• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS4 XONE PC Yakuza serijal

Apex

Well-known member
Patron
Reaction score
4,129
Yakuza_franchise_logo.png

Thread za slobodno se može reći kultni serijal video igara koji je tek u poslednjih par godina počeo da dobija neku mainstream popularnost što je za rezultat imalo jedan prequel, dva remake-a i remaster kolekciju, kao i izdavanje igara za veći broj platformi.

Ja sam među onima koji su tek pre 3-4 godine obratili pažnju na ovaj serijal upravo zahvaljujući prequelu i remakeovima koji su savršeni način da se uđe u serijal.

Igre su jako specifične i za mene je svaki deo predstavljao pravo osveženje u današnjoj industriji. Fokus igara je uvek je na over the top melee borbi i još više over the top priči i ludačkim sidequestovima za koje se nikada ne zna u kom pravcu mogu da odu.

Čak i u najnovijim igrama u serijalu postoji dosta arhaičnih momenata u svim segmentima igre, prvenstveno u dizajnu i layoutu menija ali i generalno u gameplayu. Iako to ponekad ume da zasmeta i izazove zamor zbog smaranja se prevaziđenim sistemima, opet daje neki šmek i identitet jer se Yakuza igre ni ne trude da se svide svima kako bi postale pravi mainstream i došle do AAA statusa i budžeta. Tim iza igre se držao slične formule 15 godina i igre su pravi primer igranja na sigurno i sporu evoluciju što za rezultat može da ima prilično zasićenje ako se krene sa igranjem više igara u serijalu za redom, pogotovo ako se krene nakon Yakuza 0 koja traje nekih 80ak sati.

Ono gde Yakuza igre briljiraju je priča koja često može da bude cringe japanština ali mnogo češće ume da bude genijalna i to na skroz neočekivanim mestima kao u raznim nebitnim sidequestovima. Suština je u maestralnom kombinovanju ozbiljnih tema sa jedne i totalne sprdnje sa druge strane tako da je često nejasno da li su se autori u nekim situacijama namerno zajebavali ili ne.

Do sada su izašle sledeče igre u serijalu:

Main serijal:
Yakuza (2005) - PS2
Yakuza 2 (2006) - PS2
Yakuza 3 - (2009) - PS3
Yakuza 4 - (2010) - PS3
Yakuza 5 - (2012) - PS3
Yakuza 0 - (2015) - PS3, PS4, PC, Xbox One
Yakuza 6 - (2016) - PS4
Yakuza: Like a Dragon (2020) - PS4, PS5, PC, Xbox One/Series

Remasteri/remakeovi:
Yakuza Kiwami (2016), remake prve igre - PS3, PS4, PC, Xbox One
Yakuza Kiwami 2 (2017), remake druge igre - PS3, PS4, PC, Xbox One
Yakuza 3, 4, 5 Remastered collection (2019) - PS4, PC, Xbox One/Series

Spinoffovi:
Yakuza: Dead Souls (2012) - PS3
Judgment (2019) - PS4, Xbox Series

Bilo je pored ovoga i nekih ranijih HD reizdanja, čak i za Wii U, Japan only Edo period spinoffova i nekih manjih igara.

Ko je ranije iskulirao serijal može slobodno da krene od Yakuza 0, zatim Kiwami 1 i 2.
Posle toga ide blagi turn off s obzirom da su Yakuza 3, 4 i 5 samo remasteri sa PS3 pa je pitanje kako izgleda preći na njih posle Kiwami igara koje su remakeovi.

Kiwami imam na ps+ kontao sam da jednom uzmem da obrnem igru.

prešao sam jedno dve trećine sedmice, luda igra skroz.
ovo je oduvek trebalo da bude jrpg :D

Presao keca i dvojku kad su bile aktuelne na PS2 i onda stao. Nastavicu serijal sigurno posto mi je ono sto sam do sada igrao bilo odlicno. Pogotovo me privlaci cinjenica sto je poslednja igra jrpg.

Veoma korisna informacija, hvala Maxo. Onda prvo sedmica pa ostalo.

Krenuo trojku remaster, kao što sam i očekivao s obzirom da se radi o prvoj Yakuza igri na PS3 deluje jako sirovo i teško za svariti danas. Kretanje, tuča, kamera...

Verovatno je ova igra najveća prepreka ukoliko neko reši da odigra sve delove pošto je u pitanju najstarija igra koja je dobila samo remaster.

Kapiram da ću izdržati do kraja pošto me drže dobro loša priča i setting ali nema šanse da ću se ozbiljnije baviti sidequestovima.

trojka je imo najlosija, barem koliko se secam, meh prica

inace ja igram peticu ovih dana, fileri ubijaju, prvo sam se zezao sa taksijem verovatno 2 sata pre nego sto je pocelo nesto da se desava vezano za glavnu pricu...kasnije sam se zadesio u sumi i tu mora da se lovi, cela mini igra oko toga. sporednih igara je uvek bilo ali ovde je to obavezno sto smara samo tako. ovako prica je kul kad se dodje do nje

Generalno se piše po netu da je trojka najlošija, mada ujedno je i najkraća pa sam zbog toga odlučio da odigram.

Svakako mi je kul promena okruženja.

Trojku sam prešao na PS3. Čini mi se da najviše pati od toga što se baš umnogome narativom udaljava od prva dela. I dalje tu postoje Yakuze, i interesantni obrti u priči, ali se nekako najviše posvetilo Kiryu-ovom preobražaju iz probisveta u tipa kojem je stalo da izmeni neke stvari i da izvede te klince na pravi put. Ima dosta side questova koji su mi bili draži za istraživanje od glavne priče, ali svakako poseduje taj neki razvučeniji deo igre koji je umeo da me malo odbije na kratko vreme, pa da se ubrzo vratim i dovršim je.

Pitanje za one koji dobro poznaju serijal: Postoji li u ostalim delovima neka mini igra slicna menadzmentu nocnog kluba / sminkanju hostesa kakva postoji u Zero? Coz that shit was dope. :)

Znam da u Judgmentu postoji jedna glavna misija koja lici na to, ali je dosta kratka. Cini mi se da je to neki gameplay element koji se ponavlja u Yakuza serijalu, gresim li?

Koliko se sećam ima u kecu ili dvojci, pričam o remakeovima. Ima u trojci ali mislim da funkcioniše skroz drugačije.

Prešao i trojku koja mi je najlošiji deo do sad ali ipak je nekako bila osvežavajuća zbog promene settinga i drago mi je da sam odigrao.
Došao sam do moralno ispravnih 31.5% completion rate, stvarno nisam imao želje da se opet bavim mini igrama koje su iste u svim delovima.

Očekivao sam da će trojka biti najproblematičnija jer je u pitanju najstarija igra koja nije dobila remake, baš je sirovo sve.

Sada sam već 15ak sati u četvorci i deluje kao generacijski skok u odnosu na trojku.

ja napravio pauzu od igranja petice...pokusacu da izguram do kraja ali bas lose sta su uradili sa igrom. pokusali su isto kao i u cetvorci, da vodis nekoliko likova, i svaki ima neki svoj gameplay...deo sa harukom sugavi dance dance revolution bullshit ceo deo. od yakuze hocu akcioni triler ne ove gluposti

Peticu ću pogledati recap na YT pa se posle toga ide na šesticu. Jbg predugačka je da bih je sada uglavio.

Mada mi je kod petice interesantno što valjda ima čak 5 lokacija.

Nikako da se nakanim da nastavim ovaj serijal(bez 7).imam sve igre na ps osim Yakuza 0 to imam na pc.Ali kad krenem nece biti stajanja dok ih sve ne predjem :D 7 mi se ne svidja gp pa je necu ni igrati

Eh... Yakuza.

Na nekadašnjem emugalaxy sam napisao jedan opširan editorijal koji je i dalje tamo na sajtu... Tu sam dotakao sve, počevši od istorijskih činjenica pa sve do Shenmue i Yakuza serijala. To je možda najbolji i najsveobuhvatniji Yakuza tekst koji je ikada viđen na ovim prostorima. Tu sam se trudio da opišem sve, počevši od sveobuhvatne japanske istorije, pa sve do svih Yakuza igara na svim tada aktuelnim platformama... I na svom steam nalogu sam na neki način odao počast ovom serijalu koji je zaista nešto posebno... Uskoro, kada prođe ova trenutno aktuelna zdravstvena situacija koju trenutno imam, možda nastavim da pišem nešto na ovu temu.

Nikad se ne zna :)

Last edited:
Nikako da se nakanim da nastavim ovaj serijal(bez 7).imam sve igre na ps osim Yakuza 0 to imam na pc.Ali kad krenem nece biti stajanja dok ih sve ne predjem :D 7 mi se ne svidja gp pa je necu ni igrati
Svaka čast ako uspeš da pređeš sve odjednom, u pitanju je 7 jako sličnih igara.

Svaka čast ako uspeš da pređeš sve odjednom, u pitanju je 7 jako sličnih igara.
Potrudicu se :) Nego me odbija sto si side questovi hidden i moras da ih trazis i ne mogu da se igraju u svakom trenutku.Ja volim kad je sve lepo ucitano na mapi i samo idem redom i prelazim :)

O M G! Tek sam sada video da je Saki Akai u Yakuza 6 kao jedna od hostesa. Definitivno tju morati igrati kad-tad.

Back
Top Bottom