• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Moja Top Lista Najboljih Jrpg Igara Ikada

cipak

Let's see...
Co-founder
Reaction score
1,967
Na predlog jednog clana foruma resih da napravim ovu listu. Smatram da moze da koristi ljudima koji zele da se upoznaju sa zanrom ali i iskusnijim kao predlog sta mogu sledece odigrati.
Ovo je neka moja top lista najboljih Jrpg igara koje sam odigrao bez nekog odredjenog redosleda.

Najpoznatiji predstavnik zanra je Final Fantasy serijal. Posto ja vise volim potezne borbe najomiljenije igre su mi sa tim borbenim sistemom. Izdvoio bih 4, 6, 7, 8, 9 i 10. Noviji naslovi su sa akciononim borbenim sistemom meni manje omiljenim ali mogu preporuciti FF12, 13-2 i 15. Takodje je odlicn FF7 Remake po meni najbolji FF u poslednjih 20 godina. Ovaj serijal ima i more spinofova pa igre kao sto su Type-0, Crisis Core i FF Tactics nikako ne treba propustiti.

Chrono Trigger i Crono Cross legentarne igre i obavezna lektira. Nikako ne treba propustiti.

Suikoden serijal sve igre su za preporuku osim cetvorke koja mi nije na nivou ostalih. Od spin ofova Suikoden Tactucs odlican.

Persona serijal je svakako za preporuku. Prve dve igre nisam igrao trojka je odlicna ali zato cetvorka izuva obavezno stivo. Petica vec dugo stoji instalirana o najskorijem periodu planiram da odigram.
edit
U medjuvremenu sam odigrao Personu 5 vrhunska igra zasluzuje da se nadje na ovoj listi.

Vargant Story savrsenstvo.

Xenogears kako me je ta igra oduvala svojevremeno. Najace je sto nisam imao pojma o cemu se radi dok nisam poceo da igram.

Od Dragon Quest serijala samo sam VIII igrao. Igra je top u planu za igranje je i ovaj najnoviji. Igrao sam i neke spinofove ali oni nisu dovoljno dobri da se nadju na ovoj listi.

Grandia 2 odlicna kec mi je malo losiji.

Kingdom Hearts serijal. Ima vise detalja u temi na forumu.

Lost Odyssey najbolji Jrpg koji je ekskluziva na Xbox konzolama.

Golden Sun 1 i 2. Po meni najbolji predstavnici zanra za prenosne konzole u prvoj deceniji 21 veka.

Wild Arms. Ako se dobro secam prva igra mi je najbolja u serijalu.

Atelier Iris sva tri dela za PS2 su mi bila dobra. Kasnije mi je dosta opao kvalitet serijala. Mada nisam igrao sve kasnije igre ima ih milion mozda ima jos dobrih da sam preskocio.

Breath of Fire IV
Alundra
Rouge Galaxy
Skies of Arcadia
Dark Cloud 2
Secret of Mana
Shadow Hearts II
Shadow Hearts Covenant
Lunar Silver Star Story
Shin Megami Tensei Nocturne i Devil Summoner 2.
Yakuza: Like a Dragon

Poslednjih godina sam malo usporio sa igranjem Jrpg-a pa sam dosta novijih igara propustio. Ali polako pocinjem da cistim backlog. Trenutno igram Yakuza Like a Dragon i za sada mi deluje da ce se naci na ovoj listi lagano. U narednom periodu su u planu Persona 5, Ni No Kuni serijal, DQ 11, Tales of Arise itd.

Koliko je to bilo moguce izbegao sam pominjanje posteznih strategija. Planiram da napravim jednu listu samo sa njima. Ima tu bisera koji su itekako vredni igranja. Takodje je u planu i jedna lista manje poznatih Jrpg-a koji nisu bas top tier ali su dovoljno dobre igre da ih vredi odigrati.

Najvise sam Jrpg igrao pocetkom 2000-tih pa se moze desiti da sam neku vrhunsku igru zaboravio da dodam na listu. Slobdno dajte predloge koje bi se igre nasle na vasoj listi a nisu na mojoj.

Last edited:
Zanimljiva cinjenica da sam Chrono Trigger odigrao relativno skoro. Godinama sam planirao i nikako. Prekorevao sam sebe kakav sam ja to fan zanra ako CT nisam odigrao. Vanseriska igra nema sta. Posto ne mogu da izdvojim jednu igru kao najbolji Jrpg CT je svakako jedna od igara koja deli to prvo mesto.

Nisam bio fan poteznih jrpg do pre 6-7 godina kada sam odigrao DQ 4 na Nintendo DS i od tada sam zaljubljenik u zanr. CT sam odigrao prvi put pre mozda dve godine kad sam i kupio igru za DS i od tada mi je to najbolji JRPG koji sam igrao. Napomenuo bih da nisam nikad odigrao ni jednu FF igru ali kad tad cu na snesu i gba odigrati prve delove serijala do 7 dela. Dq sam odigrao 3,4,7,11... Osmicu sam igrao al mi otisao save kad sam prodao ps2 pa cu kad tad odigrati do kraja, kao i 5,6,9 koji su mi u planu. Od novijih naslova bih pomenuo Octopath traveler koji je punokrvni JRPG i moze lagano rame uz rame sa svim pomenutim igrama. Kao i Live A Live koji je konacno izasao van Japana i to se mora odigrati! Igra je unikat, nista slicno nisam igrao i ko god voli old school JRPG preporucujem mu nece se pokajati! Golden sun sam sad pte neki dan presao na gba po drugi put i taj serijal bas ima posebno mesto u mom srcu xd Imam bas dosta JRPG igara koje su mi na nisanu ali ne smem da preterujem jel me smori ako forsiram isti zanr. Ceka me suikoden, chrono cross, grandia itd... Dok recimo persona i smt igre sam probao i to mi je bas odvratno za igranje jbg... 🤣

Ja sam ga igrao oko 2010. i neverovatno koliko je jak utisak ostavio, brzo mi je postao jedna od najboljih igara ikada. I nezaobilazno je pomenuti i muziku. Nisam još igrao Nier, a često se navodi u tim diskusijama, ali usudio bih se da kažem da je Mitsuda stvorio najbolji soundtrack ikada.

Ja sam ga igrao oko 2010. i neverovatno koliko je jak utisak ostavio, brzo mi je postao jedna od najboljih igara ikada. I nezaobilazno je pomenuti i muziku. Nisam još igrao Nier, a često se navodi u tim diskusijama, ali usudio bih se da kažem da je Mitsuda stvorio najbolji soundtrack ikada.
Potpisujem. Muziku iz CT slusam malo malo, i trazim raznorazne obrade i izvedbe 🤣

odlična lista cipak, sa većinom bih se složio.

ako ipak planiraš nekad da očistiš prašinu sa ps2, preporučio bih mana khemia 1 i 2, mnogo bolji utisak su mi ostavile od atelier iris :)

dodao bih i last remnant, koji je meni bar isto bio dobar.

svakako ako iko želi da se upusti u žanr, ps2 je zlatna era ovog žanra, alfa i omega :D

Bravo Maxo eto znao sam da sam nesto zaboravio. Last Remnant kakav sam problem imao da predjem jednog bosa da se i dan danas secam cele borbe. Svakako zasluzuje mesto na listi.
Mana Khemia sam sigurno igrao mozda cak i oba dela ali su mi malo izbledeli iz secanja. Provericu malo na googlu gameplay ako se ispostavi da neku nisam igrao ide na listu za igranje obavezno. Pogotovo ako su bolje Irisa.

Meni jedna od najboljih igara ikada, top 10

Od ostalih koje sam počeo a nisam završio voleo bih da odigram do kraja ff4, ff6, ffx, Terranigma, Secret of Evermore, Wild Arms, Phantasy Star 2, Chrono Trigger, Mother 3....

Sve sam to igrao i prelazio ali imam užasnu disciplinu sa žanrom gde samo stanem i posle ne mogu da nastavim jer se ne sećam magija, likova lokacija i tako redovno sjebem sejv

Od gore pomenutih najdalje sam stigao u FF4 i FF6 tako da mogu komotno da uvrstim medju boljim igrama koje sam igrao izuvanje.

I Earthbound sam imao trenutak gde mi se zamalo isto desilo pa sam guglao lokacije u igri da se podsetim gde bi trebalo da idem jer nema mape nekako sam se izvukao SREĆOM

Prvo cestitam na temi drago mi je da vidim da ima jos fanova jrpgova :) posto si rekao da ces napraviti temu za turn based jrpgove necu ih onda ovde pominjati.. Za ovu listu mogu da dodam Star ocean i Ys serijali.nisu toliko lose igre ali nisu ni nista posebno..P5 Royal obavezno odigraj ja sam presao i P5 i R nekoliko puta :D Tales of Arise sam skoro presao i odlican je.Ni No Kuni 1 sam presao davno na ps3 i extra je, dok drugi deo sam igrao na pc i nisam ga nikad zavrsio(stao sam pred kraj), DQ 11 treba da nastavim stoji mi instaliran na pc nego nikako da dodje na red :)

Svaka chast na temi :3

Nisam igrao mnogo JRPG igara, a josh manje sam zavrshio, ali ima par koje sam preshao, neke i vishe puta. (ako se rachunaju tactical role playing igre poput Disgaea).

U Final Fantasy svet sam ushao veoma kasno - prvo sam igrao XII. Fino mi je legla igra, ako izuzmemo prichu koja me je brzo smorila. Svideo mi se onaj Gambit sistem kojim si mogao programirati likove kako da se ponashaju u borbama. Nakon dvanaestke sam pokushao da igram deseti Final Fantasy, ali sam osetjao jak transfer blama dok sam igrao, pogotovo za vreme sinematika, pa sam batalio igru. Sedmi FF sam po prvi put pokushao igrati pre desetak godina, ali sam brzo batalio tu prichu jer mi je igra izgledala ochajno.

Da se primetiti da sam u JRPG vode ushao tek sa PS2, na PS1 nisam igrao ni jedan (osim Koudelka i Alundra, ali njih sam igrao na PSP, ne kada su bile aktuelne - super igre).

Sva tri dela Shadow Hearts su mi u samom vrhu JRPG-ova, svaki na svoj nachin. Rogue Galaxy je takodje odlichan JRPG, kao i Dragon Quest VIII. Dragon Quest VIII mi je veoma draga igra, ljuljnuo sam more sati u nju, pogotovo u onoj kockarnici.

Probao sam i neki Wild Arms na PS2, ali setting mi je bio uzhasan, nisam preterano uzhivao u igri pa sam prekinuo s igranjem. Takodje sam probao Kingdom Hearts, ali toj igri nisam dao mnogo vremena da mi pokazhe shta ima, jer sam manje-vishe u samom startu pomislio da je igra tjesme.

Meni omiljena je Disgaea: Hour of Darkness, iako je tactical RPG, ali onaj J deo je i te kako prisutan. Ne znam da li mi ishta smeta u toj igri. Svidela mi se pricha, a vala i likovi. Humor ume biti odlichan, a combat system je pricha za sebe. Nakon toga skapirash da mozhesh levelovati svu opremu jer sva oprema kao i itemi imaju dungeone u sebi, a tu je i onaj trip sa geo panelima i dark assembly.

Etna i Flonne, zauvek u srcu <3

Kao i Cipak, igram Like a Dragon, i vetj mi je na listi omiljenih JRPG-ova.

Prvo cestitam na temi drago mi je da vidim da ima jos fanova jrpgova :) posto si rekao da ces napraviti temu za turn based jrpgove necu ih onda ovde pominjati.. Za ovu listu mogu da dodam Star ocean i Ys serijali.nisu toliko lose igre ali nisu ni nista posebno..P5 Royal obavezno odigraj ja sam presao i P5 i R nekoliko puta :D Tales of Arise sam skoro presao i odlican je.Ni No Kuni 1 sam presao davno na ps3 i extra je, dok drugi deo sam igrao na pc i nisam ga nikad zavrsio(stao sam pred kraj), DQ 11 treba da nastavim stoji mi instaliran na pc nego nikako da dodje na red :)
Ok su Star Ocean i Ys igre ali po meni ne spadaju u sam vrh. Ima jos dosta igara koje su odlicne ali ne zasluzuju bas da se nadju na listi najboljih. Bice neka lista i takvih igara kada nadjem malo slobodnog vremena da je sastavim.

Meni omiljena je Disgaea: Hour of Darkness, iako je tactical RPG, ali onaj J deo je i te kako prisutan. Ne znam da li mi ishta smeta u toj igri. Svidela mi se pricha, a vala i likovi. Humor ume biti odlichan, a combat system je pricha za sebe. Nakon toga skapirash da mozhesh levelovati svu opremu jer sva oprema kao i itemi imaju dungeone u sebi, a tu je i onaj trip sa geo panelima i dark assembly.
Slazem se u potpunosti Disgaea: Hour of Darkness i nastavci su top igre. Kada sam presao treci deo napravio sam temu za ceo serijal ovde na forumu. Imam cetvrti deo na disku u planu je za igranje. Ali se moram dobro pripremiti za taj poduhvat zato sto znam da cu zabosti nekoliko stotina sati kao i u predhodnim igrama.
Ovim igrama je zagarantovano mesto na top listi japanskih poteznih strategija koju planiram napraviti.

Back
Top Bottom