• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hi-Fi setupi forumaša

Bojan

Well-known member
Reaction score
2,743
Malo je cudno sto nemamo ovu temu :).
Pisite sta imate od slusalica, zvucnika i ostalog hardvera...cime ste zadovoljni, sta planirate da kupite, a mozemo ovde da bacamo i audio related vesti.

Od opreme trenutno imam:

Schiit Modi 2 Uber (dac) + Schiit Magni 2 Uber (amp)
image1.jpeg

Schiit 2 stack je jedno vreme bio pocetnicki best buy i posle nekoliko godina upotrebe mi je jasno zasto.
U medjuvremenu se pojavilo dosta novih komboa, ali iskreno, slabo sam i pratio jer mi za moje potrebe ne treba nista bolje.
Verovatno cu tokom vremena uzeti i neko lampasko pojacalo.

Fidelio X2 (open headphones)
image0.jpeg

Slusalice sam platio 300e pre jedno 5 godina, klijent iz Holandije mi ih je doneo kada je dolazio u posetu.
Odlicne su slusalice, a vremenom je i cena otisla dole (oko 200e su sada).
Zvuk je zabavan, bass je dobar, malo su visoki tonovi grainy, ali sve u svemu - dobre slusalice.
Slusalice su solidno teske, a posle nekog vremena pocinju usi da me svrbe od materijala kojim su oblozene. Imao sam problem sa kucistem koje je krenulo da puca, majstor iz Kamenice je resio problem.
Koristim ih samo kada zelim kriticki da slusam muziku, ili ako igram neku igru koja ima dobro odradjen zvuk. Planiram da kupim neke Audeze slusalice, ali sam svestan da ih necu koristiti cesto i da je kupovina verovatno bacanje novca.

Dunu 2000j (iem)
iem.jpg

Bubice sam kupio pre 5 godina od dnevnica koje mi je firma dala za putovanje u inostranstvo i koristio sam ih skoro svakodnevno.
Skupe su bas bile (400+ evra, sada ni izbliza ne vrede toliko jer su izasli noviji modeli), ali sam prezadovoljan. Nazalost, cable je krenuo da otkazuje, tako da cu ih po svemu sudeci slati za Singapur (da se odradi detachable mod).
Zvuk je konfigurabilan zbog velikog broja stvari koje se mogu menjati (tips, rings), sto je dobro jer su visoki tonovi prilicno izrazeni, pa se javlja i piskavost glasova (valjda se ovako sibilance prevodi). Izolacija je fenomenalna (uz bass rings), ali se desava da me zeza pritisak u usima (sa cim svakako imam problema, jer mi je vilica blago sjebana).

Pre ovih bubica sam imao nekoliko razlicitih cx300 i akg324p...razlika u kvalitetu je ogromna.
Sada merkam ili neke custom IEMs (koje su uglavnom jako skupe), ili Fiio FH7.

JBL SB450 (soundbar)

Pre 3 godine sam resio da uzmem neki soundbar uz novi televizor i odlucio sam se za ovaj model posto je bila neka akcija u Madjarskoj.
Zvuk je skroz ok, mada nisam testirao granice jer ne zelim da se zameram komsiluku.
Sigurno je da postoje i bolji modeli, ali dobio sam ono sto sam zeleo - uredjaj koji se lepo uklapa i zvuci dosta bolje od tv zvucnika.

Last edited:
Trenutni setup :

Head : Philips Fidelio XHR2 (daily driver za muziku i gaming)
HyperX Cloud 2 (koje koristim samo ako mi zatreba mic)
Dac/AMP : Sound Blaster GX6

To je trenutno sto vozim i overall sam zadovoljan. Prosle nedelje sam testirao AKG 712PRO kante kod burazera i ostavile su mi pozitivan utisak, mnogo veci soundstage od Fidelia i za nijansu precizniji zvuk. Jedina mana je build quality koji je prilicino ''jeftiniji'' u odnosu na Fidelio ali nazalost tu odluku su doneli iz razloga jer su zeleli lagane slusalice, po mojoj proceni sigurno su duplo lakse od Fidelia.

Prilikom testa sam kacio na GX6 i FiiO K5 PRO i bio sam odusevljen koliko je zapravo uspeo GX6 fino da ih vozi recimo da je uspeo da isporuci nekih 70% perfomansi FiiA K5 PRO sa ovim slusalicama.

Sto se tice buducnosti mislim da cu Fidelio 2 XHR2 zameniti sa Beyerdinamic DT 1990 PRO modelom ali prvo moram da ih probam svakako pre nego sto donesem odluku, sto se tice DAC/AMPa cekacu novu FiiO seriju da vidim kompletnu ponudu uglavnom me zanima njihova mid to high end ponuda za 2021.

AKG 712 Pro
FiiO K5 Pro
SB GX6
SB X3

Moj setup Fidelio/GX6

Last edited:
Pisali smo vec o tome na starom forumu i Discordu, ali da ponovim svakako.
Series X konzole uopste ne prepoznaju usb DAC-ove, a nemaju ni optical, sto znaci da je slusalice jedino moguce povezati na joypad, direktno na tv ili se zezati sa splitterima.
Situacija je za nijansu bolja na PS5 jer konzola prepoznaje starije UAC1 usb DAC-ove, ali se ljudi zale na nedovoljnu jacinu zvuka. Konzola takodje nema optical, a dodatni problem je sto Tempest trenutno nije moguce koristiti preko hdmi-a.
Switch podrzava UAC1 usb DAC-ove.

Kada sam vec pomenuo 3d audio, mogu i da ispricam moja iskustva na pc-u.
Windows Sonic koji dolazi sa W10 je besplatan, ali me zvuk nije preterano odusevio.
Osim toga, postoje dve opcije koje se placaju: Dolby Atmos i DTS Headphone X 2.0.

Za obe opcije je potrebno skinuti https://www.microsoft.com/en-us/p/dts-sound-unbound/9pj0nkl8mcsj i aktivirati trial ili kupiti codec. Dobro je sto kupovina codeca vazi i za xbox, pa je dovoljno platiti jednom.

Sto se samog kvaliteta tice, misljenja su razlicita, a zavise i od toga o kojoj se igri radi.
Sa Atmosom sam slabo imao dodira (osim nekoliko testova), dok sam DTS X 2.0 koristio u nekoliko igara.
Zvuk je najkvalitetniji u igrama koje imaju podrsku, a posebno me je odusevio RE2r.
Spisak podrzanih igara je kratak:
  • Gears 5
  • Borderlands 3
  • Call of Duty Modern Warfare
  • Call of Duty Black Ops Cold War
  • Forza Horizon 4
  • Shadow of the Tomb Raider
  • Assassin's Creed Origins
  • For Honor
  • Final Fantasy XV
  • Resident Evil 2
  • Metro Exodus
  • The Division 2
  • Ori and the Will of the Wisps
  • Super Lucky's Tale
  • Cyberpunk 2077
Ako nekoga zanima vise detalja o DTS X 2.0, moze da pogleda ovu temu:

Sto se tice 3d zvuka tice uglavnom koristim Atmos ako je dobro implementiran za sve ostalo koristim SB-X mod na DAC/AMPu za 3d zvuk.

Zvuk izlazi digitalno 1:1, ne moze da ima veze sa jacinom zvuka.

Nisam probao, ali sam naleteo na ovakve komentare:

This is yet another bug in the PlayStation's USB audio implementation.
If the DAC exposes a volume control over USB, the PS4/PS5 seems to set it below 100% (I've heard it can be as low as 50%) and this cannot be adjusted.
If the DAC has a fixed volume, with no USB volume control, it will play at full volume as intended. I believe one of the JDS Labs DACs has a firmware update which disables the volume control to do just that; but it's a non-reversible change.

Connecting your DAC to an amplifier with a high output is certainly one way to work around this, but it's not ideal.
The more amplification you use, the more likely it is that you will also be amplifying noise, or that the amp will be performing worse.

The PS4 sets the output volume too low. There’s no way to push the E10K’s amplification above max.
I’m using a Fiio K5 Pro over optical with my PS4

Zanimljiva je i prica oko uac2 drajvera.
Microsoft godinama nije imao generic driver u W10, on sada postoji, kao sto postoji i na Linuxu i MacOS.

Last edited:
Da se ispravim
"Zvuk izlazi digitalno 1:1, ne moze da ima veze sa jacinom zvuka - ako je sve dobro implementirano."

Ne vidim sto bi PS imao kontrolu jacine zvuka, ili ovde jos gore sto bi fixirali na ne-maximum.

Pa ne znam ni ja, mozda da ne bi morao svaki cas da ustajes da pojacavas :D.
Nemam pojma kako to tacno funkcionise i cemu uopste sluzi, ali vidim da se i ljudi na Redditu zale.

Softverski je problem, tako da ce valjda biti sredjeno.
Mada bi i Sony i MS mogli lepo da podrze uac2, ako su vec resili da izbace optical.
A do tada smo osudjeni na workaroundove:

Sto se mene tice Audio je mogao biti i poseban podforum sa odvojenim temama za razne stvari. Nije da sam neki poznavalac, da imam istrenirano uho i da sam spreman da dam ne znam koje pare, al volim da citam :D

Na poslu imam Objective2 Amp i modovane HD201 (zamenio kabl, sundjere i malo ih vizuelno sredio jer su bas stare), amp mi stoji na poslu godinu dana, ne znam ni sam zasto.

Kod kuce koristim ATH m40x sa custom sundjerima (po preporuci bugarina link) meni bolje slusalice verovatno ne trebaju, zvuk je odlican, cena korektna, ovi zamesnki sundjeri su mnogo bolji od originalnih od kojih su me usi bolele posle duze upotreba.

Imam i KZ ZS10 bubice koje manje/vise ne koristim vise, kontam da porucim usb-c kabl za njih, pa cu ih mozda opet vise koristiti.

Last edited:
Ja furam isto neki basic setup koji mi radi posao za pocetak, jer nemam mesta za nesto vece i jace :D

SMSL SU-8 Version 2 Balanced DAC​

1612382147728.png 1612382437713.png

Ovo sam uzeo za kucni setup, za zvucnike i za neku buducnost da kazem, posto po svemu sto sam gledao mislim da mi nece trebati nesto bolje od ovoga u skorije vreme. Do jaja je uradjen, aluminijum varijanta neka, tezak kao tuc :D Deluje kao da je izradjen iz jednog dela, jako kvalitetno.
Ima opticki i usb input, balansirane xlr i rca izlaze. Izasao me 200 eura ravno, imao sam srecu poznanik mi narucio u kini, i doneo za par dana posto je putovao vamo :D

JBL LSR 305 P MKI Studio Monitor​

1612383014490.png

Jbl aktivni monitori za sto, uzeo kod nas u player.rs, mark 1 varijanta, lepsa od mk2 zbog mat crne, ali za nijasnsu losija zbog praznog prostora u gornjem delu oko drivera, postoji mod da se taj prostor ispuni pur penom, navodno daje bolje visoke, ali mi je cimanje da se bavim tim.
Mislim da su bili 175e po komadu u tom momentu. Jako lepi i kul zvucnici, sviraju jako jako, drzim uglavnom na 40% dac volume i 60% zvucnike, na 60% dac volume je ozbiljno glasno, nisam nikad isao mnogo preko toga.
Balansirani xlr input, podesavanje za bas u zavisnosti od blizine zida. Stoje mi blizu zida, sto kazu da i nije ok, ali nemam bolju opciju trenutno. Jedina stvar koja mi smeta je sto ne sviraju jednako dobro kad su tihi, dolaze do izrazaje kad volumen ode gore, sto nije uvek opcija :D
Vidim da ih u playeru nema sada, ima mark 2 varijanta za slicnu cenu.

ISO ACOUSTICS ISO-130 Stand

1612383667132.png

Koristim iso acoustic stalak za zvucnike 210mm visine sto mi je idealna visina za sedecu poziciju ispred zvucnika, taman na visinu usiju. Ovo mi je bila poprilicno skepticna kupovina jer nisam mislio da ce ista pomoci, ali razlika je bila ocigledna, kada sam ih odvojio od stola. Ima 2 opcije za setup visa i niza, jednostavno se sklapa i lepo izgleda, slaze se boja sa zvucnicima. Isto uzeti u player.rs, 100 eura su bili tad, sad vidim da su malo skuplji.

To je sto se tice kucnog setupa.

Philips Audio SHB9500 Open back​

1612382870417.png

Prejeftin, preudobni i predobri Philips :D Prve ozbiljnije sluske koje sam uzeo sebi, pre ovoga sam korsitio Altec Lansing neki i skok na ovo je bio abnormalan :D
Velike, lepe, udobne sluske koje uglavnom koristim za posao, sada sam uglavnom kuci zbog korone, ali njih sam iskljucivo koristio na poslu vec par godina, svaki dan, ceo dan, bez trunke umora na glavi. Malo je problem za posao sto su otvorene, ali se jos niko nije zalio do sad, pa ih furam i dalje. Poprilicna je razlika kada ih koristim kuci na dac-u u odnosu na posao motherboad setup, sto je i razumljivo. Jako su izdrzljive, izgledaju kao da se nisu koristile ni dan posle svih ovih godina. Uzeo sam ih u USA, drugar mi je doneo, platio ih 50 dolara na newegg, nije moglo bolje. :D
Jedino sto im fali je malo jaci bas(postoji mod za ovo, ali me mrzi da se cimam naravno :D), ostalo je za te pare i vise nego dobro, sound stage i imaging korektan, malo imaju mutnjikav zvuk u poredjenju sa drugim sluskama koje sam probao m40x i shure srh1840,ako se dobro secam da su bile, ali dosta bolji od sony XM3.

ATH-M40x​

1612385888151.png

Sluske koje sam uzeo burazu, ali sam i sam testirao i slusao. Na prvo slusanje zvuk koji mi vise odgovara od Philipsa, ali je udobnost uzasna. Mali padovi od kojih se znoji glava, pritiskaju usi, ne mogu se nositi dugo, pa je jedna od prvih stvari koje sam uradio zamenio originalne padove, novim. Sto je jako kul feature, koji recimo philips nema. Zamena padova je stvar koja je slusalice ucinila 10 puta boljim sto se udobnosti tice, a i zvuka. Padovi su polu otvoreni, malo su ubili bas, koji je sada slabiji, ali je zato sve ostalo progledalo. Skoro je uzeo i @stale, pa moze da baci komentar.

1612386376045.png

Imao sam prilike da uz ova dva para, slusam i testiram jos i Shure srh1840 model, ako se dobro secam ovaj model je bio. Kada sam presao sa mojih na ovaj, bio mi je zvuk uzasan, ali posle par dana slusanja, kada sam se navikao i onda se vratio na philips, skontao sam ogromnu razliku u cistoci zvuka. Ovo su monitorske sluske malo vece klase, pa samim tim je i zvuk dosta cistiji i sterilniji.

Druge koje sam probao i slusao su Sony wh1000xm3 noise canceling. Do jaja izrada, komforne, malo teze, ali meni generalno tezina kod slusalica ne smeta. Brutalno dobar noise cancel, kul basevi, ali zvuk ispod philipsa za moj ukus. Ovo je svakako mnogo bolja varijanta za neko radno okruzenje jer su zatvorene i imaju sjajno ubijanje spoljasnjih zvukova do nivoa dranja vise ljudi u sito vreme bukvalno.

Nisam puno pisao o tim detaljima, kontam bolje da se informisete od reviewera na netu, pogotovo sto je zvuk subjektivan, a i ne umem bas da opisem sve to recima :D

Ove godine sam planirao da predjem na nesto malo ozbiljnije sto se sluski tice, posto ih iskljucivo koristim na poslu, gledao sam da moda uzmem neku zatvorenu varijantu i tu mi nekako najvise paznje privukle Aeon Flow Closed varijanta, vizuelno i po recenzijama na netu. Kontam da vecinu slusalica u ovoj klasi necu moci da probam nigde, verovatno cu ici na blef.

Uz njih sam ovih dana sa shinom pricao o Audeze sluskama posto ih ima kod nas i mogu da se probaju, pa cu verovatno otici jedan dan na test :D

Ili neki Sennheiser u istim rangu.

Za dac amp me privukao Element 2, koji cu mozda uzeti uskoro, vizuelno prelep, hardverski moze da potera sve ovo sto bih uzimao, a kvalitetom kontam da ce zadovoljiti potrebe na neko vreme.

Upgrade za zvucnike ce pasti kad se upgradujem na stan ili kucu, pa ce ici neka kul pasivna hi fi varijanta.

Basic setup, ali sam veoma zadovoljan.

PC & PS4 > optical > AVR Denon 1908 > 5.1 Infinity Primus zvucnici [samo zadnji par nije IP, bice jednog dana].

Sto se slusalica tice, Denon 1908 > odlicne Cooler Master MH751. Prekacim ih na PC kada koristim online chat, sto se ne desava cesto.

Od mana setupa, jedino mi je zao sto AVR ne podrzava DTS HD i ostale napredne kodeke, i sto ne radim HDMI passthrough kroz AVR da bi dobio perfect lipsync. Al ok, promenicu AVR jednog dana kada uzmem neki HDMI 2.1 TV.

Dajte neke bluetooth bubice (koje idealno mogu da se kupe kod nas) koje razumno lako mogu da se koriste na vise (3-4) uredjaja (ne odjednom, moze i switch)... po mogucnosti da mogu i neki razgovor da obavim...
Najradije bi uzeo sony wf-1000xm3... ali mi se ne uzima nesto iz sredine 2019 po punoj ceni...

Sennheiser Momentum True Wireless 2? Nekako sam skeptican da vrede skoro 3 Galaxy Buds Live-a kojih je KP pun?

* muzika je u mozda 25% slucajeva

Last edited:
cestitam i nek te dobro sluzi :) kakav je u razlici sa G6?(imam G6)i koje slusalice si narucio?
Za muziku je mnogo bolji pogotovo ako nekome treba mnogo vise struje da bi gurao neke ''gladnije'' slusalice jbga 150mw je GX6 a FiiO je 1.5w, tu je naravno i hardverski DSD support, coax/optical,MQA support itd. Sto se tice samog zvuka na Fidelio slusalicama G6 nije imao problem da ih gura tako da razlika u zvuku u je ''minimalna'' mislim da FIIO ima malo vise ''neutralniji zvuk'' i ''topliji zvuk'' ali razlika je svakako minimalna. G6 cu nastaviti da koristim samo za gaming kada mi je potreban mikrofon posto FiiO nema support za mic.

Sto se slusalica tice porucio AKG 712 PRO model bio je 50% off na Thomanu pre nekih 10ak dana izasle su me 255eura pa sam zbog njih i buducih slusalica uzeo i jace pojacalo posto G6 nazalost nema snage da izgura ove slusalice do kraja testirao sam ih pre nekih mozda mesec dva kod burazera na GX6 dac/ampu i nazalost nije to to mnogo bolje zvuce sa FiiO-om (veci soundstage itd itd) zbog jelte samog napajanja.

U svakom slucaju sto se gaminga i casual slusanja muzike tice G6 je i dalje favorit po meni za ovaj novac.

Za muziku je mnogo bolji pogotovo ako nekome treba mnogo vise struje da bi gurao neke ''gladnije'' slusalice jbga 150mw je GX6 a FiiO je 1.5w, tu je naravno i hardverski DSD support, coax/optical,MQA support itd. Sto se tice samog zvuka na Fidelio slusalicama G6 nije imao problem da ih gura tako da razlika u zvuku u je ''minimalna'' mislim da FIIO ima malo vise ''neutralniji zvuk'' i ''topliji zvuk'' ali razlika je svakako minimalna. G6 cu nastaviti da koristim samo za gaming kada mi je potreban mikrofon posto FiiO nema support za mic.

Sto se slusalica tice porucio AKG 712 PRO model bio je 50% off na Thomanu pre nekih 10ak dana izasle su me 255eura pa sam zbog njih i buducih slusalica uzeo i jace pojacalo posto G6 nazalost nema snage da izgura ove slusalice do kraja testirao sam ih pre nekih mozda mesec dva kod burazera na GX6 dac/ampu i nazalost nije to to mnogo bolje zvuce sa FiiO-om (veci soundstage itd itd) zbog jelte samog napajanja.

U svakom slucaju sto se gaminga i casual slusanja muzike tice G6 je i dalje favorit po meni za ovaj novac.
Hvala mnogo na tako opsirnom odgovoru :) ja kao sto znas imam G6 a sluske su mi CM mh570.i iskreno za sad nisam naisao na bolju konbinaciju zvuka.za mob preko blouetooth koristim sony WH-1000XM4.Odlicne su ali i dalje mi bolji(cisti i prirodni glas)preko G6+mh570

DAC - Fostex HP-A3
Slusalice – Sennheiser HD 558
Zvucnici - Altec Lansing VS4121

Planiram da uzmem neke zvucnike za TV, da su do 100 evra, aktivni, bez subwoofera i da podrzavaju Bluetooth.

Jedan dobri komša mi dao njegov prastari gramofon. Od onoga što njemu fali je glava, igla kao što se vidi na slikama.

Ako neko od vas ima iskustva u nabavci dotičnih delova (pitao sam već par likova preko kupujemprodajem) ali pošto sam i dalje neuk,

A ne bih da pucam pare tek olako da uzmem nešto i posle da mu ne šljaka ili ne daj bože ošteti ploče, savet bi bio sjajan.

Ovaj komša mi reče da poteram audio technica iglu i glavu, a91 ako sam ga dobro razumeo.

Hvala na pomoći!

Back
Top Bottom