• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Windows news,tutorials and other discussions

Uf. Već sam morao da ubijam Copilot na više mašina jer ih je vraćao bukvalno tri decenije nazad u funkcionalnosti. Sada će da bude svuda.

Inače

Za mene - Win 3/3.1/3.11>OS2 Warp>Win 95/OSR2>Win 98/SE>WinXP>Win7>Win10>Win11
Za posao - Win NT 3.51 - Win NT 4.0 - Win 2000 - Win XP - Win 7 - Win 10 - Win 11

Win 95>Win 95 OSR2 (zvali smo ga Win97)>Win98>Win98se (sa njim sam imao probleme kakve su drugi imali sa Win ME)>WinME>WinXp>Win 7>(igrao sam se neko vreme sa Win 8 i Win 8.1)>Win 10>Win 11

Probao sam povremeno Linuxe, ali sam se vraćao na Windows.

Sećam se da sam u SK pročitao o QNX operativnom sistemu čiji demo staje na jedan flopi, ceo se učitava u RAM i tako koristi. Na jedan flopi je stao OS, GUI, Web i file browser, dialup podrška i jedna igra (hanojska kula). Radilo je kako je opisano.

Uf. Već sam morao da ubijam Copilot na više mašina jer ih je vraćao bukvalno tri decenije nazad u funkcionalnosti. Sada će da bude svuda.

Inače

Za mene - Win 3/3.1/3.11>OS2 Warp>Win 95/OSR2>Win 98/SE>WinXP>Win7>Win10>Win11
Za posao - Win NT 3.51 - Win NT 4.0 - Win 2000 - Win XP - Win 7 - Win 10 - Win 11
O cemu pricas?

O cemu pricas?

O tome da na par naloga za Microsoft 365 (ok, sada Copilot 365) kopilot manje više ubacio sebe u sve.

Otvaraš word ili excel dokument - čekaš par minuta dok ga on ne izanalizira. Radiš copy-paste - isto. Najprostije opcije se ili uspore ili ne rade. Posebno makroi koje si proglasio sigurnima u sigurnom folderu itd. I nije do kompa već do naloga jer se dešava na svakom kompu na kojem korisnik aktivira Microsoft365. Posebno što na nekim nalozima deaktivira sve opcije za gašenje online servisa. O kopilot meniju koji stalno spominju na internetu da ne pričamo jer mu nema ni traga. Zaboravio sam više šta sam na kraju uradio da bi se povratio. Imam negde zapisano kako se isključuju online servisi kada opcija nema u samim aplikacijama.

Ovo da se Office 365 više ne zove tako nego Copilot 365 sam vam ja pisao ovde ili u nekoj drugoj temi odavno... I da je Windows od 10 toliko sporiji jer stalno čita šta sve imamo na storage-u i šta radimo pa šalje na Microsoft servere a sad Copilot resursima naših kompjutera i analizira sve što smo radili pa šalje na njihove servere. A već sam pisao i da je moja pretpostavka da će sledeći Windows da se zove Windows Copilot.

Last edited:
Staviš u but sekvencu da ubije copilot po dizanju :P

Šalu na stranu, šta god da uradiš M$ će da resetuje da reaktivira copilot. Koliko sam video više ne čeka ni update da to uradi.

Da. Do skoro opcija da se Copilot app (ovde ne mislim na Office nego baš Copilot app u Win 10) ne startuje sa Windowsom nije radila, odnosno kada čekiraš to i izađeš, kada uđeš opet da pogledaš istu opciju ona opet bude ne čekirana i Copilot se naravno sam pali posle svakog restarta. Tako bilo mesecima, tek skoro su ispravili taj "nenameran" bug. Ali su zato sada Copilot ubacili u sve svoje aplikacije i on se ponaša kako je Carnex opisao. A pretpostavljam da je u Win 11 i sistemski Copilot uvek uključen (na poslu još uvek imam Win 10, a kući koristim većinom Debian Linux u dual boot-u sa Win 10 pa još uvek ne poznajem dobro 11)

Last edited:
Zabrinuo sam se prosle godine kada mi se odjednom pojavio Copilot u Notepad-u. Sreca pa moze da se iskljuci.

O tome da na par naloga za Microsoft 365 (ok, sada Copilot 365) kopilot manje više ubacio sebe u sve.

Otvaraš word ili excel dokument - čekaš par minuta dok ga on ne izanalizira. Radiš copy-paste - isto. Najprostije opcije se ili uspore ili ne rade. Posebno makroi koje si proglasio sigurnima u sigurnom folderu itd. I nije do kompa već do naloga jer se dešava na svakom kompu na kojem korisnik aktivira Microsoft365. Posebno što na nekim nalozima deaktivira sve opcije za gašenje online servisa. O kopilot meniju koji stalno spominju na internetu da ne pričamo jer mu nema ni traga. Zaboravio sam više šta sam na kraju uradio da bi se povratio. Imam negde zapisano kako se isključuju online servisi kada opcija nema u samim aplikacijama.
Bre ne znam, meni na sluzbenim racunarima ovo nije bio problem, a imao sam.Word, Excel i Outlook u zadnje nzm koliko firme. Na kucnim racunarima uvek imam lokalni nalog i koristim Office 2007, tako da mozda me.je zato izbeglo, ali na poslovnim izgleda da sam imao srecu.

Na kućnom kompu isto stari Ofis mada se trudim da koristim Libre Office. Ali na poslu nemam izbora. I to se dešava u recimo zadnjih 6 meseci. Pre toga Copilot nije bio toliko agresivno integnisan.

Iznutra da, to se odavno zna, od 10 Win postaje spyware. Problem sa 8 je bio "samo" grafičko okruženje.

Iznutra da, to se odavno zna, od 10 Win postaje spyware. Problem sa 8 je bio "samo" grafičko okruženje.

8.1 je sredio interfejs a 8.1 Black Edition je bio kasapljen windows koji je u stvari bio sedmica samo još bolji

Uzeo nov laptop (onaj Lenovo Thinkpad) sa Win 11.

Šta je neki minimum stvari koje treba da uradim da smanjim špijuniranje i ostale nepotrebne radnje na Win 11?
Pitam u kontekstu da smanjim trošenje resursa, zabole me što me špijuniraju. :)

Po meni je nakon legit aktivacije najbolje uraditi reinstalaciju sa UnattendedWinstall skriptom. Bukvalno 10-15 minuta posla.

Uzeo nov laptop (onaj Lenovo Thinkpad) sa Win 11.

Šta je neki minimum stvari koje treba da uradim da smanjim špijuniranje i ostale nepotrebne radnje na Win 11?
Pitam u kontekstu da smanjim trošenje resursa, zabole me što me špijuniraju. :)
Da uradiš format drive-a i instaliraš neki Linux, moja preporuka Debian.

Inače, ovaj klip u prvih par sekundi objašnhava zašto je Office 365 promenio ime u Microsoft 365 Copilot App:

Back
Top Bottom