Pa nisam ja neki pivopija.Jel bi preporucio neko pivo iz Lidla, bas sam planirao da probam neko... jel ti to koje si naveo vazi za najbolje ili bi preporucio jos neko?
Kakvo je, jel jako, mnogo gorko, ili neutralnije, blaze?
Joj, mislio sam da sam jedini koji skuplja te limenke
Ja sam kao klinac skupljao limenke gaziranih pica, piva i sve sto bi palo pod ruku, skupljao sam takodje i kutije od cigara (iako nisam pusio).
Naravno kako se ostarilo i kad sam video koliko prostora to zauzima, prestao sam![]()
Naravno da hoćeš, ne budi smaračljudi su mi slali razne slike piva, tipa crno pivo, kraft piva itd. Ne znam da li da se upuštam u sve to ili da ostanem samo na svetlim lager varijantama
Свака част на идеји за тест. Јуче сам баш био Лав Премиум, осећа се разлика итекако. Пунији укус, није разводњено и не осећам се надувено као после овог са кукурузом. Притом није велика разлика у цени. Исто важи за Зајечарско нефилтрирано, осетно је боље од обичног које су такође покварили са додавањем кукуруза.Da ne bude da sam čovek koji slepo veruje onome šta pročita na netu, jer ipak majkumu verujem u naučni metod, ipak sam čovek koji veruje u nauku, tako da sam morao da sprovedem jedan eksperiment.
Drugar tehnolog, radi u Knjaževcu kod jednog od najvećih regionalnih (zaječarski okrug) distributera piva, i nekako je uspeo da nabavi zaostale limenke Lav piva u magacinu, pre nego što je usledila promena i prelazak na kukuruznu krupicu. Tako da, sa tim njegovim fajndom, dobio sam ideju da napravim test.
Setup
1. Lav bez kukuruzne
2. Lav sa kukuruznom
3. Lav Premium
View attachment 10029
View attachment 10031
View attachment 10030
Radio sam testiranje tako što sam prvo probao sva tri ukusa, da vidim da li osećam razliku... I boy oh boy... Razlike su neverovatne.
Lav bez kukuruzne krupice je recimo ukus klasičnog piva na koje smo navikli, tipa pre 10tak godina što se pilo. Lav sa kukuruznom, ako probate odmah nakon ovog bez, osećaj je kao da pijete vodu. NEVEROVATNO kolika je razlika i koliko je u stvari bezukusno. Moram da priznam da ovo nisam očekivao.
I na kraju, kada se proba Premium, onda vidite da to nisu ista piva, nešto su promenili u Premiumu, tako da nije kao obično Lav bez kukuruzne, već se oseća aftertaste, punoća ukosa koju nemate kod ovih običnih . Verovatno je to neka fora ječmenim sladom, možda u većem procentualnom delu ulazi u sastav. Ili tako nešto.
Tako da je moja ocena sledeća:
Premium > Lav bez krupice > Lav sa krupicom
Mogao sam da stanem ovde i da kažem, to je to! Ali, mora da se veruje u naučni metod! Mora da se uvede neko objektivno testiranje.
Tako da sam, uz pomoć prijatelja, koji je, dok sam žmurio, promešao čaše i njihov raspored (natpis je sa druge strane, stvarno nisam video i žmurio sam na 90% dok sam isipijao piva), testirao da li mogu stvarno da prepoznam ove ukuse ili sam umislio sve ovo.
sda
View attachment 10032
View attachment 10034
I.... Nakon testiranja i degustiranja, napisao sam svoju prognozu na papiru. Okrenuo sam čaše i ovo je rezultat:
View attachment 10035
Nakon svega ovoga, mogu sada još sigurnije da ulazim u rasprave sa pivopijama. Razlika u ukusu je neverovatna. Što ne znači da kukuruzno ne može da se pije, ali kada imate pravu stvar pored, rekao bih da je gotovo nemoguće neprimetiti razliku.
edit*
sad vidim da sam na papiru napisao PREIUMM a ne PremiumOh well... 3 piva popiti u ovako kratkom periodu, moralo je da ima nekog efekta
![]()
У суштини имаш две основне врсте пива: лагер/пилснер и ејл (ale). Лагер су пива која се добијају хладном ферментацијом и новијег су датума, тј. из периода од пре пар векова када је почела масовнија производња индустријског пива. Углавном су лаганија и више освежавајућа у односу на ејлове.Jel može objašnjenje šta je ipa, lager itd za nas peasante.
Generalno, pijem ono što mi se svidi po ukusu. Pre jedno 10 godina Vajfert mi je bio najbolji dok je još mogao da se nađe, posle njega mi je Lowenbrau (sa onom svetloplavom etiketom) bio vrh ali je kasnije i on polako nestao. Zaječarsko mi je bilo super kad se pojavilo pre par godina, ne znam da li su ga pokvarili jer nisam pio pivo odavno. Becks i Bavaria su mi isto dobri.
Jelen mi je uvek bio krš, gorko dok ga piješ a ostavlja neki veštačko-slatkasto-bljutavi ukus u ustima. Zanimljivo je što je 90-ih važio za najbolje pivo kod nas, ali jbg tada još nisam pio pa ne mogu da uporedim.
Хтео сам да те питам, знаш ли из које године је та лименка обичног Лава без крупице, односно да ли тај твој друг технолог зна кад се тачно прешло на рецептуру са кукурузном крупицом у пивари Челарево?
koliko krupice ima u tim?Ono pivo sa buckom je bilo kiselije no shto volim, ali ono sa votjem je pun pogodak. Ostaje odlichan aftertaste i veoma je pitko.
Bio sam do Lidla danas i uzeo sam ovo:
View attachment 10059
View attachment 10060
Upravo pijuckam to zeleno. Osetja se blaga kiselost, ali ostaje aftertaste pshenichnog piva, za sada mi je veoma dobro.
Vreme je da napravim shvedsku verziju Nelexovog sajtaja reko u šveckoj nema tih sranja, samo kod nas...