Završih prije par dana, nikako da saberem utiske i stavim na papir.
Ne znam na koje mjesto bih stavio ovaj "nastavak", nije za poređenje sa prvih deset, a u drugih deset je definitivno broj jedan, što i nije tako teško.
Priča je nešto posebno, totalno brutalno osvježenje i zanimljivije lore od XV.
Još od osmice, inače moje prve i omiljene čekam summone ozbiljnije uključe u samu priču i vizuelno bolje prikažu, da ne budu samo usputno oružje, što je ovdje itekako u prvom planu. Sjajno su se uklopili u main story, koji je glavni adut ove igre.
Pokušao sam u toku igre da ganjam side questove, ali jednostavno nisu bili dovoljno zanimljivi, pa sam nakon 2-3 počeo da ih izbjegavam i samo išao na main story, što je sasvim dovoljno za skoro 40 sati igranja. Provalio sam da ima par side questova sa posebnim znakom koje ti daju upgrade, chocobo-a i sl. koje sam rješio u prvom runu, nadajući se ultima weaponu.
NG+ sam krenuo lagano, čisteći sve, i dosta side questova je solidno odrađeno kao upoznavanje lore-a, ali su previše basic da drže pažnju pored glavne priče.
Muzika je jako dobra, vizuelno je igra savršena.
Glavni iritirajući momenat je što nema trčanja po želji igrača, a ogroman minus je nepostojanje party-ja, što nisam očekivao. XV je to ok odradila, ovdje nula bodova, samo glavni lik i udri (ali bukvalno, baš je teško izgubiti), tako da su borbe jako nezanimljive, što su donekle upotpunili God of War momentima i cinematic akcijama, dok su borbe sa summonima (ovaj put Eikonima) jednostavno epic. Baš sam sinoć prošao kroz Ifrit VS Titan borba, koja je je$eni spektakl.
U tom momentima mi je drago što je napravljeno casual, da se može uživati u predstavi, bez puno razmišljanja.
Sa druge strane, u NG+ i Final Fantasy modom, kada idete od početka sa svim skillovima, borbe postaju mnogo zanimljivije, jer vas priča ne vuče dalje, već da na miru uživate u svim ostalim čarima igre, pored glavne priče.
Dakle, ko voli GoW igre, to je to, za hardcore FF igrače ovo će biti ovjeravanje priče i zaboravljena igra, likovi nisu dovoljno "memorable", nešto kao i XV.
Sve u svemu, solidno zagrijavanje dok se čekaju dobri stari rimejci.
8/10