• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Tabletop Gaming

Aj da se i ja upisem u temu, igram Texas Hold 'Em, a danas sam probao i Omertu, mnogo dobra i zarazna igra koja se igra sa kartama.
Sledeci put treba da opalimo Dead of Winter, sad nismo imali dovoljno velik sto.
Sta sam jos igrao... bila neka igra sa kamilama, gde preskaces kamile ili bese trebas da ih zajases, zaboravih bilo pre par godina.

Standardno Riziko i Monopol, Mau Mau, verovatno sam nesto i zaboravio, ali dovoljno za sad...

Odigrali smo par partija Flamecraft-a, i moram reći da je turbo zabavna worker placement igra. Druga koji imamo na tu foru je Agricola i generalno ne uzimam više igara sa sličnim mehanikama, ali smo ušli u ovaj crowdfunding jer gledajući pravila, baš je obećavala sa značajno drukčijim doživljajem. To očekivanje se definitivno ispunilo.

Skidam kapu kako je dobro izbalansirana igra i koliko je zabavno donositi odluke. Jasno je da ne samo što su dobro razmislili o povezanosti svih elemenata, već su i redovno odradili playtesting. Kao i u Agricoli, do kraja igre nećemo uspeti uraditi "sve što idealno želimo", pa trebamo videti preko kojih kompromisa je najbolje nakupiti poene. Igra je svaki put zabavna jer ima dovoljno različitih komponenti da uvek ispadne drukčija, plus u kutiji dobijamo modularne dodataka i opcionalne mogućnosti, kao i ubedljivu, "achievement-based" solo varijantu. Svaki krug je veoma jednostavan i to čini igru veoma lakom za shvatiti u principu, a čar dolazi iz relativno dugoročnog planiranja nasumično dodeljenih faktora – čijih tipova pak nema previše pa je lako držati sve u glavi.

Produkcije igre je vrhunska, nem verujem da imamo bolje izrađenu društvenu igru kod kuće. Mi jesmo uzeli deluxe edition što sigurno čini razliku. Retail verzija ima mnogo više papira umesto drveta, metala i plastike. Ovo je prva igra koja nam je stigla sa (plastičnim) sorterima, pa već out of the box nije problem vaditi i vraćati komponente. Mala zamerka mi činjenica da je playmat predugačak, čoveku stvarno treba ogroman, ali uzak sto. Na slici se vidi da nama visi sa strane (čak i kada smo probali da ga stavimo diagonalno).

Pravila su napisana detaljno sa odličnim primerima i ilustracijama, sve na tenane, pa je lako sve pohvatati. jedna od bolje napisanih pravila koje sam imao priliku čitati, iako ima par omaški zbog kojih neke unikatne situacije nisu odma jasne pa onda treba doneti "kućnu odluku". Svaki igrač dobija svoj "player aid" na kom bukvalno sve piše u pojednostavljenoj meri. Definitivno najbolje player aid sa kojim sam se do sada sreo. Čini navikavnaje novih igrača izuzetno jednostavnim, a naviknuti igrači ne moraju da razmišljaju šta treba tačno da urade, već mogu da se fokusiraju na strateške zadatke. Pošto su delatnosti svakog igrača poprilično jednostave, čovek se na njih može relativno brzo navići.

Tematika je veoma šarena, ljupka i zanimljiva, daje totalno pozitivne vajbove. I sama igra ima isti šarm, veselje je igrati. Mi smo doživeli blagu diskrepanciju između tematike i mehanike, tj. nije se lako duboko uživeti u taj svet, više gledamo na igru kao na strategiju, pa bi umesto malih zmajeva mogli biti i kromanjonci. Ali to je možda do nas, svakako ćemo se potruditi da malo zamišljamo taj svet više u buduće, možda pomogne, jer je veoma divno izmaštan. Nivo detalja čak i u najmanjim sitnicama izrade dokazuje da je igra rezultat ljubavi prema zanatu.

Definitivno bih uvek želeo da igram ovu igru. Neće zameniti Agricolu već će joj stojati rame uz rame, možda čak i malo iznad. Flamecraft definitivno nije džabe pokupila oko 2.000.000€. Preporuka za one koji vole čarobne crtaće i laganu kompetitivnost u light-medium težini stone društvene igre!

IMG_20230103_123221_706.jpg

U zadnje vreme, odigrasmo:

The Loop

Kooperativna igra kombinatorike i deckbuildinga, gde igraci pokusavaju da sprece Dr. Fauxa da pravi sranja u vremensko-prostornom kontinuumu; topla preporuka!

1672887941762.png
1672889673930.png

Summoner Wars

Kartaski duel, gde je i pozicioniranje trupa od vaznosti; pre svega za pohvalu su razlicite frakcije sa kojima igrate - vrlo lepo uvezane tematski i mehanicki, svaka ima svoj "fazon"; takodje preporuka (mada ja vise manje volim sve makar pristojne igre); moze se probati i online - na stolu je, ipak, bolja

1672889700696.png

The Ancient World

Solidna worker placement igra, zacinjena interesantnom mehanikom odrzavanja vojske (jedinice postaju skuplje svaki put kada ih koristite - ali ih mozete i penzionisati, nakon cega daju bonuse sledecoj legiji) i kolekcijom setova - ukoliko vam se worker placement, mozete proci i gore

1672889742267.png

Wonderlands War

Ratna igra smestena u svetu Alise u zemlji cuda; dominantna mehanika je bag building; "regrutovacete" cipove, koje tokom borbe naslepo izvlacite iz torbice u koju su smesteni i oni koji vam stete - stoga se svaka borba pretvara u igru "kukavice" sa protivnikom; zacini su unapredjenje heroja i angazovanje "specijalnih jedinica"

Obzirom kako izgleda, igra je za preporuku i da je upola losija nego sto jeste; a posto je i mehanicki vrlo zabavna, nema sta da se razmislja, ko ima priliku - neka proba

1672889274977.png
1672889294395.png

7 Ronin

Izrazito asimetricna igra "skrivenog postavljanja" - simultano, protivnici u tajnosti postavljaju branioce/napadace; nakon otkrivanja planova, trupe se postavljaju na tablu, gde "resavaju svoje dileme" vrlo jednostavnim sistemom borbe (svaki napadac skida 1 hp braniocu i umire); ronini su unikatni po snazi i specijalnim mogucnostima; a svaka okupirana teritorija dodaje specifican bonus napadacu

Brza i interesantna igra, gde pokusavate da proniknete u misli protivniku

1672889462509.png
1672889499995.png

Bitoku

Worker (Cube?) Placement u svetu inspirisanom japanskim mitovim i Ghibli estetikom; jedna od mnogobrojnih novijih igara koja je radnike zamenila kockicama. Mozda bi bolji aparat lepse docarao kako igra zapravo izgleda na stolu :D Definitivno ogromna igra, ali izgleda komplikovanije nego sto zapravo jeste; "u upotrebi", vrlo lepo tece, uzivanje igrati. Jedan od boljih worker placementa, svakako odskace i originalnoscu

1672889574298.png
1672889605769.png

Akrotiri

Malena pick up and deliver igra, u kojoj je glavni cilj izgradnja hramova - za sta je potrebno izgraditi ostrva koja ispunjavaju odredjene uslove po pitanju pozicioniranja; pocinje se sa par plocica, a ostale igraci pozicioniraju tokom igre, u skladu sa svojim planovima. Igra nikog nece oboriti na dupe, ali je simpaticna.

1672887861002.png
1672887900338.png

Wasteland Express Delivery Service

Potpuno drugaciji pick up and deliver, ovog puta u post-nuklearnoj apokalipsi, i u top 3 najvece igre koje posedujem - sto samo po sebi nije mala stvar :D U igri se raznose potrepstine, unapredjuje kamion, ratuje sa pljackasima, i izvrsavaju misije za korporacije i kvazi-politicare. Igra mozda nije "savrseno zategnuta", i borba je mozda premalo upotrebljena - ali daleko od toga da je losa u "osnovama"; ono sto sigurno jeste je spektakl, i kreira zabavu od nekih "obicnih" stvari (poput smestanja plocica unapredjenja u vas kamion)

1672888405663.png

1672888377377.png

Clash of Rage

Klasicna, relativno jednostavna makljaza armijama. Regrutovanje, unapredjenje, zauzimanje mesta koje daju vise resursa, itd. Definitivno nije Blood Rage, ali moze da prodje

1672888786710.png
1672888823519.png

Sportski pozdrav!

Attachments

• 1672889546728.png
    1672889546728.png
    1.3 MB · Views: 3
Last edited:
Prelazimo na Epske Duele!

Wildlands

Iako je u pitanju igra za 2-4 igraca, najbolje funkcionise u dvoje; dve ekipe od 5 junaka jure po mapi, pokusavaju da skupe kristale ili eliminisu neke od protivnickih figurica. Igra operise kroz interesantan sistem, gde se svaka pojedinacna kartica moze upotrebiti na vise nacina - ali igrac mora izabrati tacno jedan (a cesto su vam bas neophodne 2 akcije sa te karte)
Jednostavna takticka igra koja se lako kapira - ali daje dovoljno prostora za interesantne odluke, kroz odabir kartica, pozicioniranje, i merenje rizika i nagrade. Meni se dopada!

322354260_830001221401499_5728170467925656400_n.jpg

324480475_1322473051873927_6676719688655520426_n.jpg

Rum & Bones: Second Tide

Tabletop MOBA; vasa tri heroja, potpomognuta bezumnom hordom bezveznjakovica, pokusava da unisti protivnicki brod. Pomerite zeljenog heroja, izaberite napad, bacite hrpu kockica i vidite sta ce da se desi;

Heroji skupljaju zlato ubijanjem mobova, te ga mogu iskoristiti za upgrade napada; u nekom trenutku, pojavice se i Kraken da doda na haoticnosti.

Igra ostavlja prostora za taman toliko vestine da vam ne bude dosadno; igra je pre svega za one koji zele spektaklurano mlacenje kontrolisano hrpom kocki. Brzo tece i zabavno je!

322819718_711870333881686_839359235518534003_n.jpg

323170542_1499828357191979_8079676398740088123_n.jpg

322916358_890464485722993_2422424642814742559_n.jpg

Memoir '44

Legendarna "lagana" takticka igra smestena u Drugi svetski rat; po potezu, igraci ce odigrati jednu kartu kojom aktiviraju odredjen broj jedinica (tenkovi, artiljerija, pesadija) - u skladu sa ogranicenjima, mahom tipa "2 jedinice u levom sektoru"; svaka jedinica moze da se pomeri i opali - "opaljivanje" je bacanje kockica, broj zavisi od vrste jedinice, udaljenosti i terena. Cilj je uglavnom skupiti odredjen broj poena, vecinom dobijenih od unistavanja protivnickih jedinica, uz dodatne koji zavise od scenarija (uci u odredjeni grad, srusiti most itd)

Igra je sa razlogom klasik; lako se uci, duzina je taman, odnos srece i strategije perfektan za "laku" igru. Najveca muka je posloziti scenario; ne bi bilo zgoreg ni da se Svabe lakse razlikuju od Saveznika (nije preterani problem, okrenu se puske u pravcu delovanja i reseno)

323529873_1221936508716133_4225308876845255829_n.jpg

322514709_882530676425594_5034036784017605911_n.jpg

42471462_2169489116597342_564463942278053888_n.jpg

Toliko za ovo javljanje,
sportski pozdrav!

Probao juče Horizon Zero Dawn board game, "brzinska partija" od 2h je trajala 5 i po :D U suštini zanimjivo je i dosta je lako ispratiti stvari ljudima koji su igrale igre, jer sve možete da zamislite šta i kako. Igraću opet kad se nađe vremena, igra je delimično co-op, ali mislim da je izazovnije kada se ne igra tako. Nismo znali da treba ovoliko prostora, tako da uobičajni sto je bio nedovoljan, pa smo iskoristili pod :D

Attachments

• 20230125_031312.jpg
    20230125_031312.jpg
    112.1 KB · Views: 7
  • 20230124_234330.jpg
    20230124_234330.jpg
    110.3 KB · Views: 7
  • 20230124_225147.jpg
    20230124_225147.jpg
    286.7 KB · Views: 8
  • 20230125_021636.jpg
    20230125_021636.jpg
    197.9 KB · Views: 8
Uzeo skoro Teraformiranje Marsa i baš je do jaja što se tiče svega. I zabavno i intenzivno i nepredvidivo.
Mnogo je dobar build up kako polako kreće a završnica bude furiozna.

E super je tema, ja sam sad hteo da vidim imamo li je jer sam hteo da je otvorim u slucaju da nema. Ja sam noob u tabletop gamingu. U zadnjih par nedelja sa devojkom igram 7 wonders: duel i igrali smo Dixit i bilo nam je bas zabavno. Imam dva pitanja za vas koji imate vise iskustva.

Koje igre bi ste preporucili za dva igraca?

Jel znate neki dobar klub za igranje gde se mogu probati igre? Bilo bi dobro da ima neka preporuka na Nbg-u ali mozete preporuciti i druga mesta, cisto zbog drugih koji bi mozda da idu u klub a ne zive na Novom Beogradu :D

Orignilano sam hteo u Recent Get thread, ali sam previše zašao u detalje...

View attachment 5685
View attachment 5686

Konačno stiglo nakon kickstartovanja još tokom Decembra. Igra je odlična. Igrali smo u dvoje (postoji i varijanta za četvoro, u parovima). Kada sam prvi put čuo za igru, neko je rekao da je u pitanju pojednostavljeni Magic: The Gathering. To nije istina, ni približno. Vidi se da je Richard Garfield radio na Mindbug-u jer ima nekih pojednostavljenja u pravilima koja su odraz Njegovog iskustva, te neke mehaničke odluke su jasno inspirisane Magija: Skupljanjem - no retko koja moderna kartaroška igra nije. Sve sličnosti su veoma apstraktne između dve igre i mislim da gornja tvrdnja daje pogrešnu sliku.

Pravila su veoma jednostavna, dok sam proces igre pruža dubok strateški doživljaj, gde se odluke odvijaju na raznim (međusobno povezanim) slojevima. Svi igrači dele isti špil karata (iako tokom igre svako ima svoj mini-deck), tako da se ista karta može pojaviti kod bilo koga. Titularni Mindbugovi služe za kontrolu protivnikovih kreatura, ali svako ima samo dva Mindbug-a. Cilj je ubiti protivnika svojim živuljkama: svako startuje sa 3 života (dodatni životi se mogu sticati tokom igre i nema gornjeg limita). Kreature imaju razne moći koje utiču na ostale moći na raznorazne načine.

Prezentacija je veoma dobra, kvalitetne komponente i veoma lep stil. Često smo se nasmejali nad kreativnim himerama i malim luckastim detaljima. Jedino je knjižica sa pravilima mogla biti veća - iako shvatam odluku, jer će u veleprodaji trebati da stane u kutiju veličine samih karata. Naša verzija je stigla u kutiji i sa playmat-ovima, da zauzme lepo mesto na polici. Takođe smo dobili upgrade pack, koji dodaje još karata u igru.

Topla preporuka!

A i ovo!

Odigrah sa ortakom i njegovim drugom, Dead of Winter, skroz simpaticna igra, komplexna, sat vremena smo potrosili da mi objasni pravila i neki grub overview, ali generalno laganica je kad se to prodje, podseca na komp igre, kao neki zombi survival, base builder, Frostpunk, tako neka igra mi je prva asocijacija.

20230916_203221.jpg20230916_203428.jpg20230916_212434.jpg20230916_212451.jpg20230916_212938.jpg

a sledeci put cemo da opalimo Krv i Bes, kao i Omertu koju licno gotivim.

Back
Top Bottom