• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Kupovina tehnicke robe/prodavnice/internet prodavnice/iskustva/reklamacije/zastita potrosaca

Xelios26

Well-known member
Reaction score
2,961
Posle par danasnjih, blago receno neprijatnih razgovora, ajde rekoh da napravim ovu temu.

Pre nego sto pocnem, dobro znam u kojoj zemlji zivim i da zakoni u istoj recenici ne idu zajedno.
Sta cemo da radimo mi obicni ljudi nego da se pozivamo na Zakon o zastiti potrosaca.
Kada smo vec kod gore pomenutog, od obicnog coveka se ne ocekuje da ga zna, ali s obzirom na to, u kojoj kivi (banana je vec pojam) zemlji zivimo, ja sam ga nazalost, dobro proucio.
Umesto da nas stiti sistem i da se polazi od postulata "postene trgovine", nailazimo (makar ja) do porazavajuceg dela.
Retko ali bas retko ko od Prodavaca (bilo radnja, internet stranice ili oba), osim sto neki neke delove navode na sajtovima, nemaju pojma o ovome, i posluju.

Moje danasnje iskustvo je sa Atomom i Modulusom.
Ta pravna lica, imaju sajtove za prodaju, a bolje da ih nemaju. Jer ako ne zivite u BG-u, platicete dostavu (to je ok) ali i kada proizvod saljete na reklamaciju. (2 puta, jednom da ga posaljete, a drugi put eventualno ako trazite zamenu) LOL . Isto kao kada biste narucili od nekog sa KP.

```Prodavac snosi sve troškove koji su neophodni da bi roba postala saobrazna ugovoru, a naročito troškove rada, materijala, preuzimanja i isporuke.```

Ne to za njih ne vazi i culi nisu. Malo pitas sta u slucaju reklamacije, i dobijas biser do bisera.
Na moje pitanje zasto nemaju proces reklamacije na sajtu, zasto posluju online, lik iz Atoma prica bajke.

```
Trgovac je dužan da pre zaključenja ugovora o prodaji robe ili pružanju usluga, potrošača na jasan i razumljiv način...
na srpskom jeziku ili jeziku nacionalne manjine, u skladu sa zakonom, obavesti onačinu izjavljivanja reklamacije trgovcu...
a naročito o mestu prijema i načinu postupanja trgovca po njima, kao i uslovima koji se odnose na ostvarivanje prava potrošača po osnovu saobraznosti (član 12. Zakona).

Prodavac je dužan da na prodajnom mestu:
- vidno istakne obaveštenje o načinu i mestu prijema reklamacija, kao i da
- obezbedi prisustvo lica ovlašćenog za prijem reklamacija u toku radnog vremena. ```

Ne moram ja da zovem. Prodajnim mestom se isto smatra internet portal.

Iz Modulusa su mi rekli da ako necu da uzmem, ne moram. Da sam po zakonu duzan da reklamiram proizvod samo i iskljucivo sa servisom.
Kada pitas koji zakon, odgovor pa nisam pravnik. Da se ne pomerim smesta ako lazem.

Braco, tuzna je sudbina nas kupaca i neka nam je sa srecom.
Gigatron izbegavajte koliko mozete, poslali su mi sestri skoro TV sa nekim linijama na panelu, to bih pisao roman, koliko su je veslali, dok ja opet nisam uzeo da pisem i stavio Trzisnu u kopiju.
Neki cak i ako prodaju online, nisu culi za Ugovor na daljinu (internet prodaja i da po zakonu imate 14 dana da samo vratite proizvod), niti salju obrazac o odustanku od ugovora.

Sa BC groupom sa imao do sada dobru saradnju.
Rahmetli Emmi i Winwin tezak haos, dok bejahu zivi. Tehnomanija, njihov naslednik koji ih je kupio, o tome ne bih trosio reci.

Narucivao sam i preko bazzar-a i ananasa nesto sitno, OK su, ali su oni uglavnom posrednici.

Da i sa Tehnomediom sam imao ok iskustva.

Drzte se braco Potrosaci, drzte gace.

Last edited:
Ja sam nasao neku likusu na kp sto nabavlja robu iz ipona i sa njom saradjujem vec nekoliko godina(od kad je fantastic otisao u penziju)i nemam nikakvih problema nikad :) sto se nasih tice BC group su top i Monitor.Gigatrona nisam ni ja ljubitelj i generalno nasih iz razloga sto znaju da lazu.zavlace da imaju nemaju kad ce sta stici pa onda su skuplji dosta a navise od svega nemaju vecina stvari i slabo sta restokuju.Sve u svemu imao sam dosta losih iskusava i nerviranja kada sam kupovao u srpskim prodavnicama

Kod mene nije samo skrol već je i deo stranice odsečen sa desne strane, ni Reply dugme se ne vidi

Now we know steps to reproduce the bug. :)
open tag/bbcode/closed tag

Razna dobra i loša iskustva sa našim prodavcima sam imao.

Preko KP poručio NAS i 2 hard diska. Ukupna cena debelo preko 1000e. AKS donese polomljen - vidno udaren sa jedne strane. Naravno videlo se tek po skidanju folije sa paketa. Preko mesec dana su mi obećavali da će kolega izaći danas da uradi zapisnik. Bukvalno sam im slao preteće mejlove. Srećom prodavac je imao više strpljenja od mene (Nebojša tehnika iz Subotice, preporuka) i jednog lepod dana kurir se pojavio na vratima, uradio zapisnik, preuzeo robu, a prodavac mi poručio i poslao novi. Saga je trajala bez malo 2 meseca, srećom je imala hepi end.

Još jedno traumatičnio iskustvo sam imao sa Tehnomanijom. Za Black Friday poručio WD Gold, hard disk sa reputacijom da je jedan od najpouzdanijih. Došao je dead on arrival. Odem u radnju, predam na zamenu, čekam nekoliko nedelja i stigne mejl da se reklamacija odbija jer nije ustanovljen kvar. Srećom me je lik u radnji upozorio da će se to desiti i da iskuliram. Navodno imaju zakonsku obavezu da se tipa u 2 nedelje jave i reše reklamaciju. I onda su smislili resenje - jave da ti je odbijeno. Posle nekog vremena kada stigne zamena jave da su ipak promenili odluku.
Sve u svemu, ispravan hard je stigao na moju adresu. Posle 3 nedelje rada je počeo da javlja SMART greške. Odneo ponovo u radnju, ponovio proces reklamacije, al ovaj put tražio pare natrag. Opet posle par nedelja dobijam izjavu da se odbija. Ali na kraju sam pare dobio.

E, da, oba puta hard mi je stigao u antistatičkoj kesici i ničemu više. Kesu čipsa bih bolje upakovao.

I opet se na kraju može sve nazvati hepi endom, ako izuzmemo potrošene živce.

Mislim da ovakve stvari baš zavise od slučaja do slučaja (što stvari još čini gorim i nepredvidljivijim), ali primera radi ja sam sa Gigatronom do sada baš uvek imao odlična iskustva. Nisam često u zemlji i onda kada dođem i moram nešto kod nas da kupim oni su mi najsigurniji, baš zbog dosadašnjih iskustava, znam da nisu najbolji ali kao što si napisao na početku, svestan sam kakva je ovo zemlja...uvek uvažili garanaciju ako je bilo problema, odgovorili u dogovorenom roku itd. Ali znam više njih koji su upravo sa njima imali problema po pitanju tih stvari.
Games (ili kako se već piše), isto tako odlična iskustva.
Sa druge strane, ja sam najveći problem baš sa BC Groupom imao. Tablet je bio u pitanju, morao sam 2 puta da ga šaljem na reklamaciju za isti problem jer su oni tvrdili da su ga ''sredili'' - ustvari su u servisu bukvalno samo 2 puta vratili sve na fabrička podešavanja i mene pravili budalom, kako servis tako i sama radnja. Treći put sam ja potegao zakon i onda su promenili priču.
Tako da je to problem kod nas, zakon se selektivno poštuje i nikada ne znaš kakvo iskustvo možeš da imaš, nažalost.

Last edited:
Ima li ljudi koji su narucili Zeldu TOTK preko Computer Land-a?

Ja sam narucio fazon 7.og, danas nema nikog.
Na chat-u neki nekulturni, kazu zovite bacvansku, to je centar, posaljite im SMS. :D
posaljite mejl...na mejl od juce i danas ne odgovaraju...telefon nedostupan.
Pozovem neku drugu radnju, kazu javicemo Vam se.

Posle sat vremena zove cura nazad i kaze, nemaju struje, bleje danas. Javice Vam sta je sa narudzbinom u ponedeljak. hahhahaha
Mislim nisam platio nista unapred (znam za jadac) i nije mi toliko stalo da igru igram danas (igrao sam je vec danima)....ali nikako ne preporucujem pre-order kod ovih teletabisa. Games rs mi deluje najozbilnije. Ionako vrte cene iste u krug.

U Monitoru sam uzeo kuler i bila je kutija otvorena, onda neka nalepnica/deklaracija, namerno pocepana (ostali tragovi), a dal je sve u kutiji, to cu sutra da proverim, uglavnom da podelim info ako nekom znaci...

Ima li ljudi koji su narucili Zeldu TOTK preko Computer Land-a?

Ja sam narucio fazon 7.og, danas nema nikog.
Na chat-u neki nekulturni, kazu zovite bacvansku, to je centar, posaljite im SMS. :D
posaljite mejl...na mejl od juce i danas ne odgovaraju...telefon nedostupan.
Pozovem neku drugu radnju, kazu javicemo Vam se.

Posle sat vremena zove cura nazad i kaze, nemaju struje, bleje danas. Javice Vam sta je sa narudzbinom u ponedeljak. hahhahaha
Mislim nisam platio nista unapred (znam za jadac) i nije mi toliko stalo da igru igram danas (igrao sam je vec danima)....ali nikako ne preporucujem pre-order kod ovih teletabisa. Games rs mi deluje najozbilnije. Ionako vrte cene iste u krug.
Fizički preorder i Srbija mi nekako ne idu zajedno. Bukvalno nemam poverenja da oni razumeju šta to znači launch day.

U Monitoru sam uzeo kuler i bila je kutija otvorena, onda neka nalepnica/deklaracija, namerno pocepana (ostali tragovi), a dal je sve u kutiji, to cu sutra da proverim, uglavnom da podelim info ako nekom znaci...
Pa što se nisi bunio? Jesi uzimao u radnji ili poručivao?
Ja sa njima, vip houseom i atomom imam samo najbolja iskustva.

Ja sam bio iznenadjen sto je games dostavio Zeldu day one. Prvi put u zivotu radim pre-order i prvi put kupujem u Games 🤣

Last edited:
@Xelios26
Atom je mala prodavnica sa 5 zaposlenih.

Samnom i uzivo i preko telefona su uvek bili ljubazniji i korektniji od bilo koje prodavnice koje si pomenuo.
Mislim da nije realisticno da imaju proces reklamacije na sajtu (i po mom misljenju nije potreban).

Kad su u pitanju reklamacije u velikoj vecini slucajeva isteram svoje.
Ali, u poslednje vreme sam poceo da postavljam sebi i pitanje - po koju cenu?
Da li je cena postarine za reklamaciju vredna mog nerviranja? Rekao bi da ne, cak i da je u pitanju bela tehnika.
Niko ko radi u podrsci tih velikih prodavnica nema nista protiv mene, cak iako ne poznaju i ne postuju zakon.

Mislim da je bolje po mene da biram bitke koje cu da bijem. A, ovo, mi stvarno nisi bitne stvari...

Sta ti mislis?

Back
Top Bottom