• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Коначно у мојим ручердама...

Nezaborav

Well-known member
Reaction score
2,107
Часопис LEVEL!

Оно када имаш у рукама нешто што не би требало да постоји. Митски артефакт о коме си чуо само магловите приче али га 'нико' никад није имао. Годинама сам тражио овај часопис из 1996-те који је имао само два броја и напокон, напокон га угањах. Невјероватно је да није постојала нити једна једина фотографија ових издања на нету. Само сам давно видио на Бенчмарку један лик што је качио оглас али је наравно већ отишло.

Слава теби Луциферу!

IMG_20220804_192516.jpg

IMG_20220804_192537.jpgIMG_20220804_192528.jpg

Last edited:
Хвала! Пун је интересантног садржаја, а као што су неки људи одавде помињали давно, има и врло интересантан визуелни дизајн. Колоритна анархија карактеристична за журнализам 90-их. Био је подијељен на PC Zone и Konzolend секције, имена говоре о чему се ради. Кренули су са великим ентузијазмом и рекло би се јасним виђењем неких недостатака код тадашње конкуренције које они у старту нису имали, планирали чак и да подијеле издања ако буде потражње, па чак и трећи Amiga часопис али их је реалност Србије брзо поразила.

Планирам да набавим неки добар скенер, ово је наравно обавезна ставка, па да се и други веселе. 🥳

У предходном периоду сам успио да набавим још неке часописе које сам јурио дуго времена.

РС Video Igre, часопис из Вршца, први број сам купио на премијери 2007-е, а други успједох сада ћапити. По досадашњим индицијама које имам, не постоји више од 2 броја. Ако неко има другачију информацију, нека каже.

IMG_20220807_093721.jpgIMG_20220807_093730.jpgIMG_20220807_093741.jpg

PLAYJOY, часопис из 1995-е, изашла свега три броја. Успио сам набавити за сада само задњи број, потрага се наставља неуморно за прва два. Скенови од поменутих су доступни на: http://pc.sux.org/indexPJ.html

IMG_20220807_093815.jpg

И за крај, премија на једнаком нивоу као и Level, часопис MegaGames из 1997, сва четири изашла броја! Ово сам исто јурио годинама, бацио сам се као тајгер на њи'а када сам их видио.

IMG_20220807_093900.jpgIMG_20220807_093937.jpg

Не знам да ли дијелите моју пасију према овим стварима али ћу рећи да ми је толико драго што сам напокон успио да набавим ове новине. Баш ми је оно... 🥰

Дрмнух прије неког времена још један артефакт, хрватски PlayStation Power! Лиценцирано британско издање, дебео и садржајан часопис. Ова тисковина је веома ријетка! На огласима у Хрв се више не појављује, штавише нема више ни много познатијих видеоиграчких часописа. Изашло је свега 5 бројева, мени за сада фали само задњи. Што је најгрђе, нахватах га овде у БГ.

IMG_20220811_183421.jpgIMG_20220811_183507.jpg

IMG_20220811_183428.jpgIMG_20220811_183435.jpgIMG_20220811_183513.jpgIMG_20220811_183523.jpg

Јбт, не могу да вјерујем да ово имам. Мени су ови часописи фантастичне временске капсуле које носталгију чине живом твари.

Овај број 2, са Ларом на насловници сам видио док је био актуелан. Био сам га позајмио од друга и уредно вратио. Будала, даље су ти часописи били уништавани од стране идиота. Ја свој нити један нисам искасапио или бацио, све сам их сачувао до задњег. Такође и оне које сам добио на поклон. Срећом, успједох набавити већину тих часописа које сам тада враћао.

Добри Миле је скенирао тај број, има га у линковима.

Ja sam poslao Milu taj broj da skenira. Naleteo pre petnestak godina na bubanj potoku na njega. Bio je u mint stanju a cena neka bagatela tipa 100 dinara.

Ја сам примјетио као неки мали феномен, а то је да се неки бројеви одређених часописа појављују чешће него остали. Сад не знам да ли је до неког мог субјективног утиска или стварно има везе са тадашњом дистрибуцијом, како је већ ишло. Нпр. примјетио сам да се Bonus бр. 2 релативно често појављивао код људи и по огласима, док неки други бројеви скоро никада.
Тако и овај PS Power број 2, ето и ја сам налетио на њега, као и ти, док ове остале бројеве нисам видио до сада, осим на једној ситној слици што сам видио насловницу.

Још један часопис који је настао услед великог успјеха PSX-а (хрв. часописа) али није имао душу као он, ово је службено издање за Хрватску. Интересантно је да је догурао до великог броја. Сјећам се чак и да су ишле рекламе на ТВ-у за њега, што за PSX нисам видио.

IMG_20220811_183639.jpgIMG_20220811_183703.jpgIMG_20220811_183723.jpgIMG_20220811_183745.jpgIMG_20220811_183804.jpg

Миле је скенирао овај број 21, Black & White насловница. Интересантно за ту игру што је поред РС-ја била најављена и за барем 3 конзоле, PS1, Dreamcast, PS2, свака као уникатна верзија, да на крају нити једна не би изашла. Као што је и други дио поједностављен доста, јер се Молинеј истриповао, а од планираних 5 дијелова на крају није било ништа. Мали офтопик.

@mpx је написао јако интересантне текстове о историји хрватских часописа овог типа, па их топло препоручујем!

Hacker sam skupljao u periodu 1997 do 2002, i nažalost sam ih bacio u jednom momentu kao i razne Svetove Kompjutera iz sličnog perioda, jer sam ih smatrao zastarelima. Nisam video te ranije radove koje spominje pisac članaka, ali za ono vreme nije bio bolje opremljeniji časopiš, em su se dobijali demo diskovi koji su bili sjajan uvid u to da li će mi se igre dopasti, i skoro svaki broj je imao jedan do dva postera sa tadašnjim aktuelnim igrama. Ispašće još da smo imali i dosta časopisa o gejmingu čak i u buđavim 90tima.

Pitanje za autora teme: da li se slazes da promenimo naslov u nesto opstije, na primer "Nezaboravov kolekcionarski kutak casopisa" ili samo "Kolekcionarski kutak casopisa" gde je prilicno jasno o cemu cemo citati/diskutovati, jer trenutni naslov je... pa prilicno neodredjen

@Nezaborav

@VoivodBG Добар пост! Имам све HACKER-e из задање фазе часописа, под Ђуровићем, што је већ након златног доба Хакера, 1998-2000. Све сам их сачувао, као и оне SCORE мале додатке о играма за конзоле, који су долазили кроз доста бројева. CD и DVD нисам све али имам пар комада. Само један број тадањег часописа (задња фаза, тј.) ми фали, што сам позајмио једном љигавцу, па ми није вратио и слагао још о разлогу. (Дувај га Емориме, ЏО СМОРИМ!) Успио сам и њега да нациљам после, треба ми стићи. HACKER је убједљиво највећи и најзначајнији часопис о видеоиграма на простору Екс Ју. Добро је дотакао границу културолошки значајне појаве. Тираж је у једном моменту премашио 50.000 примјерака.

@timemaster Мени је овај наслов океј, ставио сам га као реминисценцију на неозбиљне "бум-трас" наслове на форумима са почетка 2000-их. Мала смо групица овде, па ће тешко неко имати конфузију али ако мислите да би нешто конкретније било боље, преправите.

@Nezaborav super što si to sačuvao, hajde vidi ako možeš da izbunariš brojeve o Duke Nukem Forever gde su tada radili reportažu o tome, i bio je čak jedan broj gde su imali izlišan intervju sa Levelrodom gde je ukazao kako su kreirali nivoe. I mislim da je čak bilo tu i dosta slika o Max Payne pre izlaska i kako je drugačija igra trebala da bude. Ne sećam se recenzija, ali znam da su obožavali Dungeon Keeper 2 i da je rogonja bio maskota časopisa jer nije bilo broja u kojem je crtan ili stavljan direktno iz igre.

Мислим да је то један од бројева који су изашли прије ових што ја имам, крај 70-их бројева или неки од пар са почетка 80-их које немам. Ускоро ће ми и они стићи, па ћу погледати.
Имам PC Play један негдје из љета 2001-е који има велику најаву DNF-а.
Dungeon Keeper да ли кец или други дио је био и на насловници једног броја Хакера. Нисам знао за тај обичај али вјерујем ти. Исто тако у PSX-у су наводно имали навику да оне урнебесне коње из Parasite Eve II развлаче по сликама.

Сплетом околности долети ми и ово у руке, први број њемачког PC Games часописа. Стране часописе иначе не јурим толико. Оно чиме сам одмах био импресиониран је дебљина, у питању је замало 250 страница! Али и цијена је била масна, 10 њемачких марона је тада и у Дојче било солидно. Уз њега су долазила и 2 CD-а својевремено, те "зденке" на корицама су у ствари слотови за це-деове који су се могли видјети кроз корице, једноставно, а ефектно решење да се уметну у њих. Са унутрашње стране се отвори преграда и извади се. Сјећам се да је и италијански The Games Machine исто био дебео и врло садржајан. Изгледа да је та европска штампа вазда ишла доста испред наше.

IMG_20220904_095812.jpg

STIGLESUMIPOSILJKEJEBOVASMRTVIBOG!!!!!!!!111111ONEONEONE

IMG_20221009_202929.jpgIMG_20221009_203038.jpg
200w.gif

Након пар мјесеци чекања стигоше ми грдосије од пакета. Камера је срање на овом фону, не види се добро на слици, а и нисам могао да то сада све детаљно растаксавам и сликам, овде су читави торњеви часописа, има преко 200 бројева разних издања сигурно.

Сада имам велику већину HACKER-a, већину PSX-овa, добар проценат PC PLAY-евa (укључујући и ултра ријетки нулти број часописа) од оних првих 50-так, јединих битних, са старом редакцијом. Потом већину SLUZBENOG HR PLAYSTATION MAGAZINA.... имам све бројеве GAMEPLAY-a (хрватског наравно, најбољег) и фактички све бројеве REBOOT-a, мислим да ми фали само 1-2 броја. Скупио сам и замало све бројеве SCORE-а, оних додатака о играма за конзоле, што су долазили уз већи број Хакера, помињао сам их већ на овој теми. Имао сам их већину, збавих још 3 недостајућа (продавац је продавао искључиво комплет), сада сам до'ћерао до тога да ми фали само један број.

Е. у наредним данима полако разврставање, записивање онога што имам и наравно читање. Pardon me French... 🤪

Nisam imao Soni pa sam preskakao te Ofisl PSX Magazine mnogo mi je žao a Haker mi je bio omiljeni PC časopis, takodje i vrhunski Sadržaj na diskovima

Back
Top Bottom