Ja diskriminisem. I to jako jako jako strastveno diskriminisem sve sto ima veze sa AI u muzici, crtanju/slikanju, pisanju.
Prica Larianov Swen Vincke kako ima AI pomaze u concept artu. Prevrnuo mi se zeludac kad sam to procitao. Znaci, hocete da kazete, da KREATIVAN deo vi prepustate masini? Deo gde je po meni, neophodan ljudski faktor, razlicita iskustva i osecanja pojedinaca, vi pitate masinu da vam kaze sta da zamislite? Selektivnom inspiracijom dobijamo razlicite pesme, slike, igre, filmove, serije, sve, ali ne, pitaj masinu da ti izgenerise nesto i to je to.
Ti, kao kreativac (ne ti licno HK-47), u onome sto bi trebalo da bude tvoja esencija, ako pitas masinu da te usmeri i da ti kaze kako da mislis, po meni ne zasluzujes da se nazivas kreativcem. Nisi prosao kao ljudsko bice kroz prirodan proces pokusaja i greske. Odabrao si da ne steknes iskustvo koje ti pomaze da rastes kao umetnik. Ne, ti si odlucio da preskocis sve to i da odaberes nesto sto izbaci masina, pre nego da licno ti stvoris. Ne mogu ni da zamislim sebe kako citam AI napisanu knjigu. U knjizari u sirokom luku zaobilazim knjigu gde vidim da je cover art odradjen AI-jem.
Ne kazem da sam purista i da prolazim kroz zivot bez pomoci AI-ja, cesce pitam Gemini/Open AI nego sto guglam, prirodno opet kao ljudsko bice trazim precice, trudim se da ga koristim kao alat, ali da se bavim kreativnim poslom, ne bih imao visoko misljenje o sebi ako bih AI umetnost predstavljao kao svoju, bilo to muzika, film, igra, knjiga, sta god.
Ovaj post sam pisao 15 minuta, nisam pitao AI da mi izgenerise, da ispravim tekst na brzaka i nalepim na forum.