• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Edookayt - YT/Twitch Projekat by Yours Trully - Wahad

Wahad

Replicant's Trainer
Reaction score
2,193
Kao što smo pričali na Discordu, otvaram temu na forumu o projektu na kome radim ovih dana.

Radi se o YT/Twitch kanalu, pretežno, koji će biti orjentisan iliti fokusiran na edukaciji kroz i u gamingu. Bolje rečeno, edukaciji o franšizama ali isto tako i kako igre utiču na obrazovanje ljudi i dece generalno. Ideja je da se pokrivaju velike franšize na početku koje i dalje imaju uticaj u gamingu, koje su doživele uspone i padove, preko analiza gameplaya, development cyclea i svega ostalog šta prati jedan proizvod. Naravno, ovo se ne svodi samo na "franšize" već i razvojne kuće eto kao što je npr CDPR, neke manje, veće, srednje i tako dalje i tako bliže.

U proteklih, slobodno mogu reći, 15 godina, sam nakupio kontakte i vezice, poznanstva, koje mogu da iskoristim na ovom projektu, kako bih ga kickstartovao malo jače nego što bi to neko drugi uradio. Već sada imam Ubisoft podršku kao i nekoliko proizvođača opreme, Razer, Redragon, Logitech, Gunnar. Moram da napomenem da sam ovim ljudima jedino i pisao do sada, verujem da će i ostali uskočiti na projekat kada ih budem kontaktirao. Od distributera, imam podršku ComputerLanda, koji će moje klipove unboxinga i analiza kačiti na njihovom shop sajtu u linku igara kao i u linku dodatne opreme. Ono šta je kul jeste da imam i kontakte u AMD-u, ne samo u Srbiji nego i u EU HQ, tako da se otvara prilika da se i tu nešto uradi kada dođe vreme za to. Isto tako, tu je Asus kao i Mcrosoft (HQ u BG-u).

Ideju za ovakav projekat imam još pre par godina, neko je ovde jelte pokušao da ukrade i komercijalizuje ideju ali ne dovoljno dobro, tako da trenutno na Balkanu ne postoji kanal sa sličnom tematikom, koja ozbiljno prilazi gamingu kako ja planiram da uradim. Što se tiče samog coverage i marketing dela, Ubisoft UK i Int će šerovati sav moj Ubisoft based content na njihovim kanalima, tj Social Network, što mi je pismeno potvrđeno za prvi projekat koji radim a to je "Istorija R6 Franšize", od 1996. pa na ovamo. Ovo je HUGE, jer ni jedan YTber nije imao reklamni prostor na Ubisoftovim kanalima u bilo kakvom kapacitetu, a i prilika da se cela priča startuje with a bang. Ovo je isto jedan od razloga zbog čega kupujem komponente, jer mi treba zbog montiranja, koje sam poslednji put radio 2017. god za firmu u kojoj sam radio, ali kontam da ću se brzo prisetiti šta tako. Imam mesec dana da odradim ovaj jedan projekat plus propratni materijal.

Edookayt ime je jbg iz Educate tj Education nastalo. Ja nisam Educate, ja ću se predstavljati sa svojim imenom, sadržaji koje budem pisao za druge blogove i sajtove radi promocije YT kanala će biti potpisani kao MR - Edookayt i link ka profilu. Sa ortakom iz BG-a ću napraviti kombinaciju oko cross-promocije sa nekim Youtuberima, čiju teritoriju ne dodirujem jer, kao što rekoh, niko ne radi ovo šta ja želim da radim, tako da očekujem realni i stabilni rast subova na YT kanalu od kada se launchuje.

Na Twitchu će se raditi early streaming igara i kao, nadam se exkluzivno predsatvljanje nekog hardwarea u budućnosti ili dodatne opreme. Neće biti grind deo Twitcha za sada jer ću imati previše posla da bih mogao da se posvetim pravom grindu, npr u Apexu. Što se tiče Apex i drugih Multiplayer igara jeste to da ću biti pozvan za Private testiranja, što znači da ću prvi imati next season/next update content za YT i Twitch. Ovo se tiče za sada, Ubisofta i njihovih naslova, kao i EA i njihovih naslova (Apex Legends).

Dobro je napomenuti da će kanal biti fokusiran na Balkan, znači područje gde mogu ljudi da razumeju srpski. Kasnije, ako se prilika otvori, a verujem da hoće, će se proširiti i na engleski sadržaj. Tada može da se razmišlja i o širenju priče i podizanju na viši nivo.

Još jednom da napomenem, dobio sam jako pozitivan feedback za apsolutno celu ideju od osoba iz sveta gaming biznisa u Srbiji pa i šire, što mi je samo vetar u leđa i boost entuzijazma. "Dobro je da si se setio!" su reči većine sa kojima sam pričao o ovome iz biznis sveta. Svako ko želi da se priključi projektu u bilo kakvom kapacitetu, može to da uradi. Verujem da ću napraviti i Patreon stranu kada dođe vreme za to. Ono na čemu ja sada radim je osmišljavanje logoa, brandinga kao i bannera za YT, isto tako tražim nekoga ko će mi uraditi "jingle" tj nekih uvodnih par sekundi videa, animacije, koje ću montirati u klipove. Kupio sam domene i aktivno počeo da razmišljam i smišljam biznis plan i skriptu za sve ovo od pre 3 dana, tj 12. februara.

LINKOVI

www.edookayt.com

YT: https://www.youtube.com/channel/UCVAPeK-51zNCZH30V1AVvcw

Twitch Kanal:

Facebook: https://www.facebook.com/edookayt

Instagram: https://www.instagram.com/edookayt

Edookayt (@edookayt) / Twitter

Email: [email protected] (dok ne skupim keš za server za [email protected])

Prvi korak šta mi je potrebno, pored ovog logoa i banera i jinglea je 100 subova na YT-u, kako bih mogao da kustomizujem sajt i registrujem custom url što mi je preko potrebno. Edookayt može dobro da se marketuje jer ne postoji kanal sa sličnim izrazom na netu niti na YT-u/Twitchu. Isto jedan od razloga zbog čega sam se odlučio za igru slovima, a da kroz izgovaranje se zna šta je, tj ime koje opravdava viziju, misiju kao i cilj kanala i celog biznis poduhvata.

Drugi deo će biti pravljenja Landing Pagea na sajtu kako bi ljudi mogli i preko interneta da me nađu, naravno tu spada i SEO optimizacija celokupnog sajta i kompletnog sadržaja na njemu. Ovo otvara mogućnost da se preko edukacije u gamingu napravi neka divizija biznisa koja će se baviti SEO optimizacijom, tj Marketingom za gaming content kako kod nas tako i preko. Time bih se polako vratio u marketing vode.

Live puštanje kanala kao i prvi marketing push će biti odrađen u drugoj polovini marta, posle 12 sledećeg meseca.

Tako da, ko nije, Click on Subscribe and on that little bell icon! :D

Za sva pitanja, možete da pišete ovde ili u PM, za bilo koji vid saradnje sam isto otvoren, kao što rekoh, u apsolutno svakom smislu.

Ovo započinjem pretežno jer volim, znam i voleo bih mnogo toga da prenesem drugim ljudima, o stvarima koje sam naučio u poslednjih 15tak godina.

Disclaimer: Ovo nema nikakve veze sa EmuGLX i vlasnikom istoimenog sajta. Ovo radim da bih započeo svoju priču i budem maksimalno samostalan i vremenom cenjen za krv i znoj koji ću ubaciti u sve ovo šta ću uraditi,. Ako bude bilo prilike da mi ova priča provajduje hleb na stolu, onda još bolje.

Last edited:
Imaš moju podršku u svakom vidu koji mogu da pružim. Za početak sub :) Javi kada bude patreon itd

Bravo mali, bicu ti ja gost kad skupis 100k, spustio sam sa milion ;), do tad ako nesto treba cimaj. Srecno.

Ako ti treba ideja za teme, razmisli o Zachtronicu (Zach Barth). Njegova igra je bila inspiracija za Minecraft, većina kasnijih izdanja na neki način uče programiranju - TIS100, Shenzhen IO, Exapunks itd.

Uvek sam otvoren za sve ideje naravno, a ono šta nisam napomenuo, a hteo sam, jeste da planiram Podcastove, ali ne Audio, nego i Video, tipa sa actual ljudima čije mišljenje i znanje je potkovano činjenicama i istorijom gaminga koji mogu da doprinesu celoj priči.

1-3 osoba pored mene npr, gde se vodi lepa, zabavna, zdrava i informativna diskusija o datoj temi.

Yup, imaju i tamo podršku za email, ali trenutno ne mogu da ga uzmem :). Do marta ću i to osposobiti.
Mislim da me nisi razumeo.
Nisam rekao da uzmes na godaddy-iju email, vec da mozes vec sada redirektovati xxx@edookayt.com gde hoces.
Nema potrebe da promovises email koji nece biti primarni.

Odlicna ideja iz sveg srca ti zelim da uspe. Sad ne znam da li mogu na neki nacin da pomognem. Za pocetak odradio sam sub na YT a za dalje cemo da vidimo.

Svidja mi se ideja, nadam se da prezentazija nece imati nikakve veze sa laznim uzbudjenjem i kreveljenjem. Ako budes hteo da pokrivas temu koriscenja igara u najranijoj edukaciji (3-7god), mogao bi tu da doprinesem za neki segment, sad ne znam koliko je to interesantno tebi ili potencijalnoj publici.

Ako imaš neku ideju sta bi želeo za logo možda ti mogu pomoći od vikenda, nisam pro, al radio sam pre.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Nice! Secam se da sam ti pre, pa ima 4-5 godina pricao da pokusas nesto sam + moja pomoc, a i rekao sam da bi drugi sa emuglx sto posto pomogli, a kao sto vidis, bio sam u pravu :D

No, molim te, posalji mi tekstove pre nego sto budes pricao u videos, cisto da se malo ispolira, a i da ne bude ono "ono STA" pa da te moram sanjati. =)

Back
Top Bottom