Piksi je u ove tri utakmice pokazao da ipak nije trener za ozbiljne klubove, a ni za utakmice najvišeg nivoa. Tačno je da nemamo igrače za bog zna kakve domete, ali to ne menja činjenicu da su svi mečevi izuzetno loše vođeni - potpuni raspad u drugom poluvremenu kada drugi treneri krenu da uvode sveže i nove igrače sa novim idejama koje su odgovor na Piksijevu taktiku, neznanje kada uvesti a kada izvesti igrača, nekontanje koji igrači moraju da igraju inače staje cela igra, nije imao nikakvih planova B (kada nešto ne ide kao očekivano). To je bilo u svakom meču. Ali na meču sa Kamerunom je otišao ipak korak dole, sa onim amaterskim vođenjem utakmice nakon 3:1. Na konferencijama za novinare nije preuzimao odgovornost, nego, kao Murinjo kada mu ne ide, krivio igrače indirektno.
Da li treba menjati trenera? Dugoročno gledano DA, treba. Ali možda mu i treba dati šansu za još jedan ciklus, tj. za Evropsko prvenstvo.
Ono što Piksi ima je isto ono što je imao Sale Đorđević u košarkaškoj reprezentaciji - svi ga poštuju, dobra je atmosfera (ako ne računamo aferu sa ženama) u timu i generalno delujemo kao složna ekipa. To je nekad bitnije nego kvalitet tehnički koji ima trener. Međutim, ipak mora da postoji neki minimum elementarnog poznavanja tog posla šta i kako. A on, po meni, trenutno to nema. Zato i nije bio trener nijedne ozbiljne ekipe do sada. Ali ako mu se da vreme u ozbiljnim takmičenjima, možda i nauči zanat.
Na stranu sve to, duboko me je razočarao juče sa ovim
https://abload.de/img/ar8i0y.gif
Ja kapiram da svako ima svoja mišljenja o igračima Švajcarske, ali osoba koja je rekla "zovite me mister", ne bi smela sebi ovako nešto da dozvoli. Problem je što on, iako je prošao ceo Svet on u sebi ovo misli o njima i to je baš žalosno čuti - da možeš da vidiš obiđeš sve ali da si duboko unutra takva osoba puna mržnje.
Tako da, najveći utisak naše reprezentacije mi je taj što mi je Piksi, kao osoba o kojoj sam mislio najbolje, pogotovo oko filozofije fudbala kada je pričao, sada pala u isti rang kao ovi naši trenerčići koji idu po kafanama i mlate praznu slamu. Zaista nisam očekivao da će se to dogoditi.
Ostaje 1% šanse da nije rekao to što svi prenose sada da je rekao, ali nekako ne vidim šta je drugo mogao da kaže.