• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Steam Deck

@Jedah
To poredjenje je isto ko kada poredis PC vs konzole ? Na oba mozes plug and play da se igras, stim da PC/dek nude gomilu drugih stvari pored. Sa steama jednim klikom skines igru i igras, ne vidim sta je to drugacije od switch-a lol

@grunt
Znaci overall iskustvo:
Steam Deck, najzabavni deo ispadne tweakovanje, eksperimentisanje, instaliranje plagine, emulatore, overclocking, underclocking, podesavanja UI-a, optimizacija OS-a, merenja FPSa.... i nakon 6 sati od svega toga nadjes vremena da odigras 10min. na nekoj igri da bi zatim odma presao na drugoj
VS
Swtich 1/2 - najzabavni deo, hakujes/kupis igru i igras, jbg :)

Ma dok se kod vas sve učita ja na mom tetrisu igram već treću partiju. E to je tehnologija kojoj je zabava prioritet :P

To poredjenje je isto ko kada poredis PC vs konzole
Toga sam i pricao. pomalo ironicnco.... jer uvek uzmes hardver, jedva iskoristis njegov potencijal pa onda ga prodas. Steam Deck je worst case scenario jer svo slobodno vreme i zelju za njemu nasocis na nebitne stvari, jureci ta +2 FPS-a. :P
Sa zatvorenim sistemom se pomiris sa tome sta ti sam hardver nudi i prepustis se na uzivanjem. dok na PC/Deck uvek juris neki perfekcionizam i zelis maksimizirati gaming iskustvo.
Ma dok se kod vas sve učita ja na mom tetrisu igram već treću partiju. E to je tehnologija kojoj je zabava prioritet :P
Tako je! Nedavno sam ugradio backlit kit na GameBoy DMG-01 na kome se igra ekskluzivno samo Tetris, a da i najvise provedjeno vreme na PSP-u imam na Lumines :)

Ja se nisam izigrao ukupno poslednjih 10 godina koliko sam sw izigrao za ovih 7-8 meseci koliko imam Steam Deck. Igram se povremeno oko emulatora ali opet preko 90% samo igram. Nikada nisam pipnuo one opcije za štednju baterije u manje zahtevnim igrama.
Ja se jesam pozabavio raznim modovanjima jer kao neko ko nije na PC platformi jos od 2006, bilo mi fun da cackam foldere. A sto se tice igranja, vise sam se naigrao i presao za 10 meseci na SD nego sve zajedno na PS5 i XsX u poslednje 3-4 godine. SD me bukvalno vratio u gaming jer ove nove konzole, tolko polupanog i bezivotnog AAA sranja izlazilo da vise nisam znao dal je problem u meni ili u igrama kad vise ne uzivam. SD igram i nove al zato naj vise cepam matore NFS, Dirt, PS2 i gamecube klasike, old skool PC igre iz 90ih i 2000ih. Mozda naj bolja konzola koju sam ikada kupio pored PS2.

PI-no-ragrets-900x600-1.webp

Poceo da kacim polako gameplay raznih igara na SD, pogotovu cu one obscure i retro kad vec volim cackam i modujem :D I ne, ne morate se sub, ovo vise za svoju dusu kacim a i druge jer vidim po redditu neki imaju poteskoca pokrenu dosta igara, pogotovu starije. Za Sada HL ALyx:

Hahaha, i Nintendo DS i 3DS sada mogu da se zamene Steam Deckom samo što su ekrani obrnuto. Prodao bih 3DS kada bi Deck imao i 3D efekat na svom ekranu, ali DS je ovim u potpunosti zamenjen:

Kome je do DS-a i 3DS-a bolje da gleda ovo:

Imam nula problema da igram u horizontalnom obliku DS/3DS na deku, stim da 3DS emulator iako mnogo stariji od npr Switch-a zna da radi gore lol Dok DS radi stvarno perfektno sa 5x internom rezom :D

A sto se samog 3D-a tice, tek je na New 3DS-u bio OK, ali u max 2-3 igre (mario land, toad tracker il kako je vec ime) ima neku svrhu u ostalim je cista glupost.

Evo jos jedan showcase vid, ovog puta sam uzeo da modujem NFS Most Wanted 2005. Reko da vidim kako ce to sve da pici na SD posto uglavnom ovi 4k shejderi i ostali graficki apgrejdi uticu na performans i na desktop racunarima al sam se fino iznenadio, igra vecinom drzi 60fps al rokne nekad i do 40 al ne mogu da kazem da tolko smeta.

Ukratko, preko 130 novih automobila, hd teksture za ulice, zgrade, HUD, UI, kola, drvece itd sa nekim dodatnim efektima tipa policijski automobili sada buknu u plamen kada su onesposobljeni, kapljice kise na ekranu, odsjaj ulica itd:

mwFBdj9.png

Ako zaista bude ovako, procice skoro cela konzolna generacija do naslednika. 6 godina!

Neka neka. Apsolutno nista ne fali SD. Mislim da skoro niko ne uzima SD da bi mogao iskljucivo da igra samo naj novije igre medju kojima ima dosta i lite grafickih i indie naslova. Cak i novi Switch 2 ima graficke kompromise a HW tek izasao. Apsolutno nema potrebe da ovakvi handhelds izlaze godishnje ili svake druge godine. Ako je Switch 1 mogao skoro 8 godina da postoji bez naslednika sa daleko slabijim HW, i Valve su lepo rekli da nema razloga da jure naj noviji tech.

Nesto danas kreno ponov da cackam neke retro naslove i setih se Diabla keca. Uz pomoc DevilutionX moze da igra radi savrseno na SD. Ima toliko novih opcija , rezolucija moze da se gura i do 1440p (naravno onda bolje igrati na eksternom monitoru), al pored grafickih dodaje jos i tooooonu gameplay opcija i kontrole su od starta SD friendly. Ovaj Devilution moze i za PC naravno pa eto ako vam se igra nesto matoro a da moze na modernim HW ovo taman dodje.

Video kako instalirati (ultra prosto):

1000017273.webp

Back
Top Bottom