• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PlayStation 5 Console Info - hardver, os, softver, vesti

Smejurija, nemaju current-gen only igara da se prebroje na prste jedne ruke, a već pripremaju Pro verziju. Ono što već sad znam (i to ne kažem iz nekog revolta) je da će mi PS5 biti poslednja konzola koju sam kupio (barem kad su PS i Xbox u pitanju) i da dalje nastavljam sa PC-om kao gaming platformom. Iovako je ceo taj koncept konzola otišao u racq još u prethodnoj generaciji u kojoj su konzole dobile custom PC hardver, kasnije i upgrade istog kroz PS4 Pro/One X modele, da bi se po svemu sudeći taj trend nastavilo i u ovoj generaciji. Pritom konzolne ekskluzive po svemu sudeći prestaju da postoje, (gotovo) sve igre dolaze i na PC, tako da ne vidim poentu u daljoj kupovini konzola. Jedino što je Nintendo ostao veran svojoj ideji i pravcu i to kod njih oduvek cenim i poštujem. Sve konzole koje sad imam ostavljam, ali ako situacija u buduće ostane ovakva kakva je trenutno (a verujem da hoće), nove neću kupovati.

Ne vidim poentu Pro-a trenutno, tek kreću current gen ekskluzive koje treba i ovaj hardver da koriste kako trebaju,
sa druge strane neka Slim verzija je očekivana pre ili kasnije.

Mene vise zanima kad ce downgrade cena novih/starih modela i konzola.

Kad dignu opet cene za 10e taman cemo svi da se vratimo na PS4. :ROFLMAO:
A fizička izdanja igara će verovatno početi da se prodaju u kesicama, kao piratske igre što smo nabavljali u stara-dobra vremena sporog interneta. 😄 Još samo da i markerom na disku napišu naziv igre, da uštede i na štampi. Cover je već bahaćenje. Bio sam zakleti poklonik skupljanja fizičkih izdanja, kao lepo izgleda na polici. Sad me realno zabole i ovako su prazne kutije u pitanju, nema više ni crno-belog booklet-a. Tek ponekad se desi i neki presedan redak k'o current-gen only igra na current-gen konzolama 😆 da fizičko izdanje iznenadi opremljenošću, kao npr. CP2077 (kartonski sleeve preko kutije, booklet, razglednice, mapa i stikeri). I Witcher 3 fizičko je bilo lepo opremljeno, takođe se dobijala mapa, stikeri, ako se dobro sećam i soundtrack. Respekt CD Projekt-u za takva izdanja igara, ostale igre uglavnom stižu u praznim kutijama, a cene samo povećavaju. 🙄

Za sad se sve svodi na jedan rumor, videcemo oce li uopste biti PS5 Pro-a. I to je samo prvi rumor, treba sad sacekati jos 15 dodatnih, od kojih ce 90% biti ciste izmisljotine. :D

Ako ga bude krajem 2024, to je ok. 4 godine razmak od launcha, i odskocna daska za verovatno jos 4 godine.
PS4 Pro je izasao 3 godine posle premijere PS4, i posle toga samo dobili jos 4 godine do dolaska PS5, mada u toj zadnjoj godini prodaja cetvorke je bas bas bila drasticno opala. I pored velikog udara korone i jake potrage za dobrom kucnom zabavom, tokom 2020. su uglavnom svi cekali da stigne PS5.

A nece PS5 Pro biti za svakoga. PS4 Pro je konstantno bio samo 20% ukupne prodaje PS4 konzola u dobu kada smo imali veliku tranziciju televizora sa 1080p na 4K rezoluciju. Sada nemamo ni to. Base PS5 ima podrsku za 4K120, 8K60, HDR, VRR, da hoce mogli bi da podrze i native/DSC 240fps modove preko HDMI 2.1 kada stignu takvi televizori. Nista ga tehnicki ne sprecava da dobro podrzava sav TV tech do kraja generacije.

Ali jaci GPU i raytracing ce svakako pomoci kod igara, nove high-end PC graficke su totalno pregazile trenutne konzole mada realno gledano i nema novih igara koje bi namucile 4090 [osim kad je igra neoptimizovana ili teska za rendering od starta, kao novi Witcher 3 remaster]. PSVR2 ce sigurno odlicno iskoristiti jaci GPU, tu dodatne rendering snage nikad nije dosta.

Pitanje je i sta bi uopste mogli da dodaju od hardvera. Zen2 8core CPU nece sigurno menjati da bi odrzali kompatibilnost, mozda samo malo jaci klokovi u Pro modu rada. RDNA2 GPU ima 32CU-ova, tesko da ce to da DUPLIRAJU kao sto su uradili sa PS4>PS4Pro. RAM nece sigurno povecavati, ali lako mogu doci jaci klokovi. Ako sam dobro video na netu, vise niko ni ne proizvodi tako spore GDDR6 chipove za PC graficke. :D Prave se samo za konzole.

ne vidim neku potrebu za ps5 pro, ps4 je bio anemican odmah u startu + prelazak na 4k. koja je sad potreba za pro verzijom? bolji ray tracing...

S obzirom da do sad nisam uzeo PS5 ako bi izašao pro model uzeo bih njega sigurno. Da već imam PS5 sigurno ne bih radio upgrade na Pro.

Kod mene se sve svodi na to.

Back
Top Bottom