Put do Haligtree-a je relativno opskuran, moraš skupiti određene iteme i moraš otkriti kako da ih upotrebiš. Prvo mora da se prođe kroz tešku snežnu oblast gde tokom većeg vremena duva oluja tako da se ništa ne vidi (vizije trećeg DLC-a za Dark Souls 2 i one oblasti sa električnim jelenima), i prilično užasnih protivnika. Onda mora da se prođe gomila strelaca koji jašu vukove i gađaju kao snajperi, i na kraju evergaol zagonetka gde je potrebno malo razmišljanja i itema koji mogu da olakšaju stvari.
Prvi deo nivoa je takav da se krećeš po krošnjama džinovskog drveta, dok si okružen protivnicima koji mogu da te gađaju projektilima. Na nekim mestima ih je baš dosta, a kotrljanje je izuzetno rizično jer lako može da se padne. Ipak, s obzirom da sam levelovao intelligence, okrenuo sam to u svoju korist. U ovoj igri postoje gravitacione magije, tako da sam, gde je moglo, počeo da ih obaram sa grana u ambis
Prvi boss Loretta je relativno lak, otprilike magična verzije Tree Sentinela kojeg bi do tad trebalo da svako nauči da rutinira. Ima par nezgodnih napada, ali je zabavna borba.
Drugi deo je Elphael, i tu počinje pakao. Svi mogući najteži protivnici i mini-bossovi tokom ostatka igre su se skupili ovde, i to u njihovim najgorim varijantama. E sad, fora je da je nivo dobro dizajniran, tako da dobar deo njih može da se izbegne kreativnim korišćenjem skoka i provlačenja po uskim platformama, ili da im se priđe sa leđa. Kada se zađe dublje, dolazi se do duboke rotten močvare kroz koju ne može da se trči. Srećom taj deo je kratak, a onda se ulazi u kapelu i iza nje u prolaz koji vodi do korena drveta. Tu se nalazi džinovski narandžasti cvet, a ko je pažljivo pratio lore igre i ono što se desilo u močvari Aeonie u Caelidu, zna ša ga čeka.
Da se odmah ogradim, iako je možda dizajnirana oko toga, kroz celu igru nikada nisam koristio spirit summone jer sam na to gledao kao alat koji je ubačen da pomogne manje iskusnim igračima. Nisam bio ni previše visok level za taj stadijum igre, između 80 i 90.
Malenia je kroz lore do tada hajpovana kao brutalno dobar i efikasan ratnik, koji je uspeo da slomi i velikog generala Radahna. Nikada poražena u borbi. Ne bez razloga, jer je daleko najteži boss u igri, a vrlo verovatno i najteži From boss ikada. Sekiro boss u Souls igri.
Ovo je tip bossa urađen po ugledu na Lady Mariu i slične human bossove, ali su uspeli da eliminišu većinu slabosti koje takvi bossovi imaju. Moguće joj je razbiti poise, ali pre nego što se to desi, često ume da skači u stranu da uradi kontra napad, ili da se povuče nazad. Moguće je uraditi joj parry, ali su potrebna čak tri da bi je staggerovao. Vrlo je brza, može da veže dosta udaraca za redom i da ih miksuje na razne načine u zavisnosti od pozicije igrača i šta radi u tom trenutku. Osim ovoga, ima brzi grab koji je skoro insta kill, a problematičan je i jer joj vraća veliku količinu healtha. Eh da, da ne zaboravim - svaki udarac koji zada je leči, tako da ne samo što ti svaki put skine poprilično healtha, već se i usere u sve što si do tada uradio

Malo preterujem, ali njen healing nije neprimetan.
Ovo nije sve, jer otprilike na trećini skinutog healtha skače u vazduh i odmah vidiš da se sprema nešto da uradi. Nakon tri sekunde si mrtav u oluji sečiva. Mislim da mi je trebalo 15-ak pokušaja da uopšte dešifrujem ovaj napad i kako uopšte da se izbegne bar jedan deo dmg-a koji napravi, i delimično sam uspeo. Ako postoji određena distanca, nije lako, ali moguće je izbeći kompletan potez. Ako ga uradi point blank, treba se pomiriti sa sudbinom da ćeš morati da se oprostiš od najmanje jedanog healing flaska. U desetinama pokušaja, samo sam jednom uspeo da ga kompletno izbegnem point blank. Kako vreme odmiče i učiš njen moveset, shvataš da se cela borba svodi na to kako da izbegneš da te taj napad ubije. Čim pređeš tu trećinu healtha, moraš da paziš da joj ne budeš previše blizu da bi imao vremena da pobegneš kada vidiš da se sprema. Čini mi se da je nakon toga potez na tajmeru i da si narednih 30-ak sekundi miran i možeš da budeš agresivan. Veliki problem je i to što je Malenia frustrirajuće pasivna. Ti želiš da je upecaš da izvede taj napad sa daljine, ali može da prođe i po 10-15 sekundi, a da ona ne radi apsolutno ništa. To ima i dobru stranu jer imaš vremena da se izlečiš, ali ako nije u skroz pasivnom modu, kad potegneš iz flaska vrlo brzo stiže kazna jer može da uradi brz napad iz daljine.
I tako se mučiš, mučiš, dok posle sat, sat i po vremena ne uspeš nekako da je spustiš do nula healtha. Kreće cutscena, Malenia pada, leži nepomično, ti krećeš prema cilju, a onda čuješ "wait...". Fuck. Okrećeš se, vidiš da cveta ogroman cvet, a Malenia izranja sa velikim krilima okružena rojem leptira, dok kreće zloslutna muzika. Cutscena je nenormalno dobra, ja mislim da niko nikada u nekoj igri nije ovako uspešno najavio koliko si najebao i kakav te pakao čeka. I sama Malenia kaže, "you will witness true horror".
Horor i jeste, 80% healtha joj se vraća, postaje mnogo agresivnija, može da baca klonove na tebe, svi napadi sada imaju dodatne follow-upove i eksplozivne efekte, a uz to nabijaju i najgori status efekat u igri, scarlet rot.
Strah me je da računam koliko sam sati proveo na ovome. Na kraju sam morao da bacim katanu i da uzmem Dark Moon Greatsword, jer kad već ne mogu da je udarim mnogo puta, onda bolje da ti udarci prave što veći dmg. Bonus je i što se freeze efekat koji pravi mač builduje mnogo brže nego bleed katane. Posle još nekih pola sata, sat, konačno je pala.