• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Tabletop Gaming

mozzribo

Well-known member
Reaction score
1,971
SL-TTG-TTRPG.png

Бехолд мy имаге едитинг скиллз! Deep gikovima je falio thread o društvenim igrama i stonim RPG-ovima. Načuo sam da nas ima par na forumu koji su u hobiju, tako da evo teme. Pišite o omiljenim igrama, kritikujte ih, delite vesti, pitajte pitanja, delite iskustva.

Orignilano sam hteo u Recent Get thread, ali sam previše zašao u detalje...

Mindbug 01.png
Mindbug 02.png

Konačno stiglo nakon kickstartovanja još tokom Decembra. Igra je odlična. Igrali smo u dvoje (postoji i varijanta za četvoro, u parovima). Kada sam prvi put čuo za igru, neko je rekao da je u pitanju pojednostavljeni Magic: The Gathering. To nije istina, ni približno. Vidi se da je Richard Garfield radio na Mindbug-u jer ima nekih pojednostavljenja u pravilima koja su odraz Njegovog iskustva, te neke mehaničke odluke su jasno inspirisane Magija: Skupljanjem - no retko koja moderna kartaroška igra nije. Sve sličnosti su veoma apstraktne između dve igre i mislim da gornja tvrdnja daje pogrešnu sliku.

Pravila su veoma jednostavna, dok sam proces igre pruža dubok strateški doživljaj, gde se odluke odvijaju na raznim (međusobno povezanim) slojevima. Svi igrači dele isti špil karata (iako tokom igre svako ima svoj mini-deck), tako da se ista karta može pojaviti kod bilo koga. Titularni Mindbugovi služe za kontrolu protivnikovih kreatura, ali svako ima samo dva Mindbug-a. Cilj je ubiti protivnika svojim živuljkama: svako startuje sa 3 života (dodatni životi se mogu sticati tokom igre i nema gornjeg limita). Kreature imaju razne moći koje utiču na ostale moći na raznorazne načine.

Prezentacija je veoma dobra, kvalitetne komponente i veoma lep stil. Često smo se nasmejali nad kreativnim himerama i malim luckastim detaljima. Jedino je knjižica sa pravilima mogla biti veća - iako shvatam odluku, jer će u veleprodaji trebati da stane u kutiju veličine samih karata. Naša verzija je stigla u kutiji i sa playmat-ovima, da zauzme lepo mesto na polici. Takođe smo dobili upgrade pack, koji dodaje još karata u igru.

Topla preporuka!

PC ovu avanturu. Do pre par meseci sam dm-ovao nubovima ortacima i bilo je jako fun.

Sent from my Mi 11i using Tapatalk

drug je napravio verziju igre cosmic encounter na srpskom (kvalitet izrade je bolji nego original :) ), pa je nekoliko nas igralo uzivo. posle su izbacili elektronsku verziju za tabletop simulator (steam), pa smo igrali i tamo sa strancima.
d'n'd sam samo gledao, jer su dostupni igraci neozbiljni i neredovni. ne moze nijedna avantura da se zavrsi bukvalno. primer: zalutaju igraci, dungeon master im salje bezopasnog nenaoruzanog lika koji im moze dati upute. sta rade? odseku mu glavu odmah :D . nailaze na kociju punu hrane i neke opreme. pale kociju i guraju je nizbrdo :lol: . niko nece da odabere batinasa da vodi, pa je muka da dostignu i level 2. neigrivo je sa takvom ekipom.
ove druge pomenute i na slikama nisam igrao.

Klasičan primer "murder hobos" koncepta. :LOL: Ili se dogovori ekipa, GM (zajedno sa ostalima) unapred ustanovi neka pravila, ili se priča raspadne jer brzo postaje besciljna/raznociljna.

Ili da se odaberu ljudi koji su spremni za roleplayovanje. Imali smo tako par Warhammer dnd like kampanja gde su učestvovali ljudi koji nisu pre igrali ništa slično i dobro je prošla kampanja. Nismo je nikada završili, ali bože moj, možda u nekom drugom ćivotu.
Ali te ljude što misle da su vickasti ako sve rešavaju nasiljem i glupiranjem treba izbaciti iz igre, ako ne mogu da skapiraju draži.

Yup, te probleme sam reshavao upozorenjem, a nakon toga pokusham neki guilt trip na foru "zar stvarno zhelish da svi ispashtamo samo jer si ti odluchio da budesh gospodar humora?". Sretja pa nisam morao prekidati partije ili izbacivati ljude.
Ono shto Mozzribo kazhe je, imho, najbolje - ustanove se odredjena pravila pre sessiona, chak mislim da je i okej retji da tje malchice biti railroad-ovan pochetak kampanje. Bolje i to nego da u startu neko odluchi da testira limite kampanje i DM-ove mashte.

Nikada to nije bio zvanični razlog, ali svaki put gde sam vodio a da se ljudi nisu unapred dogovorili šta hoće i kako hoće da se igraju se raspalo u roku od par sesija. Niko nije dužan da trpi ničije iživljavanje :)

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Elem igrao sam nešto board gejmova za života, ali ne previše i prečeto, ali da izdvojim jednu igru koju sam preko 20 puta igrao sa različitim ekipama i koju toplo preporučujem, a to je;

U principu kako igra funkcioniše, imate klasične arhetipove likova iz raznih horora, sveti otac, naučnik, ciganka gatara, mala devojčica, sportaš, dobra ribica isl.
Svi kreću jednako tako što otvaraju podloge za samu kuću, koja se deili na ulaz, prvi sprat, tavan i podrum i razne ostale elemente koje nalazite u kućama. Caka je što ako se u kratkom roku dobiju Omen karte, a to su znakovi da se razotkrije izdajica u timu,, i onda igra tek počinje da se menja i postaje daleko zanimljivija.

Svako ima svoj scenario, izdajica se izdvaja i dobija svoje zadatke, dok ostatak ekipe mora da se domunđava kako da ih pobede. Uglavnom je izdajica snažniji jer dobija razne pomoćnike u obliku moći i karakondžula, tako da je uvek napeto kada morate da ga pobedite.
Uz sve to dobijate i razne karte sa stvarima koje poboljšavaju statistike ili da vam odmognu. :)
Scenario ima dosta, i mogu da potvrdim da čak i sa ekspanzijom koju smo posle dokupili. nikada nismo ispucali oriiginalne, a bogami ni ove iz eskpanzije, i što je najbitnije nikada se nije ponovio scenario za 20 igara koliko smo uspeli da odigramo.
Zašto je još super, ako volite da rolplejujete može da se izvuče dosta humora, i nekih klasičnih situacija, ali problem je što je većini ljudi u početku teško da se naviknu na pravila igre. Sa te strane ovo je pristupačan boardgame, iz dva igranje će već moći da pohvataju šta se i kako pravilno radi.
Ako bih imao zamerku, a imam je, to jeste dizajn karakter tabova, oni mali plastični delovi koji se koriste da obeleže statistike nisu dobro napravljeni i lako ispadaju, a mi smo uzeli drugu verziju igre, tako da se nadam da su slušali ljude i to izmenili. Igra je ujedno i neujednačena, često izdajica bude previše snažan, i dalje nažalost postoje rupe u pravilima koja nisu lepo objašnjena te lako može da se desi iako ste blizu pobede, da izgubite. Samo bez nerviranja. :)

Dizajn kartica i podloga gde se sve održava su lepo odrađene i visokog su kvaliteta i dobro se drže i dalje.
Čini mi se da nije i skupa, da je cena uglavnom oko 6 do 7k sada, a i sigurno možete polovnu da nađete za manje.
Ako vam ovo sve zvuči zabavno, onda ćete dobro da se zabavite ako imate između 5 do 6 ljudi sa kojiam bi ovo mogli da igrate.

Nikad čuo. Nakon videa i malo švrljanja po dedikovanom forumu i komentarima na BGG mogu pretpostaviti sledeće:
  • igra je za gejmere, koji su naviknuti na igranje – to ne znači da drugi neće uživati, ali trebaće strpljenje (i Njima i onima koji su već uhodani)
  • prva, možda čak i druga tura igre će biti provedena učenjem i greškama (u izvođenju pravila)
  • ako se ne igra često, trebaće ponovo da se uči (vremenom samo podseća ako je svako u društvu igrao)
  • svaki novi igrač pri stolu će zahtevati opuštenu prvu igru – pošto je trajanje za uigrane igrače sat i po, sve ove "prve" sesije će trajati oko 40min duže, znači najverovatnije se istom prilikom neće igrati dva puta

Hvala, videh negde polovnu koja je pristupacnija od nove, i vec neko vreme se inatim da kupim barem tri boardgame, nesto lagano (to ce lako da se resi), u srednjoj kategoriji i komplikovano samo za hc igrace, a The Others mi deluje kao da je u tom poslednjem nivou. Pride odlican je dizajn figurica. Ali razmotricu jos malo, mozda ipak pre kupim Dune gejmboard ali to je tek pakaleo od igre.

Pa vidi, iako ovo nije moj tip društvene igre (jer kada stona igra pređe određeni nivo kompleksnosti, onda ja radije igram digitalnu, automatizovanu verziju), ali bez obzira na to bih je probao da neko nudi. Izgleda zanimljivo, i kažu da je faktor replay-a visok. Uvek preporučujem da pogledaš što više videa i blogova pa da skontaš da li je po Tvom ukusu. Definitivno je ređa mehanika "jedan protiv svih" i ne pali uvek. Naročito jer za takve igre treba uglavnom više igrača (5+), koji broj nije uvek lako okupiti. A the Others upseva u tome, jer su dvoje dovoljni, koliko ja vidim. Tako da je korisno pitanje da li Ti je to bitno: jedan protiv svih, svi protiv svakoga, ili svi zajedno?

The Others definitivno nije na nivou Twilight Imperium-a i sličnih. Ne znam da li je Tvoja šoljica čaja, ali baci pogled na Oath: Chronicles of Empire and Exile. O toj ću još pisati kada je konačno nabavim, ali sam je igrao i smatram je među najboljim stonim igrama. Čista umetnost. Poprilično kompleksna, ali ne bi funkcionisala digitalno (nešto bi se izgubilo). Predivan storytelling. To je jedna od jedine dve koje mi se sviđaju uprkos visoke kompleksnosti, a druga je Spirit Island. Tu još nisam igrao, probaću digitalnu verziju, ali po onome što sam gledao, stona verzija deluje verodostojnije, uprkos težini. Ako hoćeš baš horor krljanje, ima i ona Nemesis koju mnogi hvale (ne znam previše o njoj, nisam previše zainteresovan, ali se čini odličnom za one koji vole takve stvari).

Čisto kada smo već kod ove filozofije: čini mi se da većina "kompleksnih" igara bukvalno pokušava da napravi analognu automatizaciju kompleksnih mehanika. Ta automatizacija je prisutna u većini štampanih igara (odličan primer intuitivne funkcionalnosti je Magic: The Gathering sa pozicijama karti i raznim tokenima), ali mnoge promaše smisao pa ispadne da su napravili igru koja zahteva puno kalkulacije i pamćenja nekih stvari koje baš i nisu naročtio praktične bez nekog programiranog feedback-a. Ređe su one igre koje potpuno uspevaju da spakuju svoju filozofiju i mehanike u analogno iskustvo koje svoju nedigitalnu prirodu iskorištava kao adut (na pamet mi sada padaju Raptor i Mysterium). Dosta igara upseva to na pola, što je isto super dostignuće (kao 7 Wonders, Agricola i Evolution, na primer). Strimlajnovanje analognih igara jeste jedan od najvećih izazova tokom njihovog dizajna.

E sad, ne znam The Others koliko uspeva u tome, ali sudeći po videu, ne uspeva u opšte. Potrebno je puno kalkulacija, tokena, obraćanja pažnje na sijaset simbola, itd. Nemonivno je da će se često nešto zaobići pažnju svih, i onda nakon par krugova neko kaže "eeee, zaboravili smo ovo". Ako je društvo veoma analitički nastrojeno, to će se možda ređe dešavati jer ipak je ovaj tip igre o kom pričam popularan i ima svoju publiku. Znači sve ovo ne čini igru lošom, već – po mom mišljuenju – bespotrbeno komplikovanom. Imaš igre koje imaju veći fokus na igri i manje na razmišljanju da li je sve odrađeno po pe esu.

Razmisli da je je bitnije da imaš tri kategorije igre koje si naveo (jednostavna, kompleksnija ali pristupačna i hc komplikovana) ili hoćeš tri igre koje ćeš uvek rado staviti na sto. Ovo drugo je veći izazov nego ono prvo, jer u svakoj od kategorija kompleksnosti ćeš naći raznorazne igre, ali retko koja od tih će želeti izaći iz kutije više od par puta pre nego što dosadi. Koji tip od te dve se The Others čini Tebi?

Ala si ga lepo sveo ko Njegoš! Ta poslednja rečenica i jeste najbitniija, lično preferiram kompleksnije igre jer sam entuzijazista, ali sam isto tako svestan da ljudi oko mene nisu i da ih je jako teško okupiti za bilo kakve sesije gde ima dosta razmišljanja i detalja, to mi se desilo već u mnogim kompleksnim igrama poput Arkham Horrora i Game of Thrones board game. Jer se konstantno prolazi kroz pravila kada se naprave velike pauze, a zbog toga vagam u sebi da ovo ne bude jedna propala društvena investicija. Ali izvagaću još. Ako uzmem javim, pa bi mogli i u nekom klubu u gradu da organizujem za forumaše ako budu želeli.

Definitivno javi kako Ti se dopada ukoliko uzmeš.

Možeš hakovati društvo tako što imaš par laganijih i bržih igara koje društvo voli, taman da ih uvučeš u veče. A ono što je najbitnije i kod lakih i kod težih igara: da Ti znaš sva pravila ili ako ne znaš, da odmah znaš gde se nalazi razjašnjenje zavrzlame. Ako planiraš board game night, taj dan se najkasnije pripremi ponovnim razumevanjem pravila. Preporučujem ovaj video:

Postoji zamka, doduše, koje se trebaš veoma paziti: znaj da napraviš razliku između učenja ljudi plus arbitracije nad pravilima uz potporu pravilnika i dozvoljavanja da se mozgovi oko Tebe ulenje jer to znači da ćeš morati da razmišljaš umesto njih (da li je igrač uradio svešto je trebao u ovoj rundi, da li je pravilno odradio kombo, da li svako pomera svoje kauntere, itd.). Ta lenjost nije "varanje" (protiv čega je jedini lek: "nemoj bolje onda igrati"), nego se ljudi jednostavno ulenje i Tebi može da upropasti iskustvo. Meni se desilo, pa sam naučio da unapred razjasnim očekivanja – ukratko: "ja pomažem oko pravila, ali to ne znači da vi ne trebate da ih naučite jer nisam kompjuter kojem se stalno gleda da li sve radite kako valja. Imam svoju ulogu u igri, želim njoj da se posvetim. Ako nešto ne znate, pitajte slobodno."

A što se tiče igranja igara uživo sa forumašima, ja sam definitivno za, samo da budem u blizini. 😁

Back
Top Bottom