Nezaborav
Well-known member
- Reaction score
- 2,106
Пратим ову серију откако је најављена. Велики сам фан Толкина и његових дјела, Силмарилион ми је на по' метра, а трилогија Господар Прстенова у одличном пријератном издању са све мапом, у другој соби. Обије сам их прочитао доста пута, као и Хобита (једном), а планирам то још да понављам. Са друге стране, умјерен сам фан Џексонове адаптације. Мада је поштујем из доста разлога и генерално сматрам врло позитивном појавом макар мени много ствари не пасало. Ту је и она од Ралфа Бакшија, анимирана, такође вриједна у најмању руку подједнаког респекта упркос проблематичној и нажалост, незавршеној продукцији.
Ова серија је готово сигурно настала због невјероватног успјеха Game of Thrones-a, на бази чије публике је Amazon одлучио да дебело наплати. О озбиљности покушаја најбоље говори грдни буџет од милијарду долара и у старту план од пет сезона. Изашло је понешто штурих информација и пар концептних слика.
Сада је објављен и први трејлер, најава назива. Мени се допао, а нарочито то што је рађен практичним ефектима. Мада ове нове камере које се користе су толико напуцане са филтерима да сам помислио да је у питању анимација. Други видео је потврдио да су одлучили, како се чини, да крену Џексоновим стопама. Надам се да ће тога бити што више у самој серији.
Биће смјештена у Друго доба Толкиновог универзума и покриваће период од настанка Прстенова моћи па до уништења Саурона на крају доба у његовом другом дефинисаном облику на Арди. То је она сцена са почетка првог филма трилогије, када му Изилдур одсијече прст са Јединственим прстеном. Иако је период који то доба покрива огроман, очигледно је пресудила потреба за препознатљивим мотивима и ликовима, а и звучност имена је кључна. Надам се да креативна страна неће превише патити због тога.
Поред креативних одлука, највећа бојазан коју имам поводом серије је начин на који ће се руковати са неизоставном политичком коректношћу која је постала аксиом у великој продукцији Холивуда. Несумњиво ће је бити, а да ли ће и колико утицати на квалитет саме серије, остаје да се види. Amazon је радио и Wheel of Time серију (исто рођену успјехом GoT-a) коју нисам гледао али чух да доста повлађује тим трендовима. Не знам у коликој мјери је истина. Толкинов материјал је нарочито осјетљив на такве експерименте, рекло би се. У прилог томе иду и петиције фанова поводом неких најава везаних за серију.
Очекивања су заливена бетоном те стога неће бити разочарања али свакако је ишчекујем. 2 септембар.
Last edited: