Pre neki dan mi je puklo nešto u glavi i rasplamsalo danvo ugašenu strast za praćenjem PC hardverske scene i sve što uz to ide. Svoju PC gejming odiseju sam završio 2014-e godine, kad sam prodao svoju poslednju desktop konfiguraciju i kupio laptop, koji btw i dan danas koristim.

Što se gejminga tiče, preselio sam se u konzolne vode (imam konzole od četvrte do osme generacije). Naravno planirao sam kupovinu i nove (devete) generacije konzola i da nastavim putem skupljanja istih, ali mislim da sam se ipak previše rasplinuo i da želim da se fokusiram na jedan sistem koji će ih zameniti sve (ili barem većinu). Naravno tu i finansije igraju značajnu ulogu, jer ne mogu da ispratim i kupovinu igara za sve te konzole (naravno neke od njih su modovane HW-ski ili SW-ski da mogu da puštaju skinute igre), tako da mislim da je vreme da se vratim u PCMR vode.

Još bih dodao i da sam hteo da kupim XSS jer mislim da nudi dosta toga za više nego povoljnu cenu, ali kako sve igre koje su (i će biti) dostupne na Xbox-u imaju i PC verziju, o'ladio sam se od ideje kupovine XS konzole. Naravno da ne pominjem da mi se igraju i Switch ekskluzive, a koliko vidim PC emulira tu konzolu odlično pomoću Yuzu i Ryujinx emulatora.
E sad, pošto sam se u tom periodu od '14-e do danas apsolutno isključio iz praćenja dešavanja na PC HW-skoj sceni, nisam baš siguran šta je u ovom trenutku dobra kupovina kad su u pitanju delovi za neki mid-range gejming PC. Prethodna dva-tri dana sam malo istraživao ponudu i cene komponenti, pokušavajući da se malo vratim u tokove. Prodao bih ovaj laptop, a verovatno i većinu konzola koje imam (ubeđen sam bio da mi to u životu neće pasti na pamet da uradim

) i kintu od toga usmeriti u kupovinu delova, uz doplatu ako bude potrebno.
Ukoliko još uvek neko čita ovo (hvala na tome

), neću više da dužim, nego da pređem na stvar. Za novu konfiguraciju bih izdvojio oko 1000-1100€ (kupovao bih nove delove od prodavaca sa KP) i koliko vidim za tu kintu bi moglo da se sklopi nešto ovako:
MoBo: B660 chipset, možda ASUS TUF Gaming B660M Plus D4
CPU: Intel i5-12400(F)
Cooler: Arctic Freezer 34 eSports
RAM: 2x8GB DDR4 3200Mhz ili odma' na 2x16GB?
GPU: GeForce RTX 3060 - MSI Ventus 2X. Ti model iskače iz finansijske konstrukcije
NVMe: 1 TB WD Black SN850 ili Samsung 980 Pro
PSU: nemam pojma ni model ni snagu, znam samo da hoću da bude modularno
Case: neko lepo, a da nije skupo.

Fractal Torrent mi izgleda fenomenalno, ali je nažalost van mog platežnog domašaja
Šta mislite o ovakvoj konfiguraciji? Da napomenem da bih se igrao u 1080P, eventualno 1440P, po mogućstvu sa RT-om na ON.