• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PC Epic vs Steam vs GoG i ostali...

To što rade rade zbog interesa. Jednostavno nekako žele da se probiju pored konkurencije.
Ja nemam licno problem sa free igrama nego sa onim iza toga a to je kupovina eksluzivnosti iz razloga sto se takve stvari ne rade na open platformi. Plus onaj usrani EAC koji furaju i neke Steam igre ako su prethodno launchovane na Epicu ili imaju ugovor sa istim. Eac je je takvo djubre od drm-a da moze komotno rame uz rame sa Denuvom da ide. (Epic je kupio EAC pre par godina).

Ja jednostavno taj vid ''borbe sa konkurencijom'' ne odobravam tako da novcanikom glasam za Steam store i ponekad GoG.

A da ne pricam o sendvicarima koji se misticno pojave niotkuda i bombarduju comment/review sekciju na Steamu kada se neka igra deli free na Epicu. :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

7pv22aaq7p191.png

Epic radi to što radi i dobija korisnike.
Mislim da je za neku platformu važnije da ima manji broj korisnika koji (redovno) plaća igre i usluge nego da ima mnogo korisnika koji su tu isključivo jer su igre džabe.

Mislim da je za neku platformu važnije da ima manji broj korisnika koji (redovno) plaća igre i usluge nego da ima mnogo korisnika koji su tu isključivo jer su igre džabe.
Pored toga davali su i dobre popuste pa su ljudi kupovali igre kod njih. Pokušavaju na mnoge načine da privuku ljude. Mislim da je Bojan Novaković na FB napisao kako daju neke pogodnosti za game developere koji se tek probijaju.

Vidim zamjera se način na koji pokušava da konkurišu. A ja ću samo da podsjetim šta je Microsoft radio sa Internet Explorerom pa i pored toga mnoge boli uvo za alternative. Ja sam srećan zbog ovoga što Valve radi sa Protonom. Windows mi sve više i više ide n q i nadam se da ću jednog dana moći da ga šutnem. Anyway što se tiče konkurencije vidjeli smo na primjeru Intela šta se dešava kada konkurencija nudi lošu alternativu.

Ja sam najviše volio GOG zbog DRM free politike i zbog starih igara. Steam nudi onu šugavu Heroes Might and Magic 3 HD verziju dok gog nudi DRM free klasik iz dvijehiljaditih koji sa nezvaničnim HD patchom odlično izgleda i radi. Valve je kod mene dobio ogroman respect zbog Protona, Steam Decka... Epic games najmanje korisim for the record. Neki ljudi imaju stav da oni koji nemaju neka primanja ne treba da igraju te igre koje koštaju. Ja podržavam to da igre, filmovi, serije i generalno edukativni materijal budu što pristupačniji. Nekada je pismenost bila samo za odabrane a danas se to promijenilo.

@Undenis
Imaj u vidu da mnogi nemaju primanja kao ti ;)

Mislim da je Bojan Novaković na FB napisao kako daju neke pogodnosti za game developere koji se tek probijaju.
Mene kao nekog krajnjeg korisnika takve stvari apsolutno ne zanimaju bez obzira o kojoj se platformi ili developeru radi.
Ako su željeli da privuku korisnike koji će ostati i nastaviti kupovinu, fino su trebali dozvoliti besplatan import kompletnog Steam library-a i pored toga igre prodavati jeftinije.

Naivan si ako misliš da su to lepi gestovi. I diler iza ćoška poklanja prvu dozu džaba.
Naravno da ne mislim da me vole, bukvalno si to shvatio, samo kazem da je dobro za nas koji ne mozemo da kupujemo igre, sto postoji neko ko daje besplatno, pa da vidimo kako je imati original, koristiti njihovu platformu, oni ce sigurno privuci nove ljude koji se jos nisu navukli na steam, a sve to vec traje godinu dana i ko zna koliko ce trajati i sigurno ce neki od njih pre ili kasnije, kad im finansije dozvole i kupiti nesto na platformi.

Mene kao nekog krajnjeg korisnika takve stvari apsolutno ne zanimaju bez obzira o kojoj se platformi ili developeru radi.
Ako su željeli da privuku korisnike koji će ostati i nastaviti kupovinu, fino su trebali dozvoliti besplatan import kompletnog Steam library-a i pored toga igre prodavati jeftinije.
Al zar nisu developeri ti koji razvijaju igre? Vjerujem da dosta krajnjih korisnika ne razmišlja o tome ali bolji uslovi za developere znači i više boljih igara za korisnike.

Epic je opcija za one ili koji nemaju neka primanja ili koji bi da probaju dobre igre a da ne koriste pirateriju uz koju mogu da dođu virusi kao i kazne tamo gdje su zakoni protiv piraterije oštriji. Sve to može da se izbjegne ako znaš šta radiš al ljudi ne žele da se opterećuju time.

Dobro si to rekao: EGS ima vrijednost tek' toliko da je iznad piraterije.

Al zar nisu developeri ti koji razvijaju igre? Vjerujem da dosta krajnjih korisnika ne razmišlja o tome ali bolji uslovi za developere znači i više boljih igara za korisnike.

Mislim da se kroz decenije praćenja gaming industrije pokazalo da nije tako. Dodatni prihodi uglavnom znače više para za ljude koji su u vrhu kompanije.

Pretjeruješ :) Kada pogledaš kakve grafičke i konfiguracije ima većina Steam korisnika jasno ti je da dosta ljudi ide na tkzv. budžetske opcije. Dosta ljudi gleda da prođe što jeftinije. Ja nisam jedan od njih ali nije da ih ne razumijem.

Meh, ne bih oduživao priču. Ali u par bulleta:
  • Epic, koliko god ih poštovao davno, su postali ono što mrzim u gejmdev industriji. Ne želim da im dajem svoje pare, već radije nekome kome sam bitan kao investitor.
  • Store im je inferioran proizvod. Bukvalno ne postoji razlog zašto bih imao to sranje na kompu.
  • Nedavno su dodali Linux podršku, sada to ne bi bio problem. ALI. Samo su presekli Proton... Znači ne vidim zašto bih gubio vreme sa tim kada imam to na Steamu - a Valve aktivno razvija Proton, dok Epic samo bere grožđe.
  • Atomizacija korisničkih baza preko hiljadu onlaljn radnji može dovesti do propasti svih servisa (vidi online video streaming servise). Ja biram Steam i GOG, jer su dovoljno različiti u tome šta nude i kako to rade, pa su čak i povezani donekle sa povremenim GOG Connect uslugom.
  • Zabole me za free igre. Rođen sam u Jugoslaviji. Pare ću dati tek kada znam da je igra vredna (otherwise shame on me). Daleko da sam protiv, ali to mi nije motivacioni faktor da prodam dušu zlotvorima (ovim ne osuđujem nikoga, govorim o sopstvenim principima).

Epic je opcija za one ili koji nemaju neka primanja ili koji bi da probaju dobre igre a da ne koriste pirateriju uz koju mogu da dođu virusi kao i kazne tamo gdje su zakoni protiv piraterije oštriji. Sve to može da se izbjegne ako znaš šta radiš al ljudi ne žele da se opterećuju time.
Čekaj pa Steam su napadali prethodnih 15 godina kako je loš za industriju jer dele igre za po par eur ili centi na rasprodajama a sad kad Epic daje besplatno to je do jaja consumer friendly humanitarna praksa za ugrožene?

Čekaj pa Steam su napadali prethodnih 15 godina kako je loš za industriju jer dele igre za po par eur ili centi na rasprodajama a sad kad Epic daje besplatno to je do jaja consumer friendly humanitarna praksa za ugrožene?
Ja to za Steam nisam govorio niti mislim. Takođe ovo što sam rekao za Epic je ono što ja mislim, ne drugi. Cinizam je nazvati popuste i besplatne igre "humanitarnom praksom za ugrožene".

Jednja manja zamjerka Steamu što nakon izvjesnog vremena ukinu podršku za neki operativni sistem. Mislim da jedan Youtuber je htio da instalira neke starije igre na Windows XP a nije mogao. Ni tu se Epic ne može pohvaliti. GOG je tu najbolji.

Daleko da sam protiv, ali to mi nije motivacioni faktor da prodam dušu zlotvorima (ovim ne osuđujem nikoga, govorim o sopstvenim principima).
Ovo se razlikuje od čovjeka do čovjeka. Neko može reći da ako koristimo FB, Google i Windows onda smo prodali dušu zlotvorima jer time što koristimo njihov softver hranimo ih podacima i činimo te njihove platforme popularnijim.

Ovo je jedna od retkih sotuacija gde je ipak epic ispao bolji, jer devovima su sve placali po dogovorenoj ceni koliko god kopija smo besplatno claimovali, dok se vise devova javljalo ranije kako su steam saleovi nikakva zarada za njih, ako ne ucestvuju ne zarade nista ako ucestvuju zarade sitnis koliko im je steam ubijao cenu.

Ja sam Hades bio uzeo na Epicu kao da ostane malo više devovima zbog one priče da Epic uzima samo 7.5%. Mada svakako ne razmišljam previše iz tog ugla.

Da ja vama nesto kazem ovo zasluzuje zasebnu temu, STEAM vs EPIC i GOG tu i tamo. Ali mi je bilo drago da vidim da nema samo fanbojasenja za odredjenim "brendovima", vec i nekih naznaka zasto su vam odredjeni launcheri bolji od drugih. Ovo ljubomirovo deklamovanje sa Steam mogucnostima nisam ni znao da postoji jer se nisam cimao da ispitam sve jer sam uvek koristio njega zbog proste kupovine igara i to je to.

Sto se Epica tice, definitivno imaju najgore dizajniran i vremenski pregazen launcher, a i da budem iskren nisam kupio nijednu igru do sada, jer su mi vec dovoljni GOG i STEAM, zbog izbora igara i cena, mada mi je drago sto mi je Epic na neki nacin dao mogucnost da bez piraterije probam neke od naslova zak oje sam se lomatao da kupim, i posle se ispostavilo da nisu toliko dobri kao sto su izgledali, tako da se te strane novac je ustedjen.

Sto se samih developera tice, ako su igre dobre, ingeniozne i drugacije od onoga sto se svakdnevno nudi i da mi se licno dojmi, dacu pare da podrzim dobru pricu.

Realno Steam kljucevi su toliko jeftini kod 3rd party resellera da se granice sa piraterijom xD
Pa i sam sam vecinu igara uzeo preko levih sajtova mozda sam 10ak igara kupio po punoj ceni na Steamu ako i toliko.

Meni je npr zao sto su neke igre prosle jako lose zbog ''exclusive'' deal-a. Npr Alan Wake remaster koji je trenutno i dalje samo dostupan na Epicu nije zaradio ni jedan cent nakon prvog kvartala od objave igre. Nadam se da AW2 nece imati slicnu sudbinu posto je i on Epic Store eksluziva.

Isto tako RDR2 posto je imao 7 day eksluzive deal sa EPIC-om je prodat u manje od 100k primeraka na EPICu sto je sramotno za igru takvog kalibra, ali srecom 7 dana kasnije kada je izasla na Steamu je razbila prodaju.

Last edited:
Jednja manja zamjerka Steamu što nakon izvjesnog vremena ukinu podršku za neki operativni sistem. Mislim da jedan Youtuber je htio da instalira neke starije igre na Windows XP a nije mogao.
Nedostatak podrške za OS iz 2001. je neki ozbiljan propust? Nema veze što su igre starije kad se platforma na kojoj se nalaze konstantno unapređuje.

Back
Top Bottom