• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Xseries Switch 2 PC Secret Level izbor za najbolju igru 2025. godine

Uvek me oraspolozi ovo forumsko glasanje, imam veci entuzijazam za njega, nego za samu proslavu nove godine.

Kao i prosli put, necu glasati za igre koje nisam igrao, najveci razlog za to je sto sam uvideo da neke igre od kojih sam bas dosta ocekivao i smatrao ih za GOTY i pre nego sto sam ih probao, su ispale takvo razocarenje i bile toliko drugacije od onoga sto sam ocekivao i zamisljao, da bi bilo totalno pogresno dati glas necemu sto nisam iskusio, jer dzabe i traileri i sve, dok sam ne zaigras igru, (i to ne par sati, vec aj da kazemo minimalno 5 sati ako je neka duza igra, tu povlacim liniju), ne znas kakva je igra, dal je za tebe itd.
Za sve igre koje sam naveo, ima vec moj pun opis na forumu, ali i pored toga napisacu ukratko zasto su izabrane.

Najbolje igre:
  1. Metal Gear Solid Delta: Snake Eater - odlican remake, ceo paket, odlicna igra, raznovrsna
  2. Tempest Rising - za mene mozda iznenadjenje godine, moderan RTS, brz i dinamican, drugaciji, vrh iskustvo na OLED-u
  3. Marvel’s Spider-Man 2 - graficki showcase, visok budzet, dobar gameplay, ceo paket
  4. Age of Mythology: Retold - odlicno odradjen remake popularne igre
  5. Forza Horizon 5 - nista nece biti ni blizu Burnout-a, ali ovo nije bar previse daleko
  6. South of Midnight - presao sam je, to dovoljno govori o kvalitetu, ali nije za svakog, ako vas ne privlaci trailer...
  7. Terminator 2D No Fate - simpa sitna igra za fanove filma
  8. Platypus Reclayed - simpaticna i nostalgicna
Najiščekivanije igre:
  1. GTA 6
  2. ILL
  3. Wolverine
  4. No rest for the wicked
  5. Path of Exile 2
  6. Tomb Raider: Legacy of Atlantis
  7. Resident Evil Requiem
  8. Diablo Lord Of Hatred
  9. Saros
  10. Pragmata
  11. 007 First Light
  12. Marvel 1943 Rise of Hydra
  13. Fatal Frame 2 Crimson Butterfly Remake
  14. Valor Mortis
Razočaranje:

1. Generalno tapkanje cele industrije u mestu, nesto sto se ponavlja iz godine u godinu, davno proslo zlatno doba gaming-a i nema na horizontu da ce se ono ponoviti, niti je to logicno, ali eto bar, makar da se desi jedna igra koja bi donela neko NOVO ISKUSTVO​
2. Neobjavljivanje Half Life 3​
3. Extremno poskupljenje grafickih kartica i ram-a​
4. Genericna, Sterilna i nemastovita zloupotreba AI-a, gde dobijes mocan alat, a ti ga koristis na najgori moguci nacin​
5. The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered​
6. Mindseye​

Last edited:
Svega dve igre sam odigrao iz 2025.pa ce moja lista biti skromna, one koje nisam igrao necu ni staviti na spisak jer me vrv nisu ni zanimale pa zato nisam ni probao, a ni ne znam sta je dobro izaslo u 2025.

1. Ghost of Yotei
2. Battlefield 6

Najiscekivanije
1. GTA VI
2. Resident Evil Requiem
3. Wolverine
4. Halo Campaign Evolved

Eto toliko me zanima gejming koji je za mene sve slabiji i slabiji.

Najvece razocarenje:

1. PC cene komponenti, i ceo pravac gde sve ovo vodi... PC gaming me vec nervira i planiram da ga batalim.

2. Igre koje se svode na remakeove/remastere ...malo novih IP ili ne daj Boze da se ozivi neki dobar stari serijal.

3. Ocekivao sam konkretnu najavu novih konzola, ali prc,nece to pre 2029...

Ne valja ti GOTY 2025 lista...

- Spider-Man 2 izasao 2023. godine
- AoM Retold izasla 2024.
- Forza Horizon 5 izasla 2021.
Nek se izbaci sta ne odgovara, ali sto se tice Spiderman-a:

1769632064710.webp

Znaci za PC je izasao 2025-te, ako se to tako prihvata i gleda, ako ne, hyp ce korigovati, nemam koje druge igre da ubacujem u listu, to je to.

Ne, ne gleda se tako, naravno. Nebitno kada je odredjena igra dosla na PC, Switch 2 ili gde god. ;)

Ok, neka Hyperion koriguje nepravilnosti, najmanji problem, editovao sam.

relax.gif

Retko igram igre iz aktuelne godine, ali eto ovaj put sam odigrao par.

1. Clair Obscur: Expedition 33 bez dileme prvo mesto.
2. Dispatch
3. Doom The Dark Ages
4. Tainted Grail: The Fall of Avalon - Sve sto sam zeleo od modernog Skyrima sam ovde dobio, osim naravno AAA produkcije. (ovde malo varam jos je nisam dovrsio ali imam 30+ sati u igri :D)

Najiscekivanije

1. RE9
2. Control "2"
3. Crimson Desert
4. GTA 6
5. Fable

Razocarenja

Dunno ne igram igre koje mi se ne svidjaju pa se valjda onda tesko razocaram, a i ako ih slucajno skinem zaboravim brzo da sam ih igrao :D A glupo mi je da pisem ovde AI i to, valjda o igrama pricamo lol

Last edited:
Najbolja igra:
1. 5 poena Absolum
2. 3 poena Ambrosia Sky: Act One
3. 3 poena Rue Valley
4. 2 poena The Lacerator

Najiščekivanija igra:
1. 5 poena The Blood of Dawnwalker
2. 3 poena 007 First Light
3. 2 poena Scott Pilgrim EX
4. 1 poen No Straight Roads 2
5. 1 poen Mixtape

Glasanje za najveće razočarenje

1. Podivljale cene komponenti i generalno sve tehnike jer je AI uplivao i napravio haos.
2. Poskupljene cena igara, nije realno da igre koštaju 70 do 100 dolara.
3. Ukinuiti DLC i subskripcije za razne servise, ta nećemo na kraju da plaćamo da ulazimo i izlazimo iz sopstvenih gajbi kao u UBIKU

GOTY
1. Death Stranding 2: On the Beach
2. Clair Obscur: Expedition 33
3. Hollow Knight Silksong

Najocekivanije iz 2026
1. Control Resonant
2. Phantom Blade Zero
3. GTA 6
4. Saros
5. Replaced
6. Blood of the Dawn Walker
7. Squadron 42 [this is the year!!! :D]
8. Marvel 1943: Rise of Hydra [ako izadje uopste]

GOTY:

1. Despelote
Igra koja ima ubedljivo najgori gameplay od svih igara na listi i odvratnu grafiku.
Ali istovremeno i igra koja ima dusu i igra o kojoj nisam prestao da razmisljam od kada sam je presao.
2. Blue Prince
Da sam igru odigrao do kraja, mozda bi bila i na prvom mestu. Pravo osvezenje.
3. Wuchang: Fallen Feathers
Odlicna kopija From igara. Ovo je igra koju sam najduze igrao ove godine, zbog toga je pri vrhu liste.
4. Terminator 2D No Fate
Veliki sam fan prva dva filma i 90s igara na ovaj fazon. Gameplay mi se toliko svideo da sam igru 3 puta pocinjao od pocetka na hard.
5. Cronos: The New Dawn
Igra koja potvrdjuje da Blobber Team napreduje sa svakom igrom. Posle igranja ovoga mi nije toliko zao sto je Dead Space serijal mrtav.
6. Shinobi: Art of Vengeance
Ocekivao sam da ovo bude na samom vrhu liste, ali iako je iga dobra, ostao sam blago razocaran.
7. Metal Gear Solid Delta: Snake Eater
Odlican rimejk, Konami dokazuje da moze i bez Kojime.
8. Ninja Gaiden 4
Odlican gameplay i krs sve ostalo. Veliki sam fan serijala, tako da je moralo da se nadje na listi.

Dobre igre koje su ostale bez bodova: Lies of P: Overture, Doom Eternal, Sword of the Sea, 33, The Outer Worlds 2, Silent Hill f, Ragebound, AC Shadows, Awoved, Neon Inferno.
Silksong bi bio u gornjem delu liste, ali sam presao samo 1/4 igre. KCD2, Hades 2 i Absolum sam tek krenuo (nisu me povukle da ih igram).
Donkey Kong i Metroid Prime 4 nisam igrao jer nemam konzolu.

Najiščekivanije igre
1. Control Resonant
2. Resident Evil Requiem
3. Saros
4. Forza Horizon 6

Najveće razočarenje
1. Death Stranding 2: On the Beach
Prva igra je imala zanimljiv gameplay i losu pricu, ova ima sto puta vidjen gameplay i dosta goru pricu (nisam mislio da je moguce, ali eto).
2. Doom Eternal
Prilicno dobra igra, ali prethodnik mi je medju najboljim FPSovima ikada. Ocekivao sam vise.
3. Shinobi: Art of Vengeance
Posle igranja demoa sam ocekivao da mi ovo bude GOTY.

1. Starvaders
Space Invaders, ali roguelike sa kartama. Odlican primer stvaranja duboke strateske igre iz malog broja mehanika.

2. Hades II
Hades I, sa nesto manje pitkom pricom, drasticno unapredjenom borbom i prosirenom progresijom.

3. Monster Train 2
Jednostavan Tower Defense u obliku... roguelike sa kartama. Sumanuta kolicina sadrzaja, mehanika i kombinacija; neverovatno da zapravo funkcionise.

4. Doom: The Dark Ages
Treci "moderan" Doom nastavlja sa formulom radikalnog menjanja mehanika u odnosu na prosle igre; slabiji od Doom 2016 i Eternal, ali i dalje dobar.

5. Clair Obscure: Expedition 33
Pitak miks najpopularnijih mehanika iz JRPG i srodnih igara.

6. Wandering Village
Neuobicajen city builder "Ghibli Fantasy" tematike i upadljivo evropskim vizuelnim stilom.

Najbolje:
1. Hollow Knight: Silksong
2. Lumines Arise
3. Metal Gear Solid Delta: Snake Eater
4. Terminator 2D: No Fate
5. Doom: The Dark Ages

Najgore:
1. AI slop posvuda
2. Poskupljenja širom konzolaške i PC industrije
2. Switch 2 schrott ekran

Najiščekivanije:
1. GTA VI
2. Forza Horizon 6
3. Control Resonant
4. Halo: Campaign Evolved
5. Pragmata

Iskren da budem, ova godina je bila brutalna po broju kvalitetnih igara. Bilo je teško izabrati samo osam, mislim da bih lagano mogao i duplo više.

Najbolje igre, ovog puta idemo uzlaznim redosledom:

8. Windswept - Simpatičan platformer sa patkom i kornjačom koji svoj uzor nimalo ne krije, a to je Rare-ov KDC serijal. Iako nije prva igra koja je to pokušala, mislim da je u tome do sada najuspešnija. Osim što verno kopira moveset i kontrole, donosi i neke nove poteze koji dosta produbljuju standardni DKC gameplay, i developeri apsolutno zahtevaju da ih savladate, tako da do svog kraja igra prerasta u platformerski izazov koji nije viđen još od Celeste.

7. Arc Raiders - Za mene jedno veoma novo multiplayer iskustvo. Iako PvP ovde igra veliku ulogu, odavno nisam video zajednicu koja u tolikoj meri odbija da se uključi u tako nešto, ili da čak kritikuje i kažnjava igrače koji ispoljavaju takvo ponašanje. Kul je naići na igrača koji je se nalazi u beznadežnoj situaciji, opkoljen mašinama (ili čak drugim igračima), pomoći mu da se izvuče, i onda se udružite, nađete još neku ekipu i zajedno pokušate da uništite džinovskog boss robota. Najbolja reklama za proximity chat u igrama.

6. Blue Prince - Roguelike žanr svake godine uspe da iznedri neku svežu ideju kako da primeni taj koncept, a ovo je najnoviji primer. Volim kada me igra natera da koristim papir i olovku. Da sam stigao da odigram još, verovatno bi se našlo na nekoj višoj poziciji, ovako ide među jediničare.

5. Split Fiction - Phares očigledno ne želi da prekine sa co-op igrama i ja sam mu beskrajno zahvalan zbog toga. Esencija luna parka pretočena u igru jer je svaki nivo vožnja za sebe i svaki je veoma zabavan. Hvala Fluffyju na guest slotu :D

4. Clair Obscur: Expedition 33 - Konačno su ljudi kojima je potezni JRPG gameplay bio privlačan, ali nisu mogli da se nose sa japanštinom dobili svoju igru. Francusština nije nužno toliko drugačija ili bolja od japanštine, ali donosi nešto zrelije ispričanu priču koja je najzanimljiviji aspekt ove igre. Interesantna mešavina poteznih i real-time mehanika, mada je meni koji sam navikao na old school FF igre ceo taj momenat sa forsiranjem parryja bio često i previše stresan. Možda i najbolji soundtrack ove godine u veoma jakoj konkurenciji. Moram da priznam da otkad sam je prešao manje mrzim francuski jezik.

3. Elden Ring Nightreign - Praktično celi period od objave pa do izlaska ove igre sam bio prilično nezainteresovan, najviše zbog multiplayer fokusa igre, ali kako se bližio datum izlaska, počeo je da me obuzima čudan osećaj - kako to da From izdaje novu igru, a ja ne planiram da je igram... Tako sam razmišljao i razmišljao, i onda se setio svoje rečenice sa kraja Armored Core 6 reviewa gde sam izjavio da bih igrao i farming simulator kada bi ga From napravio, jer verujem da bi našli način da mi ga učine zanimljivim. Tako da sam im još jednom dao poverenje, i još jednom sam bio višestruko nagrađen. Zvezda igre su definitivno bossovi, neprestano ih evoluiraju, i ovog puta su mnogo bolje prilagođeni borbi sa više igrača, ali osim toga su često i epski spektakl pun "absolute cinema" momenata. Pored toga, priča je iznenađujuće zanimljiva, a sve ovo zaokružuje i standardno odlična muzička podloga. Da dodam da je i Forgotten Hollows ekspanzija učinila igru još boljom.

2. Hades II - Retki su nastavci koji mogu da se nose sa sa hajpom koji se akumulirao tokom godina razvoja za koje neki timovi mogu da izbace i po nekoliko igara, i da u potpunosti opravdaju očekivanja. Hades II donosi unapređenja u skoro svakom aspektu igre, a najviše na polju gameplaya koji je u prvoj igri umeo da postane jednoličan nakon što provalite kako da pravite dobar build, sa mnogo spamovanja jednog istog poteza. Uvedena su neka ograničenja, Melinoe ne može da spamuje dash kao Zagreus, a kompozicije encountera i izazovniji bossovi se staraju za to da se uključite u borbu sa malo više razmišljanja. Postoji i dosta novih boonova i raznih drugih npc-jeva koji svaki novi run čine dinamičnijim. Ponovo, odlična muzika u potpunosti zaokružuje ovo iskustvo, Scylla u meni ima vernog fana.

1. Hollow Knight: Silksong - Prateći raniju misao, još su ređi nastavci koji se sa nezapamćenom količinom hajpa nose tako što im se smeju u lice, pregaze sva moguća očekivanja, i opušteno postave standard prema kojem će svaka igra koja ima visoke aspiracije u žanru, ali i šire, morati da se meri. Mislim da nikada nisam video igru koja je sa ovakvom lakoćom prevazišla svog prethodnika (koji je već bio vrhunac metroidvania), koja pravljena sa ovolikom količinom samopouzdanja, sa prelepim vizuelnim dizajnom, predivnom muzikom, pametno proširenim loreom, sa tolikim uverenjem u svoje mehanike i izazov koji će da postave pred igrača... Kontrolisati Hornet i pratiti njen razvoj i samoaktuelizaciju do kraja igre je bilo uživanje i privilegija.

Honourable mentions: Ender Magnolia, Awoved, Ninja Gaiden 4 i Ragebound, Shinobi, Silent Hill f, Final Fantasy Tactics Remaster, sve ono što nije moglo da stane na listu, ili što sam probao po malo, ali iz raznih razloga nisam stigao da odigram. Tu je i žal što nisam stigao ni da probam Khazana i Wuchang.

Najiščekivanije igre:

5. The Duskbloods - Jako mrzim sebe što je stavljam na listu, ali nakon odličnog Nightreigna, totalno mogu da vidim sebe u budućnosti kako impulsivno kupujem Switch 2 samo da bi igrao ovo. Ride or die.

4. Cairn - Nova igra jednog vrlo simpatičnog indie studija. Generalno zanimljiva sportska disciplina koju povremeno volim da pratim, i ovako mi deluje dosta bolje od mehanički razočaravajućeg Jusanta.

3. Forza Horizon 6 - Mislim da je serijal već počeo blago da stagnira, i generalno me nervira kada trkačka igra eliminiše skoro svaki osećaj progresije, ali to što je ovog puta smeštena u Japan prosto ne može da me ostavi ravnodušnim, pogotovo ako uspeju da verno prenesu njihovu bogatu automobilsku kulturu.

2. Onimusha: Way of the Sword - Iako me je serijal zaobišao i totalna je nepoznanica za mene, imam dobar osećaj u vezi ove igre i sviđa mi se ono što su do sada prikazali.

1. Control: Resonant - Volim Control i imam ogromno poštovanje prema Remedy studiju, njihova nova igra ima apsolutni prioritet ove godine.

Naravno, čeka se i Silksong DLC, ali se ne zna ni koliki je, ni koliko će ih biti, niti da li će iz toga da se izrodi neka nova igra, pa neka ostane van liste 😄

Razočarenja:

3. Metroid Prime 4: Beyond - Bilo je visokih očekivanja podstaknutih povratkom 2D igara na pravi put i dobrim remasterom prve igre, dok je strah od onoga što su pokazali u trailerima guran pod tepih. Jedino lepo što mogu da kažem o ovome je da povremeno ima odličnu atmosferu i muziku koji mogu, kao kroz neku maglu, da blago podsete na legendarni original. Ostatak teksta bi bio duži od ovog celokupnog posta, tako da ću to da ostavim možda za neki drugi put. Možda, jer ne znam da li vredi uopšte trošiti reči na ovo, iz intervjua sa producentom igre mnogo toga postaje jasno. Makar je dobio nogu od Nintenda.

2. Poskupljenje hardwera - Zbog AI smeća

1. AI smeće svuda (pogotovo u razvoju igara) - Sa katastrofalnim posledicama na neke manje i nebitne stvari poput gaming hardvera i hardvera uopšte, ali i ljudske živote i prirodu.

Last edited:
🔒

Glasanje je zvanično gotovo, ali nezvanično, imate fore do sutra ujutru kada počinjem da brojim glasove i pravim liste :D

Last edited:
Iako je ocekivanje majka razocarenja, pod pritiskom ovdasnjih vlasti prinudjen sam da sastavim Listu najiscekivanijih igara godine

1. Assetto Corsa EVO
Simpaticno je da je najiscekivanija igra 2026 ujedno i ona koju sam najvise igrao 2025; ovo je naslednik originalne Assetto Corsa, legendarnog simulatora voznje i trkanja. Za sad, u Early Access fazi, sasvim solidno.
2. Kineska Akciona Igra
Bice nesto !
3. Diablo IV: Lords of Chaos
Iako je (sa pravom) kudjen, Diablo IV je super za par desetina sati mlacenja demona. Sa strane kvaliteta produkcije, igra na nivou kakav se ne dostize u zanru.
4. Bloodstained: The Scarlet Engagement
Volim igre bliske Castlevania igrama (velika preporuka za The Last Faith)
5. Mighty Calico
Valjda ga zavrsim konacno ove godine !

1. Arc Raiders
Neverovatna igra u svakom pogledu, nisam je igrao kao ortaci sa kime sam krenuo, ali socijalni aspekt je neponovljiv. Slično kao Helldivers 2, makar što se tiče toga, ali dosta dublje i kompleksnije. Bukvalno nezaboravne spontane scene koje se dešavaju minute to minute.
2. Wuchang: Fallen Feathers
Igra me je oduševila u svakom pogledu. Pošto nisam vešt kao neki za soulslike igre, ovo mi je leglo kao budali šamar
3. Ninja Gaiden 4
Jbg uživao sam u svakom momentu igrajući je. Nije classic NG ali je odličan nastavak franšize i nadam se da nije jedini moderni NG naslov koji ćemo dobiti
4. Terminator 2D; No Faith
Iskreno ne volim retro-wave koji je aktuelaan 10+ godina u nazad, ali igra me je oduvala jer mislim da ni jedan naslov nije uspeo da prenese suštinu nečega već viđenog samo u ovoj izvedbi.
5. Cronos: The New Dawn
Retko koja igra ubode atmosferu kao Cronos, i ceo smisao action survival igre. Preko ambijenta, eerie muzike pa i priče i naravno teškog gameplaya. Bloober pokazao da mogu da naprave dobar novi IP sa svojim forama.

6. Tainted Grail: Fall of Avalon
7.Hollow Knight: Silksong
8. Battlefield 6

Razočarenja
1. Ghost of Yotei
2. Mindseye
3. Vampire: The Masquerade: Bloodlines

Najiščekivanije:
1. Control: Resonant
2. Phantom Blade Zero
3. Pragmata
4. Onimusha: Way of the Sword
5. Saros

^ zakasnio si, nece se racunati! :P

4. Cairn - Nova igra jednog vrlo simpatičnog indie studija. Generalno zanimljiva sportska disciplina koju povremeno volim da pratim, i ovako mi deluje dosta bolje od mehanički razočaravajućeg Jusanta.
Igram trenutno, it rocks! [pun intended]

Back
Top Bottom