Logitech MX Keys Mini Wireless review
Koristim tastaturu vec neko vreme, pa reko da bacim neki mini review sa utiscima i uporedjivanjem sa mojom proslom mehanickom tastaturom.
MX Mini ima bez sumnje osetno tvrdje kucanje u odnosu na mehanicku tastaturu, dakle membrana pravi otpor, mozda ce se vremenom razgaziti, pa se popustiti, sigurno oce, ali evo vec kolko je imam mesec dana, osecaj kucanja je nesto tvrdji, tacnije osetno tvrdji u odnosu na mehanicku, osim pomenutog, mislim da na taj osecaj dodaje i ovaj prilicno nizak hod tastera, tako da, to je jedna stvar, videcu vremenom koliko cu se navici, ali ni to nije bas merodavno, jer kad nemas izbora, vremenom se naviknes i na gori eurokrem, pa ti bude dobar, dakle to zavara, ali da, takav je prvi osecaj, dakle sam osecaj kucanja je laksi i brzi na mehanickoj tastaturi, to je jednostavno tako. Ne cudi me sto je disturbed pominjao da mu je neudobna posle nekog perioda, on je verovatno koristi za posao, tako da ko kuca puno na njoj, osetice se ta tvrdoca i nizak profil jos vise, tako da verujem da se pojavi bol u prstima.
Dizajn tastature je fenomenalan, bas je izuzetno mala i slatka, ima tezinu, oseca se kvalitet, veoma dobra izrada i zaista tastatura je toliko mala da nisam mogao da verujem da je toliko manja od moje prosle TKL tastature i veoma ju je lako nositi sa sobom gde god treba, veoma lako se i povezuje na mobilni i gde god da zatreba... takodje jeste da nema RGB osvetljenje, ali ovo belo osvetljenje tako puno znaci za sam izgled tastature, bas joj daje neki smek, mnogo je bezveznija kad se iskljuci to osvetljenje... senzor takodje bezgresno radi posao svaki put...
Ta mala velicina nosi sa sobom i odredjenu cenu... prvo kursorski tasteri su duplo manji od svih ostalih tastera, tako da nije neki osecaj koristiti ih, sreca nemam potrebe za njima cesto...
Nema tastera page up, page down, home i end, ali kombinacijom kursorskih tastera i function tastera, dobijas te 4 funkcije, tako da ne osecam da mi fale, jedino sto moram da upamtim kombinaciju tastera, da mi to postane rutina, kao i to sto moram da pritisnim dva tastera, a ne jedan kao ranije...
Takodje cena je i u tome da su svi tasteri sad nabijeni, zarad te ustede prostora, tako da nemas praznog hoda, pa da na slepo mozes da osetis pod prstima gde je gap, aha tu su mi F1 - F12 tasteri i slicno, dakle sve je zbijeno, tako da svi tasteri moraju da se nauce napamet... takodje zbog svog niskog hoda, nema vise ono kao sto sam koristio na mehanickoj da na slepo predjem prstima po izbocenim tasterima i tako osetim koji je koji, recimo to sam radio za levi ctrl, shift itd, tu sam kod mehanicke imao i gap i izbocene tastere, pa se lako na slepo pod prstima prepozna koji je koji taster, ovde tog luxuza nema...
Response time, manji je kod ove tastature u odnosu na mehanicku, bez sumnje, mislim ovde je dovoljno dobro da radi posao, ali mehanicka je instant, iste sekunde, ne osetis je, bas radi brzo i smooth, ko da je jedno sa kompom, ovde to nije slucaj, mislim radi dovoljno dobro, da ne osetis i da ti ne zasmeta, za kucanje, za igre jos nisam testirao nesto puno, to cu da se dopunim kad dodje na red, ali definitivno mogu da kazem ako je mehanicka 10/10 za response, MX Mini je 8/10, radi posao, ne oseti se problem, ali prosto osecam da je nesto sporija i to je to, ne smeta mi toliko, navicicu se, ali moram pomenuti.
Ukupno bih tastaturi dao ocenu 8/10, zeleo sam da probam nesto ovako malo, bezicno sa plitkim hodom i da se lako cisti, malo za promenu, vremenom ce mi sigurno bolje leci, ali kad budem uzimao narednu, sigurno bih se vratio na mehanicku, bezicnu i neki gamerski TKL model, ali prvo cene da se dovedu u red, ne bih davao 400 evra za takvu tastaturu, 150 evra najvise, mada i to je van pameti, ali ajde.