Svake slusalice, bez obzira da li kostale 10e ili 10000e, se mogu unaprediti koriscenjem ekvilajzera.
Postoje 3 tipa ekvilajzera: graficki, parametarski i konvolucijski.
Graficke smo koristili svi (jer su dostupni u vecini plejera) ali je njihova upotrebna vrednost niska. Konvolucijske korisnici nisu u mogucnosti da menjaju, tako da nam ostaju PEQ.
PEQ je prilicno komplikovano praviti od nule, tako da je najbolje poceti od preseta koji je zasnovan na nekoj krivoj (najcesce Harman) i posle ga po potrebi prilagodjavati. Ja samo menjam gain vrednosti, Q i frekvenciju ne diram.
Ovo verovatno zvuci komplikovano, ali ne mora da bude.
AutoEQ (
https://autoeq.app) je softver koji vec stize sa velikim brojem preseta. Potrebno je u pretrazi naci model slusalica (za neke slusalice postoji vise od jednog preseta) i iskoristiti (ili jos bolje importovati) vrednosti. Na Windowsu je preporuceni tool EqualizerAPO (koji se cesto koristi uz Peace gui), na Androidu Wavelet ili Poweramp, dok na iOS nema nista zbog morona iz Apple-a, vec je potrebno koristiti hardversko resenje.
Juce sam devojci kupio Koss Porta Pro bezicne slusalice. Jako su udobne, ali FR je daleko od idealnog (preglasan bass ubija sve ostalo), tako da sam danas resio da vidim kako bi to moglo da se unapredi.
Povezali smo slusalice na Mojo 2, na rPI strimeru probali predefinisani preset za te slusalice u Volumio plaginu i zvuk je zaista bio primetno bolji.
Posle smo toga bez vecih problema reprodukovali ovo i na androidu:
1. povezali slusalice sa telefonom i pustili muziku
2. u besplatnoj Wavelet aplikaciji izabrali AutoEQ, pronasli model slusalica i ukljucili EQ
Zvuk je bio primetno bolji, ali ne tako dobar kao na Mojo 2 (sto ima smisla, jer se ne koristi BT i jer je taj DAC daleko bolji od onoga u slusalicama).
Naravno, PEQ imaju svoje limite. Nije moguce uzeti krs slusalice i od njih napraviti Susvaru, ali to dosta zavisi i od samih slusalica.
Planarne slusalice poput onih koje prodaju Audeze i Hifiman imaju jako nisku distorziju, tako da je moguce drasticno promeniti zvuk.
Ovaj post sam napisao jer sam uveren da bi vecina vas mogla da dobije bolji zvuk, bez obzira koje slusalice koristi.
AutoEq je besplatan tool, dostupan je na skoro svim platformama, lako se koristi, tako da nista ne mozete da izgubite (osim malo vremena).
Vodite samo racuna da vecina PEQ imaju negativni preamp od nekoliko decibela (jer je potrebno smanjiti jacinu zvuka da bi se neke frekvencije pojacale), tako da pazite kada gasite EQ.