• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie TV Disney+ Marvel & MCU

odlični gardijansi.
ko je voleo prethodne, nema razloga da ovde ne uživa.

gunn je uglavnom odlično odradio posao, zanimljivo je da je dosta promenio režiju i kadriranje u odnosu na prethodnike, napravio je film unikatnim u toj mcu mašineriji. postoji jedan ne previše dugačak deo koji malo draguje, ali je generalno film vožnja od početka do kraja.
ne želim da otkrivam ništa, ali ta jedna fake one take scena, mmm bebo. sve u svemu dosta emocija, stavljena je tačka na trilogiju i film verovatno odnosi trofej kao najbolji mcu izdanak u ovoj poslednjoj fazi.

neću ostaviti ocenu zbog onih par majmunčića, znaju oni ko su... :)

Inace, pogledao sam za vikend dva MCU filma koja sam propustio u bioskopu.

Thor Love and Thunder - Eeeeeh, sve sam vec zaboravio osim onih par scena sa ljubomornim Stormbreaker-om. :D
Black Panther Wakanda Forever - Dosta bolji od Thor3, ali losiji od BP1. Namor je dobro ispao.

Videcu da overim AntMan3 sad za vikend.

Last edited:
ne želim da otkrivam ništa, ali ta jedna fake one take scena, mmm bebo.

Fenomenalna scena, jeste fake one take, ali nema nikakve veze. Majstorski izvedeno i ova scena je nešto što samo Marvel filmovi mogu da urade, tj. da imaju budžet za takve stvari.
A pesma koja ide malo pre te scene i tokom scene je neverovatna. Oduvao me zvuk kada su krenuli prvi taktovi No sleep till Brooklyn. Odlično se uklopilo.

ko je voleo prethodne, nema razloga da ovde ne uživa.
Po meni, bolji od drugog, lošiji od prvog (koji je meni i dalje broj 1 Marvel film do dana danas).

zanimljivo je da je dosta promenio režiju i kadriranje u odnosu na prethodnike

Slažem se, vidi se da je hteo da stvori emotivniji film. Takođe otvaranje filma je odlično, kao neka high production value AAA video igra i upoznavanje sa svetom.
Morao da je da promeni nešto jer bilo bi dosadno da je radio kao u Guardiansima 2, koji su baš zbog toga delovali ustajalo.

postoji jedan ne previše dugačak deo koji malo draguje,
Ne znam na šta tačno misliš, može u spoiler tag ako te ne mrzi?

stavljena je tačka na trilogiju i film verovatno odnosi trofej kao najbolji mcu izdanak u ovoj poslednjoj fazi.

Nijedan film iz poslednje Marvel faze nije ni blizu :) Po mom mišljenju Guardiansi su nešto najbolje što je izašlo iz ludnice zvane MCU, tj. nešto najorginalnije i nešto o čemu ljudi nikako ne bi saznali u ovolikoj meri da nije bilo prvog filma. Ako gledamo sve likove iz MCU, sve filmove, sve story arcove, možemo reći naravno bilo je možda nekih više epskih ostvarenja sa većim posledicama i "težinama" odluka, ali po meni Guardians se izdvaja od svih, jer svaki od ova tri Guardians filma može da stoji nezavisno, likovi su unikatni i toliko drugačiji od drugih superheroja da su pravo osveženje. Takođe, filmovi imaju režiju i stil (vizuelni vatromet i dijegetička muzika) koji su sada postali standard po kome se meri stilizovanost superherojskih filmova, humor tačno koliko treba (doduše, ruku na srce, može mnogo bolje, ali jasno mi je ko im je ciljna publika) - tako da kada se pogleda cela ova Guardians priča (sva tri dela), mislim da je ne samo u ovoj fazi (ovaj treći deo), nego celokupno Guardians trilogija najkvalitetniji proizvod koji je proizašao iz Marvela. Ne mislim tu na zarađen novac, nego na filmsko i umetničko ostvarenje, nešto što je drugačije od drugih stvari i nešto čega su će sigurno sećati zauvek, za razliku od generičkih zapleta ostalih superherojskih filmova (ma koliko epic story arcovi bili, tipa Thanos). Sećaću se atmosfere, muzike i kadrova koji su nešto najpribližnije (još od Scott Pilgrima) onome kako zamišljam dešavanja iz stripa kada bi bila u pravom životu.

Stavaljena je tačka:
Mnogo mi se dopao omaž, tj. zatvaranje kruga kada u bonus sceni na kraju pričaju o najboljim pesmama i Rocket pusti Redbone Come and Get Your Love... Osmeh od uveta to uveta mi je bio :D Sećam se još uvek kada se pojavio prvi Guardians, zaista nisam bio toliko upoznat sa svim tim likovima, a ni sa Jamesom Gunnom kao režiserom... I kada sam video da glavni lik stavlja slušalice, kreće ova pesma (za koju nisam znao do tada) i ogromna slova Guardians of the Galaxy preko celog platna - znao sam da je ovo nešto posebno. Ovom pesmom su zatvorili krug i bilo bi previše re-usovati ovu ekipu. Ali ostavili su prostora da nekad ko zna vidimo opet sve njih zajedno.

Edit*
Zaboravih da napišem da mi je najveća mana filma bedan negativac (ali ajde, on i nije toliko bitan u ovom filmu).

Last edited:
Ne znam na šta tačno misliš, može u spoiler tag ako te ne mrzi?
onaj deo kada slete na counter-earth mi je bio malkice naporan. malo su izvadili nebulino ulaženje u auto i prvi MCU FUCK, i drax i dvosed 😂

Zaboravih da napišem da mi je najveća mana filma bedan negativac (ali ajde, on i nije toliko bitan u ovom filmu).
ja mislim da je odlično prikazan kao megalomanijak, koji ne vidi dalje od svojih ciljeva. lik koji ga glumi je odlično odradio posao. prvo što sam pomislio je robokap, i ladno su iskoristili tu foru hahah.
slažem se da nije najmoćniji lik u univerzumu, iako bi trebalo da bude tu negde, ali sjebale su ga preterane emocije prema rocketu, zbog čega je pravio greške u koracima :)

naposletku ti preporučujem da odigraš igru. :)

Na koju igru misliš? Nisam igrao onu Telltale, ali ovo jesam

Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)

Marvel mašinerija, čini se nikada neće stati sa štancovanjem filmova i serija po raznim strip junacima. I dalje postoji neka vrsta neverice da je James Gunn ušao u isti taj Marvel sistem, pogotovo kada se zna njegova pozadina (radio scenarije za Tromu, koji bi sa ove distance mogli da se gledaju da su van dodira dobrog ukusa) i odabrao najmanje poznate likove iz sveta stripova i uspeo da dogura do trilogije. I to kakve! Znam da je dosta ljudi pratilo inicijalne Marvel filmove čak do Avengers Endgame, koji je važio u tom momentu za vrhunac kulminacije građenja nestvarnih strip svetova u obliku filmova. Ali mi je takođe drago što se oseća da tokom sva tri dela, svi možemo da vidimo neke od njegovih, da napišem stereotipnih stvari koje voli da koristi.

Smatram i dalje da su GOTG serijal jedna vrsta anomalije u toj Marvel mašini, i da je Gunn-ov specifična vrsta humora, skoro pa detinjasta, ali posuta raznim poštapalicama i harizmom glavnih likova (u kojima dosta doprinose sami glumci) i sjajnog odabira needle drop-ova, i građenju pre svega neobičnih svetova u kojima obitavaju van glavnog i da kažemo pravolinijskog univerzuma i klasične formule svakog Marvel filma koja je počela već jako da zamara, ovo dođe kao da je neko krišom došao na žurku, i uvalio vam sličicu i da vam pušta kultne "midnight movies" i sijaset ostalih bizarnosti koje ne biste videli u filmovima iz multimilionskih studija koji su navikli na siguricu.

Kratki uvod, posle katarzičnih dešavanja u Avengers Infinity War i Endgame, srećemo preživelu ekipu unutar glave mrtvog nebeskog božanstva Knowhere, Quill (Chris Pratt) je zapao u alkoholičarsku depresiju posle smrti Gamora-e (Zoe Seldana, da li ste ikada videli glumicu koja je čitavu karijeru radila po franšizama?) i ostatak ekipe koja čine Drax (sjajni Dave Bautista), Rocket Racoon (Sean Gunn daje pokrete, Bradley Cooper samo glas), Nebula koja se i dalje bori sa svojim besom (Karen Gillan), Groot (Vin Diesel i dalje daje glas, ali ne može neko da me ubedi da se ne koriste snimci iz prethodnog dela, no dobro) i Mantis (Pom Klementieff) su osnovali svoj štab i žive miran život. Ali kako to obično biva u goste im svraća Adam Warlock (kojeg igra Will Poulter, ova verzija se razlikuje dosta od samog strip lika, ali povremeni fizički humor i Poulter-ovo učešće u raznim komedijama dosta doprinose da lik bude dopadljiv, i smešan) koji će inicirati ekipu da se ponovo aktivira širom Galaksije i da nađu sebe, i svoje mesto u istoj.

Ne bih vam dalje otkrivao zaplet, jer ako budem ušao u prepričavanje, izgubili biste dosta na faktoru iznenađenja, a u ovom trećem delu, toga ima na pretek, iako možda traje malo duže nego što bi trebalo sve to doprinosi unikatnom osećaju da gledate film jednog autora, a ne deo mašinerije na koju ste već oguglali i navikli.

Što se samih performansa tiče, pohvale idu Bradley Cooper-u i Sean-u Gunn-u, i naravno James-u Gunn-u koji je razvijao lika tokom sva tri dela. Oduvek smo dobijali sitne mrvice i naznake zašto je tako čangrizav i šta je moglo da mu se desi, ali ovde su postigli odličan rezultat gde se kroz glasovnu glumu i stvarno vanserijsku animaciju dostiže mnogo sa ovim likom. Nije ni čudo što je pored Groot-a postao jedan od najvoljenijih karaktera iz serijala.

Chris Pratt, već neko vreme luta u raznim ulogama i čini mi se da su mnoge isisale onaj njegov dopadljivi kvalitet koji je prikazao u Parks and Recreations serijalu i prvih par GOTG naslova, čak je i sam James Gunn dobio vrstu vrućeg krompira sa Quill-ovim likom, jer su ga u Infinity War i Endgame dosta unazadili od napretka koji je evidentan u drugom delu serijala, ali Chris Pratt, u ovom filmu daje vam sve, srce i dušu i to se oseća da ako bi naišao na dobre saradnike u vidu režisera i scenarista, može da se vrati na staro i da bude zlatni tip Holivuda. Veliki napredak za lika koji je u suštini bio jedno džinovsko nedoraslo derište., a sada je muškarac.

Zoe Saldana je ovde imala i najviše materijala da igra van stereotipa, i mogu vam reći da je odlična, njena Gamora je impulsivna, i ne zanima je štaa je bilo pre, ima čak i dosta fizičke komedije i situacija i do kraja filma osetite kako se njen lik razvija na prirodan način. I dalje mi nije jasno kako se vratila, možda sam propustio specijal film ili postoji bolje objašnjenje, ali kao da je to bitno u ovakvim filmovima. :)

Dave Bautista je izneo ovaj film kao MVP i pokazao još jednom da nije samo još jedan kečer kojem je upala kašika u med, već da zna i da glumi i njegov Drax i dalje važi za simpatičnog, budalastog lika koji će svima prirasti za srce, a pored njega imamo i Groot-a koji je sada u među fazi.

Karen Gillan je dobila mnogo više minutaže, i bilo je zanimljivo videti lik Nebule kako se razvija od zlikovca tokom čitave trilogije i do nekoga ko je uspeo da doživi preporod, i maltene postaje vođa grupe dok je Quill u svojem raspadnutom stanju. Mantis je i dalje slatka na svoj uvrnuti način i kada je sparena sa Drax-om dosta bizarnog i detinjastog humora proizilazi iz tih situacija, ali imam neki osećaj, sada ovako iz sećanja da mi je bila simpatičnija u drugom delu.

Pošto smo prešli glavne igrače, osvrnuo bih se na glavnog zlikovca, a to je High Evolutionary (Chukwudi Iwuji, glumio u Peacemaker seriji) i često se dešava da u svim tim Marvel filmovima i serijama negativci uvek budu nekako simpatični ili barem da imaju dobar razlog zašto su prešli na stranu tame. Ovde je Gunn uz pomoć Iwuji-a postigao nešto savršeno, dobili smo zaista najnakaradnijeg zlikovca koji su Marvelovi filmovi videli, i cenim što uopšte nije simpatičan, već obestan, degeneričan i uveren u svoje ciljeve. Iwuji u svakoj sceni gde se pojavljuje, sa takvim jakim guštom izgovara svaku rečenicu i bazira ga između preglumljivanja do teškog patosa i psihoze, da kada dođe vreme za sukob sa njim, mi kao gledaoci možemo da uživamo u svakoj sekundi.

Osvrnuo bih se na produkciju, učestali problem svih Marvel filmova što se često vidi da koriste dosta efekata čak i za razne kulise i svetove u kojima se dešavaju razne priče i to može da dosta oduzme od toga da li vam prija ono što vidite pred velikim platnom. Njegova scenografkinja
Beth Mickle (radila na Drive, The Deuce, The Suicide Squad) je postigla nešto zaista fantastično ovde. Videćete toliko čudnih i bizarnih svetova, što nije baš učestala stvar, neki bi se mogli i staviti pod kategoriju da nisu za decu, jer ima tu dosta forica koji će odrasli pre skapirati i naravno omaža velikim režiserima horora. Milina je gledati kako svi oni izgledaju neobičnijeg od prethodnog i što je najbitnije nemate osećaj da je sve pušteno samo preko zelenog platna i generisano animacijom. Sa te strane, GOTG 3 je najmaštovitiji Marvel film, možda i više nego prethodna dva dela GOTG, i teško je da će ovo nadigrati u skorije vreme.

Dolazimo i do najpopularnijeg dela GOTG filmova, a to je pogađate odabir traka! Gunn je zaista imao neverovatne hitove iz svih perioda koje je revnosno birao, i pomalo koristio da nas emotivno manipuliše. (zli jezici bi rekli da je u tome najbolji, jer svaki deo ima neko stvorenje zbog koje nam zasu oči) Od heavy metala, hip-hop-a, pop rock-a, sve što je mogao ubaci to je urađeno taktično i sa određenim ritmom, kao da zaista slušate Quill-ov pod koji sadrži silne pesme i lepo se slažu. Naravno i sam OST koji se sastoji od kraćih tema je dovoljno efektivan da popuni momente.

Pošto privodim ovo kraju, osvrnuo bih se i na neke nedostatke, humor, James Gunn ne važi za najinteresantnijeg humorističara, ponekada je toliko bazičan da može da bude wc humor, ili pak da ide čak i do iritantnih momenata, a ovde malo više naginje ka potonjem. Usput film je poprilično emotivno manipulativan, kada krene sa tim nema stajanja, nemilosrdno će vas terati da zasuzite iz kapaka i da razmišljate kako plačete za 3d stvorenjem koje ne postoji, ili da uradi mali cameo već nekim likovima koji više nisu prisutni. Nekim ljudima će to biti već passe, jer nije mu prvi put ovo da radi, ali ne mogu da kažem da je to nešto najgore što može da uradi sa ovakvim filmskim serijalom. I nije trebao ovoliko dugo da traje film, moglo je komotno skratiti nekih desetak do petneastak minuta i bilo bi to sve i dalje dobro, ne bi možda imali kakve prepirke između likova, ali preživeli bismo.

E sada završne pohvale, ovaj film je unikat, jeste kokicožderski film, ali naspram svih ostalih iz mašinerije nudi nam jedno cerebralno i emotivno iskustvo, svi likovi imaju značaj i grade se njihovi odnosi, i Gunn je svestan da svi želimo da vidimo gomilu neuklopljenih likova koji postaju surogat porodica da ostanu živi i zdravi, i u tome briljira. I što je najbitnije ne sledi klasičnu logiku koja je postala odveć stereotipna u superheroj filmovima, a to je dobri momci moraju da izdevetaju zlikovce da ne dođe do smaka sveta. Ovde su ulozi personalni i daleko bitniji i da kažem prijemčljiviji jer su realistični. Ono što se još da primetiti jeste da je James Gunn, kao režiser napredovao, i to mnogo. Ima dosta pratećih kadrova, jedan lažni statični kadar koji je naravno urađen u 3d, ali je toliko dobro i čisto sve da ću mu oprostiti i svemu tome pomažu i jarke i uklopljene boje koje nisu tako učestale kod Marvelovih filmova. I skida se kapa montažerima uradili su najbolji deo posla.

Za ovako vredan i vrlo dobar rad, zna se, 8 jaka. Posle nekoliko godina voleo bih da prođem još jednom trilogiju i da vidim kako se drži, ali iskreno, ovo će po mojem ličnom ukusu i dalje da važi kao najbolji Marvel film. Topla preporuka da se gleda na velikom platnu.

Izuli Guardiansi, konstantno najbolji deo MCU-a još od prvog filma. Cela ova ekipa je vrhunac koji mislim da MCU više neće moći da dostigne, tako da je i solidna izlazna tačka jer su manje-više završili sa svim originalnim likovima i ekipama koje su celu ovu sagu i započele. Jeste da su ostavili prostora da se neki likovi vrate, ali mislim da ne želim da vidim način na koji ih neko drugi koristi i karakterizuje.

3>2>1 i što se mene tiče.

Deluje.....kao i skoro svi ostali iz ove poslednje faze.

Last edited:
Back
Top Bottom