Da li si se iznenadio nekom lektirom

Uzmi recimo Dežurne krivce, fantastičan film(nospoilers), ali gledao sam ga prvi put relativno skoro, i kao šta sad ovo je već viđeno. Pa da, ali oni su to prvi postavili. Isto kao kad bi uzeo da gledaš filmove braće Marks. Te fore se video milion puta kasnije. Ali oni su ih postavili.
Svaki medijum je drugačiji, a kod igara mi je oduvek bilo, ako mi ispričaš sve o njima, neće mi biti isti užitak kao kada uđem u neku naslepo i sam to otkrijem, pogotovo kod starijih kod kojih se zaista često dešava da ne ostavljaju neki wow efekat što zbog zastarelih mehanika, grafike ili sijaset problema oko pokretanja na modernijem hardveru.
Primera radi prepričam ti Disco Elysium ili Planescape Torment, a to su baš narativne igre, koje stvarno mogu da iznenade, pokvario bih ti ugođaj ako ih nikada nis probao. I verujem da ne bi bio isti wow efekat kada uđeš u njih sa što manje znanja.
Što se samih knjiga i filmova tiče, to sve zavisi od veštine pisanja i stila, ako je dobar pisac i neko mi da odokativan opis same fabule, i ispostavi se da valja, rado ću iščitati do kraja. Ako je loše, ili da mi se ne dopada stil, batalim, nemam vremena da svaku stvar ispratim. Bio bi ovo jedan monoton ćivot.
Kod filmova uvek možeš da nađeš razne tehničke cake, od montaže, zvuka, osvetljenja i da li je sama gluma bila dobra, pa i da pređeš preko toga ako ti se neko izlane i spojluje čitav zaplet. Jedino ako ih ne gledaš iz proste konzumacije i samo da ubiješ-upotpuniš vreme.
Čini mi se da uvek kod ljudi koji vole nešto, postoji taj utkani momenat, e moraš ovo da probaš, ovo je bilo revolucionarno i postavilo je razne postulate, što je donekle u redu, ako te zanima baš prošlost, ali ako dobiješ detaljni brifing (imam drugare koji se kunu u Half-Life i lorda Gabena kao da su spasili pucačine) stvarno je u redu i propustiti. Ima drugih naslova koje treba istraživati.
Edit: Da bi i dalje bilo on topic: nikada nisam igrao Crusader: No Remorse. Imam drugara koji je baš zagrižen za specifične 90s akcione igre, i uvek mi je punio glavu da bi trebalo da ga obrnem.