• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Xseries Switch PC Secret Level izbor za najbolju igru 2024. godine

Najbolje igre:

1. Elden Ring: Shadow of the Erdtree - From treću godinu za redom objašnjava neke stvari, ovog puta po pitanju lepote i dizajna mape, njene eksploracije i navigacije. Lore je dobro proširen i integrisan, nastavljajući komentar o aproprijaciji običaja drugih kultura i njihovoj rekontekstualizaciji. Nova oružja su kul, pogotovo light greatswords i smithscript, a Messmer se pridružuje Gaelu na vrhu panteona From bossova.

2. Prince of Persia: The Lost Crown - bila je mrtva trka između ovoga i trećeg mesta, ali pošto oba nose isti broj bodova, na kraju i nije mnogo bitno. Prevagnulo to što princ ima odlične platforming sekcije koje su izuzetno raznovrsne i guraju mehanike igre do kranjih granica. Ne dozvolite da vas pomalo generički artstyle odvrati od ovoga, nenormalan trud je uložen u igru. Peak metroidvania žanra.

3. Nine Sols - ono što je Sekiro bio za Dark Souls, Nine Sols je za Hollow Knighta. Fenomenalan borbeni sistem fokusiran na parry i brutalni boss dueli, od kojih je poslednji možda i moj omiljeni 2D boss ikada. Tempo malo kvari to što ima baš dosta dijaloga i cutscena, ali je priča zapravo vrlo dobra. Generalno su ovo i princ veoma komplementarna iskustva jer ono što jedna igra radi slabije, druga igra radi odlično, i obrnuto, tako da ako treba izdvojiti samo par metroidvania koje su izašle u proteklih nekoliko godina, to su verovatno ove dve.

4. Animal Well - opet metroidvania... Ali ovog puta drastično drugačijeg tipa jer, za razliku od prethodne dve gde treniramo reflekse i brzinu prstiju, ovde treniramo moždane vijuge, spremite papir i olovku. Odličan dizajn surface level zagonetki, ali i onih koje se kriju iza njih, a koliko duboko seže zečja rupa (wink, wink), zavisi samo od vas. Još od Feza nisam igrao ovako nešto.

5. Balatro - zapravo je i ovde bila mrtva trka između 4. i 5. mesta, a presudilo je to što mnogo više cenim game dizajn koji predstavlja Animal Well. Za razliku od toga, Balatro je vrlo precizno napravljen tako da te navuče da ne znaš kako su otišli svi ti sati otkad si rekao da je ovo stvarno poslednja partija koju počinješ. Mnogi kažu da mrze roguelike igre, pogotovo ovog tipa (ja npr. mrzim Vampire Survivors), ali kad-tad se pojavi nešto što te uhvati na prepad i za mene je to ovo. Ako planirate da čistite backlog ili završite nešto u životu, nikako ne preporučujem Balatro.

6. The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom - definitivno nije TotK, ali i nije morala da bude. Zabavne zagonetke i summon sistem, bar dok ne provalite koje kombinacije mogu sve to da trivijalizuju i totalno ubiju tu zabavu. Srećom, dok se dođe do te tačke, kraj igre nije daleko, a sama završnica je prilično kul.

7. Metaphor: ReFantazio - takođe samo demo, ali je poprilično obiman. Atlus godinama prosto ne maši kada su njihove velike jrpg igre u pitanju.

8. Kunitsu-Gami: Path of the Goddess - na žalost sam odigrao samo demo, ali sam video dovoljno da ukapiram poentu igre. Zanimljiv miks strategije i akcije. Lepo je što Capcom i pored svih uspeha u poslednje vreme sa svojim klasičnim franšizama i dalje pokušava nešto novo. Deluje mi da je jedna od potcenjenijih igara ove godine.

9. Another Crab's Treasure - solidan indie soulslike. Parodira mnoge aspekte žanra, često je i previše tryhard u tome, ali generalno simpatična igra. Ipak, nedovoljno ispolirana za top 8 i bodove.

Najiščekivanije igre:

1. Hollow Knight: Silksong - nadam se i poslednji put na ovoj listi. Ima nekih crack pot teorija da će se pojaviti trailer na Nintendo Directu za Switch 2 u aprilu.
2. Hades 2
3. Ninja Gaiden 4
4. Metroid Prime 4
5. Avowed

Razočarenja:

1. Plucky Squire - verovatno najveća prevara od igre ove godine. Vizuelno simpatično, sa dobrom idejom, ali se nikada u životu nisam susreo sa ovolikim patronizovanjem. Razumem da nešto ima decu kao ciljnu grupu i da mora da objasni neke stvari, ali ne i da to konstantno radi i ponavlja tokom celog trajanja igre, i nemoguće . Uz to, bukvalno svaka tranzicija u nivou donosi novu turu dijaloga koje je nemoguće prekinuti, ubija tempo samo tako. Čujem da su to u međuvremenu malo popravili, ali što se mene tiče, kasno je.

2. Situacija sa cenama PC hardvera + PS5 Pro - i biće samo gore.

🔔 🔔 🔔

I podsećam vas da imate još jedan dan da podelite glasove!

Last edited:
2024 GOTY
1. Final Fantasy VII Rebirth
2. Destiny 2 The Final Shape
3. Prince of Persia The Lost Crown
4. Helldivers 2
5. Indiana Jones and the Great Circle
6. Nine Sols
7. Banishers: Ghosts of New Eden

Razocarenje: nisam uspeo da odigram gomilu igara...

2025 most anticipated:
1. Death Stranding 2
2. MGS3 Delta
3. Ghost of Yotei
4. GTA6
5. Hades 2

Najbolje:
1. PoP: The Lost Crown
2. Wukong
3. Zelda: Echoes of Wisdom
4. Hellblade II

Najiščekivanije:
1. GTA VI
2. MGS Delta
3. Metroid Prime 4
4. Amerzone remaster

Razočarenje:
1. Konzolaški i PC hardver generalno, nikakav napredak, krš cijene, slaba optimizacija

Last edited:
🏆:
  1. Caves of Qud - Najbolji roguelike ikada. Kao stari dobri NetHack, ali neuporedivo zanimljivije, modernije, zavrnutije i brutalnije. A o worldbuildingu, humoru, emergent sotrytellingu ni da ne pričam. 13 goidna su razvijali (ili tako nešto) i to se oseti. Umetnost. Otvoriću thread kada sam se dovoljno naigrao.
  2. World of Goo 2 - Koja razonoda! Vidi se da su Tomorrow Corporation imali vremena da razmisle kako da prenesu koncept na viši nivo. Igra sadrži tonu novih guova, odličan i nerepetitivan level dizajn, i urnebesnu priču koja se fino nadovezuje na prethodnu. Što se više igra, tim bolja postaje. Must play za svakoga.
  3. ZEPHON - Majstorski 4X. Valjda ono što Civilization Beyond Earth nije uspeo da bude. Odlična strategija, super sklopljene mehanike, zabavne frakcije i odlična priča.
  4. Geneforge 2: Mutagen - PRedivan rimejk originala i solidan nastavak prvog rimejka. Malo je dugačka i spora, ali kada se zauka, bolji je od prethodnika. Super su nove kreacije koje mogu da se fordžuju, definitivno je zabavniji balans.
  5. Balatro - Krek za prosečno pametne.
  6. Nine Sols - Odličan platformer/metroidvania, sa savršenom i originalnom mehanikom borbe, kao i neočekivano dobrom pričom. Predivna animacija i odličan sound design, kao i muzika. Boss battles? Ayooo
  7. 1000xRESIST - Priznajem, nisam igrao. Po onome što znam na njoj, zaslužuje da bude na listi.

👀:
  1. Splitgate 2 - Sve što je prvi deo bio, ali bolje, sa raznim ulogama i timovima. Plus ovoga puta ispeglano. Or so they say.
  2. Heroes of Might & Magic: Olden Era - Da li stvarno treba da objašnjavam ovo? Za sada izgleda da razvojni tim ne samo da konačno shvata šta je trojku učinilo jednom od najboljih igara ikada, nego slušaju komunu, koja za razliku od one oko trojke nije utekla iz pećinje da širi besnilo.
  3. Crashlands 2 - Dodao sam da bude eto tri naslova. Kec je bio zanimljivm iako malo repetitivan pa nisam završio. Po onome što vidim, sandbox mogućnosti su produbljene. Očekujem zabavan klikfest sa puno humora.

:poop::
  1. Dread Templar - Svašta su obećali ali je igra jadna, neinovativna i dosadna. Nisam izdržao ni 20 minuta, u dva navrata. Pih!

Last edited:
Najbolje igre:
1. Nine Sols
2. Shadow of the Erdtree
3. Black Myth: Wukong
4. Astro Bot
5. Silent Hill 2 Remake
6. Prince of Persia: The Lost Crown
7. Indiana Jones and the Great Circle
8. 1000xResist

Stalker 2, Batman: Arkham Shadow i FF7:Rebirth nisam odigrao do kraja, ali po svemu sto sam do sada video, tesko da bi zavrsile na listi.
Ostale igre koje su mi svidele: Echoes of Wisdom, Black Ops 6, Tekken 8, Hellblade 2, Crow Country, Indika, Still Wakes the Deep.

Najiscekivanije igre:
1. Doom: The Dark Ages
2. METAL GEAR SOLID Δ
3. Mafia: The Old Country

Igra godine sad ne znamposto je remake dal se racuna ali na klimavim nogama je sobzirom da je prijatno iznenadjenje za mene
1. Silent Hill 2 Remake
2. Black Myth: Wukong
3. Astro Bot

Najiscekivanija igra je verovatno
GTA6 ali za mene licno doom dark ages :) (mada bih voleo da to bude tvisted metal next gen ili wipeout ps5 )

Priveli smo kraju još jedan izbor za igru godine, glasovi su prebrojani, pa da odmah pređemo na stvar.

Za razliku od prethodne dve godine nismo imali jasnih favorita, ali se u drugoj polovini izdvojilo nekoliko naslova koji su se za titulu borili do samog kraja. Geoffov trofej se vraća i ove godine, ali ovog puta ide samo pobednicima (čitaj "izgubio sam psd dokument sa srebrnim i bronzanim trofejima i mrzi me da pravim nove" 🥲). Uostalom, samo pobednici se i pamte!
Ove godine smo imali nešto manji odziv nego prošle godine (možda su se čistili backlogovi), glasalo je 29 članova za 52 igre i rezultati su sledeći:

Sa dalekog istoka, sa osvojenih 40 poena i 5 petica, pobednik je Black Myth: Wukong. Nakon par manjih igara, prvi pokušaj braće Kineza da naprave pravu AAA igru se završio velikim uspehom. Majmun je zaseo na tron!

Wukong trofej.webp

🥈Drugo mesto, sa ovojenih 35 poena i 5 petica, uzima Astro Bot. Najavljena niotkuda i bez mnogo pompe, brzo je osvojila srca igrača vraćajući nas u srećnija vremena kada su platformeri vladali konzolama.

🥉Treće mesto, sa osvojenih 30 poena i 2 petice, uzima Prince of Persia: The Lost Crown. Nakon najave koja i nije baš najbolje prihvaćena, novi princ je pozitivno iznenadio mnoge i zasluženo zauzeo svoje mesto u panteonu metroidvania.

Nagradu za indie igru godine, sa osvojenih 17 poena, uzima Balatro. Još jedan iznenadni hit koji je mnoge uhvatio nespretnim i napravio od njih teške zavisnike.

Balatro trofej.webp

Ovogodišnju utešnu zvezdicu dobija zlosrećni S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl. Dvostruki pobednik izbora za najiščekivaniju igru (2021. i 2023.) je treće mesto ispustio u poslednjim satima glasanja. Imao je isti broj bodova kao i Princ, ali je izvisio za nagradu za samo jednu peticu. Ipak, čestitke braći Ukrajincima koji su okruženi ratom uspeli da konačno privedu projekat kraju.

Top 10:

01 - (40, 5) - Black Myth: Wukong 🥇
02 - (35, 5) - Astro Bot 🥈
03 - (30, 2) - Prince of Persia: The Lost Crown 🥉
04 - (30, 1) - S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl ⭐
05 - (28, 3) - Silent Hill 2 (2024)
06 - (27, 3) - Elden Ring: Shadow of the Erdtree
07 - (18, 2) - Warhammer 40,000: Space Marine 2
08 - (17, 0) - Balatro
09 - (13, 1) - Nine Sols
10 - (12, 0) - Indiana Jones and the Great Circle

Izbor za najiščekivaniju igru 2025. godine je protekao bez mnogo uzbuđenja. Pobednik je Metal Gear Solid Delta: Snake Eater, sa osvojenih 43 poena i 5 petica. Nakon uspešnog Silent Hill projekta, Konami se polako vraća u milost igrača.

MGS Delta trofej.webp

Hades 2 se ponovo našao na drugom mestu (27 poena), a kako je early acces već u toku i opravdava pozitivna očekivanja, ostaje samo da se nadamo da će ove godine konačno i izaći. Za vratom mu diše DOOM: The Dark Ages (25 poena) koji izlazi već u maju.

Top 10:

01 - (43, 5) - Metal Gear Solid Delta: Snake Eater 🥇
02 - (27, 3) - Hades 2 🥈
03 - (25, 3) - DOOM: The Dark Ages 🥉
04 - (20, 2) - Death Stranding 2
05 - (20, 2) - Grand Theft Auto VI
06 - (14, 1) - Ghost of Yotei
07 - (13, 2) - Hollow Knight: Silksong
08 - (9, 0) - Path of Exile 2
09 - (8, 1) - Assassin's Creed Shadows
10 - (8, 1) - Metroid Prime 4

Kada su razočarenja u pitanju, za razliku od prošle godine glasovi su uglavnom koncentrisani na stanje gaming industrije, dok je igre malo ko pominjao. Ipak, Plucky Squire se izdvojio činjenicom da je u njega bilo razočarano više od jedne osobe.

01 - (13, 3) - Loša optimizacija igara :poop:
01 - (13, 3) - Plastation 5 Pro
03 - (10 ,1) - Stanje PC hardvera
04 - (6, 2) - Plucky Squire
05 - (6, 1) - Neoriginalnost novih (AAA) igara i preveliki broj remastera

Na kraju, takmičenje velike trojke. Iako prošle godine apsolutno niko nije imao poverenja u njih (0 poena), Sony je ove godine ubedljivo odneo pobedu (45 poena), najviše zahvaljujući Astro Botu koji je sam skoro pa nadmašio sve ostale 1st party igre. Microsoft je bio drugi (27 poena) sa tri igre u top 15, dok je Nintendo potpuno podbacio (9 poena).

Playstation trofej.webp
Ove godine se najviše nade polaže u Microsoft (30 poena), najviše zbog novog Dooma. Sony je drugi (14 poena), i ponovo se oslanja na jaku 3rd party ekskluzivu. Nintendo je treći (13 poena), ali je, razumljivo, i nepoznanica jer tek treba da pokažu igre za svoju novu konzolu.

Chart raspodele glasova

Chart.webp

Kompletna tabela
Code:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1pk-Rsx3xCKrGeb47Y8klKV1QwRzVKnbwXuTYKu3H0Bs/edit?usp=sharing

To bi bilo to za ovu sezonu, hvala svima na učešću!

Zaboravih opet da ostavim poređenje top 10 iščekivanih od prošle sa ostvarenim top 10

Code:
S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl - Black Myth: Wukong
                             Hades 2 - Astro Bot
   Elden Ring: Shadow of the Erdtree - Prince of Persia: The Lost Crown
                Silent Hill 2 (2024) - S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
                   Star Wars Outlaws - Silent Hill 2 (2024)
    Warhammer 40,000: Space Marine 2 - Elden Ring: Shadow of the Erdtree
           Final Fantasy VII Rebirth - Warhammer 40,000: Space Marine 2
                         Homeworld 3 - Balatro
                    Dragon's Dogma 2 - Nine Sols
     METAL GEAR SOLID Δ: SNAKE EATER - Indiana Jones and the Great Circle

Back
Top Bottom