• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Šta igrate trenutno?

Juče počeo ponovo Final Fantasy XV i to sada Royal Edition koji sam dobio uz ps+. Ostavio nekoliko sati, stigao do trećeg poglavlja. Dobra je ovo igra, vidi se ogromna ambicija ali i da nije sve ispalo kako treba.
Kada uklopis DLCeve koje sam ja pri prvom run-u preskocio igra je predobra

Počeo sam da igram Fallout 3 ponovo verovatno posle 10 godina, igram na Series S koji bi trebao da gura igru na 1440p i na 60 FPS-a,
igra i dalje ima veoma jaku atmosferu, dobru muziku, istraživanje i kvestove, dok su napucavanje, kretanje i opšta fizika očekivano loši.
Toliko sam se ponovo naložio na Fallout da sam kupio i New Vegas i Fallout 4 (koji me je bio malo razočarao kad sam ga igrao),
možda budem bacio i ful opis igre kad završim..

Inače bacio pogled, Fallout 3 je izašao pre tačno 14 godina (2008.) dok je već prošlo 7 godina (2015.) od izlaska Fallouta 4,
ja sam sam ima utisak da je Fallout 3 izašao pre 7-8 godina a Fallout 4 pre 2-3 godine. :D

Tom Howard je izjavio da će rad na Fallout 5 krenuti odmah nakon izbacivanja Elder Scrolls 6,
znači možemo očekivati igru negde tamo oko 2030. :(

D403328A-83A4-4A41-A1D0-FF7C05F367B9.jpeg
Golden Sun picim ovih dana. Presao sam ga davno na 3ds i sad nisam hteo da igram dok ne nabavim ili 101 ili modujem moje gba-ove. Igra je vrh pravi old school JRPG. Voleo bih neki remaster ili remake ovog nepravedno zaboravljenog serijala 🤓

Golden Sun serijal je po meni najbolji predstavnik zanra na prenosnim konzolama tog vremena. Legendarne igre nema sta. Vec dugo planiram da ih obrnem ponovo ali zbog ogromnog backloga stalno odlazem.

Ajde da se smilujem da napišem nešto konačno, poslednjih mesec dana mi je bilo baš udarno sa igrama 😄

Početak septembra, AC Origins. Odlično dizajniran svet sa dosadnim i repetitivnim misijama, i nedorečenim mehanikama. Zbog toga sam relativno brzo protrčao kroz igru, mada mislim da sam uradio većinu side questova, a posebno sam se potrudio i da otkrijem sve grobnice jer mi se taj deo igre svideo.

Nakon toga, AC IV: Freedom Cry. Preskočio sam ga svojevremeno pa sam ga sad ubacio između Originsa i Valhalle da kao razbijem ritam između modernih AC igara i da se podsetim stare formule. A i može da se pređe za 2-3 sata. Mogu da kažem da je ili relativno loše ostarilo, ili je onaj gradić prosto loše dizajniran za tip misija koje su ubacili u igru. U svakom slučaju, pomalo frustrirajuće iskustvo. Bitke brodova su i dalje zabavne.

Narednih 20-ak dana se jako igrala AC Valhalla, trocifren broj sati, i generalno mi je igra bila vrlo pozitivno iznenađenje. Mnoge zamerke koje sam imao za Origins i predloge koje bih u to vreme imao da uputim su očigledno bili problem i drugim igračima, i izgleda da je to neko u Ubisoftu slušao. Baš me sada zanima koliko je toga u stvari urađeno već u Odyssey kao prelaznoj igri. Nešto sam već pisao u Valhalla threadu, i nadam se da ću jednog dana i više ako me ne bude mrzelo jer mislim da igra zaslužuje. Jedino je priča blesava 😆

Posle AC-a sam prešao na gamepass ponudu.

Prvo Sable jer je napuštala gamepass već za dva dana. Ova igra je na forumu pomenuta tačno jednom, kada je 2crazy pre godinu dana okačio review igre, i mislim da to nije fer.
Sable je pravio indy team od dve osobe, plus dvoje koje su radili na priči i soundtracku. Inspiracija za vizuelni identitet je očigledna, Moebius. U ulozi ste Sable, mlade devojke koja treba da sama ode na putovanje i "pronađe sebe", kao deo testa zrelosti koji je tradicija klana kojem pripada. Posle kratkog tutoriala, dobija svoju masku, glider (kao antigravitacioni motocikl), antigravitacioni kamen (nešto kao paraglajder u Zeldi), nešto novca, i spremna je da se otisne u svet.
Igru bih najbolje opisao kao Breath of the Wild u malom, najviše zbog načina na koji open world funkcioniše. Nema nikakvih smernica, već se slobodno vozite mapom dok ne naiđete na nešto što će vam privući pažnju. Male naseobine, olupine svemirskih brodova, pećine, ali na početku će to verovatno biti meteorološki baloni koji se nalaze na najvišim vrhovima svakog regiona, i tu možete da nabavite mapu i pitate kartografa šta ima zanimljivo u blizini. Svet je relativno mali, i retko popunjen, ali mislim da igra dobro koristi tzv. negative space da stvori neki utisak da ste na putovanju. Slično Zeldi, tu je i stamina sistem koji se troši kada brzo trčite ili se penjete negde. Stamine u početku ima vrlo malo, i iako igra ne zahteva neke velike poduhvate, preporučujem da je upgradeujete bar 2-3 puta da vam put kroz igru prođe bez frustracije.
Povremeno ćete nailaziti na naseobine gde možete da prihvatite nekoliko malih questova koji su uglavnom sakupljačke prirode, ali ima i nekoliko dužih koji se provlače kroz nekoliko regiona koji su vrlo lepo napisani i mislim da su, uz otkrivanje misterije svemirskih brodova, najbolji deo igre.
Kako ste na putovanju otkrivanja sebe, sam cilj igre je da kroz questove sakupite 3 ista bedža koja će vam omogućiti da dobijete masku. Maske su u ovom svetu veoma važne jer označavaju vašu profesiju i svrhu. Tu su mehaničar, trgovac, penjač, sakupljač metalnog otpada, stražar, i još nekoliko blesavijih izbora.

Igra je generalno vrlo opuštajuće iskustvo. Vozikate se po svetu uz simpatiču indie/alt pop muziku, srećete zanimljive NPC-jeve, istražite poneku olupinu i sl. Borba ne postoji, a prilično sam siguran da ne postoji ni način da se umre. Čak je i novac relativno nebitan jer služi da se kupi odeća koja je isključivo kozmetičke prirode, i delovi za glider koji utiču na performanse i upravljivost, ali ništa esencijalno.
Kada odlučite da vam je dosta i da ste našli masku profesije koja je na vas ostavila najbolji utisak kroz questove i ljude koje ste sreli (što može biti već posle 4-5 sati) vraćate se u svoj klan i potvrđujete vaš izbor. Vrlo simpatično putovanje, i kroz diskusije koje sam preleteo na redditu sam video vrlo šarenolik izbor konačne maske i svako je imao da ispriča neku ličnu priču o svom izboru.

E sad, da ne bude sve tako divno, igra je na PC-ju tehnički katastrofa. U početku sve radi fino, ali što duže igrate, framerate postaje sve gori, mislim da ide u nižih 20-ak fps-a, a neke stvari prestaju da rade. Npr. postoji opcija da zviždukom pozovete glider koja je u nekom trenutku prestala da funkcioniše. Restart igre ovo rešava tako da pretpostavljam da postoji neki memory leak. Jeste da je na igri radio samo dvoje ljudi, ali mi baš i nije neko opravdanje.

1azVE8z.png
kloiBrT.png
iAIdOPs.png
oRa5LOG.png

Ako možete da pređete preko toga da treba da je restartujete svakih sat vremena, preporučujem igru.

Nakon ovoga sam prešao Scorn, o tome sam već malo pisao nešto u drugoj temi, i verovatno ću još malo. Utisci su generalno pozitivni.

Sada se bacam na Plague Tale: Innocence, a nakon toga, ako mi se svidi, odmah i na nastavak :D

Last edited:
Shadow of War - stvarno im je taj nemesys sistem dobra stvar. Na sreću/žalost, ne dozvoljavam da prljavi orkoidi pišaju po meni da bih ih ja posle lovio. Prva igra je ipak bolja igra, jer ima neku težinu, Talion je ipak "samo" čovek, dok je ovde nadbetmenovao Betmena i nadkridovao Ass likove. Veoma brzo se izleveluješ, i kreneš u brutaliziriranje orkova koji siroti ne mogu da gledaju šta im radiš sa saborcima pa se daju u beg. Veoma zabavno neko vreme, posle postane kao razvrstavanje pošte. I onda naletiš na lika koji je 3-4 nivoa veći od tvog, koji te sa bandom orkova i ologa, uzbunom u tvrđavi i još jednim ili dva pomoćnika usere od batina toliko da čak ni bežanje nije opcija.

7.5/10

Presao i Golden Sun The lost age po drugi put, a prvi na GBA. Kakva igretina! Steta sto nema vise ovakvih igara danas, ali opet na dobrom smo putu da ih bude sve vise jer zadnjih par godina je izasao Octopath traveler, Live a Live, DQ11. A ceka se i nastavak octopath-a, DQ 3 remake... Jedva cekam!

Presao Tales of Berseria za nekih 80 sati. Pa ne znam sta da kazem igra mi nije ni dobra ni losa ajde mogu reci solidna. Skoro sve u ovoj igri mogu oceniti kao osrednje.
Akciona borba veoma slicna kao i u predhodnim igrama po nekad nepregledna zbog specijalnih efekata. Grafika, razvoj likova, krafting, prica sve je dobro ali po meni moze to dosta bolje. Mini igre su generalno sranje probao sam svaku ali se nisam dugo zadrzavao.

Svidja mi se sto sporednih misija nema u prve dve trecine igre. Lepo je kada pratis samo glavnu pricu i nema nista drugo da ti odvraca paznju. Ja sam izbegao skoro sve sporedne misije dok nisam zavrsio glavnu pricu. Posle sam stukao jos sigurno 20 sati na sporedne bosove i misije.

Moram da naglasim jednu stvar koja me je kod ove igre odusevila. Nema loading ekrana. Prelazak iz jedne zone u drugu je trenutan cak i fast travel se jednog dela sveta na drugi je trenutan. Imao sam utisak da igru igram na PS5 a ne na PS4.

U poslednje vreme sam igrao sve i svasta bilo je dobrih ali i losih igara. Malo sam zapostavio svoj omiljeni Jrpg zanr. Tako da sam u narednom periodu resio da igram samo Jrpg i najvece hitove drugih zanrova koje sam propustio u proteklih par godina.

Krenuo prije par dana Plague Tale Innocence. Taman jučer završio pa sam odmah započeo i Requiem. Jedinica mi je bila super, a dvojka mi se zasad čini u svakom pogledu još i bolja.

Back
Top Bottom