• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Switch 2 Nintendo Switch 2 Info - hardver, os, software, news

Za sada prodaja ne samo da ne opada nego NS2 rusi sve rekorde i to ubedljivo, nije ih ni pokvareni potez Sony-a sa prezentacijom igara na dan izlaska NS2 poremetio da pometu konkurenciju. Jedini imaju eksluzivne igre sto sigurno daje dodatnu vrednost Nintendo igrama. Zanimljiva ova konstataciha da grafika odredjuje cenu igre 😁

Pa od svega najviše je skočila cena razvoja grafičke komponenete i dalje nastavlja da prilično brzo raste. Upravo zato se ubedljivo najviše ulaže u automatizaciju tog procesa. Naravno to ne dektira cenu igre ali nesrazmerno utiče na cenu razvoja iste u odnosu na ostalo.

Placace pravi ljubitelji gaminga oni koji su i do sada kupovani Nintendo igre, sigurno nece Steam Deck i PC ekipa koja je navikla da igra Fortnajt za dz. Od njih ocekujem da ostanu na aparatima dok gledaju ove brutalne Nintendo brojke 🙂

View attachment 17966

Ne znam kako si uspeo sebe da ubedis da Xbox Series i PS5 konzole danas kostaju skuplje da se proizvedu nego pre 5 godina, ali nas u to da ubedis neces uspeti.

Nikog ja ne ubeđujem već govorim o činjenicama, pogledaj inflaciju i vrednost novca sada i od pre 5 godina,
cena svega konstantno rapidno raste od korone, preko rata u Ukrajini a sada imaš i dodatni udar tarifa.
Zapitaj se, zašto imamo mid gen povećanje cene umesto price cut-a kao što je uvek bilo.

Takođe ne vidim tačno šta je fanboyevski u mom prethodnom postu,
pogotovo što sam napisao da sam protiv većih cena igara (pogotovo $80) a ranije sam napisao da mislim Switch 2 košta više nego što bi ja želeo.

Last edited:
Nikog ja ne ubeđujem već govorim o činjenicama, pogledaj inflaciju i vrednost novca sada i od pre 5 godina,
cena svega konstantno rapidno raste od korone, preko rata u Ukrajini a sada imaš i dodatni udar tarifa.
Zapitaj se, zašto imamo mid gen povećanje cene umesto price cut-a kao što je uvek bilo.

Takođe ne vidim tačno šta je fanboyevski u mom prethodnom postu,
pogotovo što sam napisao da sam protiv većih cena igara (pogotovo $80) a ranije sam napisao da mislim Switch 2 košta više nego što bi ja želeo.
Povecanje cena konzola je doslo pre tarifa, tako da izbaci to iz racunice. Konzole su izasle u prodaju dok se svet jos nije skroz resio lockdown-ova od strane korone, tada su cene shippinga i logistike generalno sigurno bile daleko vise nego sad. Rat u Ukrajini nema dodirne tacke sa hardware proizvodnjom. Promenilo se sto sta u svetu, dosta toga na gore, ali ignorises cinjenicu da van svega toga, cena sirovina i polu proizvoda koji ulaze u konacni proizvid koji se u ovom obimu prodaje 5 godina opada daleko vise od bilo koje inflacije i pravis se kao da su u svetu cvetale ruze kad su se konzole pojavile na trzistu. To nije realno stanje stvari, stoga ti analiza pada u vodu.

Povecanje cena konzola je doslo pre tarifa, tako da izbaci to iz racunice.
Konzole su izasle u prodaju dok se svet jos nije skroz resio lockdown-ova od strane korone, tada su cene shippinga i logistike generalno sigurno bile daleko vise nego sad.
Rat u Ukrajini nema dodirne tacke sa hardware proizvodnjom.
Promenilo se sto sta u svetu, dosta toga na gore, ali ignorises cinjenicu da van svega toga, cena sirovina i polu proizvoda koji ulaze u konacni proizvid koji se u ovom obimu prodaje 5 godina opada daleko vise od bilo koje inflacije i pravis se kao da su u svetu cvetale ruze kad su se konzole pojavile na trzistu. To nije realno stanje stvari, stoga ti analiza pada u vodu.

PS5 je imao povećanje i pre tarifa, ali to je moja poenta da je inflacija uticala, a Xbox Series povećanje cena je bilo od pre mesec dana, tada se već znalo da stižu tarife.
U doba korone cene shippinga i logistike su tom trenutku bile više, ali su posle tog trenutka troškovi bukvalno svega počeli da rastu.
Kako rat u Ukrajini nema dodirne tačke sa proizvodnjom konzola kad je globalno uticao na povećanje energenata (sankcije Rusiji), a čim cene energanata rastu,
sve raste zato što se energija koristi za proizvodnju svega.
Najveća inflacija i globalni rast cena se u stvari desio posle 2020. peak je bio 2022. ali je inflacija i dalje vrlo visoka.
Cena sirovina i poluproizvoda ne opada ako je inflacija jaka, naprotiv, ona čak može i da raste,
kao što napisah, postoji razlog zašto imamo price hike umesto price cut-a (što je bio slučaj za prethodne generacije).

Uvek mi je fascinantno kad vidim matore ljude da balave za nekom kompanijom, brendom ili bilo cime slicnim. Kada je njihova ljubav tolika da tu kompaniju brane na netu od dezurnih "hejtera".

Apsolutno svim velikim kompanijama je cilj maksimalan profit sa mimimumom ulaganja. To radi Nintendo radi Sony, Microsoft rade i svi ostali. Zato je opravdavanje poteza neke kompanije u najmanju ruku smesno. A prozivanja tipa "moj tata ima bolji auto od tvog" od strane ljudi od 30 plus godina. Nisu smesna vec tuzna.

Licemerni potezi kao sto je branjenje visoke cene igara a ovamo juriti polovnjake po KP. Ili jos gore hakovati konzolu cim se ukaze prilika. Braniti cenu konzole a unda juriti polovnjak ili uvoziti iz Madjarske samo da bi se ustedelo par desetina evra. E to je u isto vreme i smesno i tuzno.

Da budemo nacisto ne pisem ovde samo o Nintendo fanovima vec o fanovima bilo koje kompanije i brenda koji po internetu vode krstaske ratove a vec su u zrelim godinama. Nismo vise klinci da vodimo ovakve rasprave.

Kada bi bili vise kriticki nastrojeni i kaznjavali alavost kompanija bojkotom i slicnim stvarima mnogo bi bolje prolazili kao krajnji konzumenti. Na zalost fanova koji su spremni da otrpe sve ima previse. Zato su nam igre 80e pristojne graficke su odavno 1000 plus eura o telefonima da ne pricam. Na zalost mislim da ce biti jos gore jer je masa naucila da cuti trpi i placa.

Eh, niko ovde nije srećan sa višim cenama konzola i igara,
ali više je bila ekonomska priča (bar sa moje strane) i ne vidim ništa loše o tome kada se povede normalna polemika o višim cenama konzola i igara,
odnosno zašto je došlo do poskupljenja, konkretan razlog za tako nešto, analiza gaming ali i generalnog potrošačkog tržišta, meni je svakako tako nešto zanimljivije i smislenije nego samo reći "alavost" (a nije da nema i alavosti, naravno kao i svaka kompanija čije je osvnovni cilj zaraditi što više novca) i staviti tačku recimo na malo dublji uvid u stanje tržišta.

Last edited:
PS5 je imao povećanje i pre tarifa, ali to je moja poenta da je inflacija uticala, a Xbox Series povećanje cena je bilo od pre mesec dana, tada se već znalo da stižu tarife.
U doba korone cene shippinga i logistike su tom trenutku bile više, ali su posle tog trenutka troškovi bukvalno svega počeli da rastu.
Kako rat u Ukrajini nema dodirne tačke sa proizvodnjom konzola kad je globalno uticao na povećanje energenata (sankcije Rusiji), a čim cene energanata rastu,
sve raste zato što se energija koristi za proizvodnju svega.
Najveća inflacija i globalni rast cena se u stvari desio posle 2020. peak je bio 2022. ali je inflacija i dalje vrlo visoka.
Cena sirovina i poluproizvoda ne opada ako je inflacija jaka, naprotiv, ona čak može i da raste,
kao što napisah, postoji razlog zašto imamo price hike umesto price cut-a (što je bio slučaj za prethodne generacije).

Sve je to super sto kazes za Ukrajinu odnosno Rusiju, ali ako ti je proizvodnja u Kini to pada u vodu jer cena energenata iz Rusije raste prema zapadu, a ne prema Kini.

Opet se vracamo na isto, ne sagledas situaciju kako je bila niti sta je pojeftinilo u odnosu na tad, vec samo se fokusiras na stvari koje su poskupele. I ja kad bi tako gledao jedini zakljucak koji bi mogao da izvedem jeste da je danas skuplje napraviti isti cip nego sto je bilo pre 5 godina.

Ti slobodno nastavi da verujes da NAND i DRAM cipovi(za koje proizvodjaci moraju da smanjuju obim proizvodnje kako bi vestacki podigli cene), kao i zastareli SoC napravljen na starom proizvodnom procesu danas skuplji nego sto je bio pre 5 godina, ja da trosim energiju da te ubedjujem u nesto drugo kad vidim da te ovo verovanje toliko usrecuje ne planiram.

Sve je to super sto kazes za Ukrajinu odnosno Rusiju, ali ako ti je proizvodnja u Kini to pada u vodu jer cena energenata iz Rusije raste prema zapadu, a ne prema Kini.

Opet se vracamo na isto, ne sagledas situaciju kako je bila niti sta je pojeftinilo u odnosu na tad, vec samo se fokusiras na stvari koje su poskupele. I ja kad bi tako gledao jedini zakljucak koji bi mogao da izvedem jeste da je danas skuplje napraviti isti cip nego sto je bilo pre 5 godina.

Ti slobodno nastavi da verujes da NAND i DRAM cipovi(za koje proizvodjaci moraju da smanjuju obim proizvodnje kako bi vestacki podigli cene), kao i zastareli SoC napravljen na starom proizvodnom procesu danas skuplji nego sto je bio pre 5 godina, ja da trosim energiju da te ubedjujem u nesto drugo kad vidim da te ovo verovanje toliko usrecuje ne planiram.

Kada veliki globalni igrač prestane da izvozi energente, to automatski pravi veću globalnu potražnju što odmah diže globalne cene, odnosno troškove.

Ja se fokusiram na period posle 2020. tada cene stvarno počele da rastu rapidno, poenta je da je sve poskupelo osetno, ogromna inflacija je u pitanju,
ja i ti ne možemo tačno da znamo koliko tačno u ovom slučaju je jaka inflacija uticala na sirovine, ali je sigurno uticala,
kao što napish, kad je jaka inflacija, može se čak desiti i da neke sirovine budu skuplje tipa u 2023. nego što su bile u 2020. umesto da budu mnogo jeftinije.

Nije poenta u šta ti ili ja verujemo (još manje šta koga usrećuje, obzirom da ti odgovaram na reply), naravno da svako može da veruje u šta hoće,
ali dovoljno je pogledati tržište i uporediti sa cenama tržištem cena (recimo telefona i PC komponenti) i videti da je ogromna razlika u odnosu na period od pre 5 godina.
Kao što napish, nije slučajno što ove generacije imamo prvi price hike ikada za konzole umesto price cut-a a sada i dobijamo $80 igre (više cene igara su po meni veći problem nego viša cena konzola).

Last edited:
Proizvodnja nije sve jeftinija, inflacija je ogromna i sve je generalno sve mnogo skuplje nego ranije,
iz istog razloga i Sony i MS su podigle cene svojih konzola (dok se ranije u istom periodu očekivao price cut..), na žalost mislim da možemo da zaboravimo na price cut konzola u toku generacije i da se u stvari nadamo da ne bude povećanja cene u odnosu na launch cenu.

Cene igara su bile $60 tipa 20 godina, sa ovom inflacijom i sve većim troškovima pravljenja igara, nije bilo realno da ostanu $60, ne odobravam ali razumem povećanje cene, i to kažem kao neko ko je čipovao/sotmodovao svaku konzolu koju sam imao.
U konkretnom skučaju, Nintendo nije morao da sa $60 ode odmah na $80, pogotovo što generalno imaju odličan profit.
U Šri lanki crnci šiju najk trenerice za 50 dolara mesečno, znaš koliko je to bedna plata a koliko je jedna najk original dvodelni trendža?
Puta koliko crnaca radi u proizvodnji puta dnevno 200 trendži puta koliko meseci na godišnjem nivou profit...
Čisto sumnjam da se toliko sve povećava da moraju da podignu cenu konzola posle 5 godina i to još za ciganski 50E 🙂
Kupiš igru za ps5 primer god of war ragnarok kolektor edition koji košta 170dolara dobiješ digitalni kod da skineš igru, isto i za swič 2 split fiction dobiješ praznu kutiju sa kodom.
Sta se tu povećalo? Cena štampe omota na plasticnoj kutiji?

O hardveru bolje da ne pričam dalje jer je sve postalo prvo i osnovno ne kvalitetno u odnosu na tehniku ranije.
Tako da i kada platiš papreno nemaš garanciju da ti konzola neće crći iz nekog razloga...
Puno je i 550e za swič to je na žalost prosečna plata državljanina Srbije i makedonije...
Za igre sam vec napisao

Ja se fokusiram na period posle 2020. tada cene stvarno počele da rastu rapidno
2018 u toku korone su extremno skočile cene,prvo nekretnine pa derivati i onda nararvno namirnice i luxux kao kafa i alkohol, duvan...
2020 nisu počele cene da rastu nego su nekretnine samo dobile još jedan boost zbog izbeglica iz rusije i ukrajine...

U Šri lanki crnci šiju najk trenerice za 50 dolara mesečno, znaš koliko je to bedna plata a koliko je jedna najk original dvodelni trendža?
Puta koliko crnaca radi u proizvodnji puta dnevno 200 trendži puta koliko meseci na godišnjem nivou profit...
Čisto sumnjam da se toliko sve povećava da moraju da podignu cenu konzola posle 5 godina i to još za ciganski 50E 🙂
Kupiš igru za ps5 primer god of war ragnarok kolektor edition koji košta 170dolara dobiješ digitalni kod da skineš igru, isto i za swič 2 split fiction dobiješ praznu kutiju sa kodom.
Sta se tu povećalo? Cena štampe omota na plasticnoj kutiji?

O hardveru bolje da ne pričam dalje jer je sve postalo prvo i osnovno ne kvalitetno u odnosu na tehniku ranije.
Tako da i kada platiš papreno nemaš garanciju da ti konzola neće crći iz nekog razloga...
Puno je i 550e za swič to je na žalost prosečna plata državljanina Srbije i makedonije...
Za igre sam vec napisao
PS5 Disc Drive kosta ~$80 da se kupi(kod nas jos vise). LG DVD rezaci kod nas kostaju 3000 rsd

1749732703377.webp

Oce neko da me ubedi da proizvodnja Blu Ray citaca(dakle ne rezaca) u daleko vecem broju primeraka kosta Sony-a 3x vise od LG-a(ako racunamo da ce procenat marzi ostati isti)?

Cenu odredjuje tržište, ako je spremno da plati 200% markup tu će se cena stabilizovati. Ne da je naivno očekivati da bilo koja firma sama ide ispod toga nego je i pogrešno, ne treba tako nijedno tržište za luxury proizvode da funkcioniše.

PS5 Disc Drive kosta ~$80 da se kupi(kod nas jos vise). LG DVD rezaci kod nas kostaju 3000 rsd

View attachment 17971

Oce neko da me ubedi da proizvodnja Blu Ray citaca(dakle ne rezaca) u daleko vecem broju primeraka kosta Sony-a 3x vise od LG-a(ako racunamo da ce procenat marzi ostati isti)?
Ajd sad nadji cenu drajvova i rezaca od [troslojnih] 100GB UHD BD diskova, a ne 8GB DVD-a.

Pre par godina 50GB [dvojslojni] BD rezac je bio 100e+.

Ajd sad nadji cenu drajvova i rezaca od [troslojnih] 100GB UHD BD diskova, a ne 8GB DVD-a.

Pre par godina 50GB [dvojslojni] BD rezac je bio 100e+.
Prvo, PS5 nema rezac, ima citac. Drugo, prodaja Blu Ray rezaca je kolicinski slabo isla jer su opticki mediji bili na zalasku, dok PS5 ima milionsku prodaju i samim tim drive kosta manje da se proizvede.

Igrao juče Splatoon 3 na TV-u, žena mi zaplenila daljinski od TV-a, ali sam odmah nastavio da igram u tabletop modu. :cool:

Switch.webp

Baš dobro izgleda i u tabletop modu, 1080p/60fps, super boje i odličan zvuk, jedino kapiram da bi baterija teško izdržala više od oko 2 sata.
Inače u TV modu izgleda da igra radi u 4k iako još nije 100% sigurno (ali je minimum 2k).

Kada veliki globalni igrač prestane da izvozi energente, to automatski pravi veću globalnu potražnju što odmah diže globalne cene, odnosno troškove.

Ja se fokusiram na period posle 2020. tada cene stvarno počele da rastu rapidno, poenta je da je sve poskupelo osetno, ogromna inflacija je u pitanju,

ja i ti ne možemo tačno da znamo koliko tačno u ovom slučaju je jaka inflacija uticala na sirovine, ali je sigurno uticala,
kao što napish, kad je jaka inflacija, može se čak desiti i da neke sirovine budu skuplje tipa u 2023. nego što su bile u 2020. umesto da budu mnogo jeftinije.

Nije poenta u šta ti ili ja verujemo (još manje šta koga usrećuje, obzirom da ti odgovaram na reply), naravno da svako može da veruje u šta hoće,
ali dovoljno je pogledati tržište i uporediti sa cenama tržištem cena (recimo telefona i PC komponenti) i videti da je ogromna razlika u odnosu na period od pre 5 godina.
Kao što napish, nije slučajno što ove generacije imamo prvi price hike ikada za konzole umesto price cut-a a sada i dobijamo $80 igre (više cene igara su po meni veći problem nego viša cena konzola).
1. Zbog situacije na globalnoj politickoj i ekonomskoj sceni Rusija zavisi od Kine i tu dalje price o povecanju cene energenata iz Rusije ka Kini nema.
2. Po treci put minimum ponavljam da niko ne spori da je doslo do inflacije, neka bude i ogromne inflacije, ali van "ustede" koju dobijas prirodno time sto 5 godina proizvodis zastarelu tehnologiju, ti odbijas da sagledas usteda do kojih se dolazi jer su se neke stvari u medjuvremenu i mnogo poboljsale u odnosu na turbulentno stanje iz 2020.
3. Ovde vec mesas babe i zabe. Poredis prozivodnju jednog te istog proizvoda 5 godina sa proizvodnjom tj ponudom jedne(vise njih, nevazno je) firme tokom 5 godina. Firma(Samsung ili nVidia npr) u tom periodu izbaci 3-5 generacija razlicitih proizvoda. Samsung S20 od pre 5 godina i S25 od pre par meseci niti su isti proizvod, niti imaju iste performanse, niti koriste iste sirovine ni polu proizvode pri svojoj proizvodnji. Isto vazi i za RTX 3080 i RTX 5080. Noviji proizvodi koriste novije tehnologije i prodaju se u manjem tirazu nego konzola koja jedine promene koje je imala u zadnjih 5 godina jesu promene koje se fokusiraju na dalje pojeftinjenje cene proizvodnje iste. Da RTX 3080 i RTX 5080 koriste isti proizvodni proces, imaju istu velicinu grafickog jezgra i koriste istu kolicinu DRAM cipova istog kvaliteta RTX 5080 bi bio jeftiniji i to ne moramo da pretpostavljamo, to vidimo da se desi svake godine kad nVidia izbaci refresh serije u vidu Super kartica. Ne smanje oni svoju marzu vec se troskovi proizvodnje vremenom sami smanje(time sto proizvodni proces sazri, time sto cena DRAM-a opadne) i time nam plasiraju konkurentniji proizvod bilo time sto je on bolji za isti novac(kao 4070 Super i 4070 Ti Super) ili time sto je manje vise istih performansi za manji novac(kao 4080 Super).

1. Zbog situacije na globalnoj politickoj i ekonomskoj sceni Rusija zavisi od Kine i tu dalje price o povecanju cene energenata iz Rusije ka Kini nema.
2. Po treci put minimum ponavljam da niko ne spori da je doslo do inflacije, neka bude i ogromne inflacije, ali van "ustede" koju dobijas prirodno time sto 5 godina proizvodis zastarelu tehnologiju, ti odbijas da sagledas usteda do kojih se dolazi jer su se neke stvari u medjuvremenu i mnogo poboljsale u odnosu na turbulentno stanje iz 2020.
3. Ovde vec mesas babe i zabe. Poredis prozivodnju jednog te istog proizvoda 5 godina sa proizvodnjom tj ponudom jedne(vise njih, nevazno je) firme tokom 5 godina. Firma(Samsung ili nVidia npr) u tom periodu izbaci 3-5 generacija razlicitih proizvoda. Samsung S20 od pre 5 godina i S25 od pre par meseci niti su isti proizvod, niti imaju iste performanse, niti koriste iste sirovine ni polu proizvode pri svojoj proizvodnji. Isto vazi i za RTX 3080 i RTX 5080. Noviji proizvodi koriste novije tehnologije i prodaju se u manjem tirazu nego konzola koja jedine promene koje je imala u zadnjih 5 godina jesu promene koje se fokusiraju na dalje pojeftinjenje cene proizvodnje iste. Da RTX 3080 i RTX 5080 koriste isti proizvodni proces, imaju istu velicinu grafickog jezgra i koriste istu kolicinu DRAM cipova istog kvaliteta RTX 5080 bi bio jeftiniji i to ne moramo da pretpostavljamo, to vidimo da se desi svake godine kad nVidia izbaci refresh serije u vidu Super kartica. Ne smanje oni svoju marzu vec se troskovi proizvodnje vremenom sami smanje(time sto proizvodni proces sazri, time sto cena DRAM-a opadne) i time nam plasiraju konkurentniji proizvod bilo time sto je on bolji za isti novac(kao 4070 Super i 4070 Ti Super) ili time sto je manje vise istih performansi za manji novac(kao 4080 Super).

1. Govorimo o globalnom povećanju cene, i jedan od faktora poskupljenja globalne cene energenata (a engergenti povlače sve ostalo),jeste bio rat u Ukrajini i sankcije Rusiji.
2. Kao što napisah, ti to ne možeš da znaš, kolika je bila ušteda ili da li je uopšte bila uštede zbog ogromne inflacije (a ogromna inflacija jeste činjenica).
3. Opet ne kapiraš, pogledaj kretanje generalnih cena proizvoda (nije reč samo o telefonima i grafičkim) i inflacije do 2020. i kretanje cene od 2020. do 2025. videćeš da rast cena i inflacija mnogo veći bio poslednjih par godina nego što je recimo od 2014. do 2019.

Back
Top Bottom