Pa bas zbog tog (na zalost po meni preslabog) hardware-a mislim da ce iskustvo igranja Unreal 5 igara na konzoli da bude bas jadno i zato sam razocaran. Necemo moci da uzivamo u najnovijim igrama jer ako se budu vrtele na konzoli, na zalost nece se pristojno vrteti kao sto ti to slikovito kazes. Ja ne zastupam nekog konkurenta tipa Sega Mega Game Gear 2, pa da mi je vazno sad da dokazem kako je on ima vise bit-a od Switch 2 konzole, vec zelim da ilustrujem da ce Nintendo da nam ponovo proda polu proizvod, ali ovog puta po premium ceni.Meni iskreno nije jasna ta prepirka oko brojki i snage hardvera. Naravno da je bitno ali najbitnije su igre koje mogu da se igraju na konzoli, uvek bilo i bice. Mozes napraviti i najjaci hardver ako nema igara za taj hardver dzaba smo krecili. Za svaku konzolu mozemo reci a sto nisu ovo ubacili a sto nisu ono, eh da ima samo malo javi cpu malo vise memorije itd. Dal ce konzola biti uspesna ili ne vreme ce pokazati, najbitnije je da postoji veliki broj igara i da mozemo da uzivamo u njima i da se pristojno vrte. I nintendo switch je bio slab kad je izasao pa eto postao skoro najprodavanija konzola u istoriji. Svako bi od nas voleo da je konzola sto jaca a jeftinija ali to ne ide![]()
Zaokruzen, vazi. Mnogo je to lepa rec, samo nema puno tezine u govoru o specifikacijama. I apple je svojevremeno imao "zaokruzen" Mac Pro, pa to nije sprecilo ljude da ga prozovu kanta. Kazes da GPU razvija uporedive TFLOPS-e kao PS4 GPU, procesor ne znam koliko puta jaci, a priznajes da Switch 2 ima okvirno duplo manji mem. bandwith i tu pricas kako je nesto zaokruzeno.
Ne znam odakle ti one cifre za CPU, ali bilo ko ko se razume u procesore ti moze reci da su ti te cifre cista fantazija. Kako bi bio duplo bolji od CPU-a u Xbox One/PS4, zastareli ARM A78 procesor sa fokusom na energetsku efikasnost mora nekako da ima ~4 puta(znaci ne 40% nego 400%) bolji IPC od prastarog (low power) x86 desktop SoC-a sa daleko vecim TDP-om, vazi. A ti tvrdis da je tri puta jaci, dakle trebalo bi nam da imamo ~600% bolji IPC.
Dalje, odluci, da li je Xbox One GPU 33 ili 40% slabiji od onog u PS4, ni jedna od te dve cifre nije tacna, ali bar budi konzistentan, nemoj da menjas cifre kako ide post.
Inace, do sad jos nisam cuo da storage moze da bude next gen, ali cak i da moze, sigurno nije rec o memorijskim karticama.
U pravu si da je Switch 2 bolji od Xbox One i da ce moci da gura igre koje on ne bi mogao, ali samo je cope da mislis da zato sto je bolji od Xbox One(i PS4) da je Switch 2 na domak ruke od Xbox Series S-a. Igre koje budu imale jednaku kolicinu vremena ulozenu za optimizovanje ce raditi DALEKO gore na Switch 2 nego na Series S, samo sto ce zbog daleko vece prodaje developeri da posvete isto tako daleko vecu kolicinu vremena da otpimizuju igre za Switch 2, kao sto (uglavnom) jesu i za Switch 1. Nekad ni svo vreme ovog sveta nece biti dovoljno i konzola ce dobijati polu proizvode od igara kao i svoj prethodnik i to je ono sto je tragedija.
Da li ti stvarno mislis da Switch 2 moze nekako da izgura 1440p 60FPS kad ima manji memory bandwith od PS4? Mislim, lepo bi bilo, i ti i ja bi hteli ali to prosto ne moze da se dogodi, nit je hardware dovoljno jak, nit konzola ima dovoljno RAM-a za tako nesto, nit je GPU arhitektura dovoljno azurna da DLSS bude magicn metak koji ce omoguciti tako nesto i nikakvo fanboyisanje to ne moze da promeni.
Meni ova tabela ne pije vodu. Konkretno single thread performanse za A78(mada i multi-thread su mi sumnjive) i A57 performanse generalno. U telefonima sa 2.4GHz A78 jezgrom kad izvrtis Geekbench dobijes rezultat za ST od ~950-1000 odnosno za [email protected]+4xA55~2800 za MT. Deluje mi da bi 1GHz A78 trebalo da ima bar 20% nize ST performanse, kao i nize MT performanse(mada za MT poredjenje malo muti racunicu potencijalno throttle-ovanje u telefonu).PS4 je imao veoma jak memory bandwith a zato vrlo slab CPU, ali druga konfiguracija.
Za poređenje, PS4 ima 176 GB/s memory bandwith a Series S sa po nekoliko puta jačim ostatkom hardvera, 224 GB/s.
Da mislim da Switch 2 ima lepo zaokružen hardver bez bottleneck-a.
Pa sa ovakvim tvrdnjama ti se očigledno ne razumeš u procesore ili bar u ovom sluačaju nisi dovoljno informisan.
Jaguar CPU je iz 2013. godine, isto je fokusiran na energetsku efikasnost, pravljen je prvenstveno za notebook-ove.
ARM A78 CPU je mobilni CPU iz 2020. godine i korišćen je kao jače jezgro u mobilnim konfiguracijama uglavnom od 1 do 3 A78 jezgra uparenih sa slabijim A55 ili A57 jezgrima.
I da, imamo testove, gde su procesori testirani na istim frekvencijama kao u konzolama, znači ne pričam napamet.
![]()
Napisao sam da je PS4 GPU oko 40% jači od onog u XB1, ne znam u čemu je problem.
Svaki deo hardver može da bude next gen, u ovom slučaju kad kažem next gen mislim na brzinu storage-a uporedivim sa trenutnim konzolama,
a ne sa brzinama last gena konzola, a inače brzina storage je jedna od najvećih prednosti ove generacije u odnosu na prošlu.
Nisam rekao da je na dohvat ruke Series S, već da je bliži nego što je XB1 (ogroman je razmak između XB1 i Series S), Series S je generalno jači hardver (osim manje RAM memorije u odnosu na Switch 2), i mislim da uz DLSS i optimizaciju Switch 2 igre neće izgledati i raditi mnogo lošije nego Serie S verzije,
svakako će biti mnogo manja razlika nego što je bila između Switch 1 i PS4 igara recimo.
Nije bitno šta ja mislim već su činjenice da Switch 2 može da tera igre u 1440p/60fps, Mario Kart World je 1440p/60 fps igra, za Metroid Prime 4 nisam siguran da li je 2K ili 4K 60 fps igra, Zelda BotW i Zelda TotK dobijaju isto update na 1440p/60fps, za neke od 3rd party igre je isto rečeno da će raditi na 1440p,
za CIV7 je rečeno da će raditi "up to 4K resolution at 30fps or 1080p at 60fps when docked", a to su sve praktično prve igre za konzolu..
To su činjenice nikakvo "fanboyisanje" ili hejtovanje to ne može da promeni.
Nije neko dostignuce ali je Switch 2 bolja konzola i u zavisnosti od verzije Decka i jeftinija. Videcemo te nove konzole koliko ce kostati, cisto sumnjam da mogu parirati cenom posto su i ove trenutno sve skuplje od Switch 2. Da je Nintendo izbacio konzolu od 700 eura prodala bi se u max 70 miliona ovako opet lagano 150.Steam Deck će uskoro napuniti 4. rođendan, nije neko dostignuće biti bolji od tog hardvera. E sad kako će se nositi sa Z2E i Lunar Lake handheldima koji će do kraja godine biti još pristupačniji nego sada je pravo pitanje.
Meni ova tabela ne pije vodu. Konkretno single thread performanse za A78(mada i multi-thread su mi sumnjive) i A57 performanse generalno. U telefonima sa 2.4GHz A78 jezgrom kad izvrtis Geekbench dobijes rezultat za ST od ~950-1000 odnosno za [email protected]+4xA55~2800 za MT. Deluje mi da bi 1GHz A78 trebalo da ima bar 20% nize ST performanse, kao i nize MT performanse(mada za MT poredjenje malo muti racunicu potencijalno throttle-ovanje u telefonu).
Evo u attachu ispod primera iz GSMArena review-a za A54, prikazani su A54 i A53 od kojih oba imaju [email protected] kao glavno jezgro ([email protected][email protected] u A53 i [email protected][email protected] u A54).
Drugi attach ispod je rezultat za Meizu M6 Note koji ima Snapdragon 625([email protected]) u GeekBench 6. Iz ovog linka pretpostavljam da A57 ima 20% bolje performanse po istom kloku od A53. Snap 625 sa [email protected] ostvaruje rez od 224 za ST i 846 za MT, dok Switch 1 sa [email protected] ostvaruje rez od 167 za ST odnosno 481 za MT. ST perf opet bih rekao da su ~20% jace nego sto bi trebalo, a za MT tek mi nista nije jasno. Duplo manje jezgara, duplo nizi klok, ali samo duplo gori MT rezultat. Moguce je da telefon throttle-uje, al bas toliko...
Baci pogled na video, ovi likovi su legit, bave se i testiranjem različitog hardvera u istom okruženju, napravili su i par tabela za poređenje.
A78 je generalno prilično dobar CPU, problem za A78 što već na oko 2GHz kreće da throtluje ako se duže koristi na tim brzinama (zavisno od hlađenja i proizvodnog procesa), zato se u telefonima i koristi uglavnom za brže i kratkotrajne operacije isključivo u konfiguracijama od 1-4 jezgra.
Inače, ljudi koji se baš razumeju u materiju, su još čim je onaj Nvidia leak iz 2022. bio za Switch 2 bio, pravili poređenje sa PS4,
još tada se znalo da će biti mnogo jači CPU, koliko tačno jači, zavisilo je od kloka ali čak i na 1GHz je osetno jači nego Jaguar,
naravno opet je to osetna razlika u odnosu na CPU u ostalim konzolama, ali može se reći da je Switch 2 CPU negde na pola puta između PS4 i trenutnih konzola.
Treba i zaraditi 80E da bi kupovao igre u tom cenovnom ranguTreba i platiti po 80e za svaku od tih igara.
Sumnjam da će mi se baš svaka S2 ekskluziva dopasti, a nije mi problem da godišnje kupim po toj ceni tih par igara koje želim da odigram. Uvek postoji opcija da se po prelasku prodaju po malo manjoj ceni od kupovne.Treba i platiti po 80e za svaku od tih igara.