• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PS4 PC Ghost of Tsushima

Poceo sam da igram, igrao 2 sata, auuuu koliko ova igra kida, nisam to ocekivao, ali bas je prava kidalica na svakom polju, odusevio sam se.
Znam da je izasla jos 2020 za ps4, pa onda 2021 za ps5 i konacno 2024 za pc, koja je ultimativna verzija, i ovo je bruka koliko dobro izgleda, gledam i ne verujem, ko film da igram.
Ne zna se sta je bolje, sam kvalitet grafike, ili sam umetnicki aspekt, ali toliko dobro izgleda kao ceo paket, da samo rokam screenshotove, stajem i razgledam, ja nisam video bolju grafiku od ove u zivotu, ne znam sta moze da joj izadje na crtu.

Poredicu je sa Horizon Forbidden West, jer su najslicnije, isti zanr, a i igrao sam je skoro.
GoT sije HFW u svakom mogucem smislu, em ima jako dobru pricu, i atmosferu o kojoj HFW moze samo da sanja, em je gameplay bolji, borbe, raznolikost, kako je svakoj sitnici posvecena paznja i kako je sve zanimljivo u igri.
Takodje mislim da GoT bez sumnje ima osetno bolju grafiku od HFW, kojem je to bila udarna tacka, ali meni licno ne moze da se meri koliko je bolja grafika u GoT u svakom smislu.

Stavio sam na Hard po savetu gugla, hrvatski titl ko chodex, engleski voice, jer japanski ne bih izdrzao, prenaglasen mi je uvek i cepam.

Voleo sam samurajske filmove ko mali, sad ne bih mogao da ih smislim, to sam bar mislio, ali ovde mi se bas svidja za sad, odmah mi je zgrabilo paznju, kakvo otvaranje igre, bilo je toliko scena gde mi je vilica pala na pod, prvi takav momenat je bio kad sam jurio konjem nizbrdo u boj. Bas igra ima neverovatne scene i veliki scope, raznolikost prepunu detalja, svet se oseca zivim.

Za borbe sta reci, kidaju, ponavljam se, ali to je najbolji izraz, pravo je uzivanje macevati se preko dzojpeda, toliko kul scena i realnih i brutalnih, dualsense efekti su reko bih najbolje do sad odradjeni u nekoj igri, sve je simulirano i oseca se i najmanja vibracija, tako prirodno.

Intefejs fenomenalan i pregledan, jako ugodna za igranje...

Ne mogu se setiti nijedne mane, samo neke sitnice, kamera nekad ne isprati bas lepo, AI kad je u grupi i trce ka tebi, umeju da se zakucaju jedni u druge na tren, sto baca memorije na neke zastarele igre, ali to je sitnica, jer se ne desava cesto i samo na sekund se cuknu, ne smeta, vise je cisto da pomenem nesto.

Igra je veoma zahtevna, isto ko Alan Wake 2 i HFW, imam samo 47 fps-a, ali napucao sam sve na maximum maximuma, iskljucio DLSS i FG, a ukljucio DLAA i druge bas zahtevne opcije, tako da sigurno imam headroom-a da znacajno podignem fps, po cenu izgleda, ali videcu koliko utice na sliku i sta me ovde vise zanima, dal bolja slika ili veci fps... deluje ko tip igre koja moze da se igra u 60, da ne jurim 120 kao u HFW, ali testiranje uskoro sledi (zadovoljno trlja ruke).

Deluje da cu bas uzivati u ovoj igri, obzirom i da ne traje predugo ko HFW, mislim da cu igrati i side questove i sve zivo, pa cu onda videti, dal me sve drzi i dal je zanimljivo ili cu morati da prilagodim iskustvo.

Ocena za prva dva sata, 10/10 i igra godine status, a dal ce se nesto promeniti za full review kad je predjem, videcemo, nadam se da nece.

edit

i zaboravih da pomenem jako bitnu stvar - vetar... toliko je dobro odradjen i toliko bitan za ovu igru, daje bas neki smek, dubinu i realisticnost, a tako cesto se zanemaruje u igrama... eto osim starog Watch Dogsa koji je to prvi uradio i sad HFW, ja se ne secam drugih igara koje su to ovako dobro i detaljno uradile... sa tim sto je GoT otisao i korak dalje u odnosu na dve pomenute.

Last edited:
Poceo sam da igram, igrao 2 sata, auuuu koliko ova igra kida, nisam to ocekivao, ali bas je prava kidalica na svakom polju, odusevio sam se.
giphy.gif

Izgleda da mi ne radi camera mode, to jest da ne vata screenshotove, jer ne mogu nigde na win-u da nadjem lokaciju gde ih smesta, jeste da je krk verzija, ali probao sam sve lokacije koje sam nasao guglanjem i ili nista nema ili je prazan folder 😞

Presao sam igru, sve side-ove i skoro sve mythic tales... pa da bacim finalne utiske.
Vrhunska je igra, zanimljiva, dosta jaka na svim poljima.
Vidi se da je pravljena bas po uzoru na samurajske filmove, koje sam gledao kao mali, tako da mu ovo dodje kao neki next gen samuraj...

Od stvari koje se meni nisu svidele:

AI je zastareo i glup, neprijatelj nekad kasno reaguje, ne vidi te, AI saborci se zaglavljuju i baguju, ne cesto, ali vredi pomenuti

Kampova ima bukvalno na svakom koraku, previse akcije, a premalo istrazivanja... takodje naleces i na patrole cesce nego sto bih voleo

Konj je beskoristan jer je mala mapa, a prenaseljena, tek sto malo zajasete, morate odmah da silazite jer ste naleteli na nesto, tako da realno bolje da se brzo trci, nego se zezati sa konjem, skoro je i ista brzina.

Ocekivao bi da posle osvojenog campa, da kasnije dodju tvoji saborci i preuzmu ga, but nope, samo ostaje napusten… za vilage doduse se to desava, ide jedan cutscene...

Mapa je trebala da bude bolje odradjena, ne svidja mi se perspektiva gledanja, taj neki ugao iz polupticje perspektive, a bilo bi mnogo preglednije iz pticje perspektive, sto je valjda standard… takodje ikonice se neke ne vide dok se ne zumira max, pa i onda moras da pomeris u milimetar da bi dobio ono sto zelis, kad dve ikonice kriju jedna drugu…

Igra ipak ima previse (side) aktivnosti, iako nisu toliko dosadne ko u HFW, igrao sam ih, ali je bas velika razlika izmedju main quest-a i svega ostalog...

Smetalo mi je sto na dualsense-u, ako oces sve efekte, moras da budes wired, a imam neki bas teski kabl, i smeta mi tako, pa igram bezicno, a tu onda propustam dosta efekta, jer tad tek ponekad imas FF efekat, a zvuka iz dzojpeda nema uopste…

Steta sto igra ne podrzava gyro nisanjenje kao HFW.

Ko da je uvek noc u igri, cini mi se ko da noc mnogo duze traje od dana… u igrama volim da igram po danu, mozda nekih 10% moze da prodje nocu, ali 50% i vise, nikako… mada lepo izgleda igra i nocu, jedino sto se uglavnom bas slabo vidi.

Takodje, obzirom da ne moze da se lockuje neprijatelj, povremeno se desi da ti totalno izadje iz kadra onaj sa kim se boris…

Od stvari koje su mi se svidele:

U ovakvom tipu igre mi je najzabavnije da napravim neku overkill kombinaciju koja lako resava neprijatelje…

Mnogo dobro loot odradjen, rekao bih najbolje do sad, em shimeruje, pa ga vidis iz daljine, em ga kupis sa R2 sto bi trebao da postane standard, jer je pod prstom sve vreme i najlakse ga je pritisnuti i nema nikakav otpor, em ga kupis u prolazu dok trcis ili jases, kao u HFW sto moze da se ukljuci…

Kad sam vec kod toga, primetne su iste stvari izmedju te dve igre, recimo climbing i to lootovanje sto pomenuh, to je sigurno ono sto je Sony omogucio da se dele tehnologije izmedju njihovih timova… steta sto tako necega nema i na ostalim platformama, dosta znaci za igrace… kapiram da ne vredi za same developere, to jest ne valja za developere koji inoviraju, dok valja za one koji samo to kopiraju.

Pleni kolicina detalja i sitnica i koliko je sve utegnuto… i vizuelno i zvucno…

Ja sam morao da igram sa SMAA2X i frame gen-om, jer mi se DLSS Q, ne svidja kako izgleda u ovoj igri, a DLAA koji daje najveci kvalitet slike, mi je prezahtevan.

SMAA2X je sledeci koji daje najbolji kvalitet slike i kad taj mod uporedite sa DLSS Q, moze da se vidi da razlika u kvalitet o kojoj sve vreme na forumu pricam.

Gameplay je toliko dobar, to nabadanje macem, i stealth, kao i ranged combat, da me nije toliko mrzelo da igram sve side aktivnosti, kojih zaista ima previse, ali su uglavnom kratke.

Slazem se da je igra dosta jednolicna, jer sve vreme radis prakticno iste stvari, ali toliko dobro je odradjeno, da mi nije toliko smetalo, takodje mora se paziti da se ne overdoziras, nekoliko sati dnevno, dovoljno… ko hoce bolje iskustvo doduse, nek se drzi samo main quest-a, itekako oce da uguse broje sporedne aktivnosti, koje su daleko ispod kvaliteta main quest-a, ali fora je sto su uglavnom kratke, pa si u fazonu ajd jos ovo, pomalo su i zarazne.

U ovoj igri sam konacno savladao i parry mehaniku, pa sam dobio zelju da opet pokusam sa Sekirom, iako znam da je dosta tezi i da je tajming za parry dosta kraci.

Kad se igra na Hard, bude teska na pocetku, dok ne izgradite lika, potom (ubrzo) bude taman i onda vec tamo negde tokom sredine igre (ACT II), bude suvise laka ako igras sve, ali nije mi smetalo, kao sto rekoh, ovakav tip igra i igram kako bih izgradio overkill kombinaciju i sa lakocom gazio sve.

Mythic Tales je prakticno ponovo bauljenje po celoj mapi, po svakom cosku i delovi koje ste vec presli, tako da je third tier po kvalitetu, bukvalno su samo tu da vestacki produze igru sto vise, ali odigrao sam par njih, neki otkljucavaju specijalne poteze…

Photo mod je najbolji koji sam video u igrama i bas sam uzivao da pravim vrhunske fotke svaki cas,medjutim, nista od toga nije bilo sacuvano, jer ne radi kako treba taj mod u krk verziji…

Uhvatio sam sebe kako vicem sa teskim japanskim akcentom – Lord ShhhhhhimuRA

8.9/10 samo zbog jednolicnosti i vestackog produzivanja, ako se gleda samo main odna je 10/10

Tako da je moja preporuka da se igra samo main, i tek poneki side, kako ne bi bili underleveled...

Sad prelazim na DLC, da vidim kakav je.

Predjen i DLC, dobar je, moze da se odigra.
Kod DLC-a meni je najbitnije da bude razlicit od osnovne igre, i ovde su upravo to uradili, ne zelim more of the same, vec i nesto novo da vidim.
Ovde su dodali neke skill-ove za konja gde mozes da gazis mongole, sto je cute, ali priliku da tako nesto radite su retke, pa onda i nema neke poente, vise je to kao marketing, da je dodato nesto novo...
Lokacija je ostrvo, drugacije od osnovne igre, neprijatelji su dosta tezi od osnovne igre bez obzira koliko ste napucan lik, tako da ne bih preporucio igranje pre zavrsetka osnovne igre, iako moze da se udje jos od ACT II, sto je sredina igre.
Zadnji boss - The Eagle, je najteza od svega u igri, ali da se srediti.
Odradio sam jos par Mythic Tales-a, tako da su mi samo dva ostala nezavrsena.
Dobija se neki novi armor, koji ima zanimljive mogucnosti, ponistava obican parry, a siri prozor za perfect parry i dodge.
Kome se svidela main igra, moze da opika.

Last edited:
Back
Top Bottom