• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hi-Fi setupi forumaša

ako voliš da ubiješ dinamiku zvuka, da... man of "culture"

Šalu na stranu. Iskreno, iz dna duše mrzim današnje miksovanje zvuka. Ne treba mi da eksplozija u filmu zvuči kao da je pukla granata na par metara od mene. Posebno ako gledaš filmove noću u stanu. Bez preterivanja čak i moj skroman sistem je prebacivao 100db u mojoj dnevnoj sobi i budio komšije. Do te mere da smo gledali filmove uz pomoć 4 para kineskih bluetooth slušalica (dva vezane preko BTa na tv, druga dva para nakačena preko passthrough-a na tim BT povezanim). Čak i ugrađen "night mode" na risiveru nije bio dovoljan da razumno ograniči glasnost najglasnijih delova a da bijalozi budu prijatno glasni.

samo što realnije :D
ume miksovanje da bude loše, ali akcioni filmovi se moraju gledati glasno.

kul je što se dobro čuju, ali da li je pokriven ceo opseg?

za filmove baš znači, a verujem da si man of culture koji ne uključuje opciju "normalize" :D

41i ide krece od 40hz, a polu-ispravni PS-8 od 35hz.

Ne palim nista od dodatnih efekata, samo cist filmmaker mode i za sliku i zvuk. :)

A posto sam u kuci, odvrnem zvuk da zvuci kao da sam u IMAX-u.

Da bacim neke prve, veoma brze utiske za soundbar LG S70TY 3.1.1...

Povezao sam ih preko hdmi arc sa tv-om, probao sam da sve ide preko DAC-a koji vec imam, ali nista od toga, nije htelo tako da radi, ovaj soundbar vec ima neki svoj dac integrisan, i sa spoljnim dac-om se nista ne dobija, cak i gubi, jer ako povezes spoljni dac koji baca stereo signal, onda gubis na atmos-u i 3d prikazu...
Tako da nisam hteo da se zezam puno sa tim, tim pre sto ne radi, probao, nece, a i ne treba na taj nacin da se koristi, tako da sve ok, vratio sam svoj DAC za komp, da mi sluzi za slusalice, tim pre sto mi ni soundbar, ni TV nemaju nikakav ulaz za slusalice, dakle na njih se mogu nakaciti samo bezicne, bluetooth slusalice...

Soundbar je veliki, nema neki displej, ali ima lampice koje indukuju sta je ukljuceno, a ima i spiker na njima koji glasno govori u kom ste modu.
Daljinski sasvim ok, mali i lagan, ali svakako ga necu koristiti, jer mi sve ide preko jednog daljinskog.
Subwofer je visok, i nesto uzi, i on ima lampicu rada, na dnu sa prednje strane.
Kazu da je bezican, ali zapravo ga povezujes na struju, tako da ima jedan kabl, ali nema ostale, tako da je svakako cistiji od onih koji nisu bezicni...
Povezuje se preko bluetootha, bilo je malo zezanja sa uparivanjem, ali sam uspeo... generalno ne volim bluetooth, nekad je spor i treba mu vremena da se ukljuci kad upalite soundbar, vise bih voleo da je neka brza konekcija, ali radi posao.

Soundbar ima jelte tri zvucnika, levi, desni i centralni, koji je nesto manji, voleo bih da je malo veci, ponudio bi bolji zvuk, ovako centralni je nesto slabiji, i nekako kompresovan, ali radi posao.

Da se razumemo, za te pare i za sve te funkcije koje nudi, Atmos, Dolby, DTS, da ima centralni zvucni, subwoofer i da je upfiring, sto dosta znaci za Atmos, za ove pare nema nijedan bolji model da se izabere, ni priblizno... tako da bih rekao da je u ovoj cenovnoj klasi, najbolji izbor, a istrazivao sam dosta i uporedjivao.

Generalno bolji je od TV spikera, naravno, osetno bolji, ali nije bolji od mojih starih Altec Lansing 2.1 zvucnika, u kombinaciji sa Fostex DAC-om, ni priblizno, ali takav je prvi utisak, videcemo dalje... rekao bih da je ovaj soundbar u sredini, najgori izbor su tv spikeri, pa onda sredina soundbar, i na kraju naravno najbolji su zvucnici, ali kako nisam imao prostora za njih, vec samo za soundbar, taj izbor je bio neminovan.

Ovaj soundbar najbolje zvuci kad se recimo pusti neki film koji podrzava Atmos, DTS, Dolby, taj fazon... tad dodje do efekta 3D zvuk i range...
Za muziku isto tako naravno, najbolje FLAC, e sad, neke stvari zvuce odlicno, neke vrhunski, a neke bezveze... sve zavisi od zanra, naravno kvaliteta fajla i jos nekih faktora...
Vokali jesu cisti, svakako osetno cistiji od tv spikera, ali ne toliko cisti i ne toliko jasni i glasni, kao kod standardnih zvucnika.
Bass, ima ga, cuje se, veoma je suptilan, onako, tu je tehnicki, radi posao, ali ne udara, ne pomera bubrege i ne trese prozore... sto mi doduse i odgovara, kad ga koristim za TV, ne trebaju mi preglasni tonovi zbog komsija, ali ko voli da divlja, nisam siguran da ce mu odgovarati, mada nisam ni testirao kad odvalim zvuk, ali vidi se jednostavno da nije za tu namenu.

Generalno zvucna slika je dobra i 3D zvuk je OK, nista vise od toga, moracu jos da testiram.

Pustio sam Spiderman malo, cuju se relativno jasno vokali, radi posao OK...

Da se vratim na zvucnu sliku, fali joj neki zacin, neki OUMH... nema ono nesto, vec je sterilno i ravno, sigurno, suptilno, fino, radi posao, OK.

Sad, necu da gresim dusu, mislim da su svi ili vecina soundbarovi takvi, takav je jednostavno form factor, ne moze od toga da se pobegne, ne moze da se meri sa zvucnicima, ali od tv spikera jesu osetno bolji.

Ono gde je soundbar recimo bolji od zvucnika, jeste zbog velicine, duzine koju ima, bolje popunjava prostor zvukom, zvuk je nekako puniji i siri, i moguce da ce mi se to svideti za igre i filmove, videcemo, treba i period navikivanja.

Moj jedini izbor za tv i jedino sto mi staje u ovaj prostor koji imam je soundbar, tako da je on bio neminovnost, ko moze da bira, bolji izbor su zvucnici.
Sto se tice samog soundbar-a, dobar je, nudi dosta funkcija i mislim da je najbolja kupovina za te pare, ali sto se tice tih samih uredjaja, jasno je da su kompromisni zbog form factora.
To su mi inicijalni utisci, koji ce se mozda vremenom promeniti, ali mislim da su sad merodavni, jer kad se ushi naviknu na gore, onda posle i ne primecujes neku razliku... ali svakako stoji da jos trebam da ih testiram, tako da cu se uzdrzati od konacnog suda...

Suma sumarum, za nesto jako dobro zvuce, za nesto ok, a za nesto bezveze.

Last edited:
Moj soundbar (jbl sb450) je ok za filmove i igre, za muziku ne valja.
Nikada ni nisam probao da napanjim sabvufer, ali cu izgleda morati da ga testiram uz plafon zbog bezobraznih komsija iznad.

kao i sve drugo, koliko para, toliko muzike.
moj sony setup grmi ko bioskop, samo pravi hifi zvučnici imaju čistiji zvuk, i to opet samo kad je muzika u pitanju.
Koji model imas?
Sve u svemu bolje da nisi kupovao to :)
Pa nije, jer bi onda ostao na obicnim tv zvucnicima, a ovaj soundbar je osetno bolji od njih.
Iako imam zvucnike i dac koji su bolji od ovog soundbara, jednostavno nisam mogao da ih koristim ispred tv-a, em su blokirali ekran, em sam mogo vrlo lako da ih oborim u prolazu, em mi jako smeta sto ne mogu da regulisem ton preko daljinskog.
Tako da sam te zvucnike i dac vratio za komp i oni ce imati svoju svrhu, em za koriscenje slusalica, jer ne mogu da ih povezem na tv i soundbar direktno, em kad kupim monitor, koristice mi za igre koje cu igrati za monitorom.
Na kraju krajeva, uvek mogu da ih prodam za dobre pare, jer nude vrhunski zvuk.

Taj DAC koji konstantno potenciras nema nikakvu znacajnu ulogu. Prvo bitno u lancu su zvucnici a zatim adekvatno pojacanje da to sve moze izgurati. Na kraju idu audio formati, stepen kompresije pa tek onda digitalno-analogna konverzija i tu su svi DACovi u pet deka. Kad se kaze DAC u kontekstu slusalica onda se obicno misli na DAC+AMP gdje je amp taj koji pravi znacajnu razliku koje nema kod uredjaja koji imaju svoj amp. Svaki krsten dac danas je sposoban da se izbori sa mnostvom audio formata a napredak u zvuku je na nivou statisticke greske.

Najjednostavniji setup je obicno i najbolji. Sve ostalo je marketing koji racuna na mane ljudske percepcije zvuka. Drago mi je zbog tvog entuzijazma i vjerujem da razumjes svoje potrebe najbolje ali isto tako smatram da ti soundbarovi ne nude povoljan odnos ulozeno/dobijeno.

Da, slazem se sa svim sto si napisao.
Moja greska je bila, jer sam ja utripovao da mi je DAC i pojacivac, ali kasnije videh da jeste i pojacivac, ali samo za slusalice, ne i za zvucnike.
Za moj setup svakako pojacivac ne igra ulogu, jer mi ne treba glasnoca, osim naravno ako ga neki uredjaj ne zahteva, a trenutno nemam takav uredjaj.
i ja sam ljubitelj sto jednostavnije, to bolje, i tu je soundbar sampion, ali kao sto rece, ne nude dobar kvalitet za onoliko koliko kostaju.

U danasnje vreme je i sam DAC postao nekako visak, jer ga vec ima u dosta uredjaja...
Sto se tice pojacala, kad sam skoro pretrazivao aktivne i pasivne zvucnike, pasivnih skoro vise da i nema, svi su uglavnom aktivni, to dovoljno govori.

Sto se tice soundbara, kao sto sam vec objasnio, meni je bila neminovnost da ih uzmem, jer je bilo to ili tv zvucnici.
Za klasicne zvucnike, nemam mesta na polici, a da ih stavim ispred tv-a, ne znam da li ima toliko niskih, da mi ne zaklanjaju tv...
Takodje takvi zvucnici bi morali i da imaju neki dobar daljinski, da mogu da kontrolisem ton preko njih, to nisam vidjao, mada nisam previse ni istrazivao sto se toga tice, znam da ih imaju sa onim mini knob-ovima, ali opet daljinski je mnogo bolje resenje.
i takodje da nemaju neke retardirane konekcije, tipa RCA, XLR, vec nesto moderno sto danasnji televizori podrzavaju.

Da ne krenem pricu o Atmosu itd, jednostavno ja nisam nasao takve zvucnike, ali slobodno mi okaci neke modele ako mislis da tako nesto postoji.

Evo ti i slika da vidis o kolikom prostoru se radi:

20250703_042025.webp

Dakle ne sme biti vislji od te crvene case recimo, a ona je 10cm visine.

Mogao si satelite od nekog 2.1 staviti sa strane malo iza tv-a. Iza vala ima bar ima mesta a ne verujem da bi nesto smetalo i da bi gubio na akustici

Ne svidja mi se ta ideja da ih stavljam iza, zvucnici trebaju da budu okrenuti prema usima za najbolje iskustvo...

Btw testirao sam danas jos soundbar, bolja su iskustva, pojacao sam sad lepo da mogu da ih testiram kako dolikuje, i dosta jako ovo ume da gruva, da se zadrma cela prostorija...

Sta mislite o LG WOW Orchestra opciji, dal koristiti ili ne?

i sto se tice audio moda dok ste u win-u, ja drzim na standard, dal treba prebaciti na game optimizer audio mod kad ukljucim igru, dal se dobija nesto znacajno, ja mrzim da menjam stalno te modove, te sve stavim na standard i nista ne menjam...

Svi audio modovi su dizajnirani sa idejom da se svide određenoj grupi ljudi. Stoga je najbolje da probaš i da vidiš da li ti se sviđa.

Ja sam lično za najčistiji, najrealističniji mogući zvuk ali i to može biti relativno. Slušaš koncert klasične muzike? Malo rastegnutog reverba će stvarati iluziju da si u hali za koncerte na primer.

Da ne krenem pricu o Atmosu itd, jednostavno ja nisam nasao takve zvucnike, ali slobodno mi okaci neke modele ako mislis da tako nesto postoji.
Ne usudjujem se nista predloziti, pogotovo ne u skucenim prostorijama. Moj odgovor nije bio usmjeren ka tvom izboru koliko ka tehnikalijama i ocekivanjima od DAC-a. Ako si bio primoran da ides na soundbar zbog prostorije i pri tome osjetis razliku sa kojom si zadovoljan onda si napravio dobar izbor. U svakom slucaju zelim ti da te dugo i pouzdano sluzi :)

Jel normalno za soundbar da kad gledam TV kanale, dovoljno je da volume stavim na 15/100 i da sve cujem dovoljno glasno, a kad gledam filmove i igram igre, moram da odvalim na 70/100 da bih sve cuo kako treba?

My bad, resio sam, nisam bio uopste podesio windows audio output settings na Dolby Atmos, stajalo na CD quality 16 bit lol...

Nisam znao ni da treba da se instalira Atmos aplikacija za win, i za DTS extenzija...

Sve odradio, podesio i oh boy, sad sve zvuci mnogo bolje, pre recimo kad sam pustio pocetak Venom filma, morao sam da pojacam na 60/100, da bih cuo dijalog koji je bio pretih, a onda kad krene ona explozija, onda bi bilo preglasno... i tako i za youtube, neki klip preglasan, neki pretih itd...
Videlo se da nisam nesto dobro podesio...

Sad kad pustim Venom, ide mi taman glasno koliko treba na samo 20/100, i dijalog je kristalo cist i explozija posle toga nije preglasna, sve kako treba.

Predstoji mi jos testiranja, pa cu javiti utiske, ali pozurio sam bio sa utiscima, a nisam jos sve lepo podesio kako treba, tako da se izvinjavam.

Kod nekih korisnika, Nvidia sound driver ima bug koji zbog power saving podesavanja gasi audio driver posle nekog vremena neaktivnosti, a posle rekonekcije passtrough ima smetnje [pucketanje pri radu sa windows prozorima, random 1sec dropouts]. To se moze promeniti sa brzim registry edit-om.
az4m4t9.png
Samo da dodam info da se ovaj reg edit mora odraditi ponovo svaki put ako updateujete nvidia audio driver.

Back
Top Bottom