• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Xseries Xbox Series News, Hardware Info...

Dok ne nadjem Ghost of Tsushima za 3000 din (ni centa preko ne dajem) mozda se pozabavim malcice sa ovom igrom. Danas izasla day 1 na GP. Kaze Moris da igra ima problem sa screen tiering-om, ali verujem da ce to resiti uskoro.

probao sam aragami 1 jako davno, nije bila nista posebno. kao nedovrsena indie igra koja je mogla da ima mnogo vise potencijala

EA ?

Stvarno me zanima da li ce im se isplatiti te dugorocne investicije.
Bice stvarno zanimljivo kad stignu za 2-3 godine sve te igre na kojim sada rade.
Mid gen upgrade ce biti zanimljiv.

IMO Eidos je na zalasku.

CD je presao sa Tomb Raider igara na osrednje docekan Avengers, a Eidos Montreal [rip Deus Ex] je odstancao GotG koji skoro sigurno nece biti megahit. Evo sad je CD postao offsourcing studio, ne bi me cudilo da Square proda Eidos u sledecoj deceniji.

Last edited:
Citam po netu svi igraju Halo Infinitive Tech preview. Veliko je odusevljeno prisutno. Ovde niko ne igra koliko vidim, ili nema na cemu da igra

Najbolji Halo za sada. Technical Test je a ispeglanija je od mnogih full releases igara na launchu što smo dobijali.

Neverovatno da je F2P, mislim da će ovo biti najkvalitetniji F2P naslov koji je izašao do sada.

Ali je surov. Okej kontam da za Technical Test su se prijavljivali Halo fanovi i oni koji su igrali igre, ali baš baš je zajebano, minimal aim assist na konzoli dok se krećeš i pucaš, čak na PC-u je veći aim assist. Niko ne može da replicira scenarije na konzoli koji su neki ljudi kačili na netu sa aim assistom, jako čudno.

Sve u svemu, svaki put kada startujem igru, ako igram nešto pre toga, npr Apex Legends koji ima ogroman aim assist, treba mi bukvalno sat vremena da se prilagodim da skoro pa nema pomoći u nišanjenju.

koje su ključne razlike u odnosu na standardan hdr prikaz?

Zavisi od televizora - DV je sam po sebi bolji, ali trenutno ne znam da li ima ekran koji te prednosti moze da prikaze (ko jos ima 12-bitni TV, jel) medjutim jedna prednost je sto DV ima dinamicni tone-mapping, dakle od scene do scene. E sad, kako to da objasnim - HDR sadrzaj se prikazuje na osnovu metadata, to je kao set brojeva koji kazu koliko je svetla najsvetlija tacka u materijalu. Problem je sto se content masterizuje na visoke vrednosti, mnogo vise nego sto i najbolji televizori mogu da prikazu. To onda TV resava tone mappingom, tojest, tako sto ili odsece deo contenta (ne prikazuje nista svetlije od recimo 1000 nitsa - ovo Samsung voli, da bi im bljestala slika) ili kompresuje sve tako da tipa 10.000 nitsa stane u 1000 (ovo radi LG, sto rezultuje detaljnijom, ali tamnijom slikom). E sad, problem nastaje sto konzole zapravo imaju metadatu koja je 4000 nitsa (ili 10.000, nisam sad siguran) i onda je na televizorima da to sami rese, sto neki televizori, poput mog OLED-a rese tako sto kompresuju tih puno nitsa i slika bude tamnija. Medjutim, u vecini scena i igri ti zapravo nemas tako svetle stvari pa se sve “badava” zatamni. Noviji televizori to kompenzuju tako sto ili koriste dinamicki tone-mapping gde sami podesavaju taj maksimum analizirajuci samu scenu ili tako sto podrzavaju HGiG (HDR Gaming interest Group, clanovi su svi veci igraci, ukljucujuci MS i Sony) sto je relativno nov standard (medjutim, za to i igra treba da je pravljena). Drugo resenje je DV, gde je metadata takav da ako u sceni ne postoji svetlo iznad, recimo 700 nitsa, svih 700 nitsa ce lepo biti mapirano prema mogucnostima TV-a umesto da TV kompresuje svih teoretskih 10k. E sad, Microsoft je nasao neki nacin da ovo radi automatski izgleda, posto Auto HDR igre podrzavaju DV a i mnoge obicne HDR igre su sad DV (a nije kao da flipujes svic i to radi, izgleda da je u pitanju neka automatska analiza scene, kazu da su to pravili u saradnji s Dolbyjem). Naravno, native DV igre poput nadolazeceg Halo Infinite su bas pravljene s ovim na umu.

TLDR - u praksi, ako imas televizor sa HGiG tone mappingom i igras igru koja je pravljena s tim na umu, ili ako imas dinamicki tone mapping - nece biti neka bas razlika osim ako nisi jedan od onih A/V ludaka. Ali ako nemas takav TV ili igra nije pravljena za HGIG, Microsoft je ovde primenio neku magiju koja ce uciniti da igre deluju svetlije (jaci HDR efekat, svetlija scena bez gubljenja detalja).

Last edited:
pa da, imam CX, do sad nisam video gaming sadržaj u DV, ali jesam video sadržaj - netflix ima dosta primeraka (npr witcher). i u pravu si, razlika je vrlo mala ako i postojeća u odnosu na standardni dtm/hgig, ali DV ima i neki blagi motion smoothing, ali ne daje efekat španske serije kao interpolacija, tako da je kul :)

xbox neću uzimati, bar za sad, pa se nadam da će i ps5 da uleti sa DV da vidimo i gaming :)

.
9cfc37caf7c3ef28bdfbbb0de73941d1.jpg

Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока

pa da, imam CX, do sad nisam video gaming sadržaj u DV, ali jesam video sadržaj - netflix ima dosta primeraka (npr witcher). i u pravu si, razlika je vrlo mala ako i postojeća u odnosu na standardni dtm/hgig, ali DV ima i neki blagi motion smoothing, ali ne daje efekat španske serije kao interpolacija, tako da je kul :)

xbox neću uzimati, bar za sad, pa se nadam da će i ps5 da uleti sa DV da vidimo i gaming :)

Na CX nece biti tolika razlika, pogotovo ako koristis Dynamic Tone Mapping u HDR.

Ne propusta se nista epic na DV-u ako dobar TV ima HDR10. Veca je razlika kad se poredi super DolbyVision televizor i neki slabiji HDR10 [kojih ima zilion].

99.99% igara se optimizuje samo za HDR10 svakako, videcemo da li ce se to promeniti u narednim godinama.

Back
Top Bottom