Da bacim neke prve, veoma brze utiske za soundbar LG S70TY 3.1.1...
Povezao sam ih preko hdmi arc sa tv-om, probao sam da sve ide preko DAC-a koji vec imam, ali nista od toga, nije htelo tako da radi, ovaj soundbar vec ima neki svoj dac integrisan, i sa spoljnim dac-om se nista ne dobija, cak i gubi, jer ako povezes spoljni dac koji baca stereo signal, onda gubis na atmos-u i 3d prikazu...
Tako da nisam hteo da se zezam puno sa tim, tim pre sto ne radi, probao, nece, a i ne treba na taj nacin da se koristi, tako da sve ok, vratio sam svoj DAC za komp, da mi sluzi za slusalice, tim pre sto mi ni soundbar, ni TV nemaju nikakav ulaz za slusalice, dakle na njih se mogu nakaciti samo bezicne, bluetooth slusalice...
Soundbar je veliki, nema neki displej, ali ima lampice koje indukuju sta je ukljuceno, a ima i spiker na njima koji glasno govori u kom ste modu.
Daljinski sasvim ok, mali i lagan, ali svakako ga necu koristiti, jer mi sve ide preko jednog daljinskog.
Subwofer je visok, i nesto uzi, i on ima lampicu rada, na dnu sa prednje strane.
Kazu da je bezican, ali zapravo ga povezujes na struju, tako da ima jedan kabl, ali nema ostale, tako da je svakako cistiji od onih koji nisu bezicni...
Povezuje se preko bluetootha, bilo je malo zezanja sa uparivanjem, ali sam uspeo... generalno ne volim bluetooth, nekad je spor i treba mu vremena da se ukljuci kad upalite soundbar, vise bih voleo da je neka brza konekcija, ali radi posao.
Soundbar ima jelte tri zvucnika, levi, desni i centralni, koji je nesto manji, voleo bih da je malo veci, ponudio bi bolji zvuk, ovako centralni je nesto slabiji, i nekako kompresovan, ali radi posao.
Da se razumemo, za te pare i za sve te funkcije koje nudi, Atmos, Dolby, DTS, da ima centralni zvucni, subwoofer i da je upfiring, sto dosta znaci za Atmos, za ove pare nema nijedan bolji model da se izabere, ni priblizno... tako da bih rekao da je u ovoj cenovnoj klasi, najbolji izbor, a istrazivao sam dosta i uporedjivao.
Generalno bolji je od TV spikera, naravno, osetno bolji, ali nije bolji od mojih starih Altec Lansing 2.1 zvucnika, u kombinaciji sa Fostex DAC-om, ni priblizno, ali takav je prvi utisak, videcemo dalje... rekao bih da je ovaj soundbar u sredini, najgori izbor su tv spikeri, pa onda sredina soundbar, i na kraju naravno najbolji su zvucnici, ali kako nisam imao prostora za njih, vec samo za soundbar, taj izbor je bio neminovan.
Ovaj soundbar najbolje zvuci kad se recimo pusti neki film koji podrzava Atmos, DTS, Dolby, taj fazon... tad dodje do efekta 3D zvuk i range...
Za muziku isto tako naravno, najbolje FLAC, e sad, neke stvari zvuce odlicno, neke vrhunski, a neke bezveze... sve zavisi od zanra, naravno kvaliteta fajla i jos nekih faktora...
Vokali jesu cisti, svakako osetno cistiji od tv spikera, ali ne toliko cisti i ne toliko jasni i glasni, kao kod standardnih zvucnika.
Bass, ima ga, cuje se, veoma je suptilan, onako, tu je tehnicki, radi posao, ali ne udara, ne pomera bubrege i ne trese prozore... sto mi doduse i odgovara, kad ga koristim za TV, ne trebaju mi preglasni tonovi zbog komsija, ali ko voli da divlja, nisam siguran da ce mu odgovarati, mada nisam ni testirao kad odvalim zvuk, ali vidi se jednostavno da nije za tu namenu.
Generalno zvucna slika je dobra i 3D zvuk je OK, nista vise od toga, moracu jos da testiram.
Pustio sam Spiderman malo, cuju se relativno jasno vokali, radi posao OK...
Da se vratim na zvucnu sliku, fali joj neki zacin, neki OUMH... nema ono nesto, vec je sterilno i ravno, sigurno, suptilno, fino, radi posao, OK.
Sad, necu da gresim dusu, mislim da su svi ili vecina soundbarovi takvi, takav je jednostavno form factor, ne moze od toga da se pobegne, ne moze da se meri sa zvucnicima, ali od tv spikera jesu osetno bolji.
Ono gde je soundbar recimo bolji od zvucnika, jeste zbog velicine, duzine koju ima, bolje popunjava prostor zvukom, zvuk je nekako puniji i siri, i moguce da ce mi se to svideti za igre i filmove, videcemo, treba i period navikivanja.
Moj jedini izbor za tv i jedino sto mi staje u ovaj prostor koji imam je soundbar, tako da je on bio neminovnost, ko moze da bira, bolji izbor su zvucnici.
Sto se tice samog soundbar-a, dobar je, nudi dosta funkcija i mislim da je najbolja kupovina za te pare, ali sto se tice tih samih uredjaja, jasno je da su kompromisni zbog form factora.
To su mi inicijalni utisci, koji ce se mozda vremenom promeniti, ali mislim da su sad merodavni, jer kad se ushi naviknu na gore, onda posle i ne primecujes neku razliku... ali svakako stoji da jos trebam da ih testiram, tako da cu se uzdrzati od konacnog suda...
Suma sumarum, za nesto jako dobro zvuce, za nesto ok, a za nesto bezveze.