• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PC Steam Hardware (Steam Deck, Cube, VR, Controller)

Koje su shanse da ce se Steam Machine moze nositi sa igrama u narednih 2-3 godina ili mozda do zavrsetka PS5/X Series generaciskog ciklusa?

Sudeci po Steam HW Survey i po tome kakav HW fura veliki broj korisnika, mislim da ce verovatno moci

1763046338131.webp

Nije im lose ovo sirenje ekosistema, mada ova dva nova uredjaja nisu po meni bas uhvatili "its magical" feeling kao sto je to Deck radio pre 3 i po godine kada je AMD-ov novi 15W APU iznenada postao sasvim dovoljan za lagodan PC gaming on the go. Tada je to bio top of the line uredjaj koji je spojio super gaming sa iznenadjuce dobrim form factor-om i odlicnim prvim pokusajem za Linux gaming OS.

Ovo su vise uredjaji koji ponavljaju steam deck-ov pristup, ali ne kao deck na premijeri nego deck kao sto je danas. Postoje skuplji konkurenti, postoji noviji hardver, ali Valve nudi pouzdan gaming uz odlican dizajn i OS koji se zasniva na ogromnim katalozima igara koje igraci vec imaju kupljene. Rade sve ovo samo da bi igracima stavili do znanja da nastavljaju da kupuju igre na Steam-u, i kad tad ce sve to biti dostupno za igranje u novim kategorijama uredjaja.

Steam Machina ima IMO low-end hardver [ne bi ga ni nazvao mid-range], ne verujem da ce se bas odomaciti jer nece privuci bas entuzijaste i casual kupce po radnjama [prodavace se opet samo online]. Form factor je super, steta sto u tih 200W nisu ubacili Strix Halo, ma koliko taj box kostao. To bi vec bila mala zver od uredjaja koja bi bila sposobna za ozbiljan gaming dugi niz godina, a ovako...

Steam Frame je solidna alternativa za Quest 3, ali bez internih timova ili budzeta za ekskluzive tako da gaming ponuda ostaje na istom "PC VR" nivou kojeg odrzavaju nezavisni timovi koji verovatno vec misle da su male sanse da VR platforma odjednom postane mega popularna. Slicni paneli i pancake lenases kao u Q3, ali u laksem kucistu, eyetracking, i newb-friendly fokusu na rocksolid PC>Frame game streaming. Fali mixed reality i nema hand tracking-a. Mozda najveci deal je ARM procesor za lokalnu reprodukciju igara, uz neverovatnu podrsku za Windows>Linux>Arm CPU gaming. Ako se ovaj double translation layer [Proton+ Fex] ojaca, stici ce nam full PC Steam store jednoga dana i na obicne Android uredjaje.

Svidja mi se sto su eliminisali bottleneck bezicnog PC>headset video streaminga, UploadVR crew kaze da je video streaming sada "resen", sto se kvaliteta slike i latencije tice sa ovim sistemom uopste nema vise potrebe ikad za kablovima. Headset dolazi sa dual-band antenom, jedna za internet konekciju do kucnog neta a druga dize svoj 6GHz hotstpot. PC USB dongle se pravi dedicated konekciju do headseta, tako da ce setup i svaka game sesija biti laki i pouzdani [opciono, moci ce headset i da vata gameplay stream od 5ghz/6ghz kucnog wifia]. Hand controleri imaju pun set dugmadi [da se mogu igrati i redovne flat igre], a i Steam Controller je 3D tracked.

UploadVR crew inace kaze da su culi na eventu u Valve prostorijama da oni ne rade na bilo kojoj novoj VR igri. Znaci novi HL ce biti flat igra.

Steam Controller izgleda odlicno. Uzimam ga 100%.

Steam Machine pokrece laptop APU, nema puno ram/vram-a. Mislim da tu nece previse divljati.

Steam Frame isto ima skroman hardver, ali u bas mikro form factoru. Najskuplje ce tu biti pancake lenses.

Pre skoro 2 godine je bilo glasina online da ce Deckard imati Snapdragon gen3 i 16GB ram-a, ali malo ko je u to verovao tada. Eto koliko ima treba da provuku neki proizvod do izlaska. Ko zna koliko ce im trebati za Steam Deck 2 kada sledeca tura APU-ova izadje...
Nije steam machine APU, obican Zen 4 procesor sa shit diskretnom grafickom. Takodje, ne bih rekao da Steam Frame ima skroman hardware, niti je to budget SoC niti ima konkurenciju trenutni, stavise za dosta je bolji od bilo cega drugog na trzistu(sem novog Vision Pro-a).

Naježio sam se kad lik reče u trejleru za Steamcube "sd card slot to easily expand your storage". Kakav bre crni sd card storage za desktop mašinu, zašto nisu stavili m.2 slot, wtf 😬

Naježio sam se kad lik reče u trejleru za Steamcube "sd card slot to easily expand your storage". Kakav bre crni sd card storage za desktop mašinu, zašto nisu stavili m.2 slot, wtf 😬
Pogledaj jos dok se nisi skroz najezio, ima M.2 slot [fullsize 2280] i lako je dostupan. Uz malo vise otvaranja i RAM moze da se nadogradi.

SD slot je za laku izmenu podataka izmedju Deck-a, Masine i Frame-a. Svi imaju isti eksterni port, i instalacije igara mogu da se prenose.

Umesto da stave eSATA konektor :P.

Ne kapiram zašto SD kartice. Ako nešto crkava konstantno to su one. Čak i najkvalitetnije riknjavaju posle negde dve godine konstantnog rabljenja. Ali nekako i one su našle mesto...

Čak i za prenos podataka USB drajv je daleko bolje rešenje. Ali valjda je to zato što je bolje imati više opcija.

Last edited:
  • Like
Reactions: Ace
Pogledaj jos dok se nisi skroz najezio, ima M.2 slot [fullsize 2280] i lako je dostupan. Uz malo vise otvaranja i RAM moze da se nadogradi.

SD slot je za laku izmenu podataka izmedju Deck-a, Masine i Frame-a. Svi imaju isti eksterni port, i instalacije igara mogu da se prenose.
Ja pričam isključivo o trejleru, nisam gledao (niti planiram) teardowne, analize, recenzije niti bilo šta drugo. U trejleru se m.2 ne spominje niti se vidi a za SD slot nisu rekli da je za razmenu podataka sa drugim uređajima već "easily expand your storage".

Gledam sada ceo opis koliko su dozvolili i boli me što nema dva M2 slota. Bilo bi super da imaš dva drajva. Jedan za Steam OS a drugi za Windwos za "productivity". Znam da može na istom drajvu da se drže odvojene particije ali ja više volim fizički odvojeno.

Niko vas ne sprecava da sami sklopite svoj dream komp [i napravite trejler za njega u kojem cete spomenuti bas sve]. 😉

IMO u ovoj formi, Steam Machine ide direktno na Xbox Series S. Bice sigurno bolje performanse, a cena ce verovatno biti u rangu trenutne povecane XS cene.

Ovo je bre malo zakinuti RX 7600, kakav crni 4k.
Pre će biti da je ovo nezakinuti RX 7600 M (mobilna varijanta):

Specifikacije se bolje slažu.

I CPU i GPU su izgleda mobilne varijante. Ništa tu onda nije "semi-custom".

The Phawx je najavio u svom zadnjem videu da ce odraditi test, preko oculink-a ce nakaciti RX 7600M na 6core Zen 4.

• Like
Reactions: vix
Valve developeri su u ovom Tested intervjuu potvrdili da je Steam krenuo da koristi novu kompresiju za instalaciju igara, koja je mnogo manje CPU intenzivna i omogucava manju potrosnju struje pri otpakivanju igre.

Steam je odavno bio poznat po tome da ako imate bas brz internet , ceo procesor ce biti 100% opterecen. Linus je jednom maks opteretio 64C Epyc preko 10gbit konekcije pri downloadu Steam igre. :)

Mega korisno za emulaciju misa i scrollwheel-ova za mnoge PC igre koje ni ne podrzavaju gamepad [igram trenutno staru PC point & click avanturu koja samo podrzava misa bez ikakvih problema], a preko Steam Input-a se na touchpadove mogu dodati ne samo custom pritisci kojih god dugmadi hoces, vec i da se prave custom radijalni meniji [sa sub-menijima], macros, itd. Neki i vole da kontrolisu 3d kameru preko touchpada [bude korisno kod starih PC igara, tipa rani delovi Rainbow Six-a], rade u desktop okruzenju, kontrolisu razne sim/citybuilding igre, RTS igre, itd.

Kombo tih touchpadova i Steam Inputa transformise deck/steam controller u uredjaj koji moze u potpunosti da upravlja sa svim PC softverom.

Back
Top Bottom