• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware General (vesti/konferencije/glasine)

Sve zavisi od cene, ali kako stvari stoje 4xxx serija će držati cenu i polovna.

Ja se nadam da RX 9600 16GB imati OK cenu.

Meni je u sustini (van gaminga) najveci hendikep kod Radeona to sto se softver i dalje oslanja (citaj optimizuje) na CUDA jezgra koje oni nemaju.
Imas situacije da cak i matore GTX/RTX karte bolje rade posao u Adobe paketu, raznim AI programima, itd.

Prijatno iznenadio AMD, biće znatno konkurentniji od prethodne generacije to je sigurno.

Ali opet HW Unboxed ima najbolji zaključak a to je da je upitno da li prednost u cost per frame u rasteru opravdava malo lošiji upscaler i malo više lošiji RT (mada ne kao pre) kao i osetno veću potrošnju.

Svakako super proizvod za sam AMD a to da li će biti bolja kupovina zavisi samo od toga da li će kartica biti bliža MSRP ceni od 5070Ti.
Ako bude razlika planiranih 150$ pre bih uzeo malo jaču karticu koja manje troši i ima bolji feature set.

IMG_1938.png

Evo ga i HU opis za FSR4 fokusiran na 1440p.

U nekim situacijama u 1440p Quality poredjenjima FSR4 blago izgubi, ali kada se prebaci na nizu rez u Balance mod, onda se poboljsa u poredjenjima. DLSS4 Transformer je i dalje najbolji, ali FSR4 se uglavio izmedju njega i DLSS3.

Taj na slici 5060Ti ima i 16GB verziju.

A obican 5060 ce samo da ima 8GB, i verovatno ce opet biti bestseller.... :-/

JBG, za nečiji standard to je džabe :P

Ali ozbiljno, sa malo slabijim CPUom možeš takvu mašinu sklopiti kod nas za 200e što stvarno jeste jeftino. Ja sam za media centar uzeo HPovu mašinu sa i5 8500/16gb/512 NVME za 100e. Grafička se može naći za 60-70. Ako hoćeš hardvesrki RT (što moraš imati za sve više igara) nema jeftinije.

JBG, za nečiji standard to je džabe :P

Ali ozbiljno, sa malo slabijim CPUom možeš takvu mašinu sklopiti kod nas za 200e što stvarno jeste jeftino. Ja sam za media centar uzeo HPovu mašinu sa i5 8500/16gb/512 NVME za 100e. Grafička se može naći za 60-70. Ako hoćeš hardvesrki RT (što moraš imati za sve više igara) nema jeftinije.
Ta graficka je 10k. Mislim da si nerealno povoljno prosao sa i5 8500, 16GB RAM, 512GB NVME i maticnom za 100e. Intel i maticne i procesori su kod nas nerealno skup(lj)i .Ja kad ljudima sklapam budget masine racunam Ryzen 5 3600~60e, random AM4 maticna~40-70e(zavisi od ponude u datom momentu, nekad su AM4 maticne delili maltene dzabe za po 30e) i 16GB RAM~25e. Radeon RX5500XT 8GB je 10k, ali realno bez RX6600 8GB nema igranja, a one su ~120e, jos napajanje 50e.

Ta graficka je 10k. Mislim da si nerealno povoljno prosao sa i5 8500, 16GB RAM, 512GB NVME i maticnom za 100e. Intel i maticne i procesori su kod nas nerealno skup(lj)i .Ja kad ljudima sklapam budget masine racunam Ryzen 5 3600~60e, random AM4 maticna~40-70e(zavisi od ponude u datom momentu, nekad su AM4 maticne delili maltene dzabe za po 30e) i 16GB RAM~25e. Radeon RX5500XT 8GB je 10k, ali realno bez RX6600 8GB nema igranja, a one su ~120e, jos napajanje 50e.

Nisam nerealno dobro prošao. Brendirane mašine toliko koštaju. Iscenkao sam se za 20e ali to je to. Problem je u nestandardnim napajanjima (posebno HP koji koristi 12v granu kao signalnu liniju). I grafička se može naći za značajno manje od 10k. Ne svaki dan al ima svako toliko.

Takođe sada ti još dižeš standarde. Ovde je čovek pričao o najjefinijem proizvodu koji može da pokrene sve igre. Nije morao čak ni da pribegava najgorim trikovima kojima sam ja na primer morao da pribegnem da pokrenem Fallout 4 na C2Q 8300 i Radeon 5770.

Kao što rekoh, za 200e možeš da sklopiš mašinu koja će nekako da pokrene sve što je sada u opticaju. Biće to na LOW 1080p povremeno uz skaliranje al će da radi. Ako imaš više para nećeš juriti brendiranu kancelarijsku mašinu na kojoj ćeš da budžiš nešto za igranje.

P.S. Ja svoju kantu ne bi mogao da iskoristim jer je došla sa napajanjem od 180w i kompatibilna napajanja od 300w koštaju ko svetog petra kajgana al ionako je predviđena da pušta filmove i muziku i za browsing.

Last edited:
Nisam nerealno dobro prošao. Brendirane mašine toliko koštaju. Iscenkao sam se za 20e ali to je to. Problem je u nestandardnim napajanjima (posebno HP koji koristi 12v granu kao signalnu liniju). I grafička se može naći za značajno manje od 10k. Ne svaki dan al ima svako toliko.

Takođe sada ti još dižeš standarde. Ovde je čovek pričao o najjefinijem proizvodu koji može da pokrene sve igre. Nije morao čak ni da pribegava najgorim trikovima kojima sam ja na primer morao da pribegnem da pokrenem Fallout 4 na C2Q 8300 i Radeon 5770.

Kao što rekoh, za 200e možeš da sklopiš mašinu koja će nekako da pokrene sve što je sada u opticaju. Biće to na LOW 1080p povremeno uz skaliranje al će da radi. Ako imaš više para nećeš juriti brendiranu kancelarijsku mašinu na kojoj ćeš da budžiš nešto za igranje.

P.S. Ja svoju kantu ne bi mogao da iskoristim jer je došla sa napajanjem od 180w i kompatibilna napajanja od 300w koštaju ko svetog petra kajgana al ionako je predviđena da pušta filmove i muziku i za browsing.
1. Iz nekog iskustva kao serviser(cale me je uveo u posao mladog) stekao sam misljenje koje cu da podelim sada, odmah da kazem moguce je da gresim, bavim se time znatno manje ovih dana (gotovo ne uopste sem za rodbinu i bliznje), a i da nije tako, moguce je da sam doneo pogresan zakljucak. Trziste polovnih komponenti funkcionise tako da kad cene padnu ispod odredjenog nivoa, krece da "vlada divlji zapad", gde cene vise ne padaju proporcijalno realnoj "snazi" kartice u odnosu na druge kartice na trzistu, pa mozes da nadjes neku jaku za malo para ili neku prastaru za previse ili pak naidjes na 2 kartice, od kojih je jedna za 2-3 generacije novija i jaca od druge, za iste novce. Za trziste grafickih je trenutno taj nivo na oko 60-80e. Tako da, istina je, moze (retko, ali moze) da naidje neka RX 5500XT 8GB za daleko manje para od 10k, ali mnogo cesce naidjemo na situacije da prastara GTX 960, pa cak i GTX 950 kosta i preko tog iznosa.

2. RX 5500XT 8GB je ako se ne varam na nivou RX580 8GB, novija arhitektura pa manje trosi, manje su sanse da je majnovala, ali isto tako ne podrzava Ray Tracing, tako da prica o tome kako ta kartica moze da pokrene sve igre vise ne pije vodu. Ljude koji kupuju jeftine racunare ne zanima stanje racunarskog trzista, samo hoce da ti novci(koliko god mali bili) koje investiraju u kupovinu racunara im budu "sto bolja investicija" i da taj racunar sto duze "pokrece naslove" u nevazno je koliko slabom FPS-u. Ja znam da bih se bas lose osecao kad bi nekom preporucio da kupi tu karticu, ali da im uz preporuku kazem, e ali vec ne mozete da igrate 2 igre(Indiana Jones ili Alan Wake 2) sa njom.

3. Ja i dalje mislim da si nerealno dobro prosao. Samo da pojedinacno kupis i5 8500, 16GB RAM i 512GB NVMe drive kostace te 100e, tako da sve vise sto izvuces od toga je samo bonus. Ako si izvukao celu brand masinu u toj kupovini za 100e, jos bolje, ali dozvoli da priznam da nemam iskustva sa kupovinom "tako novih" brand masina. Kad sam prestao da pratim i dalje su bile aktuelne brand masine iz Intelovog "vecno quad core" doba i samim tim mi nisu bile "zanimljive" za nabavljanje delova.

Cene grafickih su naduvane vec duze vreme. Nema bezanja od toga. Ali ako redovono pratis oglase upadne nesto malo povoljnije. Doduse odmah ode kao da biju ako ne uzmes al se pojavi. Kada nemas para da das moras da ih zamenis vremenom. Dok god budemo kupovali cene ce biti takve :(

U pravu si za Raytracing i 5500XT. To je moja greska. Srecom bezobzirna bagra koja smtra da su pravila tu da se krse su nekako nabudzili to i, za divno cudo, nije ni toliko pogubno po performanse.

Prosao sam bolje od uobicajenog, posebno sto se prodavac valjda sazalio i skinuo mi tih 20e ali nije nesto posebno dobra cena. Vidim da su sada cene jedno 10ak evra vise nego kada sam ja kupio masinu pre nekih godinu dana sto nema nikakvog smisla...

Last edited:
Monitor. Pogasio sam ikonice, black background, autohide taskbar
A sta radis za browser, tu su linkovi u bookmarks baru stalno prikazani, moze da se iskljuci, ali realno trebaju ti... mada cak i kad se iskljuci, i dalje ostaju oni dugmici, za napred - nazad, i ostalo... jedino sa F11 da se koristi fullscreen, ali ko ce toliko da se zeza...
Ja sam samo stavio black temu i autohide taskbar...

A sta radis za browser, tu su linkovi u bookmarks baru stalno prikazani, moze da se iskljuci, ali realno trebaju ti... mada cak i kad se iskljuci, i dalje ostaju oni dugmici, za napred - nazad, i ostalo... jedino sa F11 da se koristi fullscreen, ali ko ce toliko da se zeza...
Ja sam samo stavio black temu i autohide taskbar...

Ne idi bas u te ekstreme...moze komotno i kao desktop da se koristi, jedino da ga ne ostavis u browseru ili desktopu ceo dan gde je staticna skroz slika..inace nema brige, sanse za burn in su minimalne i ne treba mu robovati,ti si kupio njega,ne on tebe :)

Stavi u 'power plan' da se monitor isključuje svakih 60 minuta za svaki slučaj. Ja čak ni taskbar nisam sakrio.

Ludo koliko je Windows lose optimizovan. Linux svakim danom sve bolji za gaming, kada bi developeri malo mrdnuli guzice i da se otarasimo windowsa bilo bi super. Treba da se zahvalimo Valve-u i Steam Deck-u za sve ovo, oni su konacno pomerili Linux gaming.

Overite kanal lik ima jos cool videa.

Back
Top Bottom