• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Secret Level klub ljubitelja piva

Yuka Sakazaki

Princess of Princess Champion
Co-founder
Administrator
Moderator
Reaction score
9,651
vopi.jpg
S obzirom na diskusije u programiranje threadu, red je da imamo i ovaj thread.
Ovde možemo raspravljati o omiljenom pivu i svemu što ide pride.

Što se mene tiče, volem pšenično i lagere. IPA mi je mrska, ali volim da dam šansu, iako se gotovo uvek razočaram. Volim Erdinger, Hoegarden, Leffe, Franziskaner, Crni Đorđe, Guinness, kao i neke druge koje sam probao samo par puta poput Wheat King Wit, HelVete, itd.
Uz pivo volim da grickam pistacije, kikiriki, štapiće, perece, girice i obične čipseve (bez random ukusa).

Da ne dužim previše, znate šta vam je činiti.

Ne pijem alkohol cesto, a nekako uvek izaberem nesto kratko i jako kad pijem. Sta je fora sa kukuruznom krupicom u pivu?

Ne pijem alkohol cesto, a nekako uvek izaberem nesto kratko i jako kad pijem. Sta je fora sa kukuruznom krupicom u pivu?

U suštini pravo pivo, a pogotovo lager piva, imaju samo četiri sastojka: vodu, hmelj, ječmeni slad i kvasac. U zemljama kojima je brend kvalitetno pivo, tipa Nemačka, Češka, Danska, Belgija itd. samo su ovi sastojci dozvoljeni u pivu, tj. u napitku koje se zove pivo. Ako dodate i druge stvari, mora drugačije da se zove.

Krupica kukuruzna je pronađena kao neko rešenje za maksimizovanje profita (spuštanje cene proizvodnje) i zbog toga što drugačije reaguje sa ostalim sastojcima, potrebno je dodavanje nekih dodatnih enzima kako bi se približilo krajnjem proizvodu. Baš zbog zamene ili smanjenja upotrebe ječmenog slada, pivo više nema ukus kao što je imao ranije - primer za to je recimo Zaječarsko pivo, koje je postalo užasno od kada su prešli na krupicu. Takođe, mnogi ljudi se žale, ali ja ne znam da li je to zaista zbog krupice ili ne, da nakon ispijanja većih količina piva, sutra ujutru vas više boli glava i osećate lošiji mamurluk :) Iskreno, ja to kod sebe nisam primetio, ne pijem baš toliko da mi se to često dešava, pa ne mogu ni da testiram toliko. Ali znam da kada je pivo kvalitetno, recimo u Češkoj kada sam pio, sutradan nikad nismo imali nikakve posledice, gotovo da nije bilo mamurluka.

Konkretno meni šta smeta kod krupice je ukus, zato što ta piva uopšte nemaju ukus piva. I u poslednje vreme, najviše mi prija Carlsberg i Lav Premium (ako nema neko uvozno u ponudi). Što se tiče inostranih, Paulaner svetli (Münchner Hell) mi je omiljeno pivo.

Naravno tu ne računam razna vrhunska kraft piva.

Last edited:
Odlično je objašnjeno na linku koji je postavio nelex!

Ukratko: kukuruzna krupica ne može da fermentiše, što je obavezno za proizvodnju piva. Da bi došlo do fermentacije, dodaju GMO i time veštački prave pivo. Ukus je lošiji i hoće da boli glava, stomak,... prosto, unosiš nešto što ne bi trebalo u sebe. I to sve rade kako bi snizili cenu proizvodnje piva. Najveći problem je što viša cena ne garantuje da je u pitanju pivo proizvedeno od hmelji, ječma, ječmenog slada.... pogledajte pivo koje se mnogo reklamira u poslednje vreme - Birra Moretti. Em loš ukus (subjektivno), em ima kukuruznu krupicu, em je cena visoka. Imaju i na svom sajtu naveden sastav: https://www.birramoretti.com/rs/sr/birra-moretti-l-autentica

Što se tiče Mega Maxija, otići ću nekad i uradiću sve to, hvala na savetu. Ali nadam se da će do tada ljudi prijaviti i neka njihova piva koja nemamo ovde. Pitanje šta ima tamo sve od piva? Poslednji put sam odavno bio tamo.

Ja bih rekao da imaju najveću ponudu piva u Nišu, a i mnogo šire. Domaća, uvozna, craft,... da lupim, ali imaju sigurno 70-80 različitih piva.

Drugar stalno pije. Kaze dobro mu pivo. Meni odvratno... Mada sam i prestao da pijem lager pivo jer mi vise ne lezi. Mada mozda je to zbog kvaliteta... Samo domaca rakija 😅

Meni je bitno samo da nije gorko, Jelen mi je bas gorak, pogotovo Strong...
Strana, skuplja, kvalitetnija mi vise odgovaraju od domacih, kao i od stranih jeftinih poput Staropramena i slicnih...

Ako moram da izdvojim neko, nek bude Leffe, bilo sladunjavo, ali ne secam se tacne verzije...

Za becks me stalno zezali da je blago, da je pivo za zene.
A ja sam ga gotivio jer nije gorko.
Plus pise nesto o cistoci piva. Sad vidim da je u zelenoj grupi.

Thanx @nelex
BTW, psenicno pivo Perlenbacher iz Lidla koje pijem ima sastojke:
psenicni slad/jecmeni slad, ekstrakt hmelja i kvasac.

E sad veli ``` Unutar Evrope, proizvod ima tehnoloske razlike u recepturi kod sastojka 'hmelj' ili 'ekstrakt hmelja'. ```
Sorry za offtopic, mozemo da prebacimo u random/free thread ili da otvorimo novu temu za pivo. :D

Ako volite pivo i zelite da vodite evidenciju sta ste probali, koliko vam se svidelo i kada, skinite Utappd aplikaciju.
Trenutno sam na 1481 piva. Jedno vreme sam odrzavao prosek od novog piva dnevno. Ko zna, mozda sam tako i dobio masnu jetru :)

Ne pijem piva cesto i bas sam daleko od poznavaoca piva, pa i uzivaoca u istom, tako da potencijalno vrlo nepopularna misljenja slede.

Ako kupim i donesem gajbi, to je gotovo iskljucivo neko Belgijsko trapist pivo (https://en.wikipedia.org/wiki/Trappist_beer). Jbga, bio par puta tamo, navukli me ljudi. Nazalost, kod nas retko sta ima da se kupi osim Chimay u nekim Maxijima. Preferencija mi je Rochefort. Orval je bombonica isto, ima ga po gradskim pivnicama.

Craft piva se klonim jer sam dovrsio manje od pola koje sam probao. U fazonu sam da se toliko trude da budu svoji da postaje nepodnosljivo :D Neki hoptopod il tako nesto pre koju godinu...boze koja glupost.

Lager piva trosim leti, bas mi dobro padne posle posla ako sednem negde, nekad i dan za danom. Nekako se opet lepim za belgijsko Stella Artois najcesce ali sam isto skontao da mi je Carlsberg kul. Bavarija isto, nekad Staropramen. Domaca piva nisam pio ne secam se otkad.

Uhh, teška tema...

Ubjedljivo najbolji lager koji sam probao u životu je češki Bernard, nema mu ravnog. Malo je jačeg (gorčeg) ukusa, ali taman.

Jedno od zanimljivijih piva koja sam pio i oduvao me okus je irski Killkeny, crveno pivo. Doduše, pio sam točeno, u pabu u Budimpešti, takođe velika preporuka. Ono što je zanimljivo je da sam limenku našao u Sloveniji, sa sve kuglicom kao kod Ginisa, ali ni blizu točenog.

Od ostalih, komercijalnih "ukusa" jedino Hoegarden mogu svariti.

Kraft je za posebnu temu, definitivno i mač sa dvije oštrice. Zmajska pivovarna iz HR ima odlične kraftove, dok sam se u naš RoboCraft razočarao probavši sva piva, jedino Mangolorian može proći, ali kao neki sok sa alkoholom. Kvalitet krafta se, po meni, ogleda kao kaprićoza kod picerija. Ako ne znaš napraviti dobar Pale Ale i IPA-u, džaba ti milion okusa, nije to to.

Da se vratimo na komercijalu i domaće radinosti. Od "domaćih", gledajući na EX-YU, Laško pivo je kralj lagera i okusa. Po ličnom ukusu, ako nema rogonje ide se na Nikšićko, Ožujsko, Lav Premium (samo Premium, nikako obični), par praznih mjesta, pa onda može sve ostalo, osim Nektara, koji je i smeće posljednjih par godina.

Imam i sjajne uspomene na banjalučki Kastel, Merak, Weifert, kao i austrijski Berg Koenig, ubjedljivo nešto najgore što čovjek može popiti.

Od trenutno aktuelnih piva Tuborg izbjegavam, jako je pao na kvalitetu, dok se Carlsberg lagano vraća u igru. Heineken je standardno dobro pivo, ali samo ako imaju bombice od 0.4, jer ko još pije mala piva...

Inače, od 2013. sam počeo da skupljam limenke različitih piva koje probam, nakon što sam se oženio sam morao sve baciti i digitalizovati, tako da, ako nekog zanima - https://www.instagram.com/beercan21/

BTW, psenicno pivo Perlenbacher iz Lidla koje pijem ima sastojke:
Jel bi preporucio neko pivo iz Lidla, bas sam planirao da probam neko... jel ti to koje si naveo vazi za najbolje ili bi preporucio jos neko?
Kakvo je, jel jako, mnogo gorko, ili neutralnije, blaze?
Inače, od 2013. sam počeo da skupljam limenke različitih piva koje probam
Joj, mislio sam da sam jedini koji skuplja te limenke :D
Ja sam kao klinac skupljao limenke gaziranih pica, piva i sve sto bi palo pod ruku, skupljao sam takodje i kutije od cigara (iako nisam pusio).
Naravno kako se ostarilo i kad sam video koliko prostora to zauzima, prestao sam :D

danas baš retko pijem lagere iz masovne proizvodnje.
generalno sam i praktično prestao da pijem alkohol, osim u retkim prilikama.

sva kupovna piva u limenci su mi sranje, jednostavno mi nije kompatibilno pivo sa aluminijumom. u flaši volim plzenjsko i nektar, recimo.
ako mogu da biram, najviše volim kraft točena piva.
izbegavam pšenična i tamna, ne prijaju mi ni fiziološki, a i od ukusa sam se odljubio.
volim blaže ipe sa herbalnim ukusima, a u poslednje vreme posebno blage lagere, tipa 3%, takozvana letnja varijanta :)

omiljena su mi sveže točena piva u Dogminoj pivari, trenutni favorit Bloody Rosemary:

0009735_bloody-rosemary-cherry-rosemary-gose-500ml.png

Uzeh danas HelVete. Poshto mi je medju omiljenima, uzimam ga kada god kupujem pivo.

photo_2023-07-07_18-28-58.jpg

A pored tog piva, uzeo sam i dva koja nisam probao do sada:

photo_2023-07-07_18-28-49.jpg
photo_2023-07-07_18-28-58 (2).jpg

photo_2023-07-07_18-28-58 (3).jpg
photo_2023-07-07_18-28-58 (4).jpg

Mislim da tju ono od 8% da sachuvam za sutra, ne bih da se razvalim danas.

Back
Top Bottom