Pre neki dan zavrsih Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age. U pocetku sam bio solidno razocaran ali kako je igra odmicala misljenje se dosta popravilo.
Igra je ogromna potrosio sam 80 sati da je privedem kraju i jos 10 za post game questove. Za sve ovo vreme nisam naisao na nista sto do sada nisam video. Igra mi nema identitet prica, borba, napredak likova, dizajn sveta sve sam to vec video 1000 puta. Toliko je sve predvidljivo da kada udjem u novu regiju cim otvorim mapu mogao sam u 90% slucajeva da pogodim gde se nalaze kovcezi sa blagom.
Glavni lik mi je veoma lose dizajniran. Nekako mi je bezlican to sto je mutav nikako ne pomaze. Progledao sam kada sam mogao da ga obucem u neki oklop da ne gledam onu ruznu kosicu vise. Prica mi u pocetku ima dosta nelogicnosti sto se kako igra odmice popravlja ali ne mogu reci da sam odusevljen. Potezna borba i napredak likova su utegnuti ali nista posebno i nista sto vec nisam video mnogo puta. Ima par likova koji su mi bili neverovatno iritantni a delovi price vezani za njih su mi jos gori ali preziveo sam nekako.
Stara boljka koja muci vecinu jrpg igara je i ovde prisutna. Borbe su prelake. U obicnim borbama mozes poginuti samo ako si retardiran. Bos borbe su za nijansu izazovnije. Za vreme glavne kampanje sam samo jednom poginuo. Po zavrsetku igre jednog opcionog bosa sam savladao iz cetvrtog pokusaja i to je to.
I pored svih ovih zamerki moram priznati da se ipak radi o kvalitetnoj igri. Moguce da sam ja imao prevelika ocekivanja pa sam ostao blago razocaran.Igra je odlicno skockana i udobna za igranje stalno me je vukla da igram dalje. Jedan pravi old skul jrpg. Ako bi me neko ko nije igrao ni jednu igru iz zanra pitao sta prvo da proba moj odgovor kao iz topa bi bio DQ11. Da nisam odigrao milion igara iz zanra verovatno bih i ja bio odusevljen igrom.
Moram jos da pohvalim krafting sistem. Toliko mi je bio zanimljiv da sam pravio oklope i oruzja koja mi uopste nisu trebala.
Odigrao sam tri velike jrpg igre u cugu sto je previse i za mene. Moram preseci sa par drugih igara pa nastaviti ciscenje jrpg backloga.