Posle prosle prezentacije sam bio uveren da ovo uzimam day 1, ali posle igranja demoa to verovatno ipak necu uraditi.
Igra izgleda solidno, ali od ps5 only igre sam ocekivao vise. Muzika je dobra, ali u nekim scenama mi se ne uklapa sa radnjom.
Odusevilo me je sto su uradili analogne kontrole, tako da ne moram da pritiskam dodatne tastere kada zelim da trcim.
Kamera je prilicno cudna. Nije vezana za ledja lika, vec "snima" iz daljine, sto deluje zanimljivo (pomalo podseca i na fixed kameru), ali nisam siguran da mi se svidja. Art style mi je za sada prosecan, ali to se lako moze promeniti kasnije.
Gameplay je izrazito linearan: hodnik > cutscene > hodnik. Nadam se da ce se ovo kasnije promeniti i da ce biti makar neke prilike za istrazivanje.
Borbeni sistem je prilicno dobar za rpg, ali losiji nego u akcionim igrama (ukljucujuci recimo i Final Fantasy Origin). Moram priznati da sam i ovde ocekivao vise. Nekako fali umph osecaj kada makljas likove, a sam gameplay vise podseca na Dragon's Dogma, nego na DMC.
Uglavnom se sve svodi na mashovanje dva tastera, dodge, special. Parry mi za sada ne deluje toliko dobro, dok je dodge OP. Uzeo sam neki upgrade za dodge i igra je postala smesno laka - pojavi se prompt koji je na ekranu nekoliko sekundi, tako da je jako lako izbeci protivnicke udarce. Uopste u borbi ima previse QTE sekvenci i u obicnoj borbi, a posebno u epic scenama. Challenge misija nudi upgrade-ovanog lika, ali sam gameplay se nije drasticno promenio, osim sto sam mogao da kombinujem specijalne poteze.
Scene sa ogromnim cudovistima su najbolji deo igre i prilicno podsecaju na Bayonettu. U nekim trenucima se osecam kao da igram neki ludacki anime.
Ovo do sada je mehanicki bas jednostavno (nisanis, pritiskas dugme, ponekad uradis dodge), nadam se da su kasnije borbe zahtevnije. U svakom slucaju, meni su te scene primaran razlog za igranje ove igre.
Prica je neki japanski GoT - intrige, ginu likovi, seksi scene. Nije to neki vrhunski kvalitet, ali je osvezavajujc posle prethodnih nekoliko igara. Gluma je solidna, dijalozi onako (umeju Japanci i gore). Jedino mi je bas smetalo sto nekom klincu glas pozajmljuje isti decak koji je glumio Huga u A Plague Tale igrama (sto je najgore, skoro mu je isti lik). Ima nekih zaista epic scena, ali onda se pojavi neko pile ili iritantno dete ili kuce...vise bih voleo da je igra mracnija, ova mesavina "tezih" i klasicnih FF scena mi bas ne prija. Delovalo mi je da ce ovo konacno biti igra bez srednjoskolske drame, ali izgleda da FF serijal ne moze bez toga.
Jako mi ide na zivce sto ima scena gde pobedis bossa u borbi, pa ipak izgubis jer je igra tako odlucila.
Najveci problem trenutno je tehnicka strana igre. Ucitavanja su zaista brza i to je super, ali nijedan od dva ponudjena moda nije dobar.
30fps mode je stabilan, ali postoji bas agresivan motion blur koji nije moguce iskljuciti, a i akcione igre jednostavno traze veci fps.
60fps mode je prilicno muljav i izrazito nestabilan. Na pocetku su mi smetale tranzicije izmedju gameplaya i 30fps cutscenesa, ali sam skontao da je to najmanji problem koji postoji. Fps je jako nestabilan tokom kretanja kroz svet (osciluje neprestano od 40 do 60, vrr malo pomaze, ali mi se cini da ni framepacing nije idealan). U prvim delovima igre su makar borbe bile locked 60, ali i to se menja kada se pojave neki efekti poput vatre.
Posle price kako izbacuju samo za jednu platformu da bi igracima dali zategnutu igru day 1, ocekivao sam dosta vise.
Postoji neka nada da ce ovo biti sredjeno do izlaska (ovo je navodno verzija 1.01, novinari su skoro igrali 1.03), ali definitivno ne kupujem dok ne vidim u kakvom ce stanju biti finalna verzija. Bilo bi dobro da zategnu performance mode i da podignu fps na 40 u quality.
Osim ovoga, smetalo mi je i sto je jako tesko pratiti sta se desava tokom borbi. Blur + niska rezolucija + veliki broj efekata...preglednost je na Bayonetta 3 nivou.
Verujem da ce pc verzija resiti vecinu ovih problema, zbog toga cu verovatno i sacekati godinu dana.
Sve u svemu, za sada mi deluje da ce igra biti bolja od prethodne dve u serijalu.
Buduci da su obe igre dobile dobre ocene, ne bi me iznenadilo da ovo ode i na 90+ meta skor.