Kako ne moze? imas garsonjere za 20 do 30 hiljada. Svaku izdas za bar po 150e.
Meni je 400e mesecno extra, obzirom na sta sam navikao i vise nego dovoljno.
Realno moze da se prezivi sa 200e mesecno.
Ne bavim se ja vise tim poslom vec dve godine, ali da, uvek moze honorarno nesto jos da se radi da se dopuni budzet.
Jako ti je losa matematika.
Generalno nekretnina moze da ti se isplati u normalnim optimisticnim uslovima za 14-17 godina. Plus, koliko ode trziste gore (Beograd, ali i dole - sela, varosice, gradici dobrim delom stagniraju).
100.000e ako racunamo 17 godina ti je ispod 500e.
Takodje u Srbiji kao stanodavac si vrlo malo zasticen. Racuni se vode na ime vlasnika (neke cak placas cele godine i kad ne koristis), tesko mozes nekog izbaciti kakva god da ti sranja pravi itd.). Prijavljivanje stanara je horor.
Na garsonjere, slabije lokacije - mozes dobiti veci procenat naizgled ali je (bar iz mog iskustva) veca promena stanara. Tako da treba uracunati i to - ko bi ti tu ziveo i kad ode koliko bi dodatno kostalo da sredis stan opet plus bar 1-2 meseca bez kirije. Jedan stan za 100k ima 1 kuhinju, 3 stana za 33k imaju 3 kuhinje.
Za veci procenat, od 14-17 potrebno je ozbiljno zongliranje i da znas sta radis...
Za prvu nekretninu, ako je nov objekat ne moras platiti PDV (ili bar deo njega). To je isto olaksavajuca okolnost u nekim situacijama.
Location, Location, Location...
Kao long term investment, sa nasom putnom strukturom ne vidim da u centrima nece rasti brze cene.
Ne pricam ovde samo o bazicnim stvarima - prodavnica, skola, vrtic, posta.
Ima toliko (polu) divljih naselja - kakvu god naizgled imao tu nekretninu - cena joj nece porasti, u odnosu na sredjenu lokaciju, kakva god da je nekretnina mala.
Radim u IT firmi na NBG i maltene kako ko postaje medior/senior i raste mu plata blize je NBG-u.
Cena je mnogo manje bitna kad mozes da priustis da ne provedes 45-120 min u kolima.