zbog toga zlostavljaš ljude, potraži pomoć. Forumi i društvene mreže su loša alternativa za to.

Nego, vezano za društvene mreže. Redom nailazim na komentare da nisu ni sanjali koliko su neki ljudi glupi. Pošto potičem iz male sredine a pregrmio sam devedesete sjećam se dosta toga... ali ni ja nisam mogao da vjerujem šta pojedini rade i kako razmišljaju. Izgleda da je to svijet koji sam okružen.

Ne volim generalno da pricam o drugim forumima ali moram da spomenem. Neko je u temi vezi aktuelnog broja SK pitao za Kuzminu pojavu, zaboravio sam ko je pitao na SK. Cak se i spekulisalo van foruma koji je njegov nik. Ne bih rekao da Kuzma ima neke vece veze sa forumom, tim pre sto su odredjeni modovi stavljali zabranu na neke stvari (za pocetak iskljucivali racunanje postova u spamerskim temama) i stojali iza svojih odluka. Bilo je tu jos svacega, ali iz danasnje perspektive jesu neke stvari bile stroge sto se tice uredjivanja foruma. Drzali su se cvrsto svoje strane, daleko od toga da je forum tamo bio ''toksican'', ali je smorio dosta ljudi koji su unosili zivost. Neki su smetali odredjenim modovima, nisu dobijali banove ali je bilo s vremena na vreme zakljucavanje i spajanje nekih tema.

Postavljas se tako da hoces neko jezgro da ocuvas, neko tu mora da ode posto se ne prilagodjavaju svima. Moras negde clanove da izgubis, jer se striktno drzis forme. Odredjenoj ekipi je prestalo da bude zabavno ili su ih okupirale druge stvari, a nisu bas bili fanatici da pricaju o hardveru ili igrama. Neki su naravno nezadovoljni situacijom otisli na drugi forum. Ne vidim da su uradili puno losih stvari dok sam bio i opet bih izabrao da visim tamo u periodu 2007-2011.

Bio sam na vise foruma i jedino gde mi se stvarno svidelo sto posecujem je ovde i tadasnji SK, gde god da sam druge bio smetao mi je i mentalite drugih i njihov stav, prevelika nervoza i losa atmosfera zbog koje sam postao veoma netolerantan sto mi je i skratilo moj ugao gledanja na stvari. Stvarno sam se pitao sta mi je to trebalo da napustam zonu koja mi odgovara i koja mi donosi kakvu-takvu stabilnost. U gaming zajednicama se osecam kao kod kuce.

Tesko mi je da napravim razliku izmedju sadasnjih foruma i tvitera, jer na oba mesta druge lose stvari dolaze do izrazaja. Npr na tviteru pisu ljudi koji bi po forumaskim pravilima dobili ban. Na kraju sve zavisi kakav sadrzaj dolazi do tebe, ali je cinjenica da je lakse zastiti se od ovakvih stvari na tviteru.

PhotonTide форум, када ли је кренуо? То би требао знати @DieH@rd
PhotonTide je krenuo 2004. godine ako se ne varam [provericu[, al ne znam kada je zadnja verzija foruma postavljena, valjda 2010. Sad je cela ekipa na Discord-u, to mi je maltene primarni server tamo.

edit - got it, 10. April 1997.

Last edited:
Питање је заправо колико ће Свет Компјутера још опстати као часопис, то су се људи слабо питали у скорије вријеме.
sk je deo državne firme, tako da će verovatno svi drugi it časopisi propasti pre njega...

PhotonTide je krenuo 2004. godine ako se ne varam [provericu[, al ne znam kada je zadnja verzija foruma postavljena, valjda 2010. Sad je cela ekipa na Discord-u, to mi je maltene primarni server tamo.

edit - got it, 10. April 1997.
У јеботе, нисам имао појма да је толико стар, деведесет седма, април! Је ли претекао Exxtreme3D ондак?
sk je deo državne firme, tako da će verovatno svi drugi it časopisi propasti pre njega...
Није само ствар у томе што је Политика иза њега, има ту и других дешавања. Тираж им је од рекордних 40.000+ примјерака годишње, око 2005-е сада спао на испод 10.000 примјерака, можда и мање. Публика им је дубоко у 30-им и 40-им, састављена од високо образованих људи који махом напуштају Србију и пале на Запад. Часопис гурају људи заглављени у једном начину функционисања, без визије, неспособни да држе корак са временима. Није случајност она прича да је СК закаснио са форумом, друштвеним мрежама, YT каналом и свим осталим... Биће интересантно видјети шта ће се десити са њим у следећих 10-15 година, нарочито када Кузма оде у пензију.

Mnogo nade mnogi polažu u ovog klovna, a ostaće sve najverovatnije isto.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Back
Top Bottom