• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Gejming "novinarstvo" i ostatak scene

Pogledah sinoć ovaj podkast:

Ne gotivim ni Kuzmu ni ovaj a-la Agelast pristup gde voditelj, umesto da pusti gosta da govori i usmerava ga dobrim pitanjima, ulazi u duže monologe i sl... ali svidela mi se emisija. Naročito deo priče o tome kako su dva zadrta crpg pc only igrača otkrili japanske igre i Nintendo.

Last edited:
kuzmara je na trenutak imao izlet u normalu, ali se brzo vratio u retard mod, sada sa elon kultom i anti wokeštinom, biće zanimljivo ako se upozna sa grummzom...
plus, stalno spoiluje stvari, klasični moron.

Задњих годину дана сам опет повремено почео да узимам Свет Компјутера из радозналости и носталгије, мада најчешће не прочитам много осим пар текстова о видео играма. Чак и кроз тај краћи период види се како се штампано издање деградира, не толико кроз квалитет самог писања (мада нисам дубље разлагао) већ кроз само обарање квалитета материјала, те сам видио уштеде на сваком могућем мјесту. Сада су оборили и квалитет повеза те се прешло на ону хефтерску жицу, има вјероватно неки стручни назив. То су задњи пут имали прије 20-так година.
На то све цијена часописа је висока, те указује на познату проблематику данашње тисковине.
Чини ми се да сам једном давно помињао да је тираж драстично опао у односу на златне дане (период 2005-2006 отприлике) те је са рекордних 50.000+ примјерака сада се спустио на испод 10.000 и то се дешава само у најбољим мјесецима. Углавном левитира негдје око 7000 и примјети се тенденција лаганог пада.
Не треба заборавити да је SK једини IT часопис који је опстао на овим просторима и то захваљујући примарно Политикиној штампарији, јер да није било те крупне бенефиције сигурно не би могао да се носи са неумољивим цијенама продукције, поготово у пост-корона периоду. Мада не би ни дочекао 2020-ту...
Концептуално видим да нису мрднули у задњих двије деценије.
Микуз више није главни уредник, невјероватно. Мислио сам да ће га он и сјурити у пропаст на крају, мада можда вуче конце из потаје и даље.
Број после следећег је јубиларни 500-стоти, ццц...
Према СК имам тај неки чудан однос без претјеране емоционалне инвестиције гдје јесам радознао и подсјећам се на неке старе дане али истовремено га и презирем и обрадовало би ме да пукне.

Mene cudi kako je SK ziv i dalje, ko to cita jos od pojave interneta?
Mozda neki novi klinci...
Trebali su ceo sadrzaj da prebace na sajt.

Mada generalno mi nije jasno kako su novine i casopisi preziveli pojavu interneta, mozda stariji ljudi koji ne barataju novim tehnologijama... ali sigurno im je prodaja od tad znacajno opala...

Ne ide im na ruku ni generalni pad populacije.

Verovatno je sad faza da svakog meseca mogu da ih ugase...

Mada generalno mi nije jasno kako su novine i casopisi preziveli pojavu interneta, mozda stariji ljudi koji ne barataju novim tehnologijama... ali sigurno im je prodaja od tad znacajno opala...

SK-ov tiraž je ispod 10k već od Covida. Ne bi me čudilo da je i daleko ispod 5.

Ali jbg oni su državni medij

i dalje mi cestitaju rodjendan na mail 😅
podseca me ko neki frizeri ranije koje su zvali musterije da im cestitaju rodjendan 😅

i dalje mi cestitaju rodjendan na mail 😅
podseca me ko neki frizeri ranije koje su zvali musterije da im cestitaju rodjendan 😅

Znaju da su mnogi članovi drasli uz SK i tu su čisto iz navike. Sviđa mi se ta politika.

A što se tiraža tiče, čudo je da je i toliki. Voleo bih da znam koliki je bio 1990 godine kada je stara juga juš bila cela i SK i SI su bili jedini igrački čaopisi (mislim da je MojMikro je ugasio srpskohrvatsko izdanje do tada) na tržištu.

samo još jedan isečak naše istorije kompjuterskog novinarstva

1772981869323.webp

Има људи који преферирају папир, плус навика макар код те преостале публике. Друго, значајан проценат продаје СК-а отпада на IT радње, сервисе и слично који га узимају по аутоматизму као разоноду за посјетиоце, дио ентеријера, дио "фурке" у радњи.
Јок. Мало ко од клинаца зна да то и постоји. Gen-Z се гнуша штампе и папира, ту вјероватно немају публику ни у стотинама, а парадокса ради Gen Alpha као дјеца Миленијалаца који су куповали часописе масовно су пријемчивији и имају више интерес, чак и као неку врсту живог релитка. Мада СК ни ту нема велику продају, сигуран сам. То је за нека цивилизованија подручја, не за Србију.
Говорио сам некада раније да је СК фатално закаснио са дигитализацијом, што је опет апсурд имајућу тематику којом се бави. Мада имајући у виду какви ликови су кормиларили пројектом, чудо је и да постоји.
Mada generalno mi nije jasno kako su novine i casopisi preziveli pojavu interneta, mozda stariji ljudi koji ne barataju novim tehnologijama...
Заробљеност у сопствену перспективу може бити јако ризична ствар.
ali sigurno im je prodaja od tad znacajno opala...
Написах.
Ne ide im na ruku ni generalni pad populacije.
Ма пад популације је ту мањи фактор насупрот масовног исељавања високообразоних. Публика им је углавном састављена од људи са факсом који су у 30-им и 40-им, значи нешто као пресјек чланова овде на СЛ, а такви људи масовно шмугају из Србије или гледају да шмугну што прије. Имају они нешто продаје од дигиталних издања али то је пар хиљада, мислим.
Verovatno je sad faza da svakog meseca mogu da ih ugase...
Малодушан сам што ћу признати да ми та помисао срећу ствара.
SK-ov tiraž je ispod 10k već od Covida. Ne bi me čudilo da je i daleko ispod 5.
Мислим да је око 7 хиљада у просјеку али то је застарјели податак од прије 2-3 године. Имајући у виду да су само у задњих годину дана урадили пар ствари да смање трошкове, а часопис додатно поскупио, можда си у праву са овом другом цифром.
Mislim da je SK bio moj prvi forum :D
И ја сам на њему био од почетка али није ми први. Био је прави мали егзодус једног процента чланова са зеленог форума на СК форум у периоду 2006-2009.
Штета што су га упропастили потпуном небригом, била је то врло активна заједница доста одвојена од часописа и филозофије истог, и упркос томе што је регистрација затворена преко 5 година због грдне застарјелости софтвера и самим тим опасности од ботова, и даље животари... док га неко не хакује.
И ја имам сентимент један према њему, поготово према Авантуристичкој секцији, мало је мјеста на домаћем нету гдје је било окупљалишта љубитеља point 'n' click авантура.
i dalje mi cestitaju rodjendan na mail
Исто, хаха. Реликт једног времена.
Фризери те сигурно више не зову. :ROFLMAO: (shallah mallah)

Koliko su te puta tamo banovali?
Nijednom, isti mi je nick kao ovde, mada nisam ga nikad nesto ni koristio, a clan sam od 2008-me...
Mnogo je zastareo forum oduvek bio i to me je uvek odbijalo, a ni dan danas im ne pada na pamet da ga unaprede, izgleda ko neciju arhivu kad otvoris...
Benchmark su jako dobro sredili forum, steta sto nisu i svi ostali...

Фризери те сигурно више не зову. :ROFLMAO: (shallah mallah)
Nisu mene nikad ni zvali frizeri, znam od poznanika da su to radili, mada to im je bio i dobar marketing u to vreme, znam da je Panjkovic to radio.
Sto se mene tice, vec dugo vremena se sam shisham, raste kosa ko luda, osim na temenu, bar kad bi stala da ne moram svaki mesec da se zezam sa shishanjem...

Изгледа да су већ на корак од самртничког ропца. Довели су се у ову позицију као што се тоталитарни режими доведу у безизлазно стање. Да таворе до постепене пропасти или покушају нешто да промјене и пукну попријеко. Мада мислим да СК ово друго више и не може да изведе.

Овај фосил Олуја је класичан онај задрти, лицемјерни СК деген, причати са њим је као да причаш са зидом. Када је било 40 година часописа он покренуо дискусију о јубилеју и људи повукли стара питања о проблемима у СК-у, како скорашњим тако и историјским, ма не вриједи. Тоцило тупи своје.

Чак и кроз тај краћи период види се како се штампано издање деградира, не толико кроз квалитет самог писања (мада нисам дубље разлагао) већ кроз само обарање квалитета материјала, те сам видио уштеде на сваком могућем мјесту. Сада су оборили и квалитет повеза те се прешло на ону хефтерску жицу, има вјероватно неки стручни назив. То су задњи пут имали прије 20-так година.
Kažu da im se mašina za vruće lepljenje/koričenje pokvarila i da su zato izabrali alternativnu opciju da časopis ne kasni.
Meni smeta nedovoljna oštrina štampe.
Slova su mutna....
Mislio sam da pređem na digitalno izdanje, ali avaj i tamo je oštrina prikaza loša.. Doduše tu nije SK kriv, nego Novinarnica. Kod njih je sve nedovoljno oštro...
SK bi trebalo da izabere neku kvalitetniju platformu za digitalno izdanje.
Не треба заборавити да је SK једини IT часопис који је опстао на овим просторима и то захваљујући примарно Политикиној штампарији, јер да није било те крупне бенефиције сигурно не би могао да се носи са неумољивим цијенама продукције, поготово у пост-корона периоду. Мада не би ни дочекао 2020-ту...
Nije jedini. PC Press i dalje izlazi...

Концептуално видим да нису мрднули у задњих двије деценије.
Микуз више није главни уредник, невјероватно. Мислио сам да ће га он и сјурити у пропаст на крају, мада можда вуче конце из потаје и даље.
Број после следећег је јубиларни 500-стоти, ццц...
Према СК имам тај неки чудан однос без претјеране емоционалне инвестиције гдје јесам радознао и подсјећам се на неке старе дане али истовремено га и презирем и обрадовало би ме да пукне.
Mislim da Kuzma nikad nije bio glavni urednik (to je uvek bio Mošorinski).
Kuzma je bio urednik za igre, a sad je jedan od 4 urednika.

Nije SK i dalje tako loš, nego smo mi koji ga dugo čitamo omatorili i sve nam je smaranje i sve nam smeta. Strpljenje je odavno na minimumu.
SK i dalje ima zanimljive tekstove koji bi 20ak godina mlađi ja sa zadovoljstvom čitao. Ali matori, današnji ja, pročita baš ono najzanimljivije, a ostalo ostavi za kasnije koje se neće nikad desiti.

Kuzma je meni uvek bio omiljeni autor u SK. Ima dar da napiše dobar tekst.
Mnoge njegove prognoze i mišljenja je vreme srušilo, ali mi je i dalje zanimljivo da vidim šta je novo napisao.

uff ovde se i na slici vidi koliko je jeziv kvalitet papira... podsetilo me na onaj casopis, Kompjuterske Igre ako se ne varam, tu je bilo gomila stranica, ali isto tako neki fush kvalitet...
ejj bolji je kvalitet Lidl kataloga koji uzmes za dz, nego ovo :D
Gamer mi je ostao u pamcenju kao najkvalitetniji papir... i hrvatski Bug, ako se ne varam...

Back
Top Bottom