• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hi-Fi general tema (vesti, ponude, glasine, saveti )

Svaki soundbar ce ti biti bolji od zvuka koji TV-ovi daju, ali ako mozes zaista treba da dodas i subwoofer.

I uzimam soundbar sa subwooferom, njega imam mesta da stavim iza tv-a.
Ovaj što je predložio @TwiSteR ću uzeti.
Krivo mi je što imam dobre 2.1 zvučnike, koji verovatno zvuče bolje od tog soundbara što ću uzeti, ali jbg kad nemam prostora da ih stavim ispred tv-a i kad nemaju daljinski.
Sounbar je ipak za tv, a zvučnike ću vratiti nazad kod monitora.

Ok, imam jedno noob pitanje, oko audio povezivanja, kad pomislim koliko imam uredjaja za to i kablova, zavrti mi se u glavi i nemam pojma kojim redosledom sve to da povezem...

Elem, zelim da povezem soundbar sa tv-om, preko eARC-a logicno, to cu povezati preko HDMI kabla...
E sad, zelim preko svog DAC-a da ide zvuk i takodje zelim i komp da mi bude povezan, ukratko, zelim da mi preko DAC-a ide sav zvuk na soundbar, i zelim da mogu da slusam i TV kanale i komp preko njega...

E sad, ok, jasan mi je prvi deo, povezem soundbar sa tv-om, oba polja da su eARC... i komp mi je recimo povezan sa tv-om, reko HDMI kabla, naravno neki drugi HDMI slot, posto ce eARC biti zauzet...
Kako DAC da povezem na sve to, imam za njega samo opticki ulaz/izlaz, da bocnem iz DAC-a opticki u Soundbar opticki ili u TV opticki, ili je svejedno? i dal ce to praviti neki problem, jer na optici nema audio return chanel za sta je eARC, ali dovoljno je valjda za sve ako tako povezem soundbar i tv kao sto sam rekao na pocetku?

Takodje to audio in/audio out slotovi me zbunjuju malo, kad se sta koristi...
Recimo audio out na DAC-u znaci da audio odatle izlazi i stavljam ga audio IN na tv-u, jel tako?
Mislim uzas koliko je komplikovano audio povezivanje, tim pre kad imas vise uredjaja...

Verujem da ces uspeti da zbunis i sve koji pročitaju 😂

Šta će ti eArc na soundbaru ako ti daje zvuk samo, nije risiver?

Nekako ovako na brzinu ako hoćeš da imaš dac u celoj priči, pc na tv hdmi, tv na dac optički, dac soundbar koja već veza ti ostaje.

Ok, imam jedno noob pitanje, oko audio povezivanja, kad pomislim koliko imam uredjaja za to i kablova, zavrti mi se u glavi i nemam pojma kojim redosledom sve to da povezem...

Elem, zelim da povezem soundbar sa tv-om, preko eARC-a logicno, to cu povezati preko HDMI kabla...
E sad, zelim preko svog DAC-a da ide zvuk i takodje zelim i komp da mi bude povezan, ukratko, zelim da mi preko DAC-a ide sav zvuk na soundbar, i zelim da mogu da slusam i TV kanale i komp preko njega...

E sad, ok, jasan mi je prvi deo, povezem soundbar sa tv-om, oba polja da su eARC... i komp mi je recimo povezan sa tv-om, reko HDMI kabla, naravno neki drugi HDMI slot, posto ce eARC biti zauzet...
Kako DAC da povezem na sve to, imam za njega samo opticki ulaz/izlaz, da bocnem iz DAC-a opticki u Soundbar opticki ili u TV opticki, ili je svejedno? i dal ce to praviti neki problem, jer na optici nema audio return chanel za sta je eARC, ali dovoljno je valjda za sve ako tako povezem soundbar i tv kao sto sam rekao na pocetku?

Takodje to audio in/audio out slotovi me zbunjuju malo, kad se sta koristi...
Recimo audio out na DAC-u znaci da audio odatle izlazi i stavljam ga audio IN na tv-u, jel tako?
Mislim uzas koliko je komplikovano audio povezivanje, tim pre kad imas vise uredjaja...
napiši koji dac imaš i koji soundbar.

u suštini ćeš teško moći da guraš zvuk preko dac-a, osim ako nema hdmi.

1751056288706.webp

1751056313897.webp

Zanima me i dal ima poente da sve guram preko DAC-a?
Nije mi bitna jacina zvuka, vec samo kvalitet zvuka?
Ne znam dal ovaj soundbar vec ima neki DAC u sebi?

edit

The LG S70TY soundbar does not have a built-in DAC (Digital-to-Analog Converter). While it supports Dolby Atmos and offers a 3.1.1 channel configuration with 400 watts of power, it relies on its internal processing for audio conversion rather than a dedicated DAC.

Last edited:
u teoriji bi trebalo da možeš da puštaš zvuk sa fostexa na lg preko optičkog toslink kabla, fostex digital(optical) output --> lg optical in.

I meni tako najlogicnije deluje.
Testiracu dal mu ovaj moj DAC znaci nesto ili ne, probacu sa i bez njega...

ukratko, zelim da mi preko DAC-a ide sav zvuk na soundbar, i zelim da mogu da slusam i TV kanale i komp preko njega...
Sve uredaje PC, PS5....strpas na HDMI portove na TV-u, zatim TV povezes sa Soundbar-om putem optičkog toslink kabla.
To je to.
DAC cuvaj u fioci za kad budes uzeo valjan Sound system,

Svake slusalice, bez obzira da li kostale 10e ili 10000e, se mogu unaprediti koriscenjem ekvilajzera.
Postoje 3 tipa ekvilajzera: graficki, parametarski i konvolucijski.
Graficke smo koristili svi (jer su dostupni u vecini plejera) ali je njihova upotrebna vrednost niska. Konvolucijske korisnici nisu u mogucnosti da menjaju, tako da nam ostaju PEQ.
PEQ je prilicno komplikovano praviti od nule, tako da je najbolje poceti od preseta koji je zasnovan na nekoj krivoj (najcesce Harman) i posle ga po potrebi prilagodjavati. Ja samo menjam gain vrednosti, Q i frekvenciju ne diram.

Ovo verovatno zvuci komplikovano, ali ne mora da bude.
AutoEQ (https://autoeq.app) je softver koji vec stize sa velikim brojem preseta. Potrebno je u pretrazi naci model slusalica (za neke slusalice postoji vise od jednog preseta) i iskoristiti (ili jos bolje importovati) vrednosti. Na Windowsu je preporuceni tool EqualizerAPO (koji se cesto koristi uz Peace gui), na Androidu Wavelet ili Poweramp, dok na iOS nema nista zbog morona iz Apple-a, vec je potrebno koristiti hardversko resenje.

Juce sam devojci kupio Koss Porta Pro bezicne slusalice. Jako su udobne, ali FR je daleko od idealnog (preglasan bass ubija sve ostalo), tako da sam danas resio da vidim kako bi to moglo da se unapredi.
Povezali smo slusalice na Mojo 2, na rPI strimeru probali predefinisani preset za te slusalice u Volumio plaginu i zvuk je zaista bio primetno bolji.
Posle smo toga bez vecih problema reprodukovali ovo i na androidu:
1. povezali slusalice sa telefonom i pustili muziku
2. u besplatnoj Wavelet aplikaciji izabrali AutoEQ, pronasli model slusalica i ukljucili EQ
Zvuk je bio primetno bolji, ali ne tako dobar kao na Mojo 2 (sto ima smisla, jer se ne koristi BT i jer je taj DAC daleko bolji od onoga u slusalicama).

Naravno, PEQ imaju svoje limite. Nije moguce uzeti krs slusalice i od njih napraviti Susvaru, ali to dosta zavisi i od samih slusalica.
Planarne slusalice poput onih koje prodaju Audeze i Hifiman imaju jako nisku distorziju, tako da je moguce drasticno promeniti zvuk.

Ovaj post sam napisao jer sam uveren da bi vecina vas mogla da dobije bolji zvuk, bez obzira koje slusalice koristi.
AutoEq je besplatan tool, dostupan je na skoro svim platformama, lako se koristi, tako da nista ne mozete da izgubite (osim malo vremena).
Vodite samo racuna da vecina PEQ imaju negativni preamp od nekoliko decibela (jer je potrebno smanjiti jacinu zvuka da bi se neke frekvencije pojacale), tako da pazite kada gasite EQ.

Last edited:
@Bojan iPhone iOS je ipak previse zatvoren i ogranicen da bi to tek tako radilo osim ako se nije nesto promjenilo u posljednjih 2-3 godine. Sve ostalo u postu je odlicno napisano.

Dobio na poklon Austrian Audio PG16, one su tu negde sa Hyper X Cloud Alpha koje već imam.

Razmišljam se da ih vratim i doplatim za nešto bolje. Šta je neka sledeća klasa uređaja sa kojom bih osetio razliku?

Last edited:
Kapiram za početak treba da saznam šta je razlika između open back i closed back slušalica.

Fiio FT1 mi deluju kao bolji izbor za mene, jedino mi se ova tekstura drveta ne sviđa. :)

Closed back slušalice slušaš samo ti a ne i okolina (curenje zvuka na open back slušalicama je minimalno ali postoji) i mnogo bolje izoluju od okoline. Takođe zbog dihtovanja bas ume baš da tutnji.

Open back slušalice imaju tendenciju da zvuče kao da zvuk dolazi iz veće daljine, u muzici instrumenti deluju šire raspoređeno i u proseku zvuk deluje prirodnije i neutralnije.

Kapiram za početak treba da saznam šta je razlika između open back i closed back slušalica.

Fiio FT1 mi deluju kao bolji izbor za mene, jedino mi se ova tekstura drveta ne sviđa. :)
Oba modela mozes da probas u 4audio. Slusalice nikada ne bi trebalo kupovati naslepo, ali smo cesto prinudjeni to da radimo jer ne mozemo lako da vratimo kao zapadnjaci.

Back
Top Bottom