• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PC Hardware saveti i rešavanje problema

Koji SSD je trenutno sigurica opcija za sistem?

Bitnija pouzdanost nego brzina.

Od djavova kod nas Samsung 990 pro je default preporuka za najbolje. Ja imam dobra iskustva sa Kingston KC serijom drajvova.

Samsung 990 pro je default preporuka za najbolje.

Odličan je, ali obavezno instalirati najnoviji firmware na uređaju.

Inače, uređaj je odličan, tačnije, sada je odličan, a do pre neki mesec je bio užasan :) Šta je bio problem? Pa firmware je imao bug koji je dovodio do toga da se uredjaj disconectuje sa matične, kao da je pokvaren. Znači izgubili smo sate i dane, komp nam je remote, pa dok odemo, oporavimo ga (izvadimo i vratimo u slot), pa pokrenemo sve testove, odemo kući, i skroz random opet se desi da se diskonektuje. Menjali smo i slotove i šta sve ne.

Dok nismo provalili ovo:

i ovo

1763844568705.webp

I pritom, prvo su izbacili avgusta ili kad vec neki fix koji je isto bio ubagovan pa su ga povukli. I tek septembra izbacili dobar fix...

Neverovatno da tako high end proizvod ima tako veliki problem.

Na linuxu nismo uopšte ni provalili da je do firmware-a, ali kada sam ubacio u moj laptop na kome je Windows i na kome imam onaj Samsung Software, odma mi je izbacio da što pre upgradujem firmware.

Tako da, mogu da potvrdim da je izuzetno brz i pouzdan, ali samo na najnovijoj firmware verziji.

B550 je PCIexpress 4.0 tako da ti ne treba PRIe 5.0 drajv. A i da ima van specifičnih primena gde se prebacuju ogromni fajlovi razlika nje čak ni akademska i bila bi veličine margine greške.

Bilo koji drajv sa dobrom reputacijom i DRAMom će ti biti super kao na primer Kingston KC3000. DRAM tehnički ubrzava pisanje na drajv ali skoro nikada nećeš to osetiti. Ali, sa druge strane, ume značajno da produži životni vek drajva jer drastično smanjuje broj mikroupisivanja na SLC keš. Takođe, teorijski, to bi trebalo da smanji osetljivost drajva na 90%+ popunjenost

B550 je PCIexpress 4.0 tako da ti ne treba PRIe 5.0 drajv. A i da ima van specifičnih primena gde se prebacuju ogromni fajlovi razlika nje čak ni akademska i bila bi veličine margine greške.

Bilo koji drajv sa dobrom reputacijom i DRAMom će ti biti super kao na primer Kingston KC3000. DRAM tehnički ubrzava pisanje na drajv ali skoro nikada nećeš to osetiti. Ali, sa druge strane, ume značajno da produži životni vek drajva jer drastično smanjuje broj mikroupisivanja na SLC keš. Takođe, teorijski, to bi trebalo da smanji osetljivost drajva na 90%+ popunjenost
Samsung 990 Pro je Gen 4 drive.

oHtkCUo5Q9ohzfTB2Chwu4-1920-80.jpg.webp

Last edited:
Ja imam Kingston NV2 1TB PCIe 4.0 M.2 2280 NVMe SNV2S/1000G, odlicno radi posao, koristim hladnjak od maticne.

Odličan je, ali obavezno instalirati najnoviji firmware na uređaju.

Inače, uređaj je odličan, tačnije, sada je odličan, a do pre neki mesec je bio užasan :) Šta je bio problem? Pa firmware je imao bug koji je dovodio do toga da se uredjaj disconectuje sa matične, kao da je pokvaren. Znači izgubili smo sate i dane, komp nam je remote, pa dok odemo, oporavimo ga (izvadimo i vratimo u slot), pa pokrenemo sve testove, odemo kući, i skroz random opet se desi da se diskonektuje. Menjali smo i slotove i šta sve ne.

Dok nismo provalili ovo:

i ovo

View attachment 19398

I pritom, prvo su izbacili avgusta ili kad vec neki fix koji je isto bio ubagovan pa su ga povukli. I tek septembra izbacili dobar fix...

Neverovatno da tako high end proizvod ima tako veliki problem.

Na linuxu nismo uopšte ni provalili da je do firmware-a, ali kada sam ubacio u moj laptop na kome je Windows i na kome imam onaj Samsung Software, odma mi je izbacio da što pre upgradujem firmware.

Tako da, mogu da potvrdim da je izuzetno brz i pouzdan, ali samo na najnovijoj firmware verziji.

Ako se diskonektuje je 'l se oporavi nakon restarta PC-a da bih uopšte mogao da updateujem firmware?

Dakle kad uzmem SSD bocnem ga u slot koji ima hladnjak jer je on brži?

Na mojoj ploči sam tako morao da bocnem SSD u oba slota i radim speed test da bih provalio koji je X4, nije bilo ništa obeleženo. :)

U svakom uputstvu od ploce pise koji je gen 3 a koji je gen 4 slot... Sto jednostavno kad moze komplikovano u tvom slucaju XD

Ako se diskonektuje je 'l se oporavi nakon restarta PC-a da bih uopšte mogao da updateujem firmware?

Na Linuxu restart nije bio dovoljan. Morao si da izvadis fizicki iz slota i onda prebacis u drugi, a mozda i vratis u isti bi radilo? U svakom slucaju na Linuxu u istom slotu ako se desi greska, vise ne radi, dok ne izvadis i promenis slot. Ali cim ga izvadis i stavis u Windows ili neki drugi uredjaj bilo gde (ukljucujuci i svoju maticnu), onda magicno proradi.

Mislim da nece ovo tek tako da ti se dogodi, uglavnom se desava kad ima mnogooo, ali bas mnogo read operacija (citanja). Tako da verujem da se zato i ne žale toliko ljudi jer možda običnom korisniku se ne dešava baš toliko često.

Back
Top Bottom