Evo posle 3 očišćene oblasti da napišem neke šire utiske, pre svega ovo je nastavak kakav su fanovi tačno zeleli i za to im veliko hvala, jer sa druge strane ovo nije preterano moderna igra u mnogim delovima dizajna niti po nekoj prilagodljivosti novim igračima. Kako je do toga došlo, da li su oni sami to hteli, da li su imali neki pritisak da se promene, dal nisu ni umeli drugacije, ne znam ali meni subjektivno ovo leži ko budali samar.
Obim igre je neočekivano velik, osećaj da sam loner u pustom svetu je hiruski pogodjen i rekao bih da je glavni pokretac u igri da se ide dalje samo prozivljavanje sveta a ne priča.
E sad ono sto bi fanovi rekli "to tako treba" je taj manjak moderne upeglanosti (ne u vezi bagova to ću još dodati), gde su igre intenzivno testirane pa prilagodjene da se igrač uvede u u nju bez frustracija, toga ovde nema, osim neke mini tutorijal sekcije koja malo šta pomogne igrač je od prve misije sam sa sobom i nije baš nekom novom najjasnije kako da dalje pristupi igri i treba strpljenja dok se sve ne uhoda. Ima tu jos dosta namerno "arhaicnih" odluka koje nisu u skladu sa modernim postulatima tecnog gamepleja, kretanje u borbi bez strafe, kalkulacija trajanja raznoraznih animacija, HP i krvarenje sistem, ali u stalkeru to stvarno tako treba
E ono sto ne treba tako su bagovi, i bogami stalker je trenutno solidno bagovit, tacnije rekao bih nezavrsen jer je igra zbog rokova izbačena cim je bilo gotovo ono sto mora da bude u igri, stabilan engine (bar na konzoli), modeli i kvestovi, a utegnutost svega ce da bude rešena kroz patcheve. Tih patcheva očekujem solidan broj jer igra ima probleme sa sijasetom elemenata, balans nekih mutanata je loš, spawnovanje NPCa je preblizu igraču i taj radijus je potpuno pogrešan, AI neprijatelja je verovatno najgore odradjen deo igre, imaju hivemind, robotsku preciznost, ignorišu line of sight tj vide igrača ko sa čitovima i jos štošta. Pošto je borba deo igre kome treba najviše peglanja a i koji je najosetljiviji na sve promene, sve ovo patchovanje može da potraje, sto naravno ne znači da je igra neigriva, već više da samo odredjeni plejstajlovi trenutno funkcionišu, na pr peak and cover po zgradama, bez stelta, bez morbe na otvorenom i sl, pa dok se igrač u to uhoda i koliko mu leži zavisi i koliki će mu biti odnos užitka i mučnine.
Zaključak je probajte, nema mnogo igara koje ovo nude, cak i redovni klon za poredjenje Metro franšiza nije toliko slična, ali isto prilagodite očekivanja trenutno zbog neispeglanosti.