• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Windows news,tutorials and other discussions

Cimao sam se ranije na xpu dosta i kasnije na sedmici manje. Sad nemam zivaca za to, jel se isplati, koliko to utice na performanse?
Vise se isplati na sporijim računarima. A sa njima ja često radim. Sinoć sam primijenio BlackBird skriptu na Windowsu 10 na Macbook Pro 13" iz 2015. Jebao mu je mater :) Ubrzao ga je osjetno. Problem je sto moze da se tako izgasi nesto sto ce ti biti potrebno za neki program. Al Macbook radi ono sto meni treba. I generalno jako me nervira telemetrija pa se najvise cimam i zbog nje. Plus, zelim da znam kakva sve sranja rade u pozadini. Al da je cimanje, cimanje je.

Skoro sam sredjivao jedan sporji laptop iz 2015. Tu sam dobio na brzini kada sam pomocu InSpectre iskljucio zastitu za Meldown i Spectre. Jeste da je manje siguran tako al sta cu kad je spor. Mislim da nema potrebe isljucivati tu zastitu na novijim procesorima.

Kad naleti tako neka kanta sa celeronom ili tako necim, ima neki custom win ogoljen skroz, mislim da se bas spectre zove, sjajna stvar. Naravno ni to ne moze da spasi lap sa neki nesretnim amdom na 990mhz :D I to nije netbook, fazon 2014 amd hteo da ima pandan atomu.

Sent from my Mi 11i using Tapatalk

Menjam samo one stvari koje me iritiraju, kao sto je screen i tome slicno, svakako odvojim dan, dva da podesim sve kako treba, sto je zestoko smaranje...
Dal ce ikad M$ naci resenje, da kad instaliramo clean win, da podaci i reg budu sacuvani negde, recimo na cloud-u, pa da ne moramo sve iz pocetka i da ne moramo da kloniramo ceo disk... to bi M$ trebao sve sam da radi prilikom instalacije win-a.
Steta sto Google nije na mestu M$, oni bi to resili kako treba.

Recimo kad instaliram Chrome na nov win, cim se ulogujem cekaju me moji ne samo bukmarksi, vec i podesavanja, passwordi, cak i extenzije, sve zivo, jer sve se cuva naravno na netu... tako nesto treba M$ da uradi.

Menjam samo one stvari koje me iritiraju, kao sto je screen i tome slicno, svakako odvojim dan, dva da podesim sve kako treba, sto je zestoko smaranje...
Dal ce ikad M$ naci resenje, da kad instaliramo clean win, da podaci i reg budu sacuvani negde, recimo na cloud-u, pa da ne moramo sve iz pocetka i da ne moramo da kloniramo ceo disk... to bi M$ trebao sve sam da radi prilikom instalacije win-a.
Steta sto Google nije na mestu M$, oni bi to resili kako treba.

Recimo kad instaliram Chrome na nov win, cim se ulogujem cekaju me moji ne samo bukmarksi, vec i podesavanja, passwordi, cak i extenzije, sve zivo, jer sve se cuva naravno na netu... tako nesto treba M$ da uradi.

Cek, jedno su podaci u browseru, drugo registry i data.

Sta te sprecava da podesis jedan kako volis, napravis imidz ili bekap akronisom npr i oda diplojujes to dalje umesto instalacije?

Cek, jedno su podaci u browseru, drugo registry i data.
Pa znam, zato i kazem da M$ treba da nadje resenje kako to moze da se izvede, a sigurno moze, nego im ne odgovara.
Sta te sprecava da podesis jedan kako volis, napravis imidz ili bekap akronisom npr i oda diplojujes to dalje umesto instalacije?

Pa to sam i radio do sad, ali kad promenis mat, proc i mem, moraju novi drajveri, taj stari imidz onda ne vredi.
Svakako je cimanje i praviti taj imidz, zato i rekoh bolje da je to automatizovano kad se inst novi win.

Da, ili bar neki ninite za settingse :D

Koja je svrha clean instaliranja Windowsa ako će on da importuje registry i settings i opet ga dovede na stanje zbog kojeg se radio clean install?

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Last edited:
Pre par dana kupio Win 11 Pro kljuc za par evrica.
Za sada mi se svidja. Novi UI je bas lep i jos vise delova OS-a je redizajnirano, u Win 10 je bilo bas puno repova sa Win 7 izgledom.

Pored toga sve radi smooth nikakvih problema za sada.

Neke stvari su dva ili tri klika a bile su jedan. Ostalih zamerki nemam.

Da i meni to najvise smeta, sto nema vise onaj meni na desni klik, vec neki skraceni, pa moras prvo da ides na show more options i tek onda dobijes stari meni.
Pretpostavljam da ce se ovo vremenom resiti ili izaci neki workaround, nisam jos cheprkao po opcijama, mozda i moze da se podesi.
File Explorer ponekad prsne, ne cesto... to je sve sto se tice zamerki... e da, zamerka je i ta sto sad u taskbaru moras za svaki program da omogucis da se pojavljuje u njemu ili je automatski skriven, nema opcije da sve uvek bude otkriveno, pa je smaranje svaki put to odobravati za svaki novi prog.

Prelepo izgleda i dosta stvari su znacajno poboljsali... recimo na desni klik odma gore imas ikonice za najcesce koriscene komande copy, cut, rename, dostupnije je sad itd da ne nabrajam sad, zaista ima dosta poboljsanja koja olaksavaju rad... takodje widgetsi su odlicni...

Vezano za aktivaciju i ključeve:

Ja sam uzeo jednom prilikom sa ebay key za Office 2019 i Microsoft ga je banovao. Mislim da se isto može desiti i sa Win10 ključevima.

Što se Win10 tiče, znam da ga neki uopšte ne aktiviraju. Skinu zvaničan ISO, instaliraju sistem i ne aktiviraju. Skroz je funkcionalan kao takav samo mislim da ne može da se mijenja tema.

Moja logika je sledeća: ako želim original platiću pravi original a ne ključ sa ebay. Ako želim aktiviran Win10 skinuću sa githuba MAS Activation script i koristiit HWID aktivaciju. To je i preporuka sa reddita. Skripta je opensource i možete vidjeti šta radi. Ako želite preko te skripte da aktivirate Win10 LTSC iz 2016 i 2019, koristite KMS38 aktivator. Taj aktivator radi i offline i aktivira Windows do 2038. Bježite ko đavo od krsta od raznih KMSpico aktivatora jer možda sadrže virus/ransomware.

Nisam probao ali mislim da se ovaj HWID način aktivacije veže za matičnu ploču. Dakle moguće je da ako se aktivira Win10 preko HWID mislim da ako se formatira disk i ponovo instalira Win10 da neće biti potrebe ponovo aktivirati Win10 preko HWID. Čim se povežete na internet on će se sam aktivirati.

E da, za Windows XP je postojao Nlite i ja sam ga koristio da izbacim neke nepotrebne stvari. Moj komp je imao tada 256 MB RAM i WinXP je to gušilo. Taj Windows sto sam ogolio je dobro radio a onda je odjendom iz čista mira prsao. Istini za volju duže mi je trajao od Windowsa XP koji nije ogoljen. Nešto slično nliteu postoji i za Win10 samo treba čovjek da se informiše i da na šta radi jer kad odstraniš nešto iz Windowsa možda neki program neće raditi. Takođe ne mora se koristiti nlite. Može čovjek da napiše neku batch/powershell skriptu koja će automatski nakon instalacije da pogasi neke opcije. U nekom postu od ranije sam naveo šta sve ja gasim.

Da, radi ona fora od Omege, da se "crackovani" Win7 apgrejduje na Win10 i postane i ostane legalan. Odradio sam na 3 ploce od tada. :)

Ja sam shvatio da prvo moras instalirati Win7, krekovati ga pa onda Win10. Mislim da nema potrebe to da se radi. HWID aktivacija za običan Win10, za ltsc KMS38 (ta aktivacija može offline). Obavezno skinuti Microsoftov ISO, bar ja tako radi.

HWID se koristi i za Win11. I na redditu preporučuju takav način aktivacije. Na kraju, ne znam da li bih na alder lake mogao uopšte da instaliram Win7. Sve i da mogu, to mi djeluje kao nepotrebno cimanje. Na stranu što mislim da uopšte ne mogu da odradim upgrade Win7 -> Win 10 LTSC.

EDIT: Evo objašnjeja šta je zapravo HWID aktivacija:

“HWID piracy or often only called "hwidgen" works by using parts of your system to generate a ticket which is then sent to Microsoft servers which return a key, which is then installed. HWID activated machines, can survive a fresh installed windows or an upgrade (unless Microsoft changes something).”

Dakle, HWID može da preživi formatiranje. Ako dobro shvatam ostaje i nakon formatiranja diska a tada nema govora o virusu/malwareu.

Back
Top Bottom