• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Steam Deck

Updejtovao mi se danas Steam Deck, sada ima opciju da se limitira punjenje baterije. Ja stavio da se puni do 80%, stavio da se puni, proveravam posle nekog vremena, baterija na 85% i i dalje se puni. Kako kod vas ostalih radi ova opcija?

Ma opcija je u Settings, podesio sam je na 80%, ali izgleda kod mene ne radi

Last edited:

tXL27Dw.png

8cjT4wi.png

Da odgovorim sam sebi ali i nekom ko slučajno ima isti problem sa opcijom za ograničavanje punjenja baterije.

Problem je izgleda stvarao Power Tools iz Decky Loadera. Da li neka opcija treba da se promeni (tako pisalo na netu, mada se ja ne sećam da sam ikada tamo nešto menjao) ili treba da se obriše ceo plugin, ne znam, ja obrisao ceo plugin. Mada odmah kako sam ga obrisao Steam Deck mi opet prijavio da treba da se updejtuje na verziju na koju sam ga već updejtovao pre neki dan kada sam dobio tu opciju za bateriju (takođe se dobija i KDE 6 za desktop mode, što je odlična vest). Updejt trajao samo par sekundi i od tada mi opcija za graničavanje punjenja baterije radi.

Last edited:
Instalira se preko desktop installer fajla, mada meni je emulator preuzeo asocijaciju sa BIN ekstenzijom. Ako naletite na isti problem, samo prevucite fajl u Konsole i lupite enter, to ce pokrenuti instalaciju. :D

[also properties > permissions > allow executing za BIN file]

jGiQ0pm.jpeg

O2fq3pw.jpeg

Last edited:
Prvi utisci o OLED Steam Deck-u.

It's big and heavy, ali bas lepo lezi u ruci, pre koji dan sam probao i Switch 2 (tnx @jovcov ) koji me je isto sokirao sa tezinom, ali za razliku od deka jos uvek je ravna cigla + ekran (lol).

Drugi utisak naravno prelepi oled ekran, kada se upali odmah kada vidis logo sa tom prelepom crnom okolo znas da ce biti sex-a :D

Sam dek kao sto rekoh lepo lezi u ruci, svidjaju mi se ovi touchpadovi bas cool vajb imaju kada ih pipas, plus kontam da su super korisni u desktop modu. Ono sto mi je malo cudno za sada je koliko su Dpad i prednji tasteri blizu analoga, kada stiskam desno ili X dugme diram onu plastiku oko analoga, ali kontam da je uredjaj vec prevelik da su to vise razdvojili bilo bi :) Ono sto je bitno da analogne palice nisu neke malecne za decu nego imaju skroz dobar feel. Isto i svi ostali tasteri, kao pravi kontroler.

Instalirao sam neki novi update, formatirao 1tb SD karticu i sada skidam pola biblioteke da mogu da po 5 min probam svaku igru :D

Kasnije kada budem imao zivaca cu Emudeck da instaliram, imam spremljeno tone romova :D

Sve u svemu za sada su pozitivni prvi utisci, videcu kako ce se ta tezina pokazati kada budem nesto igrao 2-3h to me najvise brine.

PS
Probao jednu igru, moram priznati da je ovaj 45hz mod super iskreno jedva osetim razliku izmedju tog i full 90hz na portable uredjaju, a battery life je odmah skoro pa dupliran. Good shit.

PSS
Ladno SD slot nema neki cover samo tako "viri" kartica :D

Last edited:
Namestio danas Emudeck, malo je potrajalo kopiranje romova, ali OK (zahvaljujem se @jovcov na USB C flash drajvu koji je olaksao proces). Namestio sam vecinu starijih sistema do ps2, sve radi odlicno. Jedan dan cu da se pozabavim sa modernijim sistemima PS3/Xbox 360/Switch. Posto za njih treba malo vise zezanja.

Dve stvari su me malo usporile, prva scraping igara, iz nekog razloga je default ukljuceno da se tacke (.) u imenu konvertuju u prazan prostor, pa mi arhivirane igre sve dobiju cudne nazive i krenuo sam rucno 1 po jednu da scrape-ujem sto je uber zalosan posao :D I onda se smorio i vratio na cackanje opcija i primetim tu dot to space konverziju, reko daj da to iskljucim i voila :D Posle toga je auto scrape radio za sve sisteme,fala bogu.

Drugi zajeb su bile ingame kontrole, nista od precica mi nije radilo, same igre rade i prepoznaju kontrole, ali emu shortcuts kao save states itd nisu radili. Onda sam nasao da je resenje za to da moras u Steam podesavanjima da odaberes odgovarjuc Layout, ima vec Emudeck da se izabere, ali moras rucno na to da prebacis, posle toga su i precice radile.

Emustation ima stvarno cool skinova, sve ti lepo o igri prikaze slicice, cool art za ime igre, cak i video ima svaka igra :D Very nice.

Sad jos da nadjem nekako vremena da i nesto odigram :D

Namestio danas Ryujinx probao par Swtich igara neke rade full speed neke bas i ne, kontam da bi morao Yuzu da namestim, al on ne dolazi vise uz emudeck pa moram rucno da ga skinem, we shall see.

Anyways reko da probam Wii U i iz emulation station-a vidi igre ali ih ne pokrece, moram da otvorim Cemu i iz njega da pokrenem igru. Imao neko slican problem i nasao resenje ? Google ne pomaze, posto vecina rezultata su da im uopste ne rade igre, meni rade i to odlicno, ali kao sto rekoh moram iz samog emulatora ne iz fancy UI-a.

Reseno lol Samo sam resetovao podesavanja za Cemu iz Emustation-a u desktop modu. Wii U igre stvarno super izgledaju na OLED-u.

Za sada najveca zezancija oko emulatora su kontrole. Emudeck podesti to kako tako, ali opet moras cesto da menjas iz samog steamos-a onaj kontroler layout i sve zavisi od emulatora nekada dodatne precice rade, nekada ne, nemogu da izvalim jos uvek kako to da optimalno koristim, nekada je prava umetnost izaci iz emulatora a da ne odradis force close :D

Last edited:
Ja sam za RetroDeck samo jednom podesio kontrole, i nisam imao onda problema ni sa jednom emuliranom igrom. Plus na levi touch imam multi-level deep radijalni meni za razne kontrole emulatora [rendering res, aspect ratio, itd].

Pa drago mi je da je kod tebe tako :P

Aha vidim pises za retrodeck, kod mene je emudeck :D Meh ko ce se zezati sa nekim drugim, treba da se fokusiram da zapravo igram nesto.

Za neke emulatore npr kao sto sam pisao gore 3DS ne radi default bez rucnog menjanja layout-a, ima gomila reddit tema oko toga.
Drugo kada izaberem taj layout sa tim radial menijem u njemu imam samo opcije za razne platforme i to je to, ne prepoznaje trenutni emulator uopste... Tako da bas nije sve tako plug and play za sve emulatore.

Rade igre tu nema problema, ali ipak treba cackati malo tu i tamo da se sve podesi, plus bagova ima fino na sve strane sitnih, npr keyboard u desktop modu ponekad bude iza UI-a pa ne vidis sta kucas :D Sleep mode takodje zna da baguje, "zakuca" se dek, pa moras da cekas da ponovo ode u sleep da bi se probudio kako treba (u desktop modu). A za dosta finih podesavanja moras da saltas izmedju game/desktop moda.

Mislim sve se da namestiti, ali ipak je tu taj PC feel da moras mnogo vise da cackas nego sto bi trebao. Al dobro emulatori su bonus :D

Steam igre sve rade za sada no issues.

Last edited:
To govoti kolko je SD dojaja uredjaj kada ga uporedjuju posle 4-5 godina sa naj novijim Swithc-om. Steam Deck nema sta ne pusta, plus cackanje u desktop modu i skidanje modova za razne igre, sve kao od sale.

Dvojka jedino ako mogu za 500e da ponude osetan upgrade, a to se nece desiti sledece godine gledajuci trenutni hardver u ponudi.

Za sada posle nekih 20h igranja na deku, najveca zamerka pozicija analoga, definitivno bi bilo bolje da je levo skroz umesto dpad-a.

Druga zamerka je rezolucija ekrana, na 2D elementima se zna osetiti, 1080p tj 1200p bi lepo leglo, ali opet hardver u ponudi nije nesto napredovao pa bi ta rezolucija bila problem.

I za dvojku definitivno mora neki RDNA 4 soc kako bi imao podrsku za FSR 4, a to trenutno ne postoji, najnoviji je Strix Halo koji je RDNA 3.5, a FSR 3 je apsolutno govno :D

@grunt
Znaci overall iskustvo:
Steam Deck, najzabavni deo ispadne tweakovanje, eksperimentisanje, instaliranje plagine, emulatore, overclocking, underclocking, podesavanja UI-a, optimizacija OS-a, merenja FPSa.... i nakon 6 sati od svega toga nadjes vremena da odigras 10min. na nekoj igri da bi zatim odma presao na drugoj
VS
Swtich 1/2 - najzabavni deo, hakujes/kupis igru i igras, jbg :)

Back
Top Bottom