• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PS4 Switch PC VR (Valve Index, Oculus Quest, PSVR...)

Probao sam HL Alyx i prvi onaj osecaj na terasi, srce da mi stane, wow reko.. Ovako nesto nisam iskusio, kad su me u liftu sacekali, srce ponovo preskace haha :D Igrao sam svega 35min, baterija je bila na 38% i slistila se samo tako, u Virtual Desktopu sam odvrnuo na max, 120fps pa jel moguce bas toliko da jede? Nemam reci, definitivno odlicna stvar, toliko realno da nemam reci, nisam ocekivao da je ovako

Ne bi trebalo da streaming tako srče bateriju, imao sam mnogo duže Alyx sesije od toga i nisam imao problem sa baterijom

Zato je VR igre teško oceniti na osnovu videa ili slika i grafika na njima nije presudna stvar. Potpuno je drugačiji osećaj kada se igra.

Ja se spremam da probam Alyx na ROG Ally Z1, povezan na Quest 2. Drugačije ne mogu da iskusim igru. 😅

Zato je VR igre teško oceniti na osnovu videa ili slika i grafika na njima nije presudna stvar. Potpuno je drugačiji osećaj kada se igra.

Ja se spremam da probam Alyx na ROG Ally Z1, povezan na Quest 2. Drugačije ne mogu da iskusim igru. 😅

Oduvan sam da nema dalje. Mozda jedina greska sto sam odmah poceo sa Alyx i sto ce mi sve druge igre biti jadne naspram ove... Grafika, animacija,pokreti dok se gleda kroz naocare, kao da si u filmu nekom. Uzeo one flase,otpatke,bacam,okrecem...cucim,zagledam...zaista neverovatne mogucnosti :) Ko se bar malo misli dal da uzme VR, nek kupuje momentalno i ne zali :)

Ne znam jesi li probao VR igre ranije, ali mogu da ti preporučim neke koje su meni bile odlične na raznim platformama, a da su dostupne za Quest.
  • Beat Saber (ako voliš rhythm igre, obavezno štivo)
  • Moss 1 i 2
  • Superhot VR
  • Walkabout Mini Golf
  • The Walking Dead: Saints & Sinners

Edit:
Dopuna:
  • I Expect You To Die (ima više delova, ja sam igrao prvi)
  • Pistol Whip (ako voliš rhythm igre)
  • Tetris Effect: Connected

Velika je šteta što su ove igre ostale zaglavljene na PSVR1:
  • Statik (meni jedna od najboljih igara, sjajno osmišljena)
  • Call of Duty: Infinite War Jackal Assault VR Experience (besplatna, kratka, ali sjajno iskustvo)
  • Star Wars Battlefront: Rogue One X-Wing VR mission (samo zbog ovog sam kupio Battlefront, non-VR deo me nije zanimao)
  • Astro Bot: Rescue Mission (ovo svakako neće dalje od PS platforme, kad bi ga barem ažurirali za PSVR2...)

Last edited:
Ne znam jesi li probao VR igre ranije, ali mogu da ti preporučim neke koje su meni bile odlične na raznim platformama, a da su dostupne za Quest.
  • Beat Saber (ako voliš rhythm igre, obavezno štivo)
  • Moss 1 i 2
  • Superhot VR
  • Walkabout Mini Golf
  • The Walking Dead: Saints & Sinners

Edit:
Dopuna:
  • I Expect You To Die (ima više delova, ja sam igrao prvi)
  • Pistol Whip (ako voliš rhythm igre)
  • Tetris Effect: Connected

Velika je šteta što su ove igre ostale zaglavljene na PSVR1:
  • Statik (meni jedna od najboljih igara, sjajno osmišljena)
  • Call of Duty: Infinite War Jackal Assault VR Experience (besplatna, kratka, ali sjajno iskustvo)
  • Star Wars Battlefront: Rogue One X-Wing VR mission (samo zbog ovog sam kupio Battlefront, non-VR deo me nije zanimao)
  • Astro Bot: Rescue Mission (ovo svakako neće dalje od PS platforme, kad bi ga barem ažurirali za PSVR2...)

Ma nikad u zivotu nisam probao, zato sam tako i pod utiskom :)

Hvala, prebiracu nesto

PS: kolega doneo PSVR2, danas ako jos jednom nataknem VR definitivno cu peglu baciti samo takvu. Igrao sam Horizon i vec nakon 15-20min je pocelo da mi se malo vrti u glavi i mucnina u stomaku... Stoji da Horizon isto izgleda fenomenalno ali nije ovo za vece sesije igranja. Posle igranja gola voda sam bio, pritom jos stegao valjda headset pa mi se usekao u glavu pa jos je i to uzrokovalo jos vecu muku :)

Last edited:
Posle igranja gola voda sam bio, pritom jos stegao valjda headset pa mi se usekao u glavu pa jos je i to uzrokovalo jos vecu muku
O da, ja sam posebno osetljiv na te stvari.
Ima jos VR da prevali puta da resi te stvari, ako je uopste moguce, ili ublazi.
Za headstrap bih ti preporucio da vremenom uzmes ovako nesto, resice ti problem i udobnosti i baterije:

https://www.kupujemprodajem.com/konzole-i-igre/vr-naocare/bobovr-s3-pro-meta-quest-3-3s-elite-strap-sa-b100-baterijom/oglas/179213151?filterId=8262812974

Ne znam. Ja ne igram horror igre ni u 2D, a kamo li VR. 😅
RE7 je uzasno strasan bio na PSVR1, samo sam pocetak odigrao dok sam isprobavao igre. Igri bas pomaze sto je slowpaced i smestena u na creepy realnoj lokaciji. Od starta su pravili igru za VR, i bas se primeti.

RE8 je odlican u VR-u, ali se primeti da je dodatna konverzija. Plus, igra je action romp.

Mogu misliti kakvo je divljanje u RE4RE.

O da, ja sam posebno osetljiv na te stvari.
Ima jos VR da prevali puta da resi te stvari, ako je uopste moguce, ili ublazi.
Za headstrap bih ti preporucio da vremenom uzmes ovako nesto, resice ti problem i udobnosti i baterije:

https://www.kupujemprodajem.com/konzole-i-igre/vr-naocare/bobovr-s3-pro-meta-quest-3-3s-elite-strap-sa-b100-baterijom/oglas/179213151?filterId=8262812974

Dobra je VR stvar ali sad mi je jasno zasto tebi, time-u i jos ko ima VR, uglavnom cuci negde u kutiji :) Nije ovo za svakidan... Najvise danas me je izmucio Horizon jer to kretanje gde rukama mlataras kao sa skijaskim stapovima i gde se real time kreces, to mi razvali glavu, pa jos ono penjanje uff.

Last edited:
Najvise danas me je izmucio Horizon jer to kretanje gde rukama mlataras kao sa skijaskim stapovima i gde se real time kreces, to mi razvali glavu, pa jos ono penjanje uff.
Pa da, rekao sam ti vec, ako ti bude muka od realtime kretanja, prebaci da se kreces teleportom, meni tad nije muka uopste.
Meni je uvek muka kad imam realtime kretanje, osim ako se ne krecem jaaaako sporo, ono tipa palicu samo lagano pomerim, onda prezivim nekako... zato uvek igram preko teleporta, gubi se dosta na imerziji koju dobijas realtime kretanjem, ali sta da radim, bolje ikako, nego nikako.

To penjanje uz merdevine i slicno, pogotovo izaziva mucninu...

VR je za krace sesije i to je to, pola sata do sat dnevno... mnogo je intezivno, to je ko da si igrao 5 sati za monitorom je neki moj osecaj.

Sad ne kazem, ima ljudi kojima ne smeta i igraju po ceo dan, meni je do sat vremena max...

Nadam se i verujem da ce buduci VR uredjaju uspeti da ublaze te probleme.

Pa da, rekao sam ti vec, ako ti bude muka od realtime kretanja, prebaci da se kreces teleportom, meni tad nije muka uopste.
Meni je uvek muka kad imam realtime kretanje, osim ako se ne krecem jaaaako sporo, ono tipa palicu samo lagano pomerim, onda prezivim nekako... zato uvek igram preko teleporta, gubi se dosta na imerziji koju dobijas realtime kretanjem, ali sta da radim, bolje ikako, nego nikako.

To penjanje uz merdevine i slicno, pogotovo izaziva mucninu...

VR je za krace sesije i to je to, pola sata do sat dnevno... mnogo je intezivno, to je ko da si igrao 5 sati za monitorom je neki moj osecaj.

Sad ne kazem, ima ljudi kojima ne smeta i igraju po ceo dan, meni je do sat vremena max...

Nadam se i verujem da ce buduci VR uredjaju uspeti da ublaze te probleme.

To nema veze sa headsetovima. VR uređaj ne može da promeni percepciju tvog mozga kako obraćuje podatke koje dolaze preko očiju i ušiju.

Isto tako, to sve što si rekao je JAKO subjektivno. Imaš par vsta ljudi, jedni su kojima uopšte nije muka i koji se snalaze u VR-u skroz normalno. Evo ja 2013. godine sam probao Hawken, znači padaš iz stratosfere u mechu u VR-u. Sem onog osećaja kao da si na rollercoasteru, nikakvu mučninu i neprijatnost nisam imao, već uzbuđenje. Klinac isto sa 13. god probao VR, znači kao da je rođen u njemu. Igrao Gorilla Tag i Superhot i probao Doom, odmah se spojio sa njim i kretanjem u tim igrama.

Sa druge strane imaš ljude koji jednostavno ne mogu da podnesu VR. Čim im se stavi VR na glavu odmah se totalno gube, mučnina, teranje na povraćanje i tako to. To ne može da se promeni kod nekih ljudi, jednostavno im mozak ne funkcioniše tako. Kontam da kada bi postojao trening za VR bi im bilo lakše.

Treća je kao ti, može da igra, ali mu nije dobro posle malo vremena. Može da se navikne, a može i da se ne navikne. Vidim imaš VR već godinu dana i ako ti je još muka i još ti je intenzivno, onda jednostavno VR nije baš za tebe iako ti se sviđa. Ništa loše u tome.

Ako neko posle godinu dana ne može da se navikne na realtime kretanje u VR-u, onda se nikada neće navići. Jednostavno nije skrojen za tako neke stvari, mozak ne funkcioniše kako treba. A sa druge strane, imaš ljude kojima klecaju noge na početku, a onda vremenom, posle par nedelja, meseci, se naviknu i polako prelaze prvo na smooth okretanje pa onda na stick kretanje bez teleporta.

Ljudi nemaju mučninu od teleport kretanja jer im mozak odvoji virtualnu realnost od prave realnosti. Jer nam je urođeno to kada se krećemo da noga ide napred, ako ne ide, nešto nije okej i ne slaže se motorika tela sa logikom iz mozga. Tako da snap okretanje i teleport kretanje ti je kao da ustvari imaš monitore oko sebe i okrećeš se jednostavno.

Ja sam najduže bio u igri nešto ispod 5 sati. Nikakav problem nisam imao sem što sam se oznojio, i što mi je lice bilo crveno od pritiska headseta na faci. Kada sam u VR-u totalno zaboravim na sve van njega i jednostavno sam prepušten svemu unutra.

Prekidanje na 20-30min totalno uništava imerziju VR-a i po mom mišljenju, malo gubi njegovu suštinu ako konstantno razmišljaš, hoće li mi biti muka, moram da skinem VR, ne mogu to da uradim pašću i ta sranja.

Po mom mišljenju, meni VR iskustvo nije pravo iskustvo ako se ne krećeš normalno i nemaš smooth turn. Jednostavno mrzim igre koje nemaju te opcije i totalno mi nije VR to.

To nema veze sa headsetovima. VR uređaj ne može da promeni percepciju tvog mozga kako obraćuje podatke koje dolaze preko očiju i ušiju.
Ima veze sa headsetovima, ako su prve verzije VR-a bile takve da bacis peglu posle par minuta igranja, a nove verzije poboljsale to da mozes da igra i pola sata - sat, time sto su bile unapredjene na svakom polju, onda ima veze i mogu da nastave tako da se poboljsavaju.
Recimo koliko su samo pancake lens poboljsali situaciju na svakom polju, pa onda vece rezolucije, vece osvezenje i mrzi me da nabrajam dalje, tako ce i nastaviti da se poboljsava i da bude sve udobniji i laksi za nosenje u svakom smislu... i na to mislim kad kazem da ublazi probleme koje u startu ima, jer jeste to problem headset, gde je koncepcija takva da ce vecini ljudi biti problematicno da ga nose, zato ga i unapredju godinama, kako bi nekad postao mainstream.

Isto tako, to sve što si rekao je JAKO subjektivno. Imaš par vsta ljudi, jedni su kojima uopšte nije muka i koji se snalaze u VR-u skroz normalno. Evo ja 2013. godine sam probao Hawken, znači padaš iz stratosfere u mechu u VR-u. Sem onog osećaja kao da si na rollercoasteru, nikakvu mučninu i neprijatnost nisam imao, već uzbuđenje. Klinac isto sa 13. god probao VR, znači kao da je rođen u njemu. Igrao Gorilla Tag i Superhot i probao Doom, odmah se spojio sa njim i kretanjem u tim igrama.
Cuj subjektivno, jel ti citas uoste sta pisem? napisao sam i sam pre tebe, da ima ljudi koji lakse podnose VR i oni koji teze podnose VR, i onda mi ti to isto ponavljas...

Sa druge strane imaš ljude koji jednostavno ne mogu da podnesu VR. Čim im se stavi VR na glavu odmah se totalno gube, mučnina, teranje na povraćanje i tako to. To ne može da se promeni kod nekih ljudi, jednostavno im mozak ne funkcioniše tako. Kontam da kada bi postojao trening za VR bi im bilo lakše.
Nije teranje na povracanje, tesko mi je da ti objasnim tacan osecaj, ako vec sam to nisi nikad osetio.
Trening za VR? ima stvari koje mozes da uradis da ti pomognu da se lakse priviknes, da se nateras nekako da prevazidjes koncepcijske mane uredjaja, da to nazovemo kako treba, a ne ko ti koji predstavlja ko da je problem u ljudima, a ne u uredjaju.
Istina je da ima osetljivih ljudi koji ne mogu da izdrze ni voznju rollercoasterom u stvarnom zivotu, kojima je muka u prevozu itd, gde se i ja ubrajam, a pored toga koristim i uredjaj bez dioptrije, tako da je meni posebno tesko, pa i tako uspevam da igram po sat vremena, ali uz teleport.
Kao sto rekoh, gubi se na imerziji kretanja tako, ali nije sad da se sve gubi i da ne vredi nicemu tako, po tvojim recima.
Da se vratim na prethodnu poentu, ima stvari koje vr headseti mogu da urade da ucine celo iskustvo laksim i koje rade progresivno vec godinama, jer nismo svi isti.

Vidim imaš VR već godinu dana i ako ti je još muka i još ti je intenzivno, onda jednostavno VR nije baš za tebe iako ti se sviđa
Pa ne bih se slozio da nije za mene, jako ga volim i uzivam u iskustvima u kojima mi nije lose...
Mogu bez problema da gledam dosta staticnih VR klipova i da igram igre gde nema kretanja ili preko teleporta itd...
Nisam ja uopste redovno koristio uredjaj tih godinu dana da bih se navikao i u pocetku igram one najvece krsheve od igara, jer najbolje cuvam za kraj, ima tu dosta faktora da ne nabrajam sada sve, nije sve tako crno-belo kao sto ti se cini...
Uglavnom, kad se posvetim vise VR-u, uzmem bolji strap, i dioptriju i te neke stvari, pa se posvetim vise igranju, verujem da cu se sigurno malo vise prilagoditi svemu tome.

mozak ne funkcioniše kako treba
a mozda tvoj mozak ne funcionise kako treba, jer tebi VR uspeva da zavara mozak da je sve to stvarno, dok oni kojima funkcionise mozak kako treba, odmah provale prevaru, jel si se zapitao u tom pravcu? sta tebe pravi expertom i naucnikom za ove stvari?

Ljudi nemaju mučninu od teleport kretanja jer im mozak odvoji virtualnu realnost od prave realnosti. Jer nam je urođeno to kada se krećemo da noga ide napred, ako ne ide, nešto nije okej i ne slaže se motorika tela sa logikom iz mozga. Tako da snap okretanje i teleport kretanje ti je kao da ustvari imaš monitore oko sebe i okrećeš se jednostavno.
Hvala, ali to sam vec znao i sve sto si pisao, sam vec cuo, pricas sa VR expertom ovde.

Ja sam najduže bio u igri nešto ispod 5 sati.
Mislim da to bas i nije normalno, puno je i 5 sati u cugu za monitorom i tv-om, a kamoli u VR-u...
Mislim da cak i sami tvorci VR-a i glavne face u tom svetu, ne preporucuju igranje duze od sat vremena...
Da ne pricam koliko je silovanje za oci gledati u nesto 5 sati, sto je na par mm od zenica... mislim da se previse forsiras, ali to je tvoj zivot.

malo gubi njegovu suštinu ako konstantno razmišljaš, hoće li mi biti muka, moram da skinem VR, ne mogu to da uradim pašću i ta sranja.
Dozvoli da ti objasnim, posto vidim da to nisi iskusio, ne razmisljas ti uopste o tim stvarima, one se jednostavno odmah dese cim pomeris palicu unapred, sasece te odmah, oces da padnes u nesvest i vrtoglavica... takodje i prekomerno znojenje nije samo zato sto je vruc VR uredjaj na tvoj faci, vec i zato sto ti se telo bori sa tom mucninom, samo sto to neki manje osete i forsiraju, poput tebe, ali obzirom da si i sam reko da budes znojav, to je nus efekat.

Po mom mišljenju, meni VR iskustvo nije pravo iskustvo ako se ne krećeš normalno i nemaš smooth turn. Jednostavno mrzim igre koje nemaju te opcije i totalno mi nije VR to.
Tad je najace iskustvo, ali nije da je bez toga 0% iskustvo, vec 80% iskustvo i dalje se ti osecas da si u tom svetu, vidis dubinu, nisanis, pucas itd... po tebi onda nije vredelo ni igrati Myst... sve ima svoju magiju.

Ne znam. Ja ne igram horror igre ni u 2D, a kamo li VR. 😅

Dobro me je uplasio i HL Alyx i bas se mislim reko, srcku bih strefio da igram neku hororcinu. Kad sam video one leseve na zemlji, reko da se priblizim da vidim facu i detalje, jezivo da nema dalje.. nije mi bilo svejedno. :) A tek sam na pocetku igre ;)

Dobro me je uplasio i HL Alyx i bas se mislim reko, srcku bih strefio da igram neku hororcinu. Kad sam video one leseve na zemlji, reko da se priblizim da vidim facu i detalje, jezivo da nema dalje.. nije mi bilo svejedno. :) A tek sam na pocetku igre ;)
Da u VR-u je sve preuvelicano u odnosu na monitor, tacnije u prirodnoj velicini.
Najvise sam se odusevio prvi put kad bih prisao nekom neprijatelju, a on moje velicine.

Ok, naslućujem da još nisi stigao do horor chaptera :) . Javi utiske kada odigras.

Back
Top Bottom