• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Switch Switch Info - hardver, os, softver, news

Šteta što bar nisu dodali 4K (scalovanje) output opciju za TV, tako da za svaki vid korišćenja ima neko unapređenje (osim lan izlaza),
pošto su ovo uglavnom unapređenja za igranje van TV-a.

327.gif

Evo najzad prve konkretne vesti o nasledniku Switcha [ili makar Pro verziji koja ce i dalje biti deo prve generacije Switcha]!

Employees at 11 game companies said their teams were in possession of Nintendo's 4K development kit for the Switch. The companies span the globe, ranging from large publishers to small studios and include at least one that has never made a console game before, Zynga Inc., according to the employees, who asked not to be identified because they weren't authorized to discuss their projects publicly.

...

But a system capable of handling 4K games isn't expected to be released until late next year at the earliest, people familiar with the plans said. That leaves Nintendo at a technical disadvantage to rivals, whose shares have soared this year while Nintendo's have lost 20%. It also risks alienating developers who have spent months tailoring their games to take advantage of upgraded hardware capabilities.

Nintendo responded to a list of questions by saying Bloomberg's reporting is "inaccurate" and declined to specify which parts of the information it was referring to.

Pa dobro, prošle su 4 i po godine od launcha, ako prate uobijačeni ciklus bilo bi čudno da nemaju devkitove za sledeću konzolu.

Svakako ne ocekujem napredan tech od Nintenda ili da brzo reaguju oko bilo cega. IMO, verovatno hoce razvuku Switch koliko mogu i da gurnu stare vlasnike da odrade jos jedan upgrade wave.

Switch se odlicno prodaje i verovatno nece posustati sledece godine. "Pro" krajem 2022/pocetkom2023 koji ima hardver u baznoj stanici ili drasticno jaci power mode unutar konzole kad je nakacena na zid [ventilator u baznoj stanici] bi iscedio jos vode iz kamena.

Daleko da su to prve konkretne vesti, već par puta je Bloomberg tvrdio nešto slično (da se radi na jačem 4K Switchu), ima oko 2 godine kad su prvi put to spomenuli.

Evo šta jedan insajder napisao:

"Bloomberg report is accurate.
OLED was not the hardware developers were aware of when discussing 4K and DLSS. They had dev kits for different hardware, as has been discussed time and time again. This article reinforces that notion & extends to name one such developer with kit access."
"Devs got kits in late 2020 & others in early 2021. As the article implies, the intent was to launch the hardware this yr pre-chip shortage. No dev was meant to have kits for nearly 2yrs prior to launch".

Kad je Korona krenula da utiče na cenu i količinu čipova na tržištu, Nintendo je verovatno doneo odluku da izbace bar OLED reviziju sa istim čipom kad već ne mogu "Pro" sa drugim (novim/jačim) čipom.
Verovatno su promenili planove i odustali od "Pro" izbacivanja, i jednostavno če početkom ili krajem 2023. izbaciti Switch 2.

Nintendo naravno porice ovaj izvestaj [kao sto to uvek rade].

Ne bi me cudilo da uskoro izadju dodatne informacije od drugih novinara sad kada je Bloomberg otvorio branu.

Niko ne spominje da posle ovog direkta svaka nada o N64 mini pada u vodu xd
Ko zna, ljudi vole da kupe Nintendo zajebancije iako većina ni ne pali niti koristi ali trenutno ovo je očigledno jedina solucija koju će da ponude. Meni je drago svakako da su igre prisutne iako naslovi uglavnom nisu ono što bi ja hteo niti po čemu pamtim sistem

Daleko da su to prve konkretne vesti, već par puta je Bloomberg tvrdio nešto slično (da se radi na jačem 4K Switchu), ima oko 2 godine kad su prvi put to spomenuli.

Evo šta jedan insajder napisao:

"Bloomberg report is accurate.
OLED was not the hardware developers were aware of when discussing 4K and DLSS. They had dev kits for different hardware, as has been discussed time and time again. This article reinforces that notion & extends to name one such developer with kit access."
"Devs got kits in late 2020 & others in early 2021. As the article implies, the intent was to launch the hardware this yr pre-chip shortage. No dev was meant to have kits for nearly 2yrs prior to launch".

Kad je Korona krenula da utiče na cenu i količinu čipova na tržištu, Nintendo je verovatno doneo odluku da izbace bar OLED reviziju sa istim čipom kad već ne mogu "Pro" sa drugim (novim/jačim) čipom.
Verovatno su promenili planove i odustali od "Pro" izbacivanja, i jednostavno če početkom ili krajem 2023. izbaciti Switch 2.
Ovo sve deluje skroz logično i tačno ono što sam i ja mislila kad je izašao OLED Switch, to je trebalo biti Pro model i ubeđena sam da je trebalo imati cenu $399.
Većina iteracija hendheld konzola je imalo poboljšan čip posle 3-4 godine od izbacivanja, DSi, New 3DS tako da je logično da je Switch posle 4 godine trebalo takođe da dobije pojačanje, posebno jer funkcioniše i kao home konzola.
Samo me zanima da li će mu menjati dizajn ili će Pro verzija biti OLED Switch sa novim čipom kad ga najzad budu izbacili sledeće ili one tamo godine. Možda će mu ubaciti još neki gimik čisto da ga još malo razdvoje od OLED verzije koja će do tada već biti osnovna verzija na tržištu.

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

Ovo sve deluje skroz logično i tačno ono što sam i ja mislila kad je izašao OLED Switch, to je trebalo biti Pro model i ubeđena sam da je trebalo imati cenu $399.
Većina iteracija hendheld konzola je imalo poboljšan čip posle 3-4 godine od izbacivanja, DSi, New 3DS tako da je logično da je Switch posle 4 godine trebalo takođe da dobije pojačanje, posebno jer funkcioniše i kao home konzola.
Samo me zanima da li će mu menjati dizajn ili će Pro verzija biti OLED Switch sa novim čipom kad ga najzad budu izbacili sledeće ili one tamo godine. Možda će mu ubaciti još neki gimik čisto da ga još malo razdvoje od OLED verzije koja će do tada već biti osnovna verzija na tržištu.

Razlika je što se za Switch "Pro" pričalo da će imati novi čip sa DLSS podrškom, koji će u suštini biti generacijski skok u odnosu na trenutni,
zato se i spominju posebni devkit-ovi, a ako pričamo o istom samo malo unapređenom hardveru (jači klokovi i više RAM-a), onda realno nema potrebe za posebnim dev-kitovima.
Nisam 100% siguran, ali mislim da recimo New 3DS nije imao poseban devkit u odnosu na OG 3DS iako je CPU bio dosta jači, imao više RAM i VRAM memorije.

Po meni više nije reč o "Pro" modelu, već u Switch 2 modelu, tako će najverovatnije Nintendo ubaciti neki novi gimik i malo mu izmeniti dizajn,
recimo drugačiji dizajn Joy Cona/dock-a, možda AR/VR podrška, možda jača rezolucija ekrana...svakako mislim da će najranije izaći u Martu 2023.

Nintendo DLSS :D
https://www.freepatentsonline.com/y2021/0304356.html
https://www.freepatentsonline.com/y2021/0304355.html

Patenti objavljeni danas, predani negdje početkom 2020. ako se ne varam.
Ekipa navedena na patentima je iz NERD-a pa je vrlo moguće da je ovo specifično vezano za emulatore i upscaling Nintendovih retro igara na NSO.
No moguće i da je to nešto što će ukomponirati u sljedeću iteraciju Switcha :D

U tekstu se eksplicitno spominju Nvidia tensor cores, kao primjer hardwarea na kojem bi se navedena metoda mogla efikasnije izvoditi (*wink* *wink* :D)

FAjrNlBX0AULp3W

It will also be appreciated that while the example shown in FIGS. 3-7 relates to transforming a 540p image to a 1080p image, the techniques herein may be applied to other image sizes (e.g., 720p to 1080p; 480p to 1080p, 1080p to 1440p, 1080p to 4k/3840.times.2160, 720p to 4k, etc.).

Zanimljivo je da je ovaj patent podnesen u martu prošle godine samo par dana nakon što je DLSS 2.0 najavljen, a par meseci kasnije Nvidia je objavila zanimljiv job listing

Upravo mi se downloaduje Metroid Dread, kad se budem vratila od napolje instaliracu i probati prvi put. Ako nekog zanimaju prvi utisci, naravno opšti bez spojlera, rado ću podeliti sa vama.

Inače sam pre par dana prešla Samus Returns na 3DSu i uživala sam skoro kao i u drugim 2D Metroidima Zero Mission i Fusion koje su mi jedne od omiljenih igara inače.

Igra je grafički prelepa, jedna od poslednjeg lepo izvedenog 3D efekta na 3DSu i atmosfera posebno dobija na značaju sa uključenim 3D efektom na 100% (mada ja 3DS uvek igram tako).

Gameplay je fenomenalan ali level dizajn nije toliko zanimljiv i varijabilan kao u ostalim igrama i tek u drugom delu igre postaje uzbudljiviji sa velikim boss partijama koje razbijaju monotoniju. Igra onda završava sa poslednjim bossom maestralno i na samom kraju otključanim novim karakterom koji ostavlja dobar razlog da se igra i dalje nastavi do 100%.

Metroid Dread bi trebalo da bude mešavina Samus Returns po gameplay (što me raduje) i Fusion po priči i (nadam se) level dizajnu. Grafika je naravno na Switchu podignuta na najviši nivo za jednu 2D igru tako da bi trebalo da bude kompletna uživancija.

Igraću je sat-dva, pošto je već kasno, pa javljam utiske. [emoji4]

Upravo mi se downloaduje Metroid Dread, kad se budem vratila od napolje instaliracu i probati prvi put. Ako nekog zanimaju prvi utisci, naravno opšti bez spojlera, rado ću podeliti sa vama.

Inače sam pre par dana prešla Samus Returns na 3DSu i uživala sam skoro kao i u drugim 2D Metroidima Zero Mission i Fusion koje su mi jedne od omiljenih igara inače.

Igra je grafički prelepa, jedna od poslednjeg lepo izvedenog 3D efekta na 3DSu i atmosfera posebno dobija na značaju sa uključenim 3D efektom na 100% (mada ja 3DS uvek igram tako).

Gameplay je fenomenalan ali level dizajn nije toliko zanimljiv i varijabilan kao u ostalim igrama i tek u drugom delu igre postaje uzbudljiviji sa velikim boss partijama koje razbijaju monotoniju. Igra onda završava sa poslednjim bossom maestralno i na samom kraju otključanim novim karakterom koji ostavlja dobar razlog da se igra i dalje nastavi do 100%.

Metroid Dread bi trebalo da bude mešavina Samus Returns po gameplay (što me raduje) i Fusion po priči i (nadam se) level dizajnu. Grafika je naravno na Switchu podignuta na najviši nivo za jednu 2D igru tako da bi trebalo da bude kompletna uživancija.

Igraću je sat-dva, pošto je već kasno, pa javljam utiske. [emoji4]

Ja hteo danas da skinem, ali vidm da izlazi 8og valjda. Nisam nasao na ovim sajtovima koje imam.

Back
Top Bottom