Došli smo do kraja puta Cirine i Geraltove priče, i mogu reći sa svim usponima, a i padovima koji su prisutni, ipak je ovde uspešno isporučeno još jedno interesantno poglavlje o svetu Vešca.
Posle potresne bitke u Kaer Morhenu, gde sam uspeo da sačuvam skoro čitavu ekipu koju sam okupio za poslednju odbranu, smorio sam se što su odlučili da ubiju Vesemira za stalno i da ne postoji način da se spasi. A nije da nisam xy puta učitavao sačuvani save da vidim da li postoji šansa, za igru koja se busa u grudi sa mnoštvom način kako neki određeni kvestovi mogu da se završe ovo mi je bio propust, ali opet sa druge strane mi je jasno da su morali da ubiju nekoga da bi Ciri probudila svoje moći i razbucala Wild Hunt.
Pred samu bitku trudio sam de sa pomognem svim Geraltovim poznanicima, iako moram priznati da nisam uživao u svakom kvestu, jer kao što sam spomenuo bilo je previše "fetch" kvestova i filera, koji su usporili glavni narativ. Jedino sam ispušio za pomoć kod Dajkstre jer mu nisam povratio uloženi novac koji je sprčkan ili izgubljen negde.
Dopalo mi se kako su ovo postavili da izgleda kao definitivni kraj igre, međutim imali su još asova u rukavu i čak posle ove kobne bitke dobijamo jedan prelepo osmišljen i emotivan segment koji je falio sve vreme. Pošto smo kao Geralta jurili po raznim konobama i lagumima, da bi ušli u trag Ciri, ja sam se iz petnih žila trudio da Geralta igram kao brižnog oca. To mi je bilo logično jer je takav bio i u knjigama, a i ne bi stvarno bilo u redu, da mu Cirilina dobrobit bude na dnu liste, i da ide samo u kurvarluk i da pravi sranja gde stigne.
Segment u kojem provodite vreme sa njom, opet pokazuje da su imali dobru zamisao, i da pruže nešto drugačije. Verujem da je većina ljudi čula za igre ili knjige pre nego što su postali očevi (svaka čast izuzecima) i interesantno je kada dobiješ priliku da napraviš iskrenu konekciju sa njom, ili da je slomiš. Ciri je poput Geralta i Yennefer, ima svoju prgavu narav i hoće da bude po njenom, i bilo je ponekada teško odabrati šta joj dozvoliti, a na šta gledati popreko i ukazati da može da bude bolja.
To će kasnije uveliko uticati na sam kraj i ishod, a ja mogu da potvrdim da je kraj poprilično epski i nakrcan eksplozijama koje bi Michael Bay odobrio. Mada jesam na kraju bio razočaran samim Wild Hunt-om, dosta se pričalo o njima od prve igre, i nekako su mi ovde svedeni na klasične zlikovce i previše su mi bili dvodimenzionalni pogotovo Eredin, koji je u knjigama ostavio daleko jači utisak.
Na kraju sam dobio sledeći završetak, Geralt prijavljuje Emhyru da je Cirila mrtva, ali odlazi da napravi novi mač i susreće se sa njom. Malo me je to zbunilo jer sam razumeo iz animacija da je ona odlučila da ne umre u toj bici gde treba da pobedi tu silu uništenja koja je čekala sve, pa zaista nisam siguran da li je univerzum spašen ili je ona samo odlučila da provede svoj život na Kontinentu i povremeno skačući u druge svetove. Od drugih uticajnih izbora, odlučio sam da ubijem Radovida, jednostavno ne volim nestabilne despote koji bi svakoga žrtvovali samo da bi ostali na tronu, ta odluka i nije bila u Geraltovom ponašanju, ali sam cenio bolje živeti pod Nilfgardom i imati kakav red, nego da ovaj dođe i pobije i spali sve živo.
Sam Geralt je ostao solo, jebiga Triss je stvarno najbolji ortak i to što su se prckali u drugom delu je nju izjedalo i nije bilo na mestu to iskorišćavati. Yennefer, pa već sam vam rekao šta mislim i zašto sam je odbio, njih dvoje su oduvek bili dva kretena koji su imali preveliku privlačnost i jednostavno to nije moglo da uspe, tako da je Geralt nastavio svoj Put, solo, i povremeno ostavši u kontaktu sa prijateljima. Skellige su dobile svoju zaslužnu vladarku u vidu Cerys van Creite, koja ih je dovela u red i ujedinila klanove. Malo sam se mantao da postavim sina, ali kada sam video koja je šunka, znao sam da im treba promena, a i Geralt se uvek nađe u tim sosevima sa spletkama sa dvora (ujedno jako zanimljiv kvest!)
Ne znam koliko zaista još krajeva ima igra, pročitao sam negde da stoji 36, ali imam osećaj da ih ima nekolicina, a da su ovo ostalo varijacije na te glavne kvestove i kako mogu da utiču na budućnost svega.
Kada se podvuče crta, prezadovoljan sam njihovom adaptacijom, nije mi uvek bilo drago što su izmenili neke od likova (Philipa, je totalno izmasakrirana sa onom crnom kosom, a plavuša je, i nekako mi nije ležao njen oprečan i ciničan ton, mnogo je više iskalkulisana i mirnija bila u knjigama) i dosta njih nije dobilo svojih pet minuta već su svedeni na jako kratke cameo uloge u određenim kvestovima, što mi je donekle i propust jer su moglii u već golemoj igri da im razviju vinjetice.
U planu mi je da u budućnosti obrnem i obe ekspanzije, ali to negde dole niz put jer sam se pošteno zasitio i moram priznati da mi nije uvek leglo da igram ovako dugu igru, jer ima delova koji se baš razvlače.
Definitivno najslabiji deo igre su mi borbe, stvarno je sramotno da nisu mogli da naprave nešto što bi mi pružilo zadovoljstvo kada Geralt pravi svoje piruete ili izvodi razne mačevaočke finte, to su samo nezgrapni pokreti koji ne dolaze od veštine da savladaš kontrole, ali kako su krenuli od prve igre, ovo bi i moglo da se smatra kao najbolja nadogradnja, neka malo prepisuju od drugih za buduću igru.. Ujedno smatram da su preterali sa silnim menijima, previše su rogobatni i dosta toga suštinski ne doprinosi samoj igri i bitnosti, herbalizam, komotno je mogao da bude umanjen, alhemija, pravljenje predmeta, imam osećaj da sam možda desetak napitaka napravio i eventualno kada sam razbijao neke elemente u alhemiji za ostale delove, ali i to sam retko radio jer samo oduzima vreme.
Ali kada stavim sve na papir, ovo jeste jedan od ultimativnih RPG iskustava koje sam imao u AAA gejmingu i to nije mala stvar, trebalo je dosta vremena i truda uložiti da se svet proda kao stvaran, i smatram da su u tome uspeli. Ujedno je OST neprikosnoven u nekim instancama, da sam često nalazio sebe kako zviždućem teme tokom igre.
Voleo bih da četvrti deo ispravi sve moguće greške koje su pravili tokom sva tri dela ove trilogije, obavezno borbu, mogli bi čak i da istraže prošlost jer se tu nalazi dosta potencijala i da ostale škole Veštaca dobiju svojih 15 minuta slave, ili još bolje da se da mogućnost da igraš sa svim rasama sa Kontinenta i da to utiče na glavni tok priče i ishode koji se dešavaju, jer ako su za ovo mogli to da učine, siguran sam da bi sa nastavkom to mogli da dignu na novi nivo.