• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PC Hardware saveti i rešavanje problema

Pre neki dan mi je puklo nešto u glavi i rasplamsalo danvo ugašenu strast za praćenjem PC hardverske scene i sve što uz to ide. Svoju PC gejming odiseju sam završio 2014-e godine, kad sam prodao svoju poslednju desktop konfiguraciju i kupio laptop, koji btw i dan danas koristim. 😌 Što se gejminga tiče, preselio sam se u konzolne vode (imam konzole od četvrte do osme generacije). Naravno planirao sam kupovinu i nove (devete) generacije konzola i da nastavim putem skupljanja istih, ali mislim da sam se ipak previše rasplinuo i da želim da se fokusiram na jedan sistem koji će ih zameniti sve (ili barem većinu). Naravno tu i finansije igraju značajnu ulogu, jer ne mogu da ispratim i kupovinu igara za sve te konzole (naravno neke od njih su modovane HW-ski ili SW-ski da mogu da puštaju skinute igre), tako da mislim da je vreme da se vratim u PCMR vode. ;) Još bih dodao i da sam hteo da kupim XSS jer mislim da nudi dosta toga za više nego povoljnu cenu, ali kako sve igre koje su (i će biti) dostupne na Xbox-u imaju i PC verziju, o'ladio sam se od ideje kupovine XS konzole. Naravno da ne pominjem da mi se igraju i Switch ekskluzive, a koliko vidim PC emulira tu konzolu odlično pomoću Yuzu i Ryujinx emulatora.

E sad, pošto sam se u tom periodu od '14-e do danas apsolutno isključio iz praćenja dešavanja na PC HW-skoj sceni, nisam baš siguran šta je u ovom trenutku dobra kupovina kad su u pitanju delovi za neki mid-range gejming PC. Prethodna dva-tri dana sam malo istraživao ponudu i cene komponenti, pokušavajući da se malo vratim u tokove. Prodao bih ovaj laptop, a verovatno i većinu konzola koje imam (ubeđen sam bio da mi to u životu neće pasti na pamet da uradim :eek:) i kintu od toga usmeriti u kupovinu delova, uz doplatu ako bude potrebno.
Ukoliko još uvek neko čita ovo (hvala na tome ☺️), neću više da dužim, nego da pređem na stvar. Za novu konfiguraciju bih izdvojio oko 1000-1100€ (kupovao bih nove delove od prodavaca sa KP) i koliko vidim za tu kintu bi moglo da se sklopi nešto ovako:

MoBo: B660 chipset, možda ASUS TUF Gaming B660M Plus D4
CPU: Intel i5-12400(F)
Cooler: Arctic Freezer 34 eSports
RAM: 2x8GB DDR4 3200Mhz ili odma' na 2x16GB?
GPU: GeForce RTX 3060 - MSI Ventus 2X. Ti model iskače iz finansijske konstrukcije
NVMe: 1 TB WD Black SN850 ili Samsung 980 Pro
PSU: nemam pojma ni model ni snagu, znam samo da hoću da bude modularno 😊
Case: neko lepo, a da nije skupo. 😄 Fractal Torrent mi izgleda fenomenalno, ali je nažalost van mog platežnog domašaja

Šta mislite o ovakvoj konfiguraciji? Da napomenem da bih se igrao u 1080P, eventualno 1440P, po mogućstvu sa RT-om na ON. 😊

Mislim da mozes da ustedis. Recimo, u tom cenovnom rangu se dosta hvali MSI PRO B660M-a DDR4, jeftiniji je za koju hiljadu od tog Asusa.

Sto se NVMe tice, mislim da je sasvim dovoljno da uzmes Samsung 970 EVO Plus 1TB M.2, ustedeces ~ 6000din.

Šta mislite o ovakvoj konfiguraciji?
kad već čekaš od 2014te, sačekaj još malo da amd izađe sa svojom novom platformom vrlo uskoro, možda ćeš moći za normalne novce da imaš i opciju sa ddr5, a svakako ćeš možda uštedeti još koji evrić, zlu ne trebalo :)

takođe, ne slušaj vuka, samo pcie4.0 nvme. doći će i njemu vreme sa pravim nextgen igrama.

što se tiče napajanja, najbolji vodič --> https://cultists.network/140/psu-tier-list/
imaš i online psu kalkulatore koji ti mogu reći koliko vati je potrebno tvojim komponentama. ako ikako možeš, na to dodaj bar još 20% snage jer napajanje ne treba da radi pod potpunim opterećenjem.

što se tiče kućišta, neka ti primat bude što bolji airflow. kućište koje smo uzeli @Undenis i ja se na tom polju jako dobro pokazalo.

i poslednja stavka, nemoj kao muva da se zalepiš za kp prodavce, domaće radnje neretko imaju veoma slične, pa i niže cene u nekim segmentima, pa proveri sve izvore.

Jel moguce interni opticki drajv pretvoriti u externi koji se povezuje preko usb-a, dal postoji takav kabl?

Interni slim optički drive može preko kabla, ali za 5.25" drajv treba kućište sa posebnim 12V napajanjem.

Koji eksterni HDD biste preporučili ako su prioritet portabilnost i pouzdanost?
Dakle brzina potpuno nebitna, ključna je pouzdanost ali pošto ipak treba da se nosi ne bih uzimao nešto veliko kao WD Elements.

Ako se nosa i hdd je, nesto gumirano :) Vidjao sam ih.

Posto mi treba cesto i dosta eksternih zbog posla, batalio sam passporte i sl i nakupovao enclosurea i samsung evoa da slobodno mogu i da ispadnu :D

Sent from my Mi 11i using Tapatalk

Pitanje za korisnike bežičnih slušalica, da li čujete white noise/buzz/hiss, ili kako već se kaže?
Ja sam na HyperX Cloud II wireless to primetio, tiho zujanje koje se čuje samo kad ne ide nikakav zvuk, ili se primeti samo kada je jako tiho. Kao što rekoh, tiho je i praktično neprimetno dokle god ide neki zvuk, ali jebiga once you hear it, it can`t be unheard :D
Slao na garanciju koja, naravno, ništa nije uradila. Sad ne znam da li da ih stavim na oglas, ali koliko uopšte tražiti?

Pitanje za korisnike bežičnih slušalica, da li čujete white noise/buzz/hiss, ili kako već se kaže?
Ja sam na HyperX Cloud II wireless to primetio, tiho zujanje koje se čuje samo kad ne ide nikakav zvuk, ili se primeti samo kada je jako tiho. Kao što rekoh, tiho je i praktično neprimetno dokle god ide neki zvuk, ali jebiga once you hear it, it can`t be unheard :D
Slao na garanciju koja, naravno, ništa nije uradila. Sad ne znam da li da ih stavim na oglas, ali koliko uopšte tražiti?
Neki uredjaj ima mesanje frekvencija sa slusalicama.
Pokusaj da ugasis sve sto ima bt/wireless konekciju iskljujuci i ruter pa probaj sistemom eliminacije da pronadjes koji uredjaj stvara smetnje.

Nemam nikakav BT u sobi. Probao sam da ugasim wifi na tv-u, konzoli i telefonu. Nema ni promene ni kad ugasim ruter.

Nemam nikakav BT u sobi. Probao sam da ugasim wifi na tv-u, konzoli i telefonu. Nema ni promene ni kad ugasim ruter.
Jel ti se desava na svakom uredjaju? Probaj da menjas uredjaje, pc, telefon, tablet...
Ako je svuda isto, onda je verovatno do njih nesto, ako nije, onda menjaj usb portove na kompu, moze biti da su lose izolovani, nemas uzemljenje i slicno...

Probao na kompjuteru i PS5 i isto je. Na PS5 sam probao oba porta, na kompjuteru mislim samo dva.
Videćju da probam kod druga ili negde u komšiluku.

Probao na kompjuteru i PS5 i isto je. Na PS5 sam probao oba porta, na kompjuteru mislim samo dva.
Jel imas uzemljenje u kuci/stanu? Probaj da prelepis izolir trakom ili nekim drugim nacinom da izolujes kontakte za uzemljenje na uticnici za pc ili ps5, pa vidi da li se i dalje desava.

Ovako, da izolujes kontakte.
1655462565356.png

Ili da probas kod nekog ortaka, da nije na tvojoj struji, ako ti i na drugom mestu bude isto onda jbg

Ima kuća uzemljenje. Probaću da iscimam par ljudi na različitim krajevima sela pa da vidim kako će se ponašati.
Možda ovako deluje bezazleno jer se to ne primeti dokle god ide zvuk, al jebiga, meni smeta što to čujem kad je tišina.

Ima kuća uzemljenje. Probaću da iscimam par ljudi na različitim krajevima sela pa da vidim kako će se ponašati.
Možda ovako deluje bezazleno jer se to ne primeti dokle god ide zvuk, al jebiga, meni smeta što to čujem kad je tišina.
Probaj ovo sa uticnicom, pa onda kod drugih. Struja i u gradu zna da bude bas sranje, a posebno na selu.

ponekad pomaze ova fora kesica/izolirka za brum etc sto je pomenuo jovcov
vidjao sam to u muzickom studiju cesto...dok se ne skupe pare za proper shiledovane kablove/razdelnike

sumnjam da tebe ovo muci...vec kvalitet hyperx-a i ostalih kvalitetnih proizvodjaca
znaci...ni steelseries ne valja, zgino levi klik poceo da prodaje....bukvalno cu ko elvir da pocnem da preachujem zlatno doba tehnike iz 1980 ffs ;)

Back
Top Bottom